Sök
Test - 6 broddar

Test - 6 broddar

Sätt klor på dina skor

2012-02-06

Vinterväglag kan vara besvärligt att hantera. Att använda halkskydd under dina skor kan göra stor skillnad vid promenaden. Vi har testat 6 löstagbara modeller.

Modell Betyg Pris Kommentar
Powerboots Stabilicers lite 23 250 Bäst i test
Yaktrax Pro 20 330 Spiralformad konstruktion
Springyard Ice runner 20 200 Bästa budgetval
Veriga City track 18 200 Med förvaringspåse
Springyard Wintergrip 17 230 Utbytbara broddar
Petzl Spiky plus 13 380 Bristande grepp

Inledning

Varje år byter vi till vinterdäck på bilen. Men det finns även hjälp att få vid promenader på isiga gångstråk. Ett enkelt hjälpmedel för att minska risken för att halka och slå sig är att använda halkskydd under skorna.

Det finns flera olika modeller av löstagbara halkskydd som man kan montera under skon efter behov. De flesta består av broddar och vissa täcker hela ytan under skon, medan andra enbart har broddar för antingen häl eller framfot. Ett bra halkskydd skall sitta stabilt på skon men samtidigt vara enkel att montera på och av. Blir det för besvärligt riskerar man att lämna halkskyddet i väskan, och då hjälper det ju ingenting. Bland de testade modellerna med broddar är det stor variation mellan hur många, och hur stora, själva dubbarna är samt vilket grepp de faktiskt ger.

Hälmodellerna passar bäst på kängan då remmen riskerar att skava mot foten med en lägre sko men de kan vara svåra att gå med. City track är den enda modell med medföljande förvaringspåse. Något fler borde bifoga, då en brodd i väskan lätt kan repa och förstöra. Testvinnaren från Powerboots ger bäst grepp och är ett rejält halkskydd som fungerar bra på både känga och lågsko. Springyard Icerunner ger ett bra grepp till ett överkomligt pris. Petzl Spiky har snarlik konstruktion men ger betydligt sämre grepp till en svårmotiverad prislapp.

Tips vid köp

1.Kontrollera att halkskydden är CE-märkta. För halkskydd betyder det att man gjort mätningar av friktionen och att skyddet sitter fast på skon. Alla modeller i vårt test är CE-märkta.

2.Fundera ut i förväg vilken sko du främst kommer att använda med halkskyddet. Alla modeller är inte optimala för alla skotyper.

3.Öva i lugn och ro med att montera av och på halkskyddet från dina skor.

4.Gå inte inomhus med halkskyddet. Förutom att förstöra mattor och golv är det stor halkrisk med broddar på plant hårt underlag.

5.Ta av halkskydden om du kommer att gå längre tid på barmark. Det förhindrar att de slits ned i onödan.

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson har testat sex par broddar. De är monterade med och utan handskar, på både lågskor och kängor i storlek 42-43. De är sedan testade vid promenad på gångvägar samt blankis vid en ishall. Bedömningskriterierna innefattar design, kvalitet, kapacitet, funktion samt prisvärde. Vikten och broddstorleken är uppmätt. Cirkapris kan variera beroende på återförsäljare. Maxbetyget är 25 poäng.

Powerboots Stabilicers lite - Bäst i test

bast i test februari
powerboots


Powerboots Stabilicers lite har ett utseende som står ut i mängden. Den består av en stabilare gummisula och triangelformade rejäla broddar i stort antal både för häl och framfot samt stora utstickande gummidelar mot sidorna. Då skyddet inte går upp så långt på skokanten får man vara extra noga med att hitta rätt storlek. En för liten modell riskerar att halka av skon. Överlägset bästa grepp bland de testade modellerna men man kan få en lite styltig gång på plant underlag.

