Sök
Test - 8 pannlampor

Test - 8 pannlampor

En lysande vägvisare

2010-10-29

En pannlampa är ett mångsidigt och smidigt hjälpmedel när mörkret tränger på. Smartson testar åtta modeller för att hitta det bästa köpet.

Modell Betyg Pris Kommentar
Primus Primelite Compact Adventure 20 550 Bäst i test
Petzl Tikka XP 2 20 600 Inbyggd spridningslins
Silva Ranger 18 350 Bra ljusbild
Primus Primelite Eye 17 300 Starkt ljus
Petzl Tikka 2 17 400 Enorm batteritid
Gerber Triode 15 380 Bättre batteri än väntat
Asaklitt 36-3702 15 180 Klumpig
Asaklitt 36-3548 15 80 Lägst ljusstyrka

Inledning

En pannlampa är överlägsen en handlampa när det gäller smidighet, som vid fiske då båda händerna behövs fria. För några år sedan var pannlamporna ganska klumpiga, men den snabba utvecklingen av strömsnåla lysdioder har gjort att pannlamporna nu är mindre, lättare och har längre batteritid. Dessutom är de mångsidiga. I en och samma lampa kan du numera få närljus, allmänljus, fjärrljus och rödfärgat ljus.

Alla pannlampor i testet har godkänd batterikapacitet, men det finns några som sticker ut både positivt och negativt. Gerber Primelite Eye och Silva Ranger har den kortaste batteritiden med två och en halv respektive drygt fyra timmar. Därefter följer Gerber Triode med elva timmars batteritid. Övriga lampor i testet räcker över flera dygn även om ljuset mattas kraftigt i slutet av batteriets livslängd. Vi har mätt batteritiden på maximal ljusstyrka och utan att låta batterierna vila, vilket gör att du i praktiken oftast kommer upp i längre batteritider än de siffror vi anger. Tänk också på att ljusstyrkan varierar mellan de olika modellerna. Exempelvis är ljusstyrkan hos Asaklitt 36-3548 avsevärt svagare än övriga lampor i testet, medan Primus Primelite Eye och Petzl Tikka XP 2 ger det mest kraftfulla ljuset. Vissa av lamporna i testet är utrustade med lysdioder av märket Cree- eller Luxeon. Dessa är mycket kraftfulla och är därför lämpliga för lättare fjärrljus.

Rött ljus att föredra i mörker
I mörker försämras ögats färgseende och omgivningen upplevs i blåtoner. I ögat hanteras olika färger av olika receptorer. Eftersom vitt ljus innehåller samtliga färger bländas även de blåa receptorerna. Rött ljus påverkar däremot inte det blå färgseendet och bländar därför inte ögat lika lätt i mörker. Det kan dock vara svårt att se röda och bruna föremål i rött ljus, något som kan vara värt att tänka på vid kartläsning.

IP-Klassning

Motstånd mot inträngande damm, vatten och föremål anges av kapslingsklass ("IP-klassning" i vardagligt tal). Koden efter bokstäverna ”IP” anger i turordning skydd mot damm och inträngande objekt, respektive vatten. Ju högre tal, desto bättre skydd. En produkt märkt med IPX7 är exempelvis inte dammskyddad, men klarar en meters vattendjup i 30 minuter. När det gäller dammskydd betyder en femma dammskyddad, medan en sexa betyder dammtät.

Så gjorde vi

Vi har testat samtliga pannlampor både i fält och i kontrollerad ljusmiljö. Ljusstyrkan har bedömts med hjälp av ljusmätare. Batteritiden är uppmätt på den starkaste ljusstyrkan tills lampan slocknat helt, med alkaliska batterier av god kvalitet. Vikten inkluderar batterier. Maxbetyg 25 poäng.

 Primus Primelite Compact - Bäst i betygtest
pannlampor_bast_i_test
Primus_primelite_compact
Omdöme: En lite tyngre lampa som erbjuder flera bra funktioner. De röda lysdioderna är starkast i testet och den stora Luxeondioden ger ett koncentrerat sken som även det tillhör toppskiktet. Lampan började varna för låg batterinivå efter ett dygn, men höll sedan ut i ytterligare 12 timmar innan den slocknade helt. Vattentät enligt IPX7. Lampan är inte lika bekväm som Petzls lampor, men detta beror inte på vikten utan istället på huvudbandet och utformningen av skumgummit som ligger an mot pannan. Pannlampan levereras med förvaringspåse som kan användas som ljusspridare.

