Sök
Test av 11 arbetsbyxor

Test av 11 arbetsbyxor

Tuffa kläder för tuffa jobb

2009-06-01

Bra arbetskläder är en förutsättning för väl utfört arbete och fysiskt välbefinnande. Vi testar 11 byxor för hantverk, djurskötsel och annat praktiskt arbete ute och inne.

Modell Betyg Pris Kommentar
Björnkläder Jub. Carpenter 21/25 740 Bäst i test
Fristads FAS 288 21/25 670 En svensk klassiker
L Brador 146 PB 20/25 650 Skönast
Worksafe worker 19/25 600 Bästa budgetköp
Fristads GWS 226 19/25 1080 Stoppar kylan
Dunderdon P12 18/25 745 Tuff och teknisk
Bluewear 17/25 300 Högt prisvärde
Brador 161 PB 17/25 690 Fashionabla former
ProJob 5513 16/25 600 Slitstyrka
Snicker 3212 16/25 660 Teknisk finess
Tranemo Firstgrade jeans 16/25 725 Istället för blåjeans

Sammanfattning

Rätt arbetskläder är viktigt för att underlätta jobbet och spara på kroppen. Att trivas i det man har på sig är också av stor betydelse, och för alla som jobbar utomhus är det viktigt att kläderna skyddar mot väder och vind. Det är alltså tuffa krav som ställs på svenska arbetskläder. Kanske är det därför vi har världens kanske bästa arbetskläder, tack vare en lång tradition av ergonomiskt tänkande. Det finns flera stora svenska märken och bland de modeller vi testar är det framför allt Björnkläder och Fristads som utmärker sig, men även uppstickaren L.Brador och Worksafe får bra omdömen. Det är egentligen bara byxorna från L.Brador som krymper nämnvärt i första tvätten.

Inledning

Marcus Axén på Safe AB i Strängnäs har sålt arbetskläder av olika märken i 12 år. Han menar att man ska se till de egna behoven när det gäller skyddskläder:

– Om du bara använder arbetskläder lite då och då för hemmafix behöver du inte köpa de dyraste märkena. Men chansen är större att du blir nöjd, och ett par byxor med bra kvalitet håller garanterat längre och sitter bättre än ett par billigare byxor.

Syntetmaterial som polyester och nylon har högre slitstyrka än bomull, men tål inte värme så bra. Den som jobbar med svets och stålbearbetning bör därför ha rena bomullsbyxor som klarar glödande metallfragment bättre.

De flesta klädtillverkare har egna knäskydd i olika material till byxorna. Det är dock inget som ingår vid köp och ett par knäskydd kan kosta allt från några tior upp till flera hundra kronor. Marcus Axén förordar knäskydd i gelfoam eller neopren framför enklare skydd i skumplast som snabbt plattar till sig och mister skyddsförmågan.

Sverige är föregångsland
I andra länder är det vanligt att jobba i jeans och andra vardagsplagg som inte erbjuder vare sig bra funktioner eller adekvat skydd. Eftersom knäna är mycket utsatta vid allt kroppsarbete är det främst byxorna som betyder mest för skyddet. I Sverige är det av tradition arbetsgivaren som betalar arbetskläderna, och det finns mycket kunnande inom personligt skydd som exporteras till andra länder. Det är främst inom hantverkssortimentet det har kommit flest nya funktioner, material och passformer. Det finns annars kläder för allt från vägarbetare och restaurangfolk till industrijobb, dock efterlyser vi fler alternativ för lantbrukare och andra som jobbar med såväl djur och maskiner som byggnation.

Don efter person
Anders Samuelsson på Skåltorps Bygg har jobbat som snickare sedan 1988 och är även flitig hemmafixare på den egna gården utanför Norrtälje. Enligt Anders är passformen och slitstyrkan viktigast vid valet av byxor. Och det gäller att prova flera modeller för att hitta sin favorit:

– Jag har ägnat mig mycket åt skidåkning och har kraftiga lår, på byxor med smalare passform hamnar benfickorna i vissa fall på baksidan av byxan. Men även om jag har mina favoriter provar jag det mesta som kommer ut på marknaden eftersom rätt arbetskläder är viktigt. Helst bär jag midjebyxor i bomull, eftersom jag upplever att syntetmaterial inte är lika komfortabelt.

