Sök
Test - 8 hundtäcken

Test - 8 hundtäcken

Pälsa på din hund

2011-08-05

Ett värmande täcke kan vara en bra investering till din fyrfota jaktkompis. Smartson har testat åtta olika hundtäcken i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Hundtäcke 935355, Limex Pet Products 21/25 450 Bäst i test
Avallon, Pet-food AB 20/25 400 Imponerande passform
Hurtta värmetäcke 20/25 575 Bylsigt
Globus 912527 19/25 340 Dragkedja
Buster Winterjacket, Kruuse 17/25 365 Håller formen
Globus 912445 16/25 340 Endast handtvätt
Non-Stop Supertäcke, Pet-food AB 16/25 750 Midjekort overall
Out-n-out hundtäcke 14/25 565 Saknar reflex

Inledning

Varför hundtäcke?
När vi människor ska vistas ute under en lång tid ser vi till att förbereda oss noggrant. Vi laddar upp med varma och tåliga kläder samt ordentliga skor. Varför inte tänka likadant när vi tar med våra fyrfota vänner ut i naturen?

Det är lätt att avskriva hundtäcken som ytterligare en onödig modeaccessoar utan något viktigt syfte. Ett hundtäcke kan dock vara mer än så. När man arbetar eller tränar med sin hund i skog och mark eller vid kustlandskapet kan det många gånger råda riktigt tuffa förhållanden, särskilt under vinterhalvåret. Ett hundtäcke hjälper dig att hålla din hund varm, torr och skyddad från isande vindar. Många tillverkare väljer också att integrera reflexer på olika sätt vilket ökar säkerheten under det mörka vinterhalvåret.

Olika förutsättningar

Hur väl din hund står emot kylan beror bland annat på ålder, storlek, fysik och päls. Olika hundraser klarar av förklarliga skäl vinterkylan bättre än andra. Förutom egenskaperna hos hunden beror påfrestningen givetvis på väder och vind samt hur lång tid ni skall vistas i sådana förhållanden.

Både skyddande och värmande

Ett hundtäcke är ett användbart hjälpmedel mellan tränings-/arbetspass eller annan fysisk prestation. Det skyddar hundens viktigaste muskelgrupper från alltför snabb nedkylning. Ett täcke kan med fördel därför användas efter avslutad aktivitet eller i paus för att undvika muskel- och ligamentskador.

Stort utbud

Det finns idag ett stort utbud av hundtäcken i olika storlekar, färger och stilar, allt för att tillgodose så många olika individer och varierande behov som möjligt. De flesta vintertäcken är dessutom både vind- och vattentäta, vilket bidrar till att inte bara hålla hunden varm utan även torr. Det man ska tänka på när man väljer ett hundtäcke är att se till att det inte påverkar hundens rörelsefrihet. En bra passform och att täcket sitter stadigt på plats är A och O om det ska fungera som ett hjälpmedel under en lång och aktiv dag ute i naturen.

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson har utvärderat 8 hundtäcken och använt sig av en extern testare i form av en kortklippt bearded collie. Testet har genomförts i en lantlig miljö med skog och mark. Alla produkter har tvättats efter användning. Bedömningskriterierna är design, kvalitet, kapacitet, funktion samt prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

Hundtäcke 935355, Limex Pet Products - Bäst i test

bit augusti
limex


Omdöme
Limex hundtäcke i titanduk upplevs som ett riktigt tåligt täcke. Det har en bred magplatta med isydd resår. Midjan har både justerbart nylonband och kardborre, vilket tillsammans med de elastiska benremmarna ger bra passform. Alla sömmar är snygga och i stort upplevs täcket som välsytt. Yttertyget ger skydd för både regn och vind. Täcket har stora reflexer, vilket är bra. Nackdelen är placeringen nere på sidorna av täcket. Det gör att reflexerna inte syns så bra om hunden ligger ner. Innertyget av pilé klarar tvätt bra utan att noppa sig. Tvättrådet är dock lågt – 30 grader maskintvätt. Ett annat minus är att täcket möjligen skulle kunna bli fuktigt vid träningspass då titanduken upplev vara tät.
Plus: Yttertygets tålighet, bra passform, välsytt
Minus: Låg tvättgrad, placering av reflexerna

