Sök
Test - 6 bärplockare

Test - 6 bärplockare

Hitta din plockare för skogen

2012-08-14

Med rätt sorts bärplockare kan du få en riktigt trevlig stund i skogen. Insamlandet blir också ett strå mer effektivt med rätt verktyg. Vi testar 6 modeller för att urskilja lingonen från blåbären.

Modell Betyg Pris Kommentar
Hooked on nature Bärplockare 1001 19/25 300 Bäst i test
Lindén Jonas bärplockare av trä 18/25 240 Rustik modell
Bärplockare Ergo 17/25 120 Bästa budgetval
Bärplockare Classic metall 14/25 150 Låg kvalitetskänsla
Lindén Jonas bärplockare plast 12/25 70 Tillverkad i Sverige
Bärplockare plast uppsamlare 12/25 70 Med avtagbar påse

Inledning

Hitta din plockare
Hur bärplockaren känns vid användning och hur den är att hålla i är givetvis viktigt. Även hur enkel den är att rengöra kan påverka valet. Vill du ha en plockare som går att tvätta helt ren bör du välja en modell med avtagbar uppsamlare i tyg. Produkterna i plast och metall är smidiga att skölja av.

Greppet är en detalj som avgör hur länge man orkar plocka en dag i skogen. Plockaren Ergo i vårt test har ett skönt grepp. Även Hooked by natures modell är utrustad med ett grepp som ligger bra i handen.

Plocka med stil
Att köpa en bärplockare och bege sig ut i skogen för att jaga bär låter kanske inte så komplicerat, vi frågar Elving Larsson i Färila som är bärinköpare vad man bör tänka på innan. Han föredrar bärplockare av trä, men då ska det vara riktigt trä.

- Är de istället gjorda av plywood blir det lätt att de spricker. Det ska också vara riktiga pinnar på bärplockarna, som fjädrar när man använder dem.

I övrigt tycker Elving att det är bra om plockaren tar det lugnt bland riset.

- Man ska vara varsam och inte riva så hårt. Då får man många och hela bär med sig hem.

Så gjorde vi

Smartson har testat 6 bärplockare och bedömt dem efter kriterierna kvalitet, kapacitet, design, funktioner och prisvärde. Kapaciteten är mätt utifrån hur mycket bär som ryms i förvaringspåsen fram till den uppmätta. Samtliga mått som anges är ungefärliga och priserna återförsäljarnas cirkapriser. Maxbetyg är 25.

Hooked on nature Bärplockare 1001 - Bäst i test

Hooked-on-nature
Hooked-on-nature_betyg
Hooked on natures modell är välgjord med genomtänkta materialval och detaljer. Godkänd kapacitet där uppsamlingspåsen är helt löskopplad från själva plockgaffeln. Designen är innovativ där du kan ta lös själva bärpåsen och tvätta den. Det finns även öglor som gör att du enkelt kan knyta fast plockaren på exempelvis utsidan av din ryggsäck. Riktigt smidig och följsam. Skön att plocka med där greppet får ett extra plus i kanten. Sammanfattningsvis en värdig testvinnare med hög kvalitet, form och bra grepp.

Produktfakta
Mått: H12xB14xD29 cm
Volym: 12 dl
Vikt: 160 g
Material: Plast och textil
Tillverkningsland: Estland och Sverige
Cirkapris: 300 kr

Lindén Jonas bärplockare av trä - Rustik modell
Lindén-Jonas-bärplockare
Lindén-Jonas-bärplockare_betyg
Bärplockaren i trä som är tyngst i testet. Vikten är en fördel ute i skogen då plockaren upplevs kraftfull och effektiv att arbeta med. Vårt testexemplar blev dock snabbt kantstött och uppvisar budgetmässiga detaljer. Smidigt bakstycke i väv som ger en flexibel volym och gör att du får mycket i uppsamlingspåsen. Hårda och rejäla piggar i metall som inte böjer sig för växtligheten. Överlag ett relativt högt pris men med tanke på att plockaren är effektiv är den värd pengarna.

