Sök
Test - 9 handvärmare

Test - 9 handvärmare

Med varm hand

2011-02-14

Med varma händer blir utflykten mer trivsam. En åkarbrasa i all ära, men det finns andra hjälpmedel för mer långsiktig värme. Vi testar handvärmare för att se vilken modell som fungerar bäst på utflykten.

Modell Betyg Pris Kommentar
OBH Nordica Mobile heat 4/5 100 Bäst kvalitetsintryck
Engelsons Hot pack art.nr 2511 3/5 30 Prisvärd
Outback art.nr 10781 3/5 60 Stelnar fort
Grabber Handwarmers 4/5 27 Varmast
Engelsons art.nr 2625 3/5 12 Bra köp
Pak-heat 3/5 15 Prisvärd
Heat Pack 2/5 6 Störst, inte bäst
Engelsons art.nr 2506 4/5 50 Håller i längden
Stabilotherm art.nr 781649 3/5 70 Intensiv värme

Inledning


Tack vare att handvärmaren tar liten plats i ryggsäcken är den utmärkt att bära med sig i skidspåret, jakt- och fisketuren. Vi har testat tre vanliga typer där alla har sina för- och nackdelar. Generellt gäller dock att produkterna har ett lågt pris och det är inte alltför dyrt att testa sig fram till favoritmetoden. Det kan dessutom vara värt att kombinera olika typer av handvärmare, beroende på när de ska användas.

Återanvändbara handvärmare
Återanvändbara handvärmare består av ett plasthölje med en värmegelé som aktiveras med ett metallchip. Det startar en kemisk reaktion som tillför värme direkt. Den snabba värmetillförseln är den stora fördelen plus att värmepåsarna kan återanvändas ett stort antal gånger genom kokning. Den stora nackdelen är att värmen är kortvarig, runt 15 till 30 minuter. Med andra ord en bra pryl om du behöver värme snabbt, men begränsad i sin användning.

Engångsvärmare
Att kombinera en återanvändbar handvärmare med en engångsvärmare är ingen dum idé. Engångsvärmarna ser ut som en tepåse och är bland annat fyllda med järnpulver, salt och vatten och kan slängas i soporna efter användning. Värmen uppstår i kontakt med omgivande luft. Räkna med cirka 10 till 20 minuter innan maxtemperaturen uppnås. Fördelen med en engångsförpackning är att värmen håller över tid. Beroende på storlek och modell från åtta timmar upp till ett dygn.

Handvärmare med kolstav
Metoden med brinnande kolstavar har använts länge och förfarandet är enkelt men kräver en del förarbete. Aktiveringen sker genom att antända en kolstav på cirka tio centimeter som sedan placeras i ett sammetsetui. Det tar cirka en timme innan handvärmaren uppnår sin maxtemperatur, men den ger en mycket behaglig värmekälla i upp till fem timmar. Sett till enbart värmekapacitet är dessa kolvärmare det bästa alternativet, dock inte det smidigaste.

Vad är alternativen?
En modern variant är handvärmare som laddas via usb-uttaget i datorn. De ger värme i ett par timmar, men fungerar troligen bättre på ett vinterkallt kontor än ute i skogen. Det finns också handvärmare som drivs med bensin. Dessa har vi inte haft möjlighet att testa, men lyfts ofta fram som en effektiv variant bland jägare och fiskare.

Så gjorde vi

Handvärmarna är jämförda inom respektive kategori. Betyget är en sammanvägning av värmekapacitet, prisvärde och kvalitet. Maxbetyg 5.

Test- 3 återanvändbara värmekuddar

OBH Nordica Mobile heat
- Bäst kvalitetsintryck
OBH_Nordica_Mobile_heat
Omdöme: Mobile heat har ett bra format för handen och den bästa kvalitetskänslan i testet. Men så är den också dyrast. Särskilt gillar vi att plasthöljet är mjukt och saknar vassa kanter. Värmen kommer direkt och varar uppemot 25 minuter. Ett bra men relativt dyrt köp.

