Sök
Test - 6 löparskor

Test - 6 löparskor

Ut och njut

2011-06-01

Att ta sig en löparrunda ska vara glädjefyllt. En förutsättning för det är att skorna passar ens fötter och löpstil.

Modell Betyg Pris Kommentar
Asics DS Trainer 20/25 1500 Bäst i test
Adidas Adizero Adios 19/25 1200 Lätt och snabb
New Balance 1080 19/25 1400 Väldämpad milslukare
Saucony Triumph 8 17/25 1700 Bra kombination av dämpning och löpkänsla
Nike Lunar Eclipse 16/25 1500 Stabil med mycket dämpning
Puma Faas 500 15/25 1200 Snabb sko för framfotalöpare

Inledning

Att löpning har ökat i popularitet har nog inte undgått någon. Så här på vårkanten kryllar det av löpare på gator och stigar. I sportbutiker täcker skohyllorna hela väggar.

Är du inte van att välja skor finns det ofta bra kompetens på välsorterade sportkedjor, eller på någon av landets nischade löpbutiker. Är du däremot van att köpa skor, finns det idag en rad olika internetbutiker som ger möjligheten att komma ner i kostnad.

Pronation, fotvalv och läst.
Det första att tänka på är behovet av pronationsstöd. Det vill säga om det finns tendens att foten viks inåt under stegisättningen. Detta kan vara mer eller mindre markant och bör avhjälpas med en stabilitetssko som ger support på insidan av foten. Ofta sker detta med en så kallad pronationskil. För en lindrig pronation kan det räcka med en neutral sko med en bred sula som ger tillräcklig stabilitet. Vid neutralt steg är det bättre att leta efter just neutrala skor, dels för att inte styra över foten åt fel håll och dels för att pronationsskor ofta bygger på onödig vikt.

Förutom pronation är det viktigt att känna till om foten har ett högt, lågt eller normalt fotvalv samt läst. Lästbredden går att känna av rätt fort och förstå om skon passar. Fotvalvet kan däremot vara lite svårare att bedöma eftersom foten anpassar sig så att det ändå känns som att en felaktig sko trots allt passar. En sko för låga fotvalv som används av en användare med höga fotvalv kan leda till överansträngning och stora besvär i hålfoten.

Mycket dämpning eller låg vikt?
Något som alla skotillverkare måste välja mellan är att prioritera vikt eller dämpning. Stötdämpning väger i sig. En väldämpad sko blir ofta ganska tung och inte sällan rätt klumpig. Som löpare kan man göra valet utifrån komfortnivå, vikt och användningsområden. En lätt löpare klarar sig ofta bra med lite dämpning, medan en tyngre löpare måste ha mer dämpning vid större träningsvolym. De flesta kan springa begränsade sträckor i lättare skor, vilket är värt att tänka på om man exempelvis vill krydda sina normala rundor med lite intervallträning.

För den som springer mer än någon gång i veckan kan det vara värt att investera i fler än ett par skor. Dels för att skorna mår bra av att vila och med löpning två dagar i rad är det bra att variera skorna. Sedan är det bra att välja skor utifrån löppass. För ett vanligt distans- eller långpass är oftast en väldämpad mängdsko att föredra. Är det fartlek, tempopass eller intervaller ger en lättare sko lite bättre fart, vilket är bra både för motivationen och träningsmässigt.

Testade modeller
Samtliga skor i testet är avsedda för neutrala/lätt pronerande löpare, med en blandning av väldämpade ”mängdskor” och lättare ”fartskor”. Vad gäller kvalitetsaspekten skiljer det inte mycket mellan de olika skorna. Det har hänt mycket med skoutvecklingen på bara ett par år och samtliga modeller upplevs vara väl genomarbetade. Ett par löparskor skall i normala fall hålla mellan 120-150 mil. Är skon lättare, med tunnare sula kan man förvänta sig en kortare livslängd. Skor med ljus mesh som exempelvis New Balance ger snabbt ett solkigt intryck.

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson har utvärderat skorna på asfalt och grusväg i varierande väderlek. Bedömningskriterierna innefattar kvalitet, bekvämlighet, design, funktioner och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng. Priserna är tillverkarens rekommenderade butikspris och lokala avvikelser kan förekomma. Vikten är uppmätt per sko i storlek 44,5.

Asics DS Trainer - Bäst i test
Löparsko_bäst
Asics DS Trainer
Omdöme
DS Trainer är en klassisk modell från Asics som har funnit med i många år. Det är lätt att förstå varför. Skon har en väldigt ombonad känsla trots låg vikt och innehåller dessutom ett pronationsskydd. Dämpningen är begränsad och för normallöparen lämpar sig skon kanske bäst som komplement för snabbare löppass såsom intervaller och snabbtempo, eller för tävlingen. Lätta löpare och de med mer erfarenhet kan säkert använda skon för mer volymträning. Jämfört med Adidas Adizero Adios, som ligger närmast att jämföra med, är DS Trainer betydligt mer väldämpad och kanske mer av en allroundsko. Detta gör också Asics till testvinnare. Passar löpare med normalhögt till högt fotvalv, smal lästbredd och ett neutralt till lätt pronerande löpsteg.