Specifikation:
Dioder: 5 vita varav en Luxeon, 2 röda
Ljuslägen: 4 nivåer, blinkläge
Angiven batteritid: 12-100 timmar
Uppmätt batteritid: 38 timmar 30 minuter
Batterityp och antal: 3xAAA
Mått: 66x40x55 mm
Vikt: 108 gram
Cirkapris: 550 kronor

 Petzl Tikka XP 2 - betygInbyggd spridningslins
Petzl_Tikka_XP_2
Omdöme: En lyxigare variant av grundmodellen Tikka 2. Här finner vi en stark diod i stället för de fyra standarddioderna i Tikka 2. Dessutom finns en röd lysdiod och en batteriindikator som varnar när batterierna börjar ta slut. Tikka XP 2 har en inbyggd spridningslins som kan fällas upp för ett mindre riktat ljus. På huvudbandet sitter en nödvisselpipa med lite klent ljud. Passformen är mycket bra och Tikka XP 2 är lika bekväm som sin lillebror. Lamporna i Tikka-serien har ett stort utbud av tillbehör, till exempel batteripack, fästen för hjälm och kläder samt förvaringsväskor. Vattensäker enligt IPX4.

Specifikation:
Dioder: 1 vit, 1 röd
Ljuslägen: 2 nivåer, blinkläge
Angiven batteritid: 80-160 timmar
Uppmätt batteritid: 68 timmar
Batterityp och antal: 3xAAA
Mått: 60x43x40 mm
Vikt: 86 gram
Cirkapris: 600 kronor

 Silva Ranger - Bra ljusbildbetyg
Silva_Ranger
Omdöme: Silva Ranger ger ett robust intryck och är den enda modellen i testet som drivs av ett AA-batteri. Batteriet klarar drygt fyra timmar, men ljusstyrkan är låg den sista timmen. I jämförelse med de övriga lamporna i testet är inte fyra timmar särskilt bra. Lampan kan steglöst justeras i höjdled och har en bra ljusbild med både stor spridning och en tydligt fokuserad punkt i mitten. Ekonomiläget känns något svagt för att vara praktiskt användbart. En negativ detalj är att det inte går att återgå till fast rött sken utan att först stänga av lampan. Passformen är god med lagom brett huvudband. En gummerad rand gör att bandet sitter säkert. Vattentät enligt IPX7.

Specifikation:
Dioder: 4 vita, 1 röd
Ljuslägen: 3 nivåer, blinkläge
Angiven batteritid: 3-20 timmar
Uppmätt batteritid: 4 timmar 15 minuter
Batterityp och antal: 1xAA
Mått: 67x35x54 mm
Vikt: 74 gram
Cirkapris: 350 kronor

 Primus Primelite Eye - Starkt ljusbetyg
Primus_Primelight_Eye
Omdöme: Primus Primelite Eye ser kanske inte mycket ut för världen, men den ensamma Cree-lysdioden överraskar med ett mycket starkt sken med fokuserad ljuskägla. Strömbrytaren måste hållas in för att starta lampan vilket ska förhindra att batterierna tar slut i onödan, vilket kan vara nödvändigt eftersom batterierna är slut efter bara två och en halv timme. Passformen är bekväm men huvudbandet är svårt att justera. Batterifacket är krångligt att komma åt med lite större fingrar. Primelite Eye är vattenskyddad enligt IPX4 och levereras med en skyddspåse som även kan användas för att dämpa och sprida ljuset. Blinkläget signalerar SOS i morsekod.