Storlek:
11x6 cm
Vikt: 58 gram
Typ: Återanvändbar värmekudde
Cirkapris: 100 kronor (2-pack)

Engelsons Hot pack art.nr 2511 - Prisvärd
Engelsons_Hot_pack_2511
Omdöme: Av de testade värmekuddarna är Engelsons den som håller sig varm längst, runt en halvtimme. Dock blir modellen inte fullt lika varm som Outback och Mobile heat. Men med tanke på priset och hur länge den håller temperaturen är den mest prisvärd i denna trio.

Storlek:
8,5x5,5 cm
Vikt: 60 gram
Typ: Återanvändbar värmekudde
Cirkapris: 30 kronor (1-pack)

Outback art.nr 10781 - Stelnar fort 
Outback_10781
Omdöme: Outbacks handvärmare är genomskinlig med logotyp i svart och stelnar fort vitt. Den blir snabbt varm och ger en hög och behaglig värme. Dock håller värmen inte särskilt länge och modellen stelnar fort. Räkna med en effektiv temperatur i runt 15 minuter.

Storlek:
9x5,5 cm
Vikt: 45 gram
Typ: Återanvändbar värmekudde
Cirkapris: 60 kronor (2-pack)

Test - 4 engångsvärmare

Grabber Handwarmers - Varmast
Grabber_Handwarmers
Omdöme: Grabber uppnår en hög värmenivå och blir varm på kortast tid. En fördel om du snabbt vill få fart på kyliga fingrar. Värmen håller i runt sju timmar vilket dock är kortast tid av de testade engångspåsarna. Priset är högt och så även kapaciteten.

Storlek:
9x5 cm
Vikt: 25 gram
Typ: Engångsvärmare
Cirkapris: 27 kronor (2-pack)

Engelsons art.nr 2625 - Bra köp
Engelsons_2625
Omdöme: Engelsons engångsvärmare ligger på samma prisnivå som Cool Stuff Heat pack men lyckas få till en högre värmenivå. Dock räcker inte värmen lika länge. Räkna med en ”drifttid” runt åtta timmar. Ett prisvärt och varmt köp.

Storlek:
8,5x5 cm
Vikt: 35 gram
Typ: Engångsvärmare
Cirkapris: 12 kronor (2-pack)

Pak-heat- Prisvärd
Pak_heat
Omdöme: Stundtals lite ojämn temperatur men påsen håller värmen i utlovade 12 timmar. Jämfört med Grabber blir den inte fullt lika varm. Sett till pris och prestation är det dock ett av de mer prisvärda köpen. Finns även i en större variant som räcker upp till ett dygn.

Storlek:
9x5 cm
Vikt: 23 gram
Typ: Engångsvärmare
Cirkapris: 15 kronor (2-pack)

Heat Pack - Störst, inte bäst
Heat_Pack
Omdöme: Testets billigaste engångsvärmare vilket möjligtvis kan förklara en del brister. Det tar lång tid att få upp värmen, dessutom är maxtemperaturen jämförelsevis låg. Desto bättre är att den lyckas hålla värmen i närmare 18 timmar. Påsen finns även i ett mindre format.

Storlek:
14x10 cm
Vikt: 60 gram
Typ: Engångsvärmare
Cirkapris: 6 kronor (1-pack)

Test - 2 kolstavar

Engelsons art.nr 2506 - Håller i längden
Engelsons_2506
Omdöme: Med tanke på det låga priset är det generöst att tillverkaren inkluderar 13 kolstavar. Till en början känns det som att värmen inte riktigt vill infinna sig, men efter ett tag stiger temperaturen till en riktigt behaglig nivå. Värmen håller sedan i sig i runt fem timmar vilket är med beröm godkänt.

Storlek:
12x7 cm
Vikt: 89 gram
Typ: Kolstav
Cirkapris: 50 kronor (inkl. 13 kolstavar)

Stabilotherm art.nr 781649 - Intensiv värme
Stabilotherm_781649
Omdöme: Trots att Stabilotherm är dyrast av de två testade kolvärmarna inkluderas endast en kolstav i priset. Värmenivån är bra och ger ordentlig lindring för kalla händer men tar slut på relativt kort tid. Tre och en halv timmes brinntid är något kortare än den utlovade brinntiden på fyra till fem timmar.

Storlek:
12x7 cm
Vikt: 90 gram
Typ: Kolstav
Cirkapris: 70 kronor (inkl 1 kolstav)