Sök
Test - 8 resväskor

Test - 8 resväskor

Packat och klart

2011-05-16

Vi kräver mycket av vår resväska. Den ska bevara kostymen skrynkelfri, hålla för flygresan och skydda allt vi handlar med oss hem från resan. Väskans egenskaper kan alltså göra stor skillnad för resans upplevelse. Smartson testar åtta mellanstora resväskor från 800 till 5100 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Samsonite Cubelite 21/25 3300 Bäst i test
Rimowa Salsa Deluxe 19/25 5100 Lyxig
Epic Jetstream 67 Trolley 18/25 1100 Uppdaterad klassiker
Epic Discovery 65 4X 17/25 800 Bästa budgetval
Baron Duffel on wheel 16/25 3000 Duffel på hjul
Cavalet 846-60 Trolley 16/25 1600 Expanderbar
Titan Xenon 360 four Plus 16/25 1600 Smutsskydd
Carlton Omega 65 Trolley 15/25 1200 Bra bärhandtag

Inledning

Vikten spelar roll
Man kan tycka att vikten på en väska som går på hjul är mindre viktigt men många flygbolag tar idag ordentligt betalt för bagage som inte håller viktgränsen. En lätt väska är därför intressant för en resenär som vill slippa en otrevlig överraskning på flygplatsen.

Mjuk eller hård
I testet har vi tittat på både hårda och mjuka väskor. Tillverkarna lägger stort fokus på att få fram det optimala materialet för resväskor. Väskan ska vara tålig mot smuts och repor, ultralätt och klara hanteringen på flygplatser, bagageutrymmen och olika temperaturer. Med andra ord, en väska måste verkligen hålla måttet.

Vanligtvis gäller att hårda väskor är att föredra när du transporterar ömtåliga saker. Mjuka väskor är oftast möjliga att expandera vilket underlättar att få in den sista presenten med sig hem.

Att tänka på inför köpet:
* Vilken semestertyp är du? Olika resor kräver olika packning och därför olika sorters väskor.
* Hur reser du? Ju lättare vikt på väskan desto bättre vid flygresor.
* Var är du? Stora hjul gör det oftast lättare att dra väskan över ojämnt material.

Att titta på i butiken:
Testa eventuella svagheter genom att kolla kvalitetsintrycket på handtag, dragkedja och hjul. Provpacka gärna väskan i butiken genom att lägga något tungt i den. Manövrera väskan i trånga utrymmen och känn efter hur lätthanterad den är.

Läs även vårt test på 4 resväskor.
Test av 4 resväskor

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson har utvärderat hårda och mjuka väskor på hjul i mellanstorleken 50-70 liter. Modellerna i testet är väskor som måste checkas in på flyget. Resväskorna har testats inomhus och utomhus på varierat underlag och har packats med kläder, böcker och skor på 8 kg. Mått (hxbxd), vikt och teleskophandtagets längd är uppmätt. Volym och material är tillverkarnas uppgifter. Väskorna är bedömts efter kapacitet, kvalitet, design, funktioner och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng. Cirkapris är tillverkarnas rekommenderade butikspris och lokala avvikelser kan förekomma.

Samsonite Cubelite - Bäst i test
resväskor_bästitest
Samsonite-Cubelite
Omdöme
Testvinnaren Samsonite Cubelite är det perfekta valet för resenärer som vill minimera vikten på resan. Förvaringen är mycket tillfredsställande med många fack och mellanväggar som håller isär skor, kläder, kostymer, fuktiga handdukar och ömtåliga souvenirer. Väskans detaljer är genomarbetade och huvudmaterialet Curv borgar för hög slitstyrka. Hjulen är stora och fungerar bra på olika underlag förutom i trånga utrymmen där den är svår att manövrera i sidled. En svag punkt är dragkedjan som har en tendens att haka upp sig, vilket är synd på väskans höga kvalitet. Sammanfattnings en värdig testvinnare, men det finns flera bra val.

