Sök
Test av åtta träningströjor i funktionsmaterial

Test av åtta träningströjor i funktionsmaterial

Träningströjor som andas

2008-10-01

Vid svettiga träningspass är träningströjor i funktionsmaterial att föredra. Smartson testar fyra herrmodeller och fyra dammodeller med kort ärm. Bästa herrmodellen är Puma Complete medan Adidas Clima 365 vinner bland dammodellerna.

Modell Betyg Pris Kommentar
Puma Complete 21/25 350 Bästa herrmodell
Adidas Techfit powerweb 20/25 600 Kroppsnära
Better bodies Houston solid tee 16/25 400 Len som silke
Pro touch Martin 16/25 150 Billig och bra
Adidas Clima 365 gym hooded image top 21/25 450 Bästa dammodell
Casall Striped functional tee 19/25 500 Gör sitt jobb
Röhnisch Cut colored top 17/25 400 Sömmar som skaver
Pro touch Natalia 16/25 150 Svettig

Sammanfattning

En väl fungerande träningströja leder bort fukt från huden och bevaras torr mot kroppen. Vare sig du kör ett hårt pass på gymmet eller går morgonpromenader är det ett utmärkt plagg att införskaffa. I testet fokuserar vi på kortärmade modeller, men funktionströjor finns även som långärmade och träningslinnen. Fundera gärna kring önskad passform då träningströjor både kan vara rejält slimmade och ha en mer lös passform. Tränar du explosivt kan en mer tight passform vara att föredra medan motionärer kan ha större nytta av den bekvämlighet som en löst sittande tröja erbjuder.

Inledning

Betydande kvaliteter
Plagg i funktionsmaterial har ofta två lager. Det innersta lagret leder bort fukt från huden och fördelar ut den i det yttersta lagret. Fukten letar sig igenom öppningarna i materialet till utsidan där det avdunstar lättare. Detta bidrar till att träningströjan snabbare blir torr mot kroppen. Man kan alltså säga att tröjan andas. Funktionsmaterial blir allt populärare på träningströjor och det finns många modeller att välja mellan i butikerna. De flesta tillverkas i polyester eller polyamid. Båda materialen anses vara slitstarka och vattenavvisande. Ingen av de testade modellerna krympte vid tvätt.

Svett och etikett
När man tränar frigörs energi som slutligen blir till svett. Hur mycket en person svettas är individuellt men under ett träningspass på en timme produceras i genomsnitt en halv liter svett. Att då träna i en bomulls t-shirt som binder fukten är varken schysst mot medtränare eller särskilt fräscht mot dig själv. Fördelarna med ett funktionsmaterial är uppenbara. Tänk också på att ju mer vältränad du blir desto mer energi och svett kommer du att utsöndra. Vårda dina träningsplagg väl så kommer du med stor sannolikhet att kunna använda dem längre.

[Faktaruta]
Polyester gör att tröjan varken krymper eller blir skrynklig. Materialet har låg vattenupptagning och är relativt hållbart och anses bekvämt att bära. Polyamid mer känt som nylon används ofta i träningströjor och är mycket slitstarkt och elastiskt. Även detta material har egenskapen att vara vatten- och smutsavvisande.

Så gjorde vi

Tröjorna testades under varierade konditionspass. Därefter tvättades de enligt skötselråd. Betygskriterierna är kvalitet, komfort, funktioner, design samt värde för pengarna. Maxbetyg är 25 poäng.

Herrmodeller 

/images/historic/betyg/21.jpg1. Puma Complete - Bästa herrmodell

Typ: Löpartröja med reflexrevär 
Material: 100 % Polyester
Tvätt: 30 grader
Målgrupp: Löpare med stil

Omdöme: Testets snyggaste herrtröja erbjuder även den mest bekväma passformen. Dock är tröjan något omständlig att få av eftersom kragen saknar stretch. För övrigt är det en lätt och sval tröja som andas bra. Ryggen och armhålorna är nätförsedda och ger ett bra luftgenomsläpp. Tröjan står väl emot svetten och passar extra bra till löpning och pulsintensiv träning. En neongul reflexrevär gör att du lättare syns utomhus. Kvalitetsintrycket är högt och tröjan är en testfavorit.
Cirkapris: 350 kronor

2. Adidas Techfit powerweb - Kroppsnära 
/betyg/21.jpg/betyg/21.jpg
Typ: För explosiv träning
Material: Climacool, 75 % polyamid 25 % elastan
Tvätt: 30 grader (bör inte tvättas med sköljmedel)
Målgrupp: Vältränade atleter 

Omdöme: En tröja som utstrålar attityd och styrka. Väldesignad med silverstripes på rygg och framsida. Nätdelar på rygg och under armarna. Adidas är den mest slimmade tröjan i testet och är av förståeliga skäl inte lika bekväm som övriga tröjor, dock inte obekväm. Snarare ger tröjan ett stöd som övriga testade modeller saknar. Adderar en viss känsla av ”power” och bidrar dessutom till en rakare och mer spänstig kroppshållning. 600 kronor är mycket pengar och tröjan blir framförallt en bra investering om du tränar ofta och med hög intensitet.
Cirkapris: 600 kronor