Specifikation
betyg
Material (yttertyg/innertyg): 100 % texturerad polyester/ 60 % polyester, 40 % acryl
Mått: Finns i 14 storlekar, rygglängd 20-85 cm
Tvättråd: 30 grader maskintvätt
Övrigt: Elastiska benremmar, ställbar midja, reflex, krage

Cirkapris: 450 kronor för storlek 55 cm

Avallon, Pet-food AB - Imponerande passform

avallon


Omdöme
Ett vind- och vattentätt täcke som andas. Yttermaterialet gör att täcket är smutsavvisande, vilket är en stor fördel om man ska använda täcket i skog och mark. Vid benen finns isydda elastiska remmar som hjälper till att hålla täcket på plats på ett bra sätt. Täcket har ett smalt kardborrespänne i halsen som tyvärr inte upplevs särskilt hållbart. I övrigt har täcket riktigt bra passform som kan anpassas med hjälp av dragskor i täckets sidlinning. En nackdel är dock att täcket inte kan tvättas i högre än 30 grader.
Plus: Fin passform, bra funktioner, smutsavvisande
Minus: Svag knäppning vid hals, låg tvättgrad

Specifikation
betygMaterial (yttertyg/innertyg): 100 % nylon/100 % polyester
Mått: Finns i 7 storlekar, från rygglängd 35-70 cm
Tvättråd: 30 grader maskintvätt
Övrigt: Elastiska benremmar, reflex

Cirkapris: 400 kronor för 55 cm

Hurtta värmetäcke - Bylsigt

hurtta


Omdöme
Hurtta är ett vatten- och vindtätt värmetäcke som är lätt att ta av och på. Täcket har magplatta och stängs på ryggen med ett rejält knäppe som även har låsanordning. Divine Dog går ner ordentligt på sidorna, vilket gör att det ger en bra värmande effekt, men det innebär också att det lätt blir bylsigt vid stängning. Täcket har mjuk fuskpäls kring kragen, elastiska benremmar och reflexpasspoaler på ryggen. Att innerfodret är av antistatiskt tyg är väldigt uppskattat och täcket känns rejält.
Plus: Antistatiskt innerfoder, smidig att ta av och på, välsytt
Minus: Bylsigt

Specifikation
betyg
Material (yttertyg/innertyg): 100 % polyamid/100 % polyester
Tvättråd: 40 grader maskintvätt, ej torktumling
Storlek: Finns i 11 storlekar, från rygglängd 24-75 cm
Övrigt: Reglerbar hals och midja, reflex

Cirkapris: 575 kronor för 55 cm

Globus 912527 - Dragkedja

globus

Omdöme
Globus 912527 är en av testets två overaller. Det känns både stabilt och välsytt. Täcket utmärker sig dessutom i testet genom att ha dragkedja som stängning istället för kardborre, vilket fungerar bra. Detta är en heltäckande overall med fyra ben som även erbjuder skydd till hundens bakre parti. Täcket har resårband med dragsko runt hals och mage, vilket gör att man kan anpassa passformen en del. Vid tassarna har man valt att använda sig av en bredare resårmudd som tyvärr inte kan justeras. Det innebär att det lätt kan bli för spänt för en hund med grövre ben. Täcket har smala reflexpasspoaler på sidorna.
Plus: Stabilt, skyddar hela hunden, bra möjlighet till anpassning
Minus: Resåravslut vid tassarna, små reflexer

Specifikation
betyg
Material (yttertyg/innertyg): 100 % nylon/ 100 % polyester
Mått: Finns i 11 storlekar, rygglängd 20-70 cm
Tvättråd: 30 grader maskintvätt
Övrigt: Overallmodell, reflex, dragkedja

Cirkapris: 340 kronor för storlek 55 cm

Buster Winterjacket, Kruuse - Håller formen

buster


Omdöme
Täcket Buster från Kruuse är testets mest specialsydda täcke. Här finns allt från elastiska benremmar, magplatta och ställbar midja till dragkedja i halsen och öppning för koppel i ryggen. Alla extrafunktioner känns genomtänkta och användbara. Täcket har reflex i nacken, men det upplevs som aningen för snålt tilltaget för att riktigt fylla sin funktion. Täcket är i tre lager – yttertyg, stoppning och innertyg i fleece, vilket gör användningsområdet aningen begränsat. Buster Winterjacket passar sig bäst som värmetäcke under vila och är inget för träning/arbete i förstahand, om det inte är en riktigt kall dag. Tack vare sömmarna på täckets insida håller det formen bra även efter tvätt.
Plus: Många funktioner, genomtänkt, håller formen vid tvätt
Minus: Begränsat användningsområde, liten reflex, tjockt

