Sök
Canon Powershot S2

Canon Powershot S2

Imponerande zoom

2005-10-11

Canon har uppdaterat sin storsäljare Powershot S1 till S2 och erbjuder nu en kamera med 12x optisk zoom, 5 megapixels upplösning, större skärm och mångt fler funktioner. Testarna anser att detta är en kamera för riktiga entusiaster och berömmer bildkvalitet, ergonomi och funktioner.
Testkälla Betyg Kommentar
Allt om Digitalfoto 6,6/10 “Skapade ett habegär”
What Digital Camera 81/100 “As good an example of the breed as any other”
Digitalfoto för alla 9/10 “Enastående i bra ljus”
Cnet 7,7/10 “Sure to find its way into the hands of photo enthusiasts”
Imaging Resource “Much of Canon's best PowerShot technology”

Vad tycker testarna?

Det är mycket hos Canon Powershot S2 som får positiva kommentarer och det är en kamera som uppskattas för både tekniska specifikationer och finesser. Prestationsmässigt så anses den hålla en mycket bra bildkvalitet, i alla fall så länge ljusförhållandena är bra. Flertalet testare skriver att kameran har problem med dunkla förhållanden. Detta är dock inget jätteproblem då det finns hos alla kameror. Brus i bilden hanteras mycket bra och är i princip frånvarande. Ökar man ISO-nivån så kan det dock komma krypande, rapporterar flera testare. Kamerans ergonomi upplevs genomgående som mycket god, kamerakroppen ligger bra i handen och samtliga knappar och reglage är lätt åtkomliga. Att det dessutom finns dedikerade snabbknappar för vissa funktioner bidrar. Det som imponerar absolut mest är dock linsen med sin 12x zoom. En testare skriver att det är en så lång zoom som alla egentligen vill ha i sin kamera. Att Canon dessutom fått till en ordentlig bildstabilisator gör att det inte blir några problem alls att använda hela zoomens omfång.

Allt om Digitalfoto

“Skapade ett habegär”

front2

Allt om Digitalfoto beskriver Powershot S2 som en hybridkamera då den klarar av att filma i TV-kvalitet med stereoljud med bara ett knapptryck. Att den dessutom klarar av att ta seriebildsekvenser tills minnet är fullt bidrar även till benämningen. Kameran tar mycket bra bilder och bildstabilisatorn tillsammans med den höga ljuskänsligheten anses ge stora möjligheter till skarpa bilder även utan blixt. Detta är mycket bra då den inbyggda blixten inte anses duga mycket till. Man hade gärna sett att det funnits en blixtsko för en extern blixt. Med objektivet som kameran har så hade den kunnat fungera som systemkamera, om bara blixtsko funnits, menar testaren. S2 anses ändå vara en mångsidig kamera tack vare sina inställningsmöjligheter och för fotoentusiaster så anses den vara ett mycket bra val. Så även för den som gillar att filma med sin stillbildskamera.

Källa: Allt om Digitalfoto, nr 7 2005

What Digital Camera

“As good an example of the breed as any other”

What Digital Camera hittar mycket de gillar i utförandet av Powershot S2. Det första man gläds åt är att även skärmstorleken och fokallängden har ökats från föregående modell och inte bara upplösningen. Att flera program och inställningar tillkommit är mer som väntat med en produktförnyelse. Den utfällbara skärmen anses vara mycket bra i flexibilitet, men testaren rekommenderar att man använder sig av den elektriska sökaren vid fotografering då denna är mer exakt. Att sökaren dessutom har en justering av dioptrital är utmärkt för den med glasögon. När det gäller prestationen så får bildstabilisatorn mycket beröm och likaså fokusering samt makroläge. Blixten beskrivs som effektiv då den lyser upp bildytan mycket bra. Färgåtergivningen hos bilderna håller mycket bra kvalitet över de flesta ljusförhållanden och vitbalansen likaså. Naturligtvis så sjunker kvaliteten något under dunklare förhållanden, men det är inte värre än med någon annan kamera enligt testaren.

