Sök

These boots were made for vandring

2007-11-28

Rätt skor är en förutsättning för en lyckad fjälltur. Men bra vandrarkängor är dyra och eftersom alla fötter är olika gäller det att prova ordentligt före köpet. Här testar vi nio par skor i prisklassen 1000 till 2500 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Salomon Revo 16/25 1500 Ombonad
Crispi Nevada 23/25 2400 Testfavorit
Vasque Breeze 18/25 1800 Mjuk stadga
Meindl Island Pro Mfs 22/25 2500 Tysk kvalitet
Timberland Cadion 18/25 1900 Smidig och snabb
Graninge Kebne/Kaise 15/25 2500 Varm mjukis
Lundhags Ranger mid 20/25 2500 Svensk klassiker
Merrell Chameleon Wrap Leather 15/25 1000 Låg
Haglöfs Trail 2 Mid 18/25 1800 Tålig men tung

Sammanfattning

I Sverige har tidigare generationers fjällvandrare ofta valt gummistövlar, men med moderna material och influenser från övriga världen är det numera kängor eller lägre skor som gäller i allt högre grad även på vandringar i svenska fjällen. Alla utom de billigaste har antingen membran av Goretex eller är vattentäta på annat sätt. Alla modeller utom två har sula av märket Vibram, men med olika utformning. Skaftlängden varierar, liksom val av material och design.

Inledning

Passform och funktion viktigast
Bland skotillverkare finns flera ledande märken. Däremot finns i realiteten bara en tillverkare av vattentäta membran (Gore-tex) och en på sulor (Vibram). De flesta kängor tillverkas numera i Asien. De skor som är tillverkade i Europa har i vårt tycke mer påkostade material och detaljer. Men för de flesta vandrare är saker som passform och funktion viktigast och i så fall spelar ursprunget och valet av material sannolikt en mindre roll. Läder behöver inte vara svårare att underhålla än syntet. Slipat läder eller nubuck andas bättre, men kräver impregnering då och då.

Olika förhållanden ställer olika krav
Hos Kängspecialisten i Stockholm finns goda råd och många kängor att välja bland. Mikael Björkman menar att de flesta vill ha ett par kängor som fungerar till allt, men de flesta upptäcker förr eller senare att olika förhållanden ställer olika krav på skorna. På utlandsresan till varmare ställen krävs bra ventilation, medan vattentäthet är viktigare i svenska fjällen. Alpvandringar kräver stabilitet och komfort. Variationerna är också stora beroende på årstid, terräng och packning. En sko som är styv och lite obekväm i början kan sitta perfekt efter ett par års flitig användning.

Så gjorde vi

Samtliga skor har testats av tre, i vissa fall fyra personer varav minst en kvinna. Vi har testat skorna i kuperad terräng i Kolmården och i Mälardalen. Betyget är en sammanvägning av kvalitet, komfort, design, kapacitet och värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Salomon Revo – Ombonad

Ursprung: Kina
Material: Nylon
Sula: Contagrip
Membran: Goretex

/images/historic/betyg/16.jpgKonstruktion: Modern, medelhög känga med förstärkningar i gummi. Hög sula med bredare bakdel och djupt mönster. Tunn innersula och insida i textil.
Omdöme: På mjuka underlag ger skon bra respons men på hårda och kuperade underlag känns den platt och svampig. Detta märks särskilt då man går på skrå. Skon ger inte tillräcklig stabilitet i brant terräng och/eller med packning på ryggen. Skosnörena är runda och vill gärna åka upp. Stor i storleken, tar inte åt sig smuts så lätt. Kan fungera som vardagskänga.
Cirkapris: 1500 kronor

/betyg/16.jpgCrispi Nevada – Testfavorit 

Ursprung: Italien
Material: Nubuck
Sula: Vibram
Membran: Goretex

/betyg/16.jpgKonstruktion: Styv känga med medelhögt skaft för kuperad terräng. Utsida i nubuck med gummiförstärkningar. Insidan klädd med tunt skinn. Innersula i tre lager med mesh.
Omdöme: Lagom hög känga med ypperlig balans, både följsam och rejäl på samma gång. Passformen är skön och lästen är relativt bred, men denna stadiga sko passar även smala fötter och blev snabbt testfavorit. Snörningen går lätt och det är enkelt att ta på sig skon. Nevada är en välbyggd sko av hög kvalitet för daglig användning under flera säsonger. Den blir inte överdrivet varm mot foten tack vare en påkostad insida. Modellen är inte så stor i storleken men passar de flesta fötter. En mycket bra och välgjord känga utan egentliga svagheter.
Cirkapris: 2400 kronor

/betyg/16.jpgVasque Breeze - Mjuk stadga 

Ursprung: Kina
Material: Textil och läder
Sula: Vibram
Membran: Goretex

/betyg/16.jpgKonstruktion: Halvhög känga med insida i textil
Omdöme: Mjuk men ändå stabil och mycket komfortabel sko med bra grepp och stuns. Den ser inte så spännande ut men levererar mer än förväntat. Man får nästan lust att småspringa lite med Breeze, då passformen och den låga vikten påminner om en löparsko. Samtidigt klarar den även lite tuffare terräng med lätt packning. Baktill sitter en dragsko som passar pekfingret väl. Skon är liten i storleken och sitter bra. Fungerar bra till vardags och blir inte överdrivet varm.
Cirkapris: 1800 kronor