Specifikationbetyg
Mått: 63x45x27 cm
Teleskophandtagets längd: 47 cm
Vikt: 3,0 kg
Volym: 60 liter
Material: Curv (polypropylen)
Lås: TSA-lås
Handtag: Teleskophandtag, två bärhandtag
Antal hjul: Två
Förvaring: Elastiska remmar, ficka för skor, mellanväggar i nät respektive fodrad med ficka.
Cirkapris: 3300 kronor

Rimowa Salsa Deluxe - Lyxig
Rimowa-Salsa-Deluxe
Omdöme
Rimowa Salsa Deluxe är modellen för den som reser mycket, är noga med sin packning och är beredd att betala mycket för sin väska. Salsa Deluxe är en stabil modell med bra detaljer såsom dubbelhjul och en utfällbar rem där du kan fästa ditt handbagage. Den invändiga förvaringen är perfekt för att hålla kläder välstrukna. Väskan står stabilt på höjden och bredden och har en mycket bra dragkedja. Däremot är teleskophandtaget lite av en besvikelse då den är svår att höja och framförallt sänka med endast en hand. Tack vare stora dubbelhjul rullar modellen bra på olika underlag. Även om väskan är den dyraste och tyngsta av de testade modellerna får du en påkostad resväska som borde följa med dig på många resor framöver.

Specifikationbetyg
Mått: 64x44x24 cm
Teleskophandtagets längd: 46 cm
Vikt: 4,6 kg
Volym: 63 liter
Material: Polykarbonat
Lås: TSA-lås
Handtag: Teleskophandtag, två bärhandtag
Antal hjul: Fyra
Övrigt: Mellanväggar med fickor, två fickor för skor, sju mindre fickor, rem på väskans utsida för extra bagage.
Cirkapris: 5100 kronor

Epic Jetstream 67 Trolley - Uppdaterad klassiker
Epic-Jetstream-65-Trolley
Omdöme
Äppelgröna Epic Jetstream är en väska som sticker ut i startfältet. Det här är en färgstark väska som med sitt hårda skal tål tuff hantering. Handtag, hjul och dragkedja fungerar bra och du får mycket för den relativt låga summan på prislappen. Tyvärr är väskan ordentligt tung och är förmodligen inte optimal för resenärer som flyger med bolag som är noga med vikten. Trots att hjulen är små rullar den fint över de flesta underlag och är riktigt lätt att manövrera trots att den ser något klumpig ut. En tråkig detalj är att väskan har en kemisk doft från tyget som visserligen blir svagare efter någon dag men fortfarande otrevlig.

Specifikationbetyg
Mått: 65x48x31 cm
Teleskophandtagets längd: 41 cm
Vikt: 4,5 kg
Volym: 70 liter
Material: Polypropylen
Lås: TSA-lås
Handtag: Teleskophandtag, två bärhandtag
Antal hjul: Fyra
Övrigt: Justerbara remmar, fodrad mellanvägg med dragkedja, skoficka samt tre mindre fickor.
Cirkapris: 1100 kronor

Epic Discovery 65 4X - Bästa budgetval
sockor_budgetval
Epic-Discovery-65-4X
Omdöme
Ett intressant budgetalternativ som platsar på de flesta resor. Epic Discovery är testets billigaste modell som ändå klarar sig fint i jämförelse med de andra i startfältet. Det är en mjuk väska som finns i olika färgalternativ. Det finns gott om plats men då förvaringsutrymmet inte delas på mitten är den inte optimal om delar av ens packning behöver skyddas lite extra. De fyra hjulen gör den enkel att dra runt även i trånga utrymmen, dock är hjulen små och fastnar lätt på ojämna underlag. Handtagen är stadiga och genomarbetade. Slutligen har väskan en påträngande kemisk doft som avtar efter några dagars användning och borde försvinna helt så småningom.

Specifikationbetyg
Mått: 61x42x26 cm
Teleskophandtagets längd: 45 cm
Vikt: 3,9 kg
Volym: 60 liter
Material: Polyester
Lås: TSA-lås
Handtag: Teleskophandtag, två bärhandtag
Antal hjul: Fyra
Övrigt: Två fickor framtill på väskan, mellanvägg i nät, elastiska band, remmar, skoficka samt mindre ficka.
Cirkapris: 800 kronor

Baron Duffel on wheel - Duffel på hjul
Baron-Duffel-on-wheel
Omdöme
En klassiskt elegant duffel på hjul som för tankarna till England med gamla universitet och herrgårdar. Den klassiska stilen är genomarbetad med detaljer i skinn samt skotsktrutigt foder medan de moderna inslagen återfinns i ett väl fungerande teleskophandtag och stora, förstärkta hjul. Dragkedjan öppnas långt ner på sidorna och modellen är mycket lätt att packa. Det mjuka materialet gör dock att ömtålig packning lätt kan gå sönder under transport och väskan går heller inte att ställa på högkant. Hjulen är stora och tåliga och rullar fint på allt underlag men Baron är något mer svårmanövrerad än andra modeller. Säkerheten är väl väskans största svaghet då den saknar inbyggt lås och även är möjlig att skära upp med vass kniv. Överlag är det här en trevlig, lyxig väska som lämpar sig bäst för bil- och tågresor.

