Sök
Canon Digital Ixus 80 IS

Canon Digital Ixus 80 IS

Enkel och snygg

2008-05-08

En snygg och enkel kamera som inte sticker ut på något vis. Den passar hobbyfotografen som inte har alltför stora krav.
Testkälla Betyg Kommentar
Dp review 7,5/10 "A perfectly good camera"
Kamera & Bild "Bilderna funkar"
M3 6/10 "Långsam mellan bilder"
Trusted reviews 7/10 "Very attractive"
Steves Digicams "A great camera for the home or office"

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att kameran är liten och snygg samtidigt som den känns välbyggd och solid. Den ligger bra i handen och knapparna är välplacerade. Menysystemet är också enkelt även om någon testare tycker att det känns något föråldrat. Kameran startar upp och tar sitt första kort hyfsat snabbt, men tidsåtgången mellan varje foto imponerar inte. Fotograferar man utomhus i bra belysning så blir resultatet bra. Avtar belysningen så uppstår en del brus och autofokus fungerar inte lika bra. De manuella inställningsmöjligheterna är mycket begränsade, kameran passar bäst för den som söker en enkel och okomplicerad modell.

Dp review

"A perfectly good camera"

Dp review tycker att kameran är solid och välbyggd, den är snygg samtidigt som den är enkel att använda. Modellen är överlag välbekant och den erbjuder egentligen ingenting som sticker ut bland konkurrenterna. Bildkvaliteten är bra, bilderna är rena och hyfsat detaljrika. Vid starka kontraster förekommer dock en del brus, vilket är irriterande. Batteriet räcker till ca 240 bilder vilket är okej men inte bra. De manuella inställningsmöjligheterna är ytterst begränsade, så vill man kunna påverka sina bilder i detalj är inte det här en modell man bör överväga.

Källa: http://www.dpreview.com (US)

Kamera & Bild

"Bilderna funkar"

Kamera & Bild tycker att kameran passar bra i handen. Ansiktsigenkänningen funkar bra när man är nära sitt motiv, men säkerheten avtar i takt med att avståndet ökar. Autofokus får också en del svårigheter när avståndet blir för stort. Bilderna uppvisar en generellt sett bra kvalitet, bland annat är färgåtergivningen klart godkänd. Färgerna blir bra även om de inte alltid är med sanningen överensstämmande. Å andra sidan kan man ställa in vitbalansen för ett mer rättvisande resultat. Vid iso 400 börjar bruset bli påtagligt och vid iso 1600 är det störande. Testaren tycker inte att kameran sticker ut från mängden, men den presterar ett klart godkänt resultat.

Källa: Kamera & Bild (SE) nr 3 2008

M3

"Långsam mellan bilder"

M3 anser att kameran känns solid och välbyggd. Menysystemet är välbekant från tidigare Ixusmodeller och fungerar bra, även om det börjar kännas en aning gammalmodigt. Man har inte tillgång till någon större vidvinkel att tala om, vilket är synd. Skärpan är bra förutom längst ut vid kanterna, men en del kromatisk aberration uppstår. Färgerna är naturliga men inomhus fungerar inte alltid vitbalansautomatiken tillfredsställande. Vill man spela in videoklipp så har filmen helt okej kvalitet. Det tar ca 1,5 sekunder att starta upp kameran och ta den första bilden vilket är ett klart godkänt resultat. Mellan bilderna är tidsåtgången 2,5 sekunder vilket inte är riktigt lika bra. Seriebildtagningen ger ungefär 0,7 bilder per sekund vilket inte heller är särskilt snabbt.

Källa: M3 (SE) nr 3 2008

Trusted reviews

"Very attractive"

Trusted reviews menar att kameran i första hand är tillverkad för de användare som vill ha en snygg modell. Den är välbyggd och drar blickarna till sig, men invändigt imponerar den inte alltför mycket. Kameran är försedd med såväl optisk sökare som bildstabilisering, vilket är riktigt bra. Autofokus fungerar bra så länge belysningen är tillfredsställande. Avtar ljuset fungerar även autofokus sämre. Bildkvaliteten är godkänd, men granskar man bilderna närgående ser man en del brus. Detaljåtergivningen är inte helt hundraprocentig och det är framför allt i mörkare områden som bristerna uppstår.

Källa: http://www.trustedreviews.com (US)

Steves Digicams

"A great camera for the home or office"

Steves Digicams tycker att kameran är kompakt samtidigt som den är snygg. Den ligger bra i handen och samtliga knappar är placerade på ett genomtänkt sätt. Lcd-skärmen är bra och fungerar i vilken belysning som helst. Prestandan är rakt igenom bra. Kameran startas upp och tar sin första bild på 1,3 sekunder vilket är ett klart godkänt resultat. När man tar bilder utomhus i god belysning får man utmärkta resultat med bra exponering och ljusa och starka bilder. Filmar man videoklipp får man bättre resultat än hos flera konkurrenter i samma prisklass. Videon är livfull och uppvisar inte särskilt mycket brus. Testaren tycker att kameran är prisvärd för alla som vill ha en enkel och okomplicerad modell som inte behöver sticka ut.

Källa: http://www.steves-digicams.com (US)

Cirkapris: 2400 kronor

Produktfakta: Canon Digital Ixus 80 IS är en 8 megapixels digitalkamera. Lcd-skärmen är 2,5 tum stor och har en upplösning på 230000 pixlar. Kameran kan spela in videoklipp med en upplösning på 640x480 pixlar och en hastighet på 30 bilder/s. Den optiska zoomen är 3x och brännvidderna spänner mellan 38-114 mm omräknat till 35 mm. Närgränsen är 3 cm. Minneskortet är av typen sd. Anslutningar finns för av-anslutning och usb. Dimensionerna är 86,8x54,8x22mm och vikten är 125 gram exklusive batteri.

Tillverkare: Canon