Sök
Canon Digital Ixus IIs

Canon Digital Ixus IIs

Liten men naggande god

2004-11-09

Testarna är mycket förtjusta i kameran för att den är så liten samtidigt som den tar bilder med mycket bra resultat. Kameran är perfekt för nybörjare som söker en enkel, liten och bra kamera.
Testkälla Betyg Kommentar
Cnet 7,2/10 "Excellent automatic exposures"
Megapixel 85/100 "An ideal starter camera"
Steve´s Digicams "A perfect gift"

Vad tycker testarna?

Kameran är perfekt för nybörjare eftersom den är liten och kompakt samtidigt som den är mycket kompetent och tar bra bilder. Den är enkel att använda och dessutom arbetar den snabbt. Vidare anses kvaliteten på bilderna vara genomgående mycket bra, detaljrikedomen är stor samtidigt som färgerna återges på ett korrekt sätt. Livslängden för batteriet är relativt bra, men det rekommenderas ändå att man köper ett extra batteri att ha med sig.

Cnet

"Excellent automatic exposures"

2992/IXUS-IIsbCnet tycker att kameran passar de användare som söker en billig och kompakt kamera som på samma gång är enkel att använda. Det saknas en del manuella kontroller och inställningsmöjligheter och den optiska zoomen hade gärna kunnat få vara något större. Värderar man enkelhet högt passar denna modell bra. Även den mest typiske nybörjare behärskar kameran inom några minuter. Autofokus är rolig att använda och fungerar bra. Att starta upp kameran tar 3,7 sekunder och därefter kunde man ta bilder med 1,6 sekunders mellanrum (4,96 sekunder med blixt). Batteriet räckte till 482 bilder där hälften togs med blixt inklusive zooming och användning av displayen. Bilderna blev bra och de automatiska inställningarna var mycket bra. Testaren anser att bilderna är detaljrika i såväl ljus som skugga samt uppvisar bra färgåtergivning.

Källa: Till Cnet's startsida
Till Megapixel's startsida
Till Steve's Digicam's startsida

Megapixel

"An ideal starter camera"

Megapixel anser att kameran är extremt kompakt samtidigt som den har en mycket bra bildkvalitet, något för konkurrenterna att matcha. De automatiska förinställningarna fungerar bra, men förinställt ISO kan leda till oväntat brus i bilder där ljuset inte är idealiskt. Man kan dock ställa in ISO på 50 eller 100 och bli av med bruset. Med hjälp av de manuella inställningarna kan man också ändra färgkompositionen eller skärpan i bilden, något som testaren hade velat kunna påverka i en ännu högre grad. Det man erbjuds i denna modell är generellt bättre än vad konkurrenterna förmår erbjuda enligt testaren. Färgåtergivningen är bra utomhus, inne bör man använda sig av autoinställningar för att få bästa resultat. Bilderna är mycket bra för en nybörjarkamera.

Steve´s Digicams

"A perfect gift"

Steve´s Digicams menar att kameran så här långt är en av de minsta och lättaste kamerorna från Canon. Kameran tog på en laddning 210 kort (LCD på), 550 kort (LCD av) och 180 minuters konstant inspelning. Man rekommenderar köp av ett andra batteri som reserv. Batteriet tar två timmar att ladda och den medföljande adaptern är mycket smidig att använda. Kameran tar ca tre sekunder att få startklar vilket är snabbt, och snabb är även autofokusfunktionen. Det tar upp till ca en sekund att ta ett kort vilket är något bättre än genomsnittet. Bildkvaliteten är utmärkt och menyerna erbjuder åtskilliga möjligheter till inställningar. LCD-displayen fungerar bra även i solljus. Kameran är perfekt för den som önskar en portabel, enkel och extremt kompetent kamera, avslutar testaren.

Cirkapris: 3100 kronor

Produktfakta: Canon Digital Ixus IIs är en 3 megapixels digitalkamera med 2048x1536 pixlar. Den heter i USA Powershot SD110. Bilder sparas som JPEG på ett SD-kort. Objektivet är 5,4-10,8 mm vilket motsvarar 35-70 mm på en 35 mm kamera. Ljusstyrkan på optiken är 2,8-3,9. Den optiska zoomen är 2x medan den digitala zoomen är 3,2x. Autofokus finns och närgränsen är 10 cm. Kameran har en optisk sökare samt en bildskärm på 1,5". Ljusmätning sker via flerzon, spot och centrumvägt. Vitbalans sker automatiskt, manuellt eller via fem olika lägen. Ljuskänsligheten är automatisk samt ISO 50, 100, 200 samt 400. Slutartiderna är 15-1/1500 s. Exponering sköts via programautomatik. Självutlösare finns på 10 s. Kameran har inbyggd blixt och blixtinställningarna är automatisk, röda-ögon-reducering, på, av och slow. Sekvenstagning är 2,2 b/s, max 12 bilder. Film spelas in i upplösningen 640x480 pixlar med 15 b/s upp till 30 sek. Ljudinspelning finns. Befintliga anslutningar är USB, video-ut samt nätdel. Batteri är NB-3L. Måtten är 85x56x24 mm och den väger 165 gram. Tillsammans med kameran levereras handledsrem, AV-kabel för video och ljud AVC-DC 100, USB-kabel till PC/Mac IFC 300PCU, batteriladdare CB-2LUE med kabel, batteri NB-3L samt 16 MB SD minneskort och diverse programvara. Systemkrav är USB-port samt Win98SE/ME/2000/XP och Mac OS.

Modell: Canon Digital Ixus IIs

Tillverkare: Canon