Specifikationbetyg
Vikt: 320 g
Modeller: Dam- och herrstorlekar
Övrigt: Ny hälkappa
Cirkapris: 1500 kronor

Adidas Adizero Adios - Lätt och snabb
Adidas Adizero Adios
Omdöme
Riktigt lätt och avskalad sko med mockasinkänsla, testets i särklass mesta tävlingssko. Det är dock inte en sko för alla löpare och man bör nog ha sprungit en del för att ge sig på den här modellen. Även för en elitmotionär kan maratondistansen vara i längsta laget. Men för kortare fartpass är den underbar. Har en unik design på sulan, vilket ger ett mycket bra grepp. Passformen är väldigt tight vilket ger en suverän löpkänsla. Samtidigt har skon testets smalaste läst och det kan vara ansträngande om passformen ligger på gränsen. Den läckra gröna färgen och klassiska designen gör att skon också gör sig bra som en streetsko till jeans. Passar löpare med normalhögt till högt fotvalv, smal läst och ett neutralt löpsteg.

Specifikationbetyg
Vikt: 224 g
Modeller: Unisexmodell
Övrigt: Haile Gebreselassie hade Adios vid världsrekordet på maratondistansen
Cirkapris: 1200 kronor

New Balance 1080 - Väldämpad milslukare
New Balance 1080
Omdöme
New Balance 1080 har en otrolig mängd dämpning kombinerat med god passform och bra löpkänsla. Trots mängden dämpning har New Balance lyckats göra en bra fast sko som aldrig känns svampig. Framfoten är markant bredare än till exempel Saucony Triumph 8, vilket gör att den är riktigt stabil, även om den saknar pronationsstöd. Detta är testets tyngsta sko och konstigt nog skiljde det 9 gram mellan höger och vänstersko. Det är trots allt en utmärkt modell att nöta mil med, exempelvis inför ett maraton. Detta är vid sidan av Asiscs en testfavorit och den faller egentligen bara på designen som inte ger några direkta köpinpulser. Värt att notera är att skon, liksom New Balances andra modeller, finns att köpa i olika lästbredder. Passar löpare med normalhögt till högt fotvalv och ett neutralt löpsteg.

Specifikationbetyg
Vikt: 374 g
Modeller: Dam- och herrstorlekar
Övrigt: Uppföljare till populära 1060-serien
Cirkapris: 1400 kronor

Saucony Triumph 8 - Bra kombination av dämpning och löpkänsla
Saucony Triumph 8
Omdöme
Saucony gör mycket bra löparskor och årets version av Triumph är inget undantag. Skon är tung, men har en överraskande lätt känsla i steget. Triumph innehåller gott om dämpning, men den känns inte lika väldämpad som New Balance 1080. I samma jämförelse har Sancony fått till en bättre löpkänsla än New Balance och Triumph känns rejält styv. Storleksmässigt upplevdes storleken som stor, och ligger cirka en halv storlek under de andra skorna i testet. Dyraste skon i testet har en färg som sticker ut och en mycket skön och ombonad känsla. Passar löpare med normalhögt till högt fotvalv, normal läst och ett neutralt löpsteg.

Specifikationbetyg
Vikt: 372 g
Modeller: Dam- och herrstorlekar
Övrigt: Herrmodell finns med extra vid passform
Cirkapris: 1700 kronor

Nike Lunar Eclipse - Stabil med mycket dämpning
Nike Lunar Eclipse
Omdöme
Lunar Eclipse är en rejäl sko som ser bra ut och som är mycket behaglig på foten tack vare sin sömlösa överdel. En smart lösning i hälkappan hjälper till att ge en rejält stabil sko. Det finns mycket dämpning i både fram och bakdel av sulan, men tyvärr saknas styvhet och skon kan kännas på gränsen till svampig. Faktum är att skon levererar testets sämsta löpkänsla, men det ska samtidigt sägas att för en lätt löpare kan den vara tillräckligt fast för att ge bra känsla. Skon är anpassad för Nike+ vilket gör det mycket smidigt att med rätt utrustning använda exempelvis sin iPhone för att logga löprundan. Passar löpare med normalhögt till lågt fotvalv, normal läst och ett neutralt till pronerande löpsteg.

Specifikationbetyg
Vikt: 359 g
Modeller: Dam- och herrstorlekar
Övrigt: Stöd för Nike+
Cirkapris: 1500 kronor

Puma Faas 500 - Snabb sko för framfotalöpare
Puma Faas 500
Omdöme
Puma har tagit fram en serie löparskor som med hjälp av en sula som kallas Bio Ride ska ge foten en naturlig rörelse genom fotsteget, med jamaicanska elitlöpare som förebild. Skorna är lätta och snabba och namnet Faas kommer också från det jamaicanska ordet för snabb. Faas 500 skiljer sig tydligt från de andra skorna i testet och framför allt känns det som att skon är anpassad för en fotisättning som ligger på mellan- och framfot. Hälkappan är mycket mjuk och dämpningen i hälen är väldigt begränsad. Har man en fotisättning med mycket tyngd på hälen, där man rullar hela vägen fram till tån, ger skon varken stabilitet eller bra dämpning. En annan iakttagelse är att skons ovansida har markanta övergångar mellan mjuka och hårda delar, vilket ökar risken för skavsår på ovansidan av foten. Passar löpare med normalhögt till högt fotvalv, normal till bred läst och ett neutralt löpsteg.

Specifikationbetyg
Vikt: 303 g
Modeller: Dam- och herrstorlekar
Övrigt: Retromodell baserad på 80-skon Puma RS1
Cirkapris: 1200 kronor