Sök
Canon Ixus 75

Canon Ixus 75

Både för nybörjaren och den vana fotografen

2007-06-21

En liten och smidig kamera som får goda omdömen för sin bildkvalitet. Flera tester påpekar att Canon med Ixus 75 hittat tillbaka till en gedigen och utstickande design.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 8/10 "Ger kanonbra bilder"
Digitalfoto för alla 7,6/10 "Relativt lättanvänd"
Good gear guide 4/5 "One of the better buys if size is a primary concern"
Cnet 7,8/10 "Practical option for snapshooters"

Vad tycker testarna?

Testarna ger Canon Ixus 75 goda omdömen även om det finns områden där åsikterna går isär. Flera tester ger kameran bra betyg för sin design och menar att Canon har hittat tillbaka till rollen som stilbildare. Bildkvaliteten får däremot lite blandade omdömen. Det finns de som menar att man kan begära mer av en kamera i den här klassen men också de som är helt nöjda med bilderna. Ansiktsdetektionen får, förutom hos ett test, genomgående bra omdömen. Kameran anses vidare vara lättanvänd med smart upplagda menyer. Flera testare säger att detta är den ideala kameran att ta med sig och att den ligger bra i fickan. Det är en kamera som tilltalar nybörjaren likväl som den mer erfarna fotografen.

M3

"Ger kanonbra bilder"

M3 har gjort ett test på fem kameror där Ixus 75 blir testvinnare. Man säger att den ser lite annorlunda ut mot tidigare modeller. Den är lite mörkare och lite coolare. Den startar också upp snabbast av alla kameror i testet. Enligt M3 känns hela kameran rapp. Bildkvaliteten är riktigt bra med fin mättnad i färgerna och många detaljer. Skärpan är också bra och exponeringen sitter, förutom i vid några tillfällen med riktigt mycket ljus. Bruset gör sig påmint vid iso 400, men allt upp till iso 1600 är ändå fullt användbart. Ansiktsdetektionen gör ett bra jobb med att fokusera rätt. Menysystemet påminner om andra Ixuskameror, men det inte är den mest lättanvända av de testade modellerna. Det känns i alla fall logiskt och går fort att lära sig. Sammantaget tycker man att Ixus är en väldigt trevlig och prisvärd kamera.

Källa: M3 (SE) nr 5 2007

Digitalfoto för alla

"Relativt lättanvänd"

Digitalfoto för alla menar att Canon har tittat tillbaka i tiden och hittat ett gammaldags utseende som gör att de sticker ut från mängden. Specifikationerna är dock klart bättre än hos föregångarna samtidigt som den både är tunnare och mindre. Ansiktsfunktionen tycker man fungerar bra. Uppstarten tar endast sju tiondelar och zoomen samt utlösaren reagerar exakt och pålitligt. Kameran är relativt lättanvänd och det svenska menysystemet är logiskt uppbyggt. Dock är inte bildkvaliteten vad den borde vara. Problemet är att optiken misstecknar och ger sämre skärpa i bildkanterna än man förväntar sig från en så begränsad zoom. Färgerna blir i regel bra, men detaljåtergivningen är dålig. Detsamma gäller för kontrast och elektronisk skärpa. Sammantaget är bildkvaliteten totalt sämre än förväntat för den här prisklassen. Ixus är rolig och inspirerande samtidigt som den får plats i byxfickan, men bilderna blir aldrig riktigt som man tänkt sig.

Källa: Digitalfoto för alla (SE) nr 7 2007

Good gear guide

"One of the better buys if size is a primary concern"

Good gear guide säger att Canon Ixus 75 är ett av de bättre köpen på marknaden om storlek är en primär detalj. Dessutom är det en av de mest stilrena kamerorna på marknaden. Som vanligt hos Canon-kameror säger man att bildkvaliteten är skapligt bra. Skärpan i bilderna låg lite under vad man normalt ser hos kameror med liknande sensorer. Färgåtergivningen var bra och även i brustestet så imponerade Canon. Hastighetsmässigt så vann den och man säger att det är en utmärkt kamera för den som vill kunna ta sina bilder snabbt. Ansiktsdetektionen tycker man fungerar exceptionellt bra. Det finns tillräckligt med finesser för att hålla novisanvändaren upptagen och det finns även tillåtelse för flexibilitet för hur du vill ta dina bilder. Den stora 3-tums skärmen får goda omdömen och den kommer att uppskattas av många användare, då den inte bara är stor utan också håller en hög kvalitet. Kameran är lättnavigerad och nya användare ska inte ha några problem. Det är en ideal kamera att ta med sig ut på resan, då den lätt får plats i fickan eller i väskan.

Källa: www.goodgearguide.com.au (AU)

Cnet

"Practical option for snapshooters"

Cnet säger att Powershot SD750 (Ixus 75 heter så i USA) har bra bildkvalitet även på höga isonivåer. Dessutom är den relativt snabb och över medel vad gäller filmkvalitet. Ansiktsdetektionen ligger också den bra till. Att den inte har någon optisk sökare är negativt. Vad gäller brusreduktion så vann SD750 både över SD1000 (Ixus 70) och SD800 IS (Ixus 850 IS). Den har också genomgående bättre fotokvalitet än sina två bröder. Vitbalans, exponering och mättnaden i bilderna var bra, förutom under extrema ljusförhållanden. Även filmer som man spelade in såg väldigt bra ut. Man säger att kameran designmässigt inte kan mäta sig med SD1000, även om SD750 passar bra i vilken ficka som helst. Ansiktsdetektionen fungerar skapligt bra, men problemet är att den ligger begravd inne bland menyerna. I övrigt är kameran lättanvänd. Skärmen är klar och lätt att se på även i direkt solljus. Hastigheten på kameran tycker man är utmärkt. Det tog en sekund från start till att man kunde ta första bilden. Den enda besvikelsen vad det gäller hastigheten är att det tog 1,6 sekunder i seriebildstagningsläget.

Källa: reviews.cnet.com (US)

Cirkapris: 3000 kronor

Produktfakta: Canon lxus 75 är en digitalkamera vars ccd har en upplösning på 7,1 megapixel och en storlek på 1/2,5 tum. Kameran har 3x optisk zoom och en närgräns på 3 cm. Skärmen är 3 tum stor och har en upplösning på 230k pixlar. Bilder sparas som jpeg med stöd för bland annat pictbridge och film som avi (mjpeg/wav) med max upplösning 640x480 pixlar 30 bilder per sekund. Minneskort som stöds är sd/sdhc. Iso sätts automatiskt eller manuellt i steg från 80 till 1600. Ansiktsigenkänning och en mängd motivprogram finns också att välja bland. Anslutningarna utgörs av usb 2.0 samt a/v ut. Kamerans dimensioner är 92(b)x57(h)x20(d) mm och vikten är 130 gram.

Tillverkare: Canon