Sök
Casio Exilim EX-F1

Casio Exilim EX-F1

Snabb men dyr historia

2008-10-10

De unika egenskaperna framför allt i form av sekvenstagningar på 60 bilder per sekund gör att testarna är imponerade av Casio Exilim EX-F1, som dock anses vara alltför dyr.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 7/10 “Jösses vad snabb den är”
Trusted reviews 8/10 “A unique camera”
Kamera & bild 7,6/10 “Hypersnabb är inget skryt”

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att Casio Exilim EX-F1 har ett högt pris men samtidigt har kameran också egenskaper som andra kameror saknar. Det är framför allt sekvenstagningarna som testarna menar, eftersom kameran kan ta 60 bilder per sekund. Även andra saker med kameran beröms, däribland byggkvaliteten, utseendet och bilderna. Bilderna anses ha fina detaljer och bra upplösning, men någon testare tycker att färgerna känns lite overkliga. Flera testare kommenterar att kameran inte startar upp så snabbt. Skärmen anses vara tillräckligt stor.

M3

“Jösses vad snabb den är”

Casio Exilim EX-F1 1M3 tycker att EX-F1 passar den som gillar att ta bilder på rörliga motiv. Kameran slår alla konkurrenter på detta område. Den känns solid och är bekväm att hålla i. De manuella inställningsmöjligheterna gör att kameran även passar mer avancerade användare. Skärmen är klar och skarp. De rörliga bilderna blir förvånansvärt bra. På minussidan hamnar den långsamma hastigheten vid uppstart och att autofokusen inte heller är så snabb. Objektivet kunde haft bättre vidvinkel. Vad gäller bildkvaliteten är bilderna skarpa och exponeringen korrekt. Vitbalansen blir dock inte alltid bra inomhus. Färgerna är fina men känns lite kalla. I huvudsak är det snabbheten som är styrkan, liksom att den är användarvänlig. På övriga områden får kameran medelbetyg och anses vara för dyr.

Källa: M3 (SE) nr 4 2008

Trusted reviews

“A unique camera”

Enligt Trusted reviews har Casio verkligen lyckats med att göra en kamera med nyheter, vilket inte är det lättaste på dagens marknad. Det är när det gäller seriebildstagning som EX-F1 utmärker sig. Kameran är även snygg och känns rejäl. Den är mycket bekväm att hålla i och knappar liksom reglage sitter bra till även om de till en början kan verka lite förvirrande eftersom det finns en del inställningar som andra kameror saknar. Skärmen är stor och ljus och den har en mycket bra betraktningsvinkel. Även denna testare anser att uppstartstiden är för långsam, men anser i övrigt att kameran är snabb. Det blir bra resultat även i begränsat ljus. Bildkvaliteten är mycket bra med dynamiska bilder, bra exponering och fina detaljer och färger. Det enda riktigt negativa är prislappen. Det finns dock egenskaper som man inte finner någon annanstans och testaren tror att det kan ta kameran långt.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Kamera & bild

“Hypersnabb är inget skryt”

Casio Exilim EX-F1 2Kamera & bild säger att EX-F1 har en styrka framför andra och det är snabbheten. Kameran kan ta många bilder i sekunden med hög upplösning, vilket uppskattas. Testaren är överlag mycket imponerad av kameran. Den anses vara trevlig att hålla i och känns stabil, lyxig samtidigt som den är ergonomiskt utformad. Bildkvaliteten anses vara mycket bra i jämförelse med andra kompaktkameror. Detaljrikedomen är hög och bilderna skarpa. Färgerna är fina även om de känns overkligt starka emellanåt. Vid högre ISO uppstår en del brus. Sekvenstagningen fungerar utmärkt och rörliga bilder håller hög kvalitet. Slutsatsen är att EX-F1 har mycket att erbjuda och många finesser, men kostar för mycket.

Källa: Kamera & bild (SE) nr 5 2008

Cirkapris: 6500 kronor

Produktfakta: Casio Exilim EX-F1 är en digitalkamera med 5,9 megapixel upplösning (2816x2112 pixlar) och 12x optisk zoom. Skärmen är 2,8 tum stor och har 959x240 bildpunkter. Det finns manuella inställningsmöjligheter. Objektivet har en brännvidd på 7,3-87,6 mm vilket motsvarar 35-421 mm för 35mm-system. Det går att spela in rörliga bilder med upplösningen 1920x1080 bildpunkter. Minneskortet är av typen SD. Det går även att ta stillbilder i serie med upp till 60 bilder per sekund och för video finns höghastighetslägen med upp till 1200 bilder per sekund med begränsad upplösning. Kameran väger 730 gram och har måtten 128x80x130 mm.

Tillverkare: Casio