3. Better bodies Houston solid tech - Len som silke
/betyg/21.jpg/betyg/21.jpg
Typ: Fitness och gym
Material: 90% polyester 10% lycra
Tvätt: 40 grader   
Målgrupp: Flitiga gymbesökare

Omdöme: Välsydd träningströja i polyester med inslag av Lycra. Saknar nätförsedda delar för ökad ventilering och drar åt sig en del svettdoft under armarna. Viss antydan även efter tvätt. Passformen är annars bra och bekvämligheten hög. Sömmarna är mjuka och skaver inte vilket ger fullt fokus på träningen. Tyget håller kroppen sval på ett behagligt sätt, men har inte lika hög andningsfunktionalitet som exempelvis Puma Complete. Förhållandevis dyr tröja som passar bra bland gymmaskinerna där en bekväm tröja är att föredra.
Cirkapris: 400 kronor

4. Pro touch Martin - Billig och bra
/betyg/21.jpg/betyg/21.jpg
Typ: Allroundtröja 
Material: Dry plus climate dry, 100 % polyester 
Tvätt: 40 grader
Målgrupp: Joggande motionärer

Omdöme: Totala motsatsen mot Adidas. Istället för tight passform är det lös och ledig sådan som gäller. Inte konstigt med tanke på att Pro Touch snarare riktar sig mot motionärer än professionella idrottsutövare. Inte alls dum med tanke på priset. Det som skiljer sig mot de dyrare tröjorna är att fukten i större utsträckning stannar kvar på insidan vilket håller kroppen kall på ett onaturligt sätt. Tyget är inte lika mjukt och bekvämt som Better Bodies, men ett fungerande alternativ om du söker en billig och funktionsduglig träningströja.
Cirkapris: 150 kronor

Dammodeller 

1. Adidas Clima 365 gym hooded image top - Bästa dammodell
/images/historic/betyg/21.jpg
Typ: Vid hårdträning
Material: Climacool, 86% polyamid och 14% elastan
Tvätt: 30 grader (bör inte tvättas med sköljmedel)
Målgrupp: Trendiga löpare

Omdöme: Trendig modell med huva. Dragsko på tröjans nedre del dras åt för att undvika att tröjan rullar upp. Passform som följer kroppen. Bra med de djupa fickorna som gör det möjligt att placera musikspelare i. Konstruktion med kort ärm som slutar precis i armhålan. Trots detta lagras inte svettlukt. Från ryggen ner till baksidan av ärmen sträcker sig ett kors i nät. Tack vare detta släpps fukt ut och man känner sig fortfarande torr efter ett svettigt träningspass. Passar bra vid tuffare träning.
Cirkapris: 450 kronor

/betyg/21.jpg2. Casall Striped functional tee - Gör sitt jobb
/betyg/21.jpg
Typ: Allsidig träning
Material: RapiDry, 91 % polyamid, 9 % elastan
Tvätt: 40 grader
Målgrupp: Den medvetne hurtbullen  

Omdöme: Bekväm och komfortabel modell som på ett mjukt vis följer kroppsformen. Tröjan rullar upp sig lite grand vid fysisk ansträngning men inte så pass mycket att det blir oangenämt. Under ett svettigt och ansträngande träningspass transporteras fukten mycket bra tack vare det snabbtorkande materialet. Tröjan upplevs torr och håller kroppen sval och fyller verkligen sin funktion. De relativt korta ärmarna slutar i armhålorna och gör att en del svettlukt samlas i just det partiet.
Cirkapris: 500 kronor

3. Röhnisch Cut colored top - Sömmar som skaver
/betyg/21.jpg/betyg/21.jpg
Typ: För aerobicpasset
Material: High intensity, 91% polyamid, 9 % elastan
Tvätt: 40 grader
Målgrupp: Färgglada aerobictjejer

Omdöme: Färgglad och stilfull träningströja med invändiga sömmar på höger sida som tyvärr skaver lite mot magen. En bättre konstruktion av sömmarna hade varit önskvärd. Modellen följer kroppsformen men känns ändå inte för tight. Ärmarna är korta och slutar i armhålan men för den sakens skull sätter sig inte svettlukt. Tröjan sitter väl på plats under hela träningspasset och transporterar fukt så att den bevaras torr på insidan. Passar utmärkt för en timmes konditionspass eller en runda på gymmet.  
Cirkapris: 400 kronor

/betyg/21.jpg4. Pro touch Natalia - Svettig

T/betyg/21.jpgyp: För lågintensiv träning
Material: Dry plus climate dry, 100% polyester
Tvätt: 40 grader
Målgrupp: Powerwalkande studenter

Omdöme: Tröja i vattenavvisande material med lös passform. Behaglig mot kroppen men har en irriterande tvättlapp på vänstersida. Irritationen glöms visserligen bort under ett svettigt joggingpass då lappen inte upplevs skava lika mycket. Ärmarna är relativt långa i jämförelse med testets andra dammodeller. Svettlukt lagras snabbt i partiet under ärmarna, efter avklarat träningspass var tröjan mer fuktig invändigt än utvändigt. Tröjan lämpar sig därför bättre för lågintensiv träning som powerwalk.   
Cirkapris: 150 kronor