Specifikation
betyg
Material (yttertyg/innertyg): 100 % polyester/100 % polyester
Mått: Finns i storlekarna XS-XXL, rygglängd 25-60 cm
Tvättråd: 40 grader maskintvätt
Övrigt: Dragkedja i hals, magplatta, öppning för koppel, elastiska benremmar

Cirkapris: 365 kronor för storlek L

Globus 912445 - Endast handtvätt

globus2


Omdöme
Ett vattenavvisande täcke med fleecefoder och mjuk krage av fuskpäls. Reflexpasspoaler är integrerade i flera sömmar på täcket vilket är bra. Täcket erbjuder flera möjligheter till att justera passformen genom elastiska bensnören och dragsko i halsen. Täcket har magplatta och stängs på ryggen med hjälp av ett knäppe, vilket gör att det går snabbt att ta på och av. Tyvärr går det inte att reglera midjevidden tillräckligt mycket för att passformen ska bli riktigt bra. Täckets största brist måste ändå vara att man endast rekommenderar handtvätt, vilket inte känns varken hygieniskt eller praktiskt. En praktisk detalj som uppskattas är metallringen på täckets rygg där man kan fästa kopplet.
Plus: Genomtänkt, smidig att ta på och av, justerbar form
Minus: Handtvätt, begränsad reglering

Specifikation
betyg
Material (yttertyg/innertyg): 100 % nylon/100 % polyester
Mått: Finns i 9 storlekar, rygglängd från 30-80 cm
Tvättråd: 30 grader handtvätt.
Övrigt: Justerbar hals och ben, reflex

Cirkapris: 340kronor för 57 cm

Non-Stop Supertäcke, Pet-food AB - Midjekort overall

non-stop


Omdöme
Non-Stop Supertäcke är testets tunnaste täcke. Detta täcke passar inte till att värma hunden före eller efter prestation, utan snarare under prestation. Det fungerar även som en skyddsbarriär när man rör sig i skog och mark och för den delen kustlandskapet. Täcket är designat som en midjelång overall vilket innebär att hundens bakre del lämnas helt bar utan vare sig skydd eller värme. Täcket knäpps på ryggen med breda kardborreband som känns rejäla men också gör det svårt att få täcket på plats snabbt. Man kan välja mellan hellånga ben eller ”kortärmat”. Overallen har en hög polokrage, vilket upplevs bra som extra skydd. Täcket har tydliga reflexer både runt hals och på sidorna.
Plus: Rejält, tydliga reflexer
Minus: Knäppningen, tunt

Specifikation
betygMaterial (yttertyg/innertyg): 100 % polyester
Mått: Finns i storlekarna S-L, rygglängd 28-36 cm
Tvättråd: 30 grader maskintvätt
Övrigt: Overallmodell, reflex

Cirkapris: 750 kronor för storlek L

Out-n-out hundtäcke - Saknar reflex

outnout


Omdöme
Out-n-out är ett vatten- och vindtätt hundtäcke med kardborreknäppe i hals, under magen och under svans. Täcket saknar reflexer vilket är ett stort minus och har inga extra detaljer så som till exempel benremmar för att hjälpa till att hålla täcket på plats. Kardborreknäppningen känns dessutom felplacerad då den hamnar mitt under magen på hunden och lätt trasslar in sig i pälsen. Täcket känns välsytt och sömmarna ser hållbara ut. Att täcket klarar 40 graders maskintvätt är ett stor plus och det håller formen fint efter tvätt.
Plus: Välsytt, tvättgrad 40 grader, knäppe under svans
Minus: Saknar reflexer, placering av kardbborreknäppning

Specifikation
betyg
Material (yttertyg/innertyg): 100 % ytbehandlad polyester/60 % polyester, 40 % akryl
Mått: Finns i 11 storlekar, från rygglängd 30-80 cm
Tvättråd: 40 grader, ej torktumling
Övrigt: Knäppe under svans

Cirkapris: 565 kronor för 55 cm