Sök
Test - OBH Nordica Shiatsu 3D Back & Shoulders

Test - OBH Nordica Shiatsu 3D Back & Shoulders

Massage på begäran

2010-11-24

Vi har testat Shiatsu 3D Back & Shoulder, stjärnan i OBH Nordicas sortiment av massageprodukter. En robust massagedyna som levererar såväl värme som djupgående knådning från en outtröttlig maskin.

OBH-Shiatsu-betyg

Portabel och prisvärd stressreducering
Väl igång känner jag att detta kan vara den produkt varje vuxen själ behöver för snabb avkoppling och vederkvickelse mitt i vardagsstressen. Mentalt har jag behövt en sådan under lång tid och jag ser framemot att göra den till en del av mig.

Alternativen är nämligen en mycket osnygg massagefåtölj för i runda slängar femtontusen riksdaler och uppåt. Kräver både utrymme och annan ekonomi och är även svår att gömma undan. Eller upprepade besök hos en massör. Där en behandling av rygg kostar omkring sju-åttahundra kronor per gång, vilket också är ett dyrt alternativ över tid. Till det priset får man lägga en eventuellt tidsödande resa.

En portabel massagedyna som du kan använda när och var du vill för en engångskostnad på cirka tretusen kronor, är det mest prisvärda och bekväma alternativt jag kan tänka mig. Visst, det är dyrare än förra årets hypade spikmatta. Men, ack så mycket skönare. Och som jag upplever, mer välgörande. Därutöver kan du se på tv, lyssna på musik, läsa en bok, surfa bärbart, prata i telefon, arbeta eller umgås och samtidigt få massage. Om du nu inte bara vill sitta och blunda i tystnaden.

  
Användarvänlig och anpassningsbar
Dynan har som nämnts sex massageprogram att tillgå för hela eller delar av ryggen. Därutöver kan man välja massage baserad på egna önskemål såsom punktmassage, ryggmassage eller nack/skuldrormassage. Detta i kombination med värme, vibration och rullande eller cirkulerande längsgående massage. Ett extra plus är knapparna för personanpassade inställningar både avseende bredd och längd. Fjärrkontrollen är intuitiv och massagen därigenom bara ett knapptryck bort. Varje förinstallerat massageprogam avslutas automatiskt efter femton minuter.

OBH-Shiatsu-rem

Utseendemässigt kunde man kanske ha tänkt ett varv till. Brun nubuckliknande klädsel förutom över massagepartierna som täcks av ett ljusgrått värme- och friktionståligt material. Dynan ser inte exklusiv ut, snarare något billigare än vad den är. Inte i paritet med vare sig välgenomtänkt inredning eller högteknologiska designprylar. Fjärrkontrollen lyfter helhetsbetyget något. Den är svart med silvergrå baksida. Snygg och trevlig att hålla och känns nutida.

Övervägande plustecken och något frågetecken
En sådan här massagedyna har absolut möjlighet att bli en del av det svenska folkhemmet. Lika oumbärlig som en dusch, ett bad, en tv eller motsvarande. Den är prisvärd och lättillgänglig. God rygg- och nackhälsa för gemene man, vilket i sig är genialiskt.

OBH-Shiatsu-1 Massagen som ges känns väldigt effektiv. Den är riktigt djupgående jämfört med föregångarnas och massagehuvudena tar i mer än väntat och det är positivt. Detta då farhågorna var att denna tillsynes enkla konstruktion inte skulle åstadkomma en massageupplevelse.

Dynan kan även användas på vanlig stol, kontorsstol, i soffan eller i liggläge. Då dynan är portabel flyttar man den enkelt efter behag. Samt ett plus för att den går att lägga undan då den inte används.

Dynans fördelar som portabel är också på ett sätt paradoxal då den är relativt otymplig. Den kräver förvaringsutrymme och är något tung att bära. Väl undanlagd finns risken att den förblir undanlagd. Framtagen berövar den hushållet på en sittplats då den inte används. Något att tänka på.

Den enda funktion som känns obekväm är nackvibratorn. Kan inte alls förstå hur den ska upplevas som behaglig då den snarare vibrerar bakhuvudet än nacken.

Instruktionsboken lämnar egentligen bara en aspekt oberörd. Det är hur ofta man bör använda massagedynan och dess femtonminutersprogram? Finns det några (hälso)risker med överanvändning av dynan?

Sammanfattningsvis blir det en positiv köprekommendation med fotnoten att utrymme för produktutveckling finns kvar både här och där.

Så gjorde vi
Först läste vi igenom instruktionsboken för guidning. Vilket var bra. För när massagedynan togs ur sitt emballage hittades elkabeln men inte stickkontakten lika lätt. Viktig information om hur två skruvar behövde avlägsnas från baksidan av dynan delgavs också i denna. Dessa skruvar hade i värsta fall kunnat förstöra hela apparaten. Därefter förflöt montering av dynan problemfritt. En initial bedömning var att dynan bäst skulle lämpa sig i en högryggad fåtölj.

Förpackningen hintade att det fanns sex förinstallerade massageprogram. Dessa har alla testats av. Men, vi började med fjärrkontrollens demoknapp som gav en snabbgenomgång av programmen. Fjärkontrollens olika knappar lyser som instruktion parallellt med att olika program demonstreras.  

Snabbfakta
Shiatsu 3D Back & Shoulder, modell nr: 6091
3D funktion – vibration tillsammans med massage och värme ger en extra djupgående massageupplevelse för rygg och skuldror.
Skuldermassage – justerbara massagehuvuden för att passa din längd. Med eller utan värme och/eller vibration.
2 olika massagetyper – cirkulerande Shiatsu eller rullande massage rör sig upp och ned längs ryggraden. 
6 program – av de 2 massagetyperna för hel, övre och nedre rygg.
Punktmassage – var du själv önskar med eller utan värme och/eller vibration.
Snabb uppvärmning inom en minut för både rygg och skuldror.
Massagehuvudena lyser röda när värmen är aktiverad.
Praktiska fästremmar håller dynan på plats.
De olika funktionerna ställs enkelt in via separat fjärrkontroll.
Vikt per st (exkl. fp): 6,7KG
Vikt per st (inkl. fp): 9,48KG
240V/43W
Drifttid – 15 minuter per massagebehandling

Test genomfört av Frida Nilsson