Flera tillverkare har inte bara en stor uppsättning herrstorlekar utan också särskilda dambyxor med annan passform och färgsättning. Av tradition görs många arbetskläder i tätvävd bomullstwill, en kvalitet som många väljer för komfortens skull. Men bomull väger mycket och har begränsad slitstyrka, därför finns numera olika blandningar av bomull och polyester eller nylon. Många tillverkare har dessutom valt att förstärka knän, fickor och andra utsatta ställen med Cordura, en specialväv i polyamid/nylon med hög rivtålighet som även klarar väta bra. Anders Samuelsson hävdar att just slitstyrkan har blivit mycket bättre än tidigare, tack vare att många tillverkare använder just Cordura och liknande förstärkningar. Numera får man jobba hårt för att slita ut två par byxor per år, menar Anders.

Kostsam ergonomi
Förutom att det finns många märken som gör anspråk på att vara bäst, finns en mängd varianter och storlekar att välja mellan. Har man hittat en byxa som passar bra är det lätt hänt att fortsätta i samma spår. Utöver den vanliga midjebyxan finns klassiska plagg som overall och hängselbyxa. Det finns också kortare ”piratbyxor” med knäskydd samt kortbyxor, förkläden, till och med kilt för hantverkare. Här har vi även jämfört ett par verktygsvästar, det finns också en stor mängd jackor och andra ytterplagg som komplement till byxorna. Dock saknar vi lite fler billigare alternativ, då många plagg ligger högt i pris. Å andra sidan kostar ett par märkesjeans minst lika mycket och då får man varken särskilt hög slitstyrka eller smarta funktioner på köpet.

Så gjorde vi

Samtliga plagg har testats utomhus (vårvinter) och inomhus med varierande arbetsuppgifter och ganska mycket knästående. Slitageprov på tyget har utförts med grovt sandpapper. Byxorna har tvättats enligt anvisningarna för att bedöma krympmån med mera. Byxorna har betygsatts i fem olika steg enligt följande uppdelning, där maxbetyget är 25 poäng.

Komfort: Är byxan skön att bära? Hur är tygets förmåga att andas och isolera?
Kvalitet: Bedöms tyget och detaljerna ha hög slitstyrka? Känns materialet gediget?
Design: Har fickor och detaljer en genomtänkt placering? Ser byxan presentabel ut?
Funktioner: Vilka funktioner finns och hur användbara är dessa?
Prisvärde: Är byxan prisvärd i förhållande till delbetygen ovan?

Björnkläder Jub. Carpenter – Bäst i test

Material: 100% bomull, förstärkningar i Cordura
Färger: Blå, svart, grön, khaki, grå, (cerise)
Knäskydd: Långa i gummi, cirkapris 240 kronor
Tvättråd: 60 grader
Funktioner: Spikfickor, hammarhank, kniv- och tumstocksficka, mobilficka, nyckelrem, id-kortficka.

Omdöme
: Välsydd och gedigen bomullsbyxa med rejäla detaljer och plats för långa knäskydd. Det tjocka tyget gör att byxan känns tung och bäraren håller sig varm även i lägre temperaturer. Hammarhanken är rymlig nog för en yxa, men tumstocksfickan är trång. Mobilfickan har ett dragband som gör det lätt att få fram telefonen. Nederkant i Cordura. Gedigna detaljer och hög kvalitet gör detta till en av testfavoriterna. Verktygsväst med god passform, axelvaddering och spikfickor fram och bak underlättar tyngre arbeten. Knäskydden är bra, men dyra. Många storlekar, även dammodell.
Cirkapris: 740 kronor

Fristads FAS 288 – En svensk klassiker

Material: 100% bomull, förstärkningar i Cordura
Färger: Grå, svart
Knäskydd: Platta och tjocka, cirkapris 100 kronor
Tvättråd: 85 grader
Funktioner: Hammarhank, spikfickor, mobilficka, kniv- och tumstocksficka, id-kortsficka.

Omdöme
: Fristads har länge dominerat marknaden för arbetsbyxor. Även om många gillar märket finns dock gott om alternativ numera. FAS 288 är en uppdaterad midjebyxa med bomullstwill i hög kvalitet. Tyget är tätvävt vilket gör att det känns kallt i låg temperatur. Byxan har smal passform med hög linning och väl tilltagna benfickor. Spikfickorna i Cordura känns outslitliga, men varför inte Cordura i nederkant av byxorna? Knäskydden av golvläggarmodell är klumpiga men skyddar bra. Byxan finns i många storlekar. Godkänd prisnivå på både byxa och knäskydd.
Cirkapris: 670 kronor

L Brador 146 PB - Skönast

Material: 65% bomull, 32% polyester, 3% spandex, förstärkningar i Cordura
Färger: Blå denim
Knäskydd: Korta och breda, cirkapris 90 kronor
Tvättråd: 60 grader
Funktioner: Spikfickor, hammarhank, kniv- och tumstocksficka, stor benficka, mobilficka, id-kortsficka.

