Sök
Test - 8 halkskydd

Test - 8 halkskydd

Med stadiga steg i halkan

2012-01-05

Halkskydd är efter några vintrar med mycket snö och is en het produkt. Det är ett billigt sätt att undvika halkolyckor. Smartson testar åtta löstagbara halkskydd.

Modell Betyg Pris Kommentar
Happy Grip 20 180 Bäst i test
Yaktrax Walker 17 250 Spiralkedjor
Springyard Steady 17 180 Långa dubbar
Springyard Cross country 17 200 Sitter stadigt
Springyard Thulin 16 150 Grova taggar
Tvärstopp 16 240 Korta dubbar
Yngsjöbrodden 15 65 Lågt pris
Springyard Sandy 13 140 För shoppingrundan

Inledning

Ett halkskydd för skorna skall vara lätt att ta på och av. Kardborreband eller ett flexibelt gummiband är bra när halkskydden tas på och tänk på att broddarna skall finnas i närheten av kanten på skon för bättre balans. En fördel är också om det följer med en förvaringspåse till halkskydden eftersom broddarna kan vara vassa.

Olika halkskydd
Löstagbara halkskydd ska kunna användas till olika skor och underlag. Funktionsmässigt är det bästa skyddet ett som täcker hela foten, menar Hjälpmedelsinstitutet, www.hi.se. Det näst bästa alternativet är ett halkskydd som sitter under hälen även om framfoten kan slira lite. Det finns även skydd som kan fästas under fotens framdel men då är det svårt att gå naturligt och man får anpassa sin gång, vilket i sin tur kan leda till att man halkar till.

Rätt typ av halkskydd

Det finns halkskydd för olika syften vilket är bra att tänka på innan köp. Ska de användas på stan, ute i terrängen eller på en promenad på isen? Om det främsta syftet är att ha dem i stan är det bra om de är lätta att ta av och på eftersom broddarna inte bör användas inomhus eller på barmark. De kan bli farligt hala på fel underlag som asfalt men även förstöra känsliga golvytor. Är broddarna korta eller lite längre? De korta ger bättre balans och passar att gå med på hårt underlag. Längre broddar är bäst i snö och mjukare is.

Vilket halkskydd passar mig?

- När ska halkskydden användas?
- Tänk efter vilka skor halkskydden ska användas med. Alla halkskydd passar inte alla skor. - - Prova innan köp.
- Prova dig fram till ett par som känns komfortabla.
- Broddarna blir lätt smutsiga så de ska vara enkla att rengöra.

CE-märkning

En rekommendation är att titta efter CE-märkta halkskydd. Märkningen innebär att produkten uppfyller vissa säkerhetskrav. För halkskydd betyder det att man gjort mätningar av friktionen och att skyddet sitter fast på skon. Alla modeller i vårt test är CE-märkta.

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson har testat 8 halkskydd på en ganska smal promenadsko i storlek 41. Varje modell har använts på både snö och is vid en isrink. Därefter har de bedömts utifrån kvalitet, design, utförande, komfort och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Happy Grip - Bäst i test

medalj
1.-Happy-grip

Detta färgglada halkskydd som täcker hela fotsulan är lätt att trä på skon. Det sitter därefter stadigt på plats och framfotsbroddarna är lagom utspridda för att det ska kännas bekvämt. Happy grip ger ett bra grepp på både snö och is även om de två hälbroddarna kan slira lite på is. Trevligt att det förutom svart finns fyra andra färger. Plus för reflexer på hälen.

Specifikationbetyg

Typ: Helfotsskydd
Material: Flexibelt gummi
Storlekar: M (Stl 36,5-42), L (Stl 42,5-46)
Övrigt: Reflexer på hälen. 6 stycken reservbroddar medföljer.
Cirkapris: 180 kronor

Yaktrax Walker - Spiralkedjor

2.-Yaktrax-walker

Dessa annorlunda halkskydd är lätta att ta på sig och sitter bra. De är bekväma att gå med i snö men kan glida iväg på ren is både framåt och åt sidorna. Spiralkedjorna fäster helt enkelt inte på hårt underlag. Modellen passar till längre promenader i lagom snömängd. En förvaringspåse hade varit önskvärd.

