Sök
Test av sex walkingskor

Test av sex walkingskor

Klara, färdiga.. gå

2009-02-25

Med rätt skor på fötterna är långa promenader verkligen något att njuta av, särskilt nu när den ljusa årstiden närmar sig. Men det gäller att ha rätt skor på fötterna.

Modell Betyg Pris Kommentar
New Balance MW859 23/25 1000 Bäst i test
Adidas Response Walk GTX LEA 22/25 1000 Elegant ovandel
Salomon XA PRO 3D Ultra 22/25 1100 Snabbsnörning
Ecco Ultra Terrain 1.1 21/25 1000 Bra plös
Reebok Premier Flex GTX II 19/25 1000 Extra mjuk dämpning
Adidas CC Walker 16/25 700 Lufthål i sulan

Sammanfattning

Promenadskor (walkingskor) har en sula med större gel- eller luftkudde i hälen som ger en annan slags dämpning än löparskor. Detta för att hela vikten läggs på hälen vid fotens nedsättning.En annan utmärkande egenskap hos walkingskor är att sulan har grövre mönster. Vissa modeller kan även ha ett tätskikt (gore-tex etc). Den som promenerar ofta och länge har alltså stor nytta av en renodlad promenadsko, som även kan användas till vardags.

Inledning

New Balance har bra passform
De testade modellerna kommer från mycket välkända tillverkare av sportskor och det märks tydligt i kvaliteten i material och sömmar. Betygen i testet är överlag höga tack vare bland annat kvaliteten i dämpningen och att de har en väderskyddad ovandel. Dessutom är prisskillnaden ganska liten mellan modellerna. New Balance får högst betyg för passform, material och reflexer. Adidas CC Walker är testets billigaste sko och har bra kvalitet, men ger inget bra stöd för foten och är främst något för varma och torra dagar.

Hälsa och välbefinnande
Att promenader har positiva effekter för vår hälsa är ingen nyhet. Emellertid visar ny forskning där högskolan i Kalmar medverkat, att vi bör gå fler steg än de 10000 som tidigare rekommenderats. För män mellan 18-50 år och kvinnor upp till 40 år är det nu 12000 steg som gäller. Har du inte tillgång till en stegräknare är ett tips att tio minuters promenad motsvarar cirka 1000 steg.

Så gjorde vi

Samtliga skor har testats på asfalt och grusväg i varierande väderlek. Vattentåligheten har kontrollerats under rinnande vatten. Testet är utfört av flera personer som bedömt kvalitet, komfort, design, funktioner och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng. Priserna är tillverkarens rekommenderade butikspris och lokala avvikelser kan förekomma.

New Balance MW859 - Bäst i testbetyg

Material: Textil
Modell: Dam och herr
Vikt: 390 gram
Funktioner: Förstärkt tådel, vattenavvisande, reflexer på bakkappa, plös och front, fast plös, extra hål för tajtare snörning.

New Balance 859
Dam- och herrsko har samma utseende

Omdöme: Med grov textil, gore-tex och flera reflexer känns skon som mycket tålig och lämplig året runt. Den har skön stoppning och med två lästbredder ger den bra passform. Den förstärkta tådelen ger ett bra extra skydd mot väta och smuts. Den kan upplevas som för kraftig de varmaste sommardagarna.
Cirkapris: 1000 kronor

Adidas Response Walk GTX LEA - Elegant ovandelbetyg

Material: Läder
Modell: Dam och herr
Vikt: 363 gram
Funktioner: Förstärkt tådel, fast plös, ögla på bakkappa, extra hål för tajtare snörning, gore-tex.

Adidas Response Walk GTX LEA
Damsko respektive herrsko

Omdöme: Modellen är väl skyddad med gore-tex och förstärkt tådel. Den är skön att bära och den tunna snörningen och ovandelen i nubuck ger skon ett lätt och diskret intryck. Bakkappans ovandel är något styv och kan till en början besvära innan skon är väl ingången.
Cirkapris: 1000 kronor

Salomon XA PRO 3D Ultra - Snabbsnörningbetyg

Material: Textil
Modell: Dam och herr
Vikt: 382 gram
Funktioner: Gummiförstärkt tådel, snabbsnörning med dragsko, ögla på plös och bakkappa.

Salomon Xa Pro 3D Ultra
Dam- och herrsko har samma utseende

Omdöme: En vridstyv sko med grov sula som ger mycket bra grepp som även nyttjas för jogging i skogsterräng. Ovandelen ger bra ventilering men saknar tätskikt. Skön passform med rejält stöd för fotvalv. Snabbsnörningen är effektiv och behåller låsningen under hela promenaden.
Cirkapris: 1100 kronor

Ecco Ultra Terrain 1.1 - Bra plösbetyg

Material: Textil
Modell: Endast herr
Vikt: 355 gram
Funktioner: Förstärkt tådel, fast plös, ögla på bakkappa och plös, gore-tex.

Ecco Ultra Terrain 1.1
Endast herrmodell

Omdöme: Den förstärkta tådelen skyddar praktiskt mot smuts. Skon upplevs som tunn men är ändå väderskyddad med gore-tex. Dämpningen i framfoten känns stum och otillräcklig. Snörningen går genom öglor på plösen vilket håller den bra på plats.
Cirkapris: 1000 kronor

Reebok Premier Flex GTX II - Extra mjuk dämpningbetyg

Material: Textil
Modell: Dam och herr
Vikt: 371 gram
Funktioner: Fast plös, extra hål för tajtare snörning, gore-tex och reflex på plös.

Reebok Premier Flex GTX II
Damsko respektive herrsko

Omdöme: Till utseendet liknar den en joggingsko där överdelen är i mjuk textil som ger skön komfort på foten. Dämpningen känns mjukast av de testade modellerna och kan uppfattas på gränsen till för svampig. Tack vare Gore-tex och fastsydd plös håller den fötterna torra i sämre väder. Sulan ger ett bra grepp.
Cirkapris: 1000 kronor

Adidas CC Walker - Lufthål i sulanbetyg

Material: Textil
Modell: Dam och herr
Vikt: 301 gram
Funktioner: Ögla på bakkappan, ventilationshål i sulan.

Adidas CC Walker
Damsko respektive herrsko

Omdöme: CC Walker har en tunn sula och är inte speciellt stabil. Modellen påminner om en inomhussko med sin tunna ventilerande överdel. Plösen tenderar att glida snett. Med lufthålen i sulan och den oskyddade överdelen är skon lämplig för de varmaste dagarna men relativt opraktisk under kalla och regniga dagar.
Cirkapris: 700 kronor