Produktfakta
Mått: H15xB23xD20 cm
Volym: 12 dl
Vikt: 730 g
Material: Trä, textil och metall
Tillverkningsland: Kina
Cirkapris: 240 kr

Bärplockare Ergo - Bästa budgetval

Bärplockare Ergo

Bärplockare Ergo_betyg
En modell med hög kvalitet i materialval och konstruktion. Men det är en bit kvar till de bästa i testet. Överlag klassisk form där det enda som sticker ut är det välformade och greppvänliga handtaget. Mycket lik modellen Jonas bärplockare plast men är lite tyngre och har därför något bättre kraft och är inte lika stum. Att modellens piggar är av metall och inte plast gör att den känns rejäl och också mer effektiv. Det sköna handtaget underlättar så man får mer kraft kvar till plockningen. För priset du betalar får du en användarvänlig modell.

Produktfakta
Mått: H14xB14xD22 cm
Volym: 10 dl
Vikt: 430 g
Material: Plast och metall
Tillverkningsland: Kina
Cirkapris: 120 kr

Bärplockare Classic metall - Låg kvalitetskänsla
Bärplockare-Classic-metall
Bärplockare-Classic-metall_betyg
Bärplockaren Classic metall uppvisar ingen vidare kvalitet. Metallytan är småbucklig och spröten har olika längd samt varierande mellanrum. Fler bucklor kommer det säkert också att bli med tiden. Traditionell konstruktion med den karaktäristiska, röda färgen. Handtagets form gör att plockaren blir något baktung och för att få en bättre vikt på plockaren krävs att man håller i den längre fram på handtaget. Inte särskilt skön att hålla i då handtaget inte är rundat. Att modellen är baktung gör att den uppfattas som något osmidig. Plockaren är hyfsat effektiv men gör inte tillräckligt bra ifrån sig för att motivera det relativt höga priset.

Produktfakta
Mått: H16xB13xD25 cm
Volym: 16 dl
Vikt: 473 g
Material: Metall
Tillverkningsland: Indien
Cirkapris: 150 kr

Lindén Jonas bärplockare plast - Tillverkad i Sverige
Lindén-Jonas-bärplockare-plast
Lindén-Jonas-bärplockare-plast_betyg
Modell helt i plast med det mest klassiska utseendet av samtliga i testet. Ger ett godkänt kvalitetsintryck utan att nå upp till de allra bästa. Något vek konstruktion, särskilt i pinnarna. Helt okej grepp som dock inte är på samma nivå som till exempel Ergo och Hooked on nature. Mycket stum, vilket innebär dålig kontroll när man plockar vilket hämmar effektiviteten. Priset är förvisso lågt men med tanke på att det är en standardmodell ska den inte heller kosta mer.

Produktfakta
Mått: H14xB14xD22 cm
Volym: 9 dl
Vikt: 307 g
Material: Plast
Tillverkningsland: Sverige
Cirkapris: 70 kr

Bärplockare plast uppsamlare - Med avtagbar påse
Bärplockare-plast-uppsam
Bärplockare plast uppsamlare_betyg
Produkten känns välgjord men plasten håller inte toppklass. Pluspoäng för att påsen har fint sydda detaljer. Har en något ovanlig design i och med den avtagbara påsen som går att ta lös och använda separat. Frågan är dock om man verkligen kommer att nyttja den lilla påsen för att bära sina nyplockade bär. Vanligtvis hälls ju bären direkt i hink eller korg efter plockning. Låg vikt gör att det är smidigt att använda produkten även under en längre tid men nackdelen är att den känns alltför vek för att vara effektiv. Spröten är till exempel väldigt mjuka och rörliga vilket försämrar kraften i plockaren. Lågt pris men det finns bättre köp på marknaden.

Produktfakta
Mått: H13xB14xD37 cm
Volym: 12 dl
Vikt: 146 g
Material: Plast och textil
Tillverkningsland: Kina
Cirkapris: 70 kr