Specifikationbetyg

Typ: Helfotsskydd.
Material: Rostskyddade spiralkedjor av stål runt gummi.
Storlekar: S, M, L.
Övrigt: -
Cirkapris: 250 kronor

Springyard Steady - Långa dubbar

3.-Springyard-Steady

Öppningen på gummibandet framtill är något litet vilket gör denna modell svår att få på en Långa dubbar sko med bred tå. Dubbarna är ganska långa vilket gör att man hamnar en bit ovanför marken på hårt underlag. De sitter ganska tätt ihop i mitten vilket påverkar balansen lite. Dock fäster dubbarna bra på både snö och is.

Specifikationbetyg
Typ: Helfotsskydd
Material: Gummi med dubbar av stål.
Storlekar: S (stl 35-37), M, L, XL (Stl 43+).
Övrigt: Sju utbytbara dubbar under fotblad och häl.
Cirkapris: 180 kronor

Springyard Cross country - Sitter stadigt

4.-Springyard-Cross-country

Relativt lätta att få på sig. Halkskyddet sitter stadigt på foten och fäster bra på is och snö. De två främre dubbarna sitter för tätt ihop och stör lite grann. Det vore bättre om broddarna satt längre ut på kanterna och inte precis under trampdynan vilket ger sämre balans. Det gör också att Cross country inte blir så sköna att gå med i längden.

Specifikationbetyg
Typ: Helfotsskydd
Material: Gummi med dubbar av slitstarkt härdat stål.
Storlekar: M, L, XL (Stl 43+).
Övrigt: Förvaringspåse och 6 extra dubbar medföljer.
Cirkapris: 200 kronor

Springyard Thulin - Grova taggar

5.-Thulin-brodden

Fästena på sidorna är hyfsat enkla att dra åt. Taggarna fäster mycket bra på snö och is men som med alla hälskydd så kan framfoten glida iväg ibland. Man får vara lite försiktig med de grova taggarna så man inte gör sig illa. Bra att de kommer i en förvaringspåse.

Specifikationbetyg

Typ: Hälhalkskydd.
Material: Halkskydd av stål och spännband av nylon.
Storlekar: S, M, L.
Övrigt: Förvaringspåse medföljer.
Cirkapris: 150 kronor

Tvärstopp - Korta dubbar

6.-Tvärstopp

Lätta att ta på sig och hälskyddet sitter bra. Framfoten glider till då och då, vilket inte känns komfortabelt. Broddarna är för korta för hård is då de inte fäster ordentligt. Skydden är lite otympliga att bära med sig i handväskan eller fickan och ingen förvaringspåse finns. Bra att det finns reflexer.

Specifikationbetyg
Typ: Hälhalkskydd.
Material: Gummiblandning med mycket hög friktion. Dubbar av hårdmetall. Kardborrband av skinn.
Storlekar: M, L, XL.
Övrigt: Skydden är försedda med reflexer. Samma typ av dubbar används till fordonsdäck.
Cirkapris: 240 kronor

Yngsjöbrodden - Lågt pris

7.-Yngsjöbrodden
Den justerbara remmen är något svår att ställa in till en början men sen går det ganska lätt att trä på gummiremmarna över framfoten och bakom hälen. Det är lätt att göra sig illa på de vassa taggarna. Har man skor med mönster under sulan behöver man flytta runt brodden tills den sitter på rätt plats. Halkskyddet fäster riktigt bra på både is och snö, även om hälen saknar broddar. Då taggarna sitter mitt under fotsulan känns det obekvämt redan efter en liten stund. Inte helt optimala på långpromenad.

Specifikationbetyg
Typ: Framfotsskydd
Material: Härdat stål med remmar av slitstarkt och väderbeständigt gummi.
Storlekar: En storlek passar de flesta skor och storlekar.
Övrigt: Justerbar framrem.
Cirkapris: 65 kronor

Springyard Sandy - För shoppingrundan

8.-Springyard-Sandy
Gummiremmen är svår att få på en sko med bred tå då framdelen är smal. De känns nästan för små trots följd storleksangivelse. Väl på plats är halkskydden mycket diskreta och känns knappt. Den keramiska plattan fäster hyfsat på halt underlag men ger förstås inte lika bra grepp som broddar. Dessa är bra på shoppingrundan mitt i vintern eftersom man slipper ta av dem inomhus. Att tänka på är dock att de kan bli hala inomhus.

Specifikationbetyg
Typ: Framfotsskydd
Material: Keramisk platta som är vändbar och remmar av gummi.
Storlekar: S, M, L, XL.
Övrigt: Halkskyddet behöver inte tas av på bussen eller i affären. Förvaringspåse medföljer.
Cirkapris: 140 kronor