Sök
Canon Ixus 900 Ti

Canon Ixus 900 Ti

Jämn bildkvalitet

2007-03-06

Canon Ixus 900 Ti är en kamera med bra bildkvalitet och en gedigen design. Den får också beröm för sin smidighet och att man som fotograf har bra chanser att ta kommandot över bildkvaliteten.
Testkälla Betyg Kommentar
Pc för alla 9/10 "Bildkvaliteten är jämn"
Digitalfoto 20/25 "Påminner om sin föregångare"
Digitalfoto för alla 8,2/10 "Menysystemet på svenska är bra"
Bild och ljud hemma 5/6 "Ansiktshittarfunktionen fungerar till och med inomhus"

Vad tycker testarna?

Testarna har olika uppfattningar om ett par saker kring Canon Ixus 900 Ti. En del testare visar att den har låg brusnivå på samtliga iso-inställningar, medan andra testare menar att höga iso-tal såsom 1600 ska undvikas in i det längsta. Funktionen för ansiktsigenkänning lyfts fram i samtliga tester som riktigt bra. Filminspelningen anser man också vara utmärkt. Samtliga är överens om att det är en fint designad kamera som överlag ger bra bilder.

Pc för alla

"Bildkvaliteten är jämn"

Pc för alla har gjort ett test om 7 stycken kameror. Kravet i testet är att kamerorna har minst 10 megapixels upplösning, minst tre gånger optisk zoom och ett rekommenderat cirkapris på omkring 5000 kr. I detta test vinner Canon Ixus 900 Ti och blir därmed utnämnd till "bäst i test". Pc för alla säger att dess runda linjer och titanskal ger ett sofistikerat utseende. Användarvänligheten får också med beröm godkänt eftersom alla reglage sitter lättåtkomliga på baksidan. Det är inte så många inställningsmöjligheter på Ixus, men man kan justera vitbalans, exponeringskompensation, iso och ljusmätning. Det mesta sker dock via autoläget eller med motivprogram. Bildkvaliteten är mycket bra med en fin skärpa i mitten men sämre ute i kanterna. Bruset anses försumbart upp till iso 400. Bilder tagna med iso 1600 blir dock riktigt dåliga. Man sammanfattar att detta är en gedigen och praktisk fritidskamera.

Källa: Pc för alla (SE) nr 10 2006

Digitalfoto

"Påminner om sin föregångare"

Digitalfoto säger att utseendet till stor del påminner om sin föregångare. Titanhöljet gör den lite extra exklusiv och man säger att den känns välbyggd och att den lätt kan få plats i fickan. Det är lätt att växla mellan olika lägen, och alla kontroller sitter på högersidan, så justeringar kan göras med höger tumme och pekfinger. Skärmen är lätt att se på både vid skarpt och svagt ljus. Dessutom erbjuder den en bra överblick, även vid sneda vinklar. Prestandamässigt tycker man att den presterar imponerande bra för en kamera av den här sorten. Filmläget imponerar också, och när det spelas upp via en pc är det lätt att tro att filmen producerats av en dv-kamera. Kameran utmärker sig när man tar porträttbilder. Den hittar snabbt fokus och drar nytta av funktionen för ansiktsigenkänning. Kameran är designad för folk som vill ha en lättanvänd kamera med automatisk exponering. Digitalfoto noterar också att Ixus visar låga brusnivåer vid alla iso-inställningar.

Källa: Digitalfoto (SE) nr 1 2007

Digitalfoto för alla

"Menysystemet på svenska är bra"

Digitalfoto för alla säger att Canon fortfarande kämpar med att få ner färgbruset, och på den här kameran fungerar det bra upp till iso 400. Man säger dock att objektivet på det sedvanliga 3x zoom inte imponerar. Skärpan i hörnen är medelmåttig och det förekommer både vinjettering som ger mörka hörn, och missteckning som gör att raka linjer återges krökta. Kamerans inbyggda blixt är däremot stark och lyser upp fint i hörnen. Digitalfoto tycker att man får en bra uppfattning av den färdiga bilden när man ser den på lcd-skärmen. Även här säger man att ansiktsigenkänningen fungerar bra och effektivt. Ett minus är att man måste gå in i menyn för att aktivera funktionen. Programknappen anses också som lite väl lös då den lätt flyttar sig från den valda inställningen. Den svenska menyn är bra. Digitalfoto för alla sammanfattar med att kameran är snygg och att den har hög upplösning som ger detaljrika bilder.

Källa: Digitalfoto för alla (SE) nr 3 2007

Bild och ljud hemma

"Ansiktshittarfunktionen fungerar till och med inomhus"

Bild och ljud hemma har testat två olika kameror. Canon Ixus 900 Ti och Sony DCS-N2. Ixus är lätt att ställa in eftersom de primära funktionerna såsom vitbalans, ljusmätning, ljuskänslighet, bildkvalitet finns inom en knapptrycks avstånd. Starten och utlösarreaktionen är blixtsnabb, och dessutom är kamerans autofokus snabb och exakt. Sony-kameran, som man säger riktar sig till en annan målgrupp, har inte samma möjlighet att ta kommandot över automatiken. På låg ljusnivå är det inte mycket som skiljer de bägge kamerorna åt. På höga iso-nivåer vinner dock Canon på grund av att dess störningsreduktion skapar mer behagliga bilder än Sonys konstnärliga och gryniga bildprocessor. Färgåtergivningen är dock mer mättat och lite kraftigare hos Sony DCS-N2. Bägge kamerorna anses vara attraktiva köp, men Canon har fler möjligheter för fotografen som vill ta kommandot över bildkvaliteten.

Källa: Bild och ljud hemma (SE) nr 2 2007

Cirkapris: 4000 kronor

Produktfakta: Canon Ixus 900 Ti är en digitalkamera med 10 megapixlar och 3x optisk zoom. Skalet är av titan därav beteckningen 900 Ti. Lcd-skärmen är 2,5 tum och det finns även optisk sökare. Det går att spela in video i 1024x768 med 15 bilder per sekund alternativt 640x480 med 30 bilder per sekund. Iso upp till 1600. Stillbilder sparas som jpeg på secure digital minneskort. Exif och dpof kompatibel. Anslutningar som finns är usb 2.0 samt a/v-utgång. Måtten är 91x60x28 mm och vikten 165 gram utan batteri.

Tillverkare: Canon