Specifikationbetyg
Typ: Helfot
Storlekar: 35-50
Broddar, fram/bak: 16/8
Broddstorlek: 5 mm
Vikt per styck: 154 g
Övrigt: -
Cirkapris: 250 kronor

Yaktrax Pro - Spiralformad konstruktion

yaktrax

Den enda modellen som helt saknar broddar. Under skon hamnar istället ett snökedjeliknande spiralsystem som ger riktigt bra grepp på varierade väglag, även om man saknar det riktiga broddbettet på blankis. Överremmen går att plocka bort vilket kan vara skönt om skon är mjuk. Fungerar bra att springa med. Priset är dock i högsta laget.

Specifikation
betygTyp: Helfot
Storlekar: S-L
Broddar, fram/bak: -/-
Broddstorlek: -
Vikt per styck: 72 g
Övrigt: Har en spiralkonstruktion istället för broddar.
Cirkapris: 330 kronor

Springyard Ice runner - Bästa budgetval

bästa budgetval feb
springyard


Flera av de testade halkskydden liknar Springyard Ice runner i konstruktionen. Modellen från Springyard har rejäla och väl utspridda broddar som ger riktigt bra grepp.
Halkskyddet i sidled inte är lika bra som hos testvinnaren. Skyddet är inte så flexibelt i gummit, så man får ta i en del för att montera det på skon. Väl på plats, sitter den å andra sidan ordentligt. Greppet är riktigt gott på blankis och för prislappen känns det som ett mycket bra köp.

Specifikationbetyg
Typ: Helfot
Storlekar: M-XL
Broddar, fram/bak: 4/3
Broddstorlek: 2 mm
Vikt per styck: 89 g
Övrigt: -
Cirkapris: 200 kronor

Veriga City track - Med förvaringspåse

veriga


Veriga City track är ett helfotsskydd i gummi med rejäla broddar undertill. De är lätta att montera på såväl lågsko som känga. Greppet är bra men under framfoten är broddarna för centrerade. En större spridning under foten hade varit önskvärd. Väl på foten hamnar de bakre broddarna lite för nära mitten av foten för att vara optimalt. Plus för medföljande förvaringspåse som skyddar, exempelvis vid transport i väska.

Specifikation
betygTyp: Helfot
Storlekar: 36-48
Broddar, fram/bak: 6/4
Broddstorlek: 2 mm
Vikt per styck: 67 g
Övrigt: Förvaringspåse medföljer.
Cirkapris: 200 kronor

Springyard Wintergrip - Utbytbara broddar

springyard wintergrip

Wintergrip är ett hälskydd där broddarna kan bytas ut. Spännremmen är tillräckligt lång för att fästa även på större skor. Själva hälskyddet sitter bra och de rejäla broddarna ger bra grepp, även om framfoten glider till då och då. Skydden är lite otympliga att bära med sig i handväskan eller fickan. Plus för reflexer. Om en lägre promenadsko används kan spännet hamna ovanför skon och trycka mot vristen vilket inte är skönt speciellt skönt.

Specifikationbetyg
Typ: Häl
Storlekar: M-XL
Broddar, fram/bak: -/4
Broddstorlek: 4 mm
Vikt per styck: 134 g
Övrigt: Skydden är försedda med reflexer. Tygband med kardborre. Utbytbara broddar.
Cirkapris: 230 kronor

Petzl Spiky plus - Bristande grepp

pretzl


Petzl Spiky plus består av ett följsamt gummi med generös passform i sidled. Skons tådel pressas dock ihop uppifrån om man har en mjuk sko. Fungerar bättre på en stabilare känga. På båda skotyperna är Spiky plus lättmonterad. De små broddarna stör inte vid promenad på asfalt men brister i greppet vid blankis. Den höga prislappen är svår att motivera.

Specifikation
betygTyp: Helfot
Storlekar: -41-46+
Broddar, fram/bak: 4/2
Broddstorlek: 1 mm
Vikt per styck: 79 g
Övrigt: -
Cirkapris: 380 kronor