Sök
Test - 5 stormtändare

Test - 5 stormtändare

Fångad i en stormvind

2010-10-01

Det sista man vill ha när det viner och regnar kring öronen är en blöt tändsticksask som inte är till någon nytta alls. En stormtändare kan vara lösningen på problemet och vi har tittat närmare på fem alternativ i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Primus