Specifikation:

Dioder: 1 vit Cree N4
Ljuslägen: 2 nivåer, blinkläge (SOS)
Angiven batteritid: 4-18 timmar
Uppmätt batteritid: 2 timmar 30 minuter
Batterityp och antal: 2xAAA
Mått: 67x38x38 mm
Vikt: 81 gram
Cirkapris: 300 kronor

 Petzl Tikka 2 - betygEnorm batteritid
Petzl_Tikka_2
Omdöme: Petzl Tikka är något av en standard när det gäller pannlampor och modellen är flitigt kopierad. Inte minst av Petzl själva som har en stor mängd varianter. Tikka 2 är en uppdaterad version av grundmodellen och erbjuder inga egentliga finesser förutom blinkläge och två ljusnivåer. Lampan är dock mycket bekväm och sitter perfekt på huvudet. Justeringsmöjligheterna är bland de sämre i testet och erbjuder bara ett par klick i höjdled. Batteribyte går problemfritt och lampan känns genomtänkt. Stort plus för den enorma batteritiden. Vattensäker enligt IPX4.

Specifikation:
Dioder: 4 vita
Ljuslägen: 2 nivåer, blinkläge
Angiven batteritid: 90-120 timmar
Uppmätt batteritid: Mer än 72 timmar
Batterityp och antal: 3xAAA
Mått: 60x43x37 mm
Vikt: 80 gram
Cirkapris: 400 kronor

 Gerber Triode - Bättre batteritid än väntatbetyg
Gerber_Triode
Omdöme: Gerber Triode använder bara ett AAA-batteri, och vi hade därför inga höga förväntningar på batteritiden. Något förvånande klarar den sig ändå hyfsat, utan att vara bland de bästa i testet. Triode erbjuder inget fjärrljus, men som närljuslampa klarar den sig bra. En praktisk detalj är att lampan går att klämma fast på en keps. Justeringsmöjligheterna är dock något begränsade och erbjuder bara vinkling nedåt. Passformen är godkänd, men huvudbandet är ganska smalt och lampan sitter inte särskilt stabilt. Batterifacket är svårt att öppna utan verktyg och batteriet är därför svårt att få ut. Plus för livstids garanti.

Specifikation:
Dioder: 3 vita
Ljuslägen: 2 nivåer
Angiven batteritid: 4 timmar
Uppmätt batteritid: 11 timmar
Batterityp och antal: 1xAAA
Mått: 59x29x50 mm
Vikt: 60 gram
Pris: 380 kronor

 Asaklitt 36-3702 - Klumpig betyg
Asaklitt_36_3702
Omdöme: Asaklitt 36-3702 är den större av de två testade pannlamporna från Asaklitt. Den starka lysdioden ger ett bra sken, men de två mindre på sidorna lever inte upp till förväntningarna. Lampan är stor och relativt klumpig och i kombination med ett lite vekare huvudband sitter den inte tillräckligt stadigt. Justeringsmöjligheterna är dessutom begränsade. Skruven till batteriluckan är räfflad, men sitter nedsänkt vilket gör den svåröppnad utan verktyg. Byggkvaliteten är bristfällig och det är en rejäl glipa mellan batterilocket och lampan.

Specifikation:
Dioder: 3 vita, varav en stark
Ljuslägen: 2 lägen
Angiven batteritid: ingen uppgift
Uppmätt batteritid: Mer än 72 timmar
Batterityp och antal: 3xAAA
Mått: 69x54x46 mm
Vikt: 103 gram
Cirkapris: 180 kronor

 Asaklitt 36-3548 - betygLägst ljusstyrka
Asaklitt_36_3548
Omdöme: Till formen är Asaklitts mindre lampa mycket lik Petzl Tikka 2, men där slutar likheterna. Lampan har bara ett ljusläge och saknar extrafunktioner. Precis som med syskonmodellen från Asaklitt är huvudbandet smalt och känns slappt mot pannan. Även denna lampa har en svåröppnad batterilucka. Höljet är av plast men ytan är behaglig med gummikänsla. Priset är lågt vilket gör att den ändå är prisvärd för den som inte behöver fler funktioner.

Specifikation:
Dioder: 5 vita
Ljuslägen: 1 läge
Angiven batteritid: ingen uppgift
Uppmätt batteritid: Mer än 72 timmar
Batterityp och antal: 3xAAA
Mått: 60x46x40 mm
Vikt: 74 gram
Cirkapris: 80 kronor