Omdöme
: Testets skönaste byxa i en mjuk stretchkvalitet och denimfärgat jeanstyg med sömmar och mönster i avvikande färg. Med Cordura vid knän, fickor och benslut är slitstyrkan förmodligen bättre än det mjuka tyget ger intryck av. Det finns fler benfickor än de flesta behöver, men tumstocksfickan är snålt tilltagen. Detsamma kan däremot inte sägas om midjemåttet. Knäskydden är bekväma men korta. En tilltalande kombination av komfort, design och skyddsförmåga som finns i många storlekar, även som dammodell. Relativt stor krympmån vid tvätt.
Cirkapris: 650 kronor

Worksafe worker – Bästa budgetköp

Material: 100% bomull, förstärkningar i Cordura
Färger: Grå, svart
Knäskydd: Lång modell, cirkapris 90 kronor
Tvättråd: 60 grader
Funktioner: Spikfickor, hammarhank, kniv- och tumstocksficka, mobilficka, lågt placerad benficka.

Omdöme
: Klassisk hantverkarbyxa i bomull anpassad till moderna krav med Cordura på utsatta ställen, samt bra fickor och knäskydd. Tyget ger ett något tråkigt intryck i sin musgrå färg och känns stelt i början, men är slitstarkt och komfortabelt. Fickorna är förstärkta och har bra skärning, även byxans nederkant är förstärkt med Cordura. Väl utformade knäskydd till bra pris. Mycket byxa för pengarna.
Cirkapris: 600 kronor

Fristads GWS 226 – Stoppar kylan

Material: 65% polyester, 35% bomull, förstärkningar i Cordura
Färger: Blå, svart
Knäskydd: Platta och tjocka, cirkapris 100 kronor
Tvättråd: 40 grader
Funktioner: Hammarhank, spikfickor, mobilficka, kniv- och tumstocksficka, id-kortsficka.

Omdöme
: Testets dyraste byxa är en specialmodell för användning vintertid utomhus. Tjock och skön väv mestadels i polyester, som minimerar behovet av långkalsonger. Väven på utsidan har en hård och stel karaktär till skillnad från den mjuka och flossade insidan, men är smutsavvisande. Både tyg och detaljer ger mycket hög kvalitetskänsla. Inomhus blir det lite för varmt med den täta och tjocka väven efter en stund. Knäskydden är av samma typ som till Fristads FAS byxa; tjocka, platta och breda. Byxan finns i många storlekar och får trots priset utgöra ett bra val för den som verkligen behöver varma och gedigna arbetskläder vintertid. Dock inget alternativ övriga säsonger.
Cirkapris: 1080 kronor

Dunderdon P12 - Tuff och teknisk

Material: 100% bomull
Färger: Blå denim, förstärkningar i nylon
Knäskydd: Breda i skum, ingen prisuppgift
Tvättråd: 60 grader
Funktioner: Löstagbara spikfickor, hammarhank, dubbla ben/tumstocksfickor, d-ringar i hällorna.

Omdöme
: Ny modell från svenska Dunderdon med lika delar klassisk jeanskänsla och tekniskt nyskapande. Den klassiska uppdelningen med olika fickor på olika sidor har här fått ge vika för identiska benfickor med blixtlås och inre mobilficka framför en tumstocksficka. Det gör att byxan fungerar lika bra för både vänster- och högerhänta. Spikfickorna är löstagbara men kniven får man ha i bältet. Tyget är komfortabelt, men byxan är trång i midjan samtidigt som benen är väl tilltagna. Kvalitetsmässigt hög nivå på material och detaljer, men priset är väl tilltaget.
Cirkapris: 745 kronor

Bluewear – Högt prisvärde

Material: 100% bomull, förstärkningar i nylon
Färger: Grå
Knäskydd: Långa, mjuka, cirkapris 40 kronor
Tvättråd: 40 grader 
Funktioner: Spikfickor, hammarhank, kniv- och tumstocksficka, två mobilfickor varav en baktill

