Sök
Test av elva ryggsäckar

Test av elva ryggsäckar

Ryggsäckar för en aktiv vardag

2008-09-23

När du ska ge dig ut på kortare vandringsturer är en daypack mellan 20-35 liter det rätta valet. En bekväm och funktionell ryggsäck gör utflykten mer behaglig, men se till att du inte betalar för funktioner som du inte behöver.

Modell Betyg Pris Kommentar
Ferrino X.M.T 23/25 1600 Bäst i test
Norröna Falketind 21/25 1600 Toppkvalitet rakt igenom
Arcteryx Bora 20/25 1800 Extra av allt
North Face Ion 20/25 750 Aktivitetssäck
Bergans of Norway Backcountry Guide 19/25 1100 Gedigen mellanklass
North Face Terra 18/25 1100 Mycket vaddering
Fjällräven Campus Tech 17/25 800 Bekvämt bärsystem
Haglöfs Tight Evo 17/25 800 Allround
Bergans of Norway Altitude 17/25 900 Flexibilitet
Haglöfs Volt Evo 17/25 900 Påhittiga detaljer
Lundhags Grid 15/25 900 Attiraljer saknas

Sammanfattning

Testvinnaren Ferrino X.M.T är en avancerad säck för bistra klimat. Användningsområdet är brett tack vare ett smidigt format, låg vikt och blixtlåsfritt förslutningssystem. Även Norröna Falketind får goda omdömen tack vare hög kvalitet och avskalad design. Arcteryx Bora är testets dyraste modell och presterar även den i topp vad gäller kvalitet, funktioner och bärsystem. Bora erbjuder avancerade funktioner för friluftsmänniskor med höga krav men blir framförallt prisvärd när den används i rätt sammanhang

Inledning

Ingen får underkänt
Samtliga ryggsäckar i testet är förberedda för vätskesystem och utsmyckade med diverse fack, fickor, remmar och spännen. Alla modellerna får godkänt och kostar från 750 till 1800 kronor. Bland testets billigare modeller imponerar nylonsäcken Ion från North Face med en hög komfort och en smidighet som gör att den passar extra bra till aktiviteter med mycket rörelse. Synd att avbärarbältet runt höften inte kan plockas bort. Haglöfs Tight Evo och Volt Evo, Lundhag Grid och Bergans Backcountry Guide har alla ett högt kvalitetsintryck. Haglöfs modeller har för övrigt ett brett användningsområde och Bergans Backcountry Guide har en genomtänkt lösning med en ryggpanel som kan öppnas fullt ut vid packning. Fjällrävens Campus Tech har ett av testets mest bekväma bärsystem. Prisvärda Bergans Altitude är en tydlig skidsäck men dess smidighet gör att den även kan användas utanför backen. Lundhags har ett bra pris i sammanhanget, men bärkomforten är inte helt optimal på grund av obekväma axelremmar. Detsamma gäller North Face Terra som lider av ett för stumt bärsystem.

Testa noggrant före köp
Valet av säck är precis som ett klädesplagg högst individuellt och du bör därför ta hänsyn till längd och kroppsform. Det viktigaste är ryggsäckens bärsystem och passform. Om säcken sitter obekvämt spelar det ingen roll hur bra den är för övrigt. Testa gärna ryggsäcken i butik med packning för att få en verklig uppfattning om hur den känns kring axlar, rygg och höfter. Detaljer som fack, remmar och spännen är också av betydelse. Vid omväxlande väder vill man snabbt och enkelt kunna plocka upp regnkläder från ett lättillgängligt fack. För många remmar eller felplacerade fack kan dock bli till en nackdel om de sitter i vägen och försvårar tillgången till huvudfacket. Slutligen bör du investera i en ryggsäck som passar till rätt användningsområde. Annars är risken att du betalar för extrafunktioner som inte utnyttjas.

Av: Susan Bogyo/Smartson

Så gjorde vi

Så gjorde vi: Säckarna packades med hänsyn till volym och testades av en tjej och en kille på kuperade vandringsleder samt i stadsmiljö. Måtten presenteras i bxhxd. Betygskriterierna är kvalitet, kapacitet och komfort, funktioner, design samt värde för pengarna. Maxbetyg är 25 poäng.

