Sök
Canon Ixus 430

Canon Ixus 430

Stabil och lättanvänd

2004-08-19

Man är överens om att kameran är enkel att använda och har ett trevligt menysystem. Men bildkvaliteten råder det delade meningar om.
Testkälla Betyg Kommentar
Digitalfoto för alla 8,9/10 “Är på topp”
DigitalFoto “Svårt att rekommendera den”
Cnet 7,8/10 ”Excellent image quality”
Steve´s Digicams ”Very portable and extremely durable”

Vad tycker testarna?

Alla testare är överens om att kameran är lätt att använda och har ett bra menysystem. Dessutom är det enkelt att skriva ut sina bilder. Autofokus får mycket beröm. Det finns inte många inställningsmöjligheter och någon testare saknar exempelvis sceninställningar. Flera testare är mycket nöjda med bildkvaliteten som anses vara bra för att komma från en kamera i den här prisklassen, medan en annan testare tycker att bildkvaliteten har mycket problem gällande färger och dylikt.

Digitalfoto för alla

“Är på topp”

IXUS_430_Ambiente

Digitalfoto för alla skriver att kameran tar bilder som har god skärpa och fina, livliga färger. Den avancerade autofokusen underlättar och gör bilderna extra bra med tanke på skärpan. Användarvänligheten är hög. Att skriva ut går smidigt via PictBridge. Menysystemet är också lättförståeligt. Vissa knappar är tyvärr placerade så att man ibland kommer åt dem av misstag. LCD-skärmen är skarp och klar men den optiska sökaren är inte den bästa. Något högt pris men man får mycket för pengarna. Digitalfoto för alla testar även Casio Exilim EX-Z40, Kodak Easyshare CX7430, Minolta Dimage G400, Olympus mju 410, Panasonic Lumix DMC-LC70, Pentax Optio S4 och Samsung Digimax V4. Endast Panasonics kamera fick bättre betyg än Ixus 430.

Källa: Digitalfoto för alla, nr 5 2004.
DigitalFoto, nr 6 2004.
Till Cnets hemsida
Till Steve´s Digicams hemsida

DigitalFoto

“Svårt att rekommendera den”

DigitalFoto anser att kameran är lättanvänd och trevlig utan att komma med några större överraskningar. Tyvärr överskuggas de positiva egenskaperna av en del problem med bildkvaliteten. Trots att bilderna har bra detaljåtergivning så händer det alltför ofta att bilderna får färgförskjutna områden. Detta syns mest i ljusa och mörka områden som får en annan nyans än i verkligheten. För att vara så pass liten kamera så upplevs den också som tung för sin klass. Även autofokussystemet anses av testaren vara för långsamt. I övrigt gillar testaren menysystemet som är smart uppbyggt och kameran har även en snygg design.

Cnet

”Excellent image quality”

Cnet tycker att kameran är stabil och lättanvänd. När det gäller manuella kontroller och andra finesser levereras dock inga större överraskningar. Kameran passar de som vill ha en enkel kamera som tar bra bilder. Kontrollerna är välplacerade och enkla att förstå. Överlag är designen ergonomisk och dessutom snygg. Det är enkelt att skriva ut bilderna via ”Print&Share”-knappen. Autofokussystemet är avancerat och fungerar mycket tillfredsställande. Cnet tycker dock att det är underligt att man inte har några sceninställningar i kameran för exempelvis sport och porträtt, vilket är vanligt hos kameror i den här prisklassen. Batteritiden är klart godkänd. LCD-skärmen är tydlig och klar, medan den optiska sökaren är smal och bristfällig. Bildkvaliteten är strålande med korrekt exponering, tillfredsställande färger och skarpa bilder i de allra flesta situationer. Vissa färger kan kännas ligga åt det varmare hållet. Generellt är det en riktigt bra kamera tycker Cnet.

Steve´s Digicams

”Very portable and extremely durable”

IXUS-430

Steve´s Digicams menar att kameran har ett bra utbud när det gäller funktioner, liksom att det mot föregångarna blivit enklare att dela med sig av sina bilder. Man har god kontroll över exponering liksom vitbalans. Kameran är liten, nätt och lätt att ha i fickan. Autofokussystemet imponerar med sina nio punkter och hjälpljus. Kontrollerna på kameran är få men välplacerade och enkla att förstå. Att det finns tv-utgång liksom möjlighet att spela in ljud är en fördel vid rörliga bilder. Designen är snygg och känns stabil. Dessutom är ytan relativt svår att skrapa. Testaren anser att balansen mellan den lilla storleken och god ergonomi är väl genomtänkt. Kameran är riktigt snabb både vid uppstart och när det gäller tiden mellan bilderna. LCD-skärmen har hög upplösning och syns ganska väl i solljus. Bildkvaliteten är överlag strålande och det finns ett flertal trevliga finesser för att förändra bilderna, liksom inställningar för nattbilder. Zoomen arbetar tyst och fort. Ett väldigt bra val för den som vill ha en liten kamera med hög kvalitet.

Cirkapris: 4500 kronor

Produktfakta: Canon Ixus 430 är en digitalkamera med 4 miljoner pixlar som ger en upplösning på 2272x1704 bildpunkter. Stillbilder sparas i formatet JPEG och rörliga bilder i AVI. Den optiska zoomen förstorar 3x och den digitala 3,2x. Närgränsen ligger på 5 cm. Bilder sparas på Compact Flash. 32 MB minne ingår. Rörliga bilder har upplösningen 320x240 bildpunkter och det går även att spela in ljud. Kameran har optisk sökare liksom en LCD-skärm på 1,5 tum. Vitbalans, ISO och exponeringskompensation går att ställa in manuellt. Ansluts till dator via USB. Batteriet är av typen NB-1LH. Kameran väger 185 gram och har måtten 87x57x28 mm. Mjukvaror som ArcSoft Photoimpression 4.0, PhotoStitch 3.1, VideoImpression 1.6 med flera följer med vid köpet.

Modell: Canon Ixus 430