Specifikationbetyg
Mått: 76x37x36 cm
Teleskophandtagets längd: 32 cm
Vikt: 3,4 kg
Volym: 70 liter
Material: Kanvas och läder
Lås: Inget inbyggt lås
Handtag: Teleskophandtag, två små bärhandtag och ett stort
Antal hjul: Två
Övrigt: Två utvändiga fack, skoficka, remmar, två mindre fickor.
Cirkapris: 3000 kronor

Cavalet 846-60 Trolley - Expanderbar
Cavalet-846-60-Trolley
Omdöme
En praktisk och prisvärd resväska som dock inte är det mest spännande alternativet i vår jämförelse. Välfungerande med de flesta nödvändiga funktionerna men den är tung även som tom. Den har en fiffig expanderfunktion som ökar volymen med 10 liter. Det medföljer ett separat lås. Dock hade det varit mer praktiskt om låset varit inbyggt. Väskan har fyra par dubbelhjul som rullar fint över ojämnheter och är lätt att köra runt i trånga utrymmen. Dragkedjorna är av god kvalitet medan teleskophandtaget är något löst och fastnar ibland i hanteringen. Modellen är en funktionell och klart godkänd allroundväska.

Specifikationbetyg
Mått: 61x42x28 cm
Teleskophandtagets längd: 39 cm
Vikt: 4,2 kg
Volym: 60 liter
Material: Polykarbonat
Lås: Inget inbyggt lås
Handtag: Teleskophandtag, två bärhandtag
Antal hjul: Fyra par dubbelhjul
Övrigt: Expanderfunktion, två fickor för skor, mellanväggar med ficka respektive i nät, elastiska packband.
Cirkapris: 1600 kronor

Titan Xenon 360 four Plus - Smutsskydd
Titan-Xenon-360-four-plus
Omdöme
Designmässigt är Titan Xenon mycket tilltalande. Det glänsande ytmaterialet Shark Skin Surface är lätt knottrigt, modellerat efter hajskinn och är speciellt framtaget för att motstå smuts och repor. Tyvärr är det motståndskraftiga ytmaterialet likt sandpapper och framförallt när man lyfter väskan i bärhandtaget river det obehagligt mot knogarna. Väskans förvaring är mycket tillfredsställande och det finns fickor och utrymmen för det mesta du kan behöva på resan. Xenon 360 är trots sitt hårda ytmaterial något sladdrig och dragkedjan fastnar lätt. Med fyra hjul går den utmärkt att manövrera på små ytor, däremot är hjulen små och fastnar på ojämnt underlag.

Specifikationbetyg
Mått: 63x46x26 cm
Teleskophandtagets längd: 45 cm
Vikt: 3,3 kg
Volym: 75 liter
Material: Polykarbonat
Lås: TSA-lås
Handtag: Teleskophandtag, två bärhandtag
Antal hjul: Fyra
Övrigt: Mellanväggar med fickor, elastiska remmar, mindre ficka, tvätt/sko-påse.
Cirkapris: 1600 kronor

Carlton Omega 65 Trolley - Bra bärhandtag
Carlton-Omega-65-Trolley
Omdöme
Carlton Omega är en nyhet på marknaden som ligger i mellanprisklassen. En stilren väska med ett vackert foder men som är begränsad i förvaringssektioner. Modellen är expanderbar med 10 extra liter vilket är perfekt för presenterna du vill ta med hem. Dock väger modellen en hel del som tom. Det är en stadig väska med fiffiga bärhandtag, där en plastskena undertill fungerar som extra handtag. Tyvärr sitter teleskophandtaget lite löst och känns som väskans svagaste punkt. Hjulen är av mellanstorlek men då de är halvt inbäddade i väskan fastnar de på vissa underlag. Överlag är detta en väska som känns lovande men inte riktigt når hela vägen. Sammanfattnings en godkänd väska som är värd sitt pris.

Specifikationbetyg
Mått: 64x43x30 cm
Teleskophandtagets längd: 45 cm
Vikt: 4,0 kg
Volym: 67 liter
Material: Polyester
Lås: Kombinationslås
Handtag: Teleskophandtag, två bärhandtag
Antal hjul: Två
Övrigt: En stor ficka utvändigt, skoficka, tre mindre fickor.
Cirkapris: 1200 kronor