Smartson test Daypacks 2008Ferrino X.M.T - Bäst i testbetyg

Konstruktion: Avtagbart avbärarbälte, vattentäta dragkedjor, hjälmficka. Volym: 35 liter.
Material: Nylon. Vikt: 1300 gram. Mått: 300x560x220 mm.
Omdöme: Avskalad modell som passar lika bra till vandring som till stadsäventyr. Många genomtänkta detaljer och finesser. Lättpackad och utrustad med en frontingång med dragkedja och toppöppning som rullas igen. Hög bärkomfort och bra stöd för ländryggen tack vare vadderat bärsystem. Sammantaget en säck med många användningsområden, hög kvalitet och bra pris.
Cirkapris: 1600 kronor

Smartson test Daypacks 2008Norröna Falketind - Toppkvalitet rakt igenombetyg

Konstruktion: Kompressionsremmar, klarar att bära skidor, fäste för stavar, topplock med ficka. Volym: 35 liter. Material: Polyester. Vikt: 1320 gram. Mått: 300x630x200 mm.
Omdöme: Hög kvalitet, slitstarkt material och plastdetaljer som borgar för lång livslängd. Avskalad design gör att den även passar i stadsmiljö. Avtagbart avbärarbältet är ett plus. Komfortabelt bärsystem tack vare bra justerbarhet och stadig ryggpanel. Toppmatad, men huvudfacket nås även via den vattentäta dragkedjan framtill. Lätt att packa.
Cirkapris: 1600 kronor

Smartson test Daypacks 2008Arcteryx Bora - Extra av alltbetyg

Konstruktion: Avtagbart topplock med ficka, vattentäta dragkedjor, vattenhållare. Volym: 35 liter. Material: Nylon. Vikt: 1600 gram. Mått: 300x600x260 mm.
Omdöme: Utsmyckad modell med stor frontficka och goda komprimeringsmöjligheter. Praktiskt topplock, men det som packats längst ner blir svåråtkomligt. Kraftigt material inger förtroende. Sitter bekvämt och stadigt på ryggen. Listiga lösningar gör att den kan användas vid många olika aktiviteter. Säcken är dyr i inköp och bedöms endast prisvärd om alla funktioner utnyttjas.
Cirkapris: 1800 kronor

Smartson test Daypacks 2008North Face Ion - Aktivitetssäckbetyg

Konstruktion: Regnskydd, frontficka med vattentät dragkedja Volym: 20 liter. Material: Nylon.
Vikt: 800 gram. Mått: 280x480x150 mm.
Omdöme: Bekväm och sportig modell som sitter som gjuten på ryggen med hög komfort och lättjusterad bröstrem. Många praktiska fickor varav en sitter på avbärarbältet där exempelvis mobil eller kamera kan placeras. Bra stretchvävd frontficka med vattentät dragkedja. Bra luftkanal skapas tack vare nätförsedd konstruktion längs ryggen. En bra daypack för aktivt bruk.
Cirkapris: 750 kronor

Bergans of Norway Backcountry Guide - Gedigen mellanklass
Smartson test Daypacks 2008betyg
Konstruktion: Redskapsfickor, öppningsbar ryggpanel. Volym: 26 liter. Material: Polyester/nylon.
Vikt: 1300 gram. Mått: 380x520x250 mm.
Omdöme: Stabil modell som är skön att bära. Annorlunda packningssätt. Ryggpanelen är försedd med en dragkedja som öppnar upp baksidan helt. Detta ger bra överblick vid packning. Avbärarbältet hamnar för högt upp runt midjan. Kvalitetsintrycket är annars högt på denna säck. Kan även användas som vardagssäck i stadsmiljö.
Cirkapris: 1100 kronor