/betyg/16.jpgMeindl Island Pro Mfs - Tysk kvalitet

Ursprung: Tyskland
Material: Nubuck
Sula: Vibram
Membran: Goretex

/betyg/16.jpgKonstruktion: Island Pro är en typisk Meindl känga i nubuck-läder med väl vadderad plös och uppdragen gummikant nedtill. Insidan är klädd i textil.
Omdöme: Denna klassiska storsäljare är något av en referenskänga som håller hög kvalitet. Men det är inget man snör på sig för att gå ut med hunden nära huset, den är lite för bökig och lite för stel. Däremot är den väl anpassad för tung belastning i krävande terräng och kan i många fall bli en favorit på sikt. Skon känns som en pjäxa på typiskt alpmanér, den är styv och måste sitta tajt mot smalbenet för att inte glappa. Plösen knarrade högt på ett av de testade paren. Varm mot foten efter ett par timmar.
Cirkapris: 2500 kronor

/betyg/16.jpgTimberland Cadion - Smidig och snabb 

Ursprung: Kina
Material: Nylon
Sula: Vibram
Membran: Goretex

/betyg/16.jpgKonstruktion: Modernt designad känga med låg vikt och bra andningsförmåga. Smal läst. Utsida i nylon/konstläder samt förstärkning av kevlar. Insida i textil.
Omdöme: Cadion känns som en hög löparsko och väger lätt. Glest mönstrad sula som är enkel att göra ren, nackdelen är att den inte ger så bra grepp på hala klippor. En skön sko och något av en testfavorit som fungerar bättre till snabba turer i skogen än långturer i fjällen med tung packning. Skaftet kan vara lite obekvämt mot benet i kuperad terräng. Skon är också ganska mjuk i sidled. Snygg, modern och teknisk.
Cirkapris: 1900 kronor

/betyg/16.jpgGraninge Kebne/Kaise - Varm mjukis

Ursprung: Vietnam
Material: Läder
Sula: No name
Membran: Sympatex

/betyg/16.jpgKonstruktion: Känga i svart med högt skaft och membran i Sympatex Allweather. Skon är lätt och har bred läst. Kaise är lägre och enklare utförd.
Omdöme: Kebne är välisolerad och skön med ett par tjocka strumpor, men den har stor passform och känns som en skoterkänga. Det väl vadderade skaftet är komfortabelt men bidrar till att skon inte ventilerar så bra. Kaise har ett lägre skaft med mindre vaddering. Snörningen tar ett tag att komma underfund med. Modellen är mer anpassad till pimpelturer kalla vinterdagar, vid vandring i stenig och kuperad terräng är den alltför mjuk. Passar liftskötare eller andra som behöver en varm vinterkänga, men då finns det billigare alternativ då Kebne kostar lika mycket som Lundhags och Meindl.
Cirkapris: 2500 kronor

/betyg/16.jpgLundhags Ranger mid - Svensk klassiker 

Ursprung: Sverige
Material: Cellgummi, nubuck
Sula: Vibram
Membran: Inget

/betyg/16.jpgKonstruktion: Känga med nederdel i cellgummi och medelhögt skaft i nubuck. Bred läst. Kängan saknar foder och fungerar som en skaljacka. Nederdelen är vattentät, men skaftet saknar membran och är inte vattentätt.
Omdöme: Skarven där läder möter gummi är cellgummikängans akilleshäl och för att undvika läckage måste lädret hållas väl impregnerat. Skaftet andas bättre och torkar fortare än kängor med membran. Kängan känns inte kall trots att den saknar isolering, så länge man har en tjock strumpa klarar den minusgrader bra. Sulan ger bra grepp och konstruktionen känns solid. Alla detaljer håller hög kvalitet, även om skaftet bara har tunn vaddering. En sko för hårdingar, menade någon. Skon är lätt att snöra på sig och fungerar lika bra i stenig terräng som till vardags, tack vare den enkla och rena designen. En av testfavoriterna.
Cirkapris: 2500 kronor

/betyg/16.jpgMerrell Chameleon Wrap Leather – Låg

Ursprung: Kina
Material: Nubuck
Sula: Vibram
Membran: Inget

/betyg/16.jpgKonstruktion: Enkel, låg och lätt sko med gummikant framtill och tätt mönstrad sula. Skon är bredare framtill och passar breda fötter.
Omdöme: Smidig sko med bra snörning och med väl tilltagen dragögla i bakkant. Ventilationen är god och priset är inte högre än för ett par ordinära löparskor, men stabiliteten och funktionaliteten är inte alls lika god som hos övriga testskor. Ett väldesignat alternativ till löparskor för enklare sommarbruk i snäll terräng och till vardags, men inget för tuff terräng och längre fjällturer.
Cirkapris: 1000 kronor

/betyg/16.jpgHaglöfs Trail 2 Mid - Tålig men tung

Ursprung: Kina
Material: Nubuck
Sula: Vibram
Membran: Goretex

/betyg/16.jpgKonstruktion: Nydesignad sko i nubuck med relativt lågt skaft och sula med glest mönster och dragögla på tvären baktill.
Omdöme: En något stum och till en början stel sko, som känns bruksbetonad och hållbar men inte särskilt smidig. Skon är ganska varm med sin täta insida i textil även om det kortare skaftet underlättar ventilationen. Stabiliteten är bra liksom greppet och det är inga problem att gå på skrå även med packning. Skon är stor i storleken och har relativt bred läst. Bra innersula.
Cirkapris: 1800 kronor