Sök
Canon Ixus 130 IS

Canon Ixus 130 IS

Liten med bra bilder och funktioner

2010-09-09

Testarna uppskattar modellens kompakta format och att den tar bilder med bra skärpa och fina färger. Kritiken är spridd, men rör bland annat bristande manuella kontroller och svag zoom.
Testkälla Betyg Kommentar
PC för alla 7/10 "Flirtig … med tilltalande utseende"
Fotoguiden "en trevlig minikompakt"
Digital Camera Review 4/5 "it's a solid buy"
Good gear guide 3,5/5 "great image quality"

Vad tycker testarna?

Testarna tycker alla om att Canon Ixus 130 IS är liten och smidig att ta med sig. Dessutom är de eniga om att den har en hel del både roliga och användbara funktioner inbyggda. De flesta testare uppskattar byggkvaliteten, men inte alla. Bildkvaliteten är bra, åtminstone i bra ljus, med fin skärpa och levande färger. Även vid ISO 1600 gör modellen godkänt ifrån sig. Klagomålen är mycket spridda, men är ganska många. Dålig zoomkontroll och få möjligheter till manuella inställningar får kritik, liksom vissa färgfel i bilderna. En alltför liten optisk zoom, för låg hastighet och dåligt hd-läge är andra svagheter. De flesta testares slutintryck är dock att denna kamera är ett bra köp för den som vill ha en bra sikta-och-fota-kamera.

PC för alla

"Flirtig … med tilltalande utseende"

Ixus 130_2

PC för alla uppskattar att Ixus 130 IS har ett mycket tilltalande och elegant utseende och dessutom är bekvämt liten. Den förbättrade upplösningen från föregångaren är dock inte mycket att komma med, då det känns som att den finns bara för att stå sig i konkurrensen och inte hjälper bildkvaliteten. En skojig funktion för att ta självporträtt är att man kan blinka åt kameran för att den ska ta en bild. Snabbheten är inte den starkaste sidan hos modellen. Exponeringen och starttiden är inte dåliga, men autofokusen är långsam och väntetiden mellan bilderna är medellång. I bra ljusförhållanden blir både färgerna och detaljerna mycket bra. Dock är den liksom andra kameror av den här typen bäst under ISO 400. I och med att brushanteringen sköts väl kan dock bilderna användas ända upp till ISO 1600.

Källa: pcforalla.idg.se (SE)

Fotoguiden

"en trevlig minikompakt"

IXUS 130_3
Fotoguiden tycker om 130 IS. Det finns ett antal intressanta och roliga fotolägen, såsom fisheye och miniatyrläge. Det finns också en del nyttiga funktioner. Dessutom fungerar hjälpbelysningen som en inbyggd stark ficklampa vid behov. Kameran är också mycket liten, vilket gör den enkel att ta med sig, men också gör det svårt att hitta knapparna. Det är bra att upplösningen har ökats sedan föregångaren utan att bildkvaliteten vid höga ISO-värden har försämrats. Prestationen på ISO 1600 är också helt okej. Dock är det synd att det är ganska stora färgfel i kanterna av bilderna, även om skärpan i mitten är föredömlig. Till sist är hd-läget inte mycket att skryta med, vilket är vanligt hos kompaktkameror. Det är tämligen oskarpt och känns i princip som ett uppskalat vga-läge.

Källa: www.fotoguiden.se (SE)

Digital Camera Review

"it's a solid buy"

Digital Camera Review uppskattar modellen, liksom de uppskattade dess föregångare. Det yttre är mycket bra. Kameran är liten, kompakt och lätt att ta med och ståtar dessutom med en mycket god byggkvalitet. Många av funktionerna som erbjuds är intressanta och det blir inte sämre av att både bilder och filmer visar upp hög kvalitet. Högkvalitetslinsen tar skarpa bilder med mycket liten förvrängning, framför allt vid låga ISO-nivåer. Det finns dock begränsningar. Kameran är medelmåttig i dåligt ljus och brännvidden är inte så stor. En optisk zoom på 4x är inte särskilt mycket. Dessutom är de manuella kontrollerna begränsade. Allt som allt är det dock en kamera som står för solida prestationer och är ett bra köp för den som letar efter en snapshotkamera av hög kvalitet.

Källa: www.digitalcamerareview.com (US)

Good gear guide

"great image quality"

Ixus_4

Good gear guide uppskattar Ixus 130 Is, men har en något kluven bild av modellen. Å ena sidan är den liten och lätthanterlig, vilket förenklar för den som vill ha med sig den, och den tar bilder med både skärpa och levande färger. Å andra sidan är knapparna svåra att trycka ned och zoomkontrollen tämligen svår att behärska. Förutom att bilderna är klara med bra färger tar kameran även ganska bra bilder i dåligt ljus. Fler svagheter finns dock också att redovisa. Byggkvaliteten kunde ha varit bättre. Relaterade problem är att kamerahuset knakar och att batteriluckan kan vara svår att öppna. Allt som allt ger detta ett betyg över godkänt, men utan att imponera.

Källa: www.goodgearguide.com.au (AU)

Cirkapris: 1900 kronor

Produktfakta: Typ: Kompakt
Upplösning: 14 megapixel
Zoom (Optisk/Digital): 4x/4x
ISO: 80-1600
LCD: 2,7 tum, 230000 pixlar, fast
Råformat: Nej
Video: max 1280x720 i 30 fps
Minne: sd-kortplats
Batterikapacitet: ca 230 bilder
Anslutningar: HdmiI mini, usb 2.0, tv-ut, Pictbridge
Övrigt: Optisk bildstabilisering, ansiktsigenkänning, leendedetektor
Elförbrukning: Iu
Mått: 92x56x18 mm
Vikt: 135 gram