Smartson test Daypacks 2008North Face Terra - Mycket vadderingbetyg

Konstruktion: Regnskydd, topplock med ficka. Volym: 25 liter. Material: Nylon. Vikt: 1590 gram.
Mått: 600x300x160 mm.
Omdöme: En mångsidig ”daypack” med rejält bärsystem. Bra passform, men vadderingen är lite väl hård och stum vilket ökar risken för skav. Ryggpanelen skiljer sig från övriga ryggsäckar med en tydlig luftkanal som gör att värmen dämpas en aning. Packas enkelt från toppen eller genom ingången i botten. Frontficka i stretch, topplock och andra fickor bidrar till lättstrukturerad packning.
Cirkapris: 1100 kronor

Smartson test Daypacks 2008Fjällräven Campus Tech - Bekvämt bärsystembetyg

Konstruktion: Reflexer, expanderbar frontficka. Volym: 30 liter. Material: Polyester. Vikt: 890 gram. Mått: 330x550x210 mm.
Omdöme: Lätt modell med skönt och lättjusterat bärsystem. Genomtänkta detaljer som fickor på avbärarbältet och expanderbar frontficka i stretch, men spännena och blixtlåset känns lite klent i jämförelse med övriga säckar. Materialet är dock kraftfullt och säcken vinner mycket på dess enkelhet. Plus för att vätskeröret kan placeras på både höger och vänster sida.
Cirkapris: 800 kronor

Smartson test Daypacks 2008Haglöfs Tight Evo - Allroundbetyg

Konstruktion: Avtagbart avbärarbälte, kupformad ryggsköld Volym: 25 liter. Material: Polyester. Vikt: 1100 gram. Mått: 300x500x180 mm.
Omdöme: En enkel men bra allroundsäck med hög kvalitetskänsla. Stort huvudfack med sidostöd som stabiliserar ryggsäcken och som förenklar packningen. Den kupformade ryggpanelen har inte helt perfekt passformen och säcken hamnar lite väl högt på ryggen för att bärsystemet ska kännas helt optimalt. Stilig säck som även gör sig bra i stadsmiljö.
Cirkapris: 800 kronor

Smartson test Daypacks 2008Bergans of Norway Altitude - Flexibilitetbetyg

Konstruktion: Kompressionsremmar, ficka för lavinsändare, topplock. Volym: 25 liter
Material: Polyester/nylon. Vikt: 995 gram. Mått: 320x530x230 mm.
Omdöme: En säck tänkt för skidåkning, men fungerar även för stadsbruk. Modellen packas ovanifrån vilket är mer praktiskt för att undvika att snö kommer in under skidturen. Axelremmarna är smalt utformade och ger bra rörlighet, röret från vätskesystemet kan integreras i dem. Avbärarbältet ger stöd men tyngden tenderar att sätta sig i det nedre partiet vilket är bättre vid skidåkning. En mångsidig säck till bra pris.
Cirkapris: 900 kronor

Smartson test Daypacks 2008Haglöfs Volt Evo - Påhittiga detaljerbetyg

Konstruktion: Kompressionsremmar, snörsystem för hjälm, instoppbart avbärarbälte. Volym: 22 liter. Material: Polyamid. Vikt: 930 gram. Mått: 300x500x200 mm.
Omdöme: Liten men funktionsrik ”daypack”. Mjukt material gör att den u-formade öppningen blir formlös, att packa denna säck blir därför lite knepigt. Två stora frontfickor i omlottutformning med vattentäta blixtlås är praktiska att stuva ner saker i. Lättjusterat bärsystem, men bröstremmen är lite svår att korrigera. Små luftkanaler hjälper minimalt för ventilering.
Cirkapris: 900 kronor

Smartson test Daypacks 2008Lundhags Grid - Attiraljer saknasbetyg

Konstruktion: Topplock med ficka, avtagbart avbärarbälte. Volym: 25 liter. Material: Polyester.
Vikt: 1220 gram. Mått: 320x550x230 mm.
Omdöme: Lättpackad allroundsäck tack vare tillgång till huvudfack både från toppen och framsidan. Minus för bristen av extra ytterfickor och fack. Endast ficka i topplocket finns, vilket lägger stor vikt på axlarna. Klena plastspännen. Kvaliteten känns genomgående hög och pekar på att ”daypacken” kommer att kunna användas under lång tid.
Cirkapris: 900 kronor