Omdöme
: Med ett pris som ligger under hälften av genomsnittet för arbetsbyxor hade vi ganska låga förväntningar på Julas budgetbyxa. Särskilt som vi köpte dem till kampanjpriset 170 kronor (!). Men modellen fungerar mycket bra till de flesta arbeten, utom möjligen de tyngsta knästående jobben. Passformen är rak och byxorna sitter inte lika bra som de bästa märkena. Smutståligheten och slitstyrkan får godkänt och tyget i mörkgrått håller sig snyggt ganska länge. Plus för extra mobilficka på vänster sida av byxlinningen. Knäskydden är lika prisvärda som byxorna och fungerar bra till lättare jobb. Med så lågt pris behöver ingen jobba utan adekvata arbetskläder.
Cirkapris: 300 kronor

Brador 161 PB - Fashionabla former

Material: 65% polyester, 35% bomull, förstärkningar i Cordura
Färger: Grön, Svart, Marin, Grå, Blårutig, Brunrutig, Orangerutig
Knäskydd: Korta och breda, cirkapris 90 kronor
Tvättråd: 60 grader
Funktioner: Spikfickor, hammarhank, kniv- och tumstocksficka, mobilficka, id-kortficka.

Omdöme
: Stilsäker och moderiktig byxa i bekväm och tjock polyester/bomullsblandning. Många har säkert sett hantverksbyxorna med kritstrecksränder eller camouflagemönster från samma företag. I denna modell är det dock enfärgat eller rutigt som gäller. Passformen är generös över benen och tyget fungerar lika bra ute som inne. Litet midjemått. Torkar snabbt på grund av hög andel polyester, men tyget är relativt känsligt mot nötning. Många storlekar, även dammodell.
Cirkapris: 690 kronor

ProJob 5513 - Slitstyrka

Material: 70% nylon, 30% bomull, förstärkningar i Cordura
Färger: Grå, Brun
Knäskydd: Skålformad gelfoam, cirka 220 kronor
Tvättråd: 60 grader
Funktioner: Spikfickor, hammarhank, kniv- och tumstocksficka, mobilficka, bakficka med lock.

Omdöme
: Bekväm och mjuk byxa i tunt tyg med flossad insida och blank, smutsavvisande utsida. Litet midjemått men väl tilltagna spikfickor. Mobil/prylfickan till vänster har en smart gummiflärp som hindrar innehållet från att åka ut, men som saknar skyddande lock. Det finns även plats för telefon i vänster benficka. Överlag gott om plats för prylar i benfickorna. Knäskydden har bra form och nederkanten på byxbenet är helt i Cordura. Den höga andelen nylon gör dock att byxan upplevs som kall i lägre temperaturer. Godkänd prisnivå och många storlekar underlättar köp.
Cirkapris: 600 kronor

Snickers 3212 – Teknisk finess

Material: 52% bomull, 48% nylon, förstärkningar i Cordura
Färger: Blå, grön, röd, svart, grå samt olika kombinationer
Knäskydd: Lång och smal, cirkapris 135 kronor
Tvättråd: 60 grader
Funktioner: Spikfickor, kniv- och tumstocksficka, mobilficka, kardborrband för flexibelt bärsystem.

Omdöme
: Snickers uppvisar nytänkande med kardborrfästen och lösa byglar istället för fast hammarhank. Den sneda mobilfickan gör dock att telefonen får ett konstigt läge mot benet. En standardmässig slidkniv är svår att få på plats, öppningen till knäskydden sitter på utsidan och id-kortsficka saknas. Tyget är smutsavvisande men kan kännas kallt vid låga temperaturer. Verktygsvästen har ett ännu mer utvecklat system för bärande av spikfickor och verktyg. Bra form på knäskydden ger god ergonomi och hela byxan andas kvalitet. Finns i många storlekar, men välj en storlek mindre än normalt då storlekarna är väl tilltagna.
Cirkapris: 660 kronor

Tranemo Firstgrade jeans - Istället för blåjeans

Material: 70% bomull, 30% polyester, förstärkningar i Cordura
Färger: Grå, brun
Knäskydd: Finns ej
Tvättråd: 60 grader
Funktioner: Fickor för telefon, tumstock, penna och plånbok.

Omdöme
: Rak och smal modell som är ett mellanting mellan arbetsplagg och fritidsbyxa. Tyget tål smuts bra och någon lort syns knappast ändå på det gråsvarta tyget. Mobilficka på höger sida känns naturligt för högerhänta. Funktionell, men tämligen dyr byxa för maskinförare och andra som inte behöver stå på knä och jobba. Tyget är stelt i början och komforten lämnar en del att önska. Blixtlåset är trögt, men passformen är överlag bra även om midjemåttet är snålt tilltaget.
Cirkapris: 725 kronor