Källa: What Digital Camera, nr 99 2005

Digitalfoto för alla

“Enastående i bra ljus”

ambientcanon

Digitalfoto för alla testar sex olika digitala kompaktkameror och korar däribland Powershot S2 till bästa produkt. Man skriver att kameran har det mesta man kan begära och allt bildkvaliteten är suverän, i alla fall vid lågt ISO-värde. Vid högre ISO så blir det en del brus, men detta går enkelt att åtgärda med bildbehandling, skriver testaren. Man tycker att S2 trots sina många funktioner är väldigt lätt att använda och att det är en bra kamera även för nybörjare. Inställningarna är omfattande, men man saknar ett sportprogram för actionbilder. Produkten är också den kamera som upplevs som mest robust och med bäst grepp. Övriga kameror som testaren tittat på är: Fujifilm Finepix S5500, Kodak Easyshare Z740, Konica Minolta Dimage Z5, Olympus C-770 och Panasonic Lumix DMC-F25.

Källa: Digitalfoto för alla, nr 9 2005

Cnet

“Sure to find its way into the hands of photo enthusiasts”

Cnet tycker att S2 är ett väl utformat stycke teknik, att den är något tyngre än sin föregångare är ingen större grej då den extra vikten knappt är kännbar. Man tycker att det är en trevlig kamera att arbeta med då knapparna är väl placerade runtom kamerakroppen, dedikerade snabbknappar, bra sökare och det faktum att LCD-skärmen går att vrida runt. Med kompletta manuella inställningsmöjligheter och bra extra tillbehör så anses det vara en kamera som lämpar sig väl för entusiaster. Det som är mest lockande rent tekniskt är zoomen på 12x tillsammans med bildstabiliseringen. Prestationen hos kameran anses hålla en mycket bra nivå med bilder som är välmättade, välexponerade och som har skarp fokusering. Det sistnämnda sägs vara mycket tack vare just bildstabilisatorn. Makroläget ger bilder med mycket detalj men testaren lyckas inte vidare bra med det mer närgångna Super Macro läget. Kameran lider inte av brus i sina bilder, inte så länge man arbetar under goda ljusförhålllanden i alla fall. Det kommer istället krypande med sjunkande ljusnivåer. På det hela taget så tycker Cnet att Powershot S2 är en kamera som imponerar med både funktioner och prestation.

Källa: Till Cnets hemsida

Imaging Resource

“Much of Canon's best PowerShot technology”

Imaging Resource gillar främst att Powershot S2 bjuder på funktioner som oftast enbart återses hos långt dyrare modeller. Ett sådant exempel som ges är att zoomen kan användas under filmande av videosekvenser. Videofunktionen är väldigt väl utformad och ökar rejält kamerans värde som hybridprodukt. Kameran hanterar problem som återfanns hos föregångaren, däribland brus vid vissa ISO-nivåer, mycket bra och är överlag jämnare och bättre kontrollerad. Kamerakroppen är i princip identisk föregångaren, fortfarande stor och inget man smärtfritt får ner i fickan. Kameran ligger däremot bra i handen och upplevs som väldigt ergonomiskt genomarbetad då alla knappar är lätt åtkomliga. Även här anses linsen vara av goda mått och testaren anser att den är den huvudsakliga anledningen till att man bör ta sig en titt på kameran då den kommer nära nästan allt med sin imponerande zoom. Bildstabilisering är viktig med en så lång zoom och S2 sviker inte där, den får bort skakningar och dylikt väldigt bra, uppger testaren. Även här så berömmer testaren bildkvaliteten och även här så noterar man mer brus med ökande ISO-nivåer.

Källa: Till Imaging Resources hemsida

Cirkapris: 6200 kronor

Produktfakta: Canon Powershot S2 är en digital kompaktkamera utrustad med en CCD-sensor på 5 megapixlar som tar bilder i jpeg på storlekar upp till 2592x1944 pixlar. Dessa lagras antingen på det inbyggda minnet (16 MB) eller på minneskort av typerna SD och MMC. Kameran har optisk och digital zoom på 12 respektive 4x. LCD-skärmen är 1,8 tum. Sökaren är elektronisk med en storlek på 0,33 tum. Kameran kan även filma video i 640x480 pixlar med stereoljud i 30 bilder/s. Längden på filmsekvenser är obegränsad. Anslutningar finns för USB 2.0 och A/V. Exempel på övriga funktioner är bl.a. seriebildstagning i 2,4 bilder/s tills minnet är fullt, pop-up blixt, bildstabilisator av linsförskjutningstyp, fulla manuella inställningsmöjligheter, självutlösare, motivprogram m.m. Powershot S2 drivs av 4 st AA-batterier och drifttid varierar med batterityp. Produkten har dimensionerna 113x78x76mm och väger 450 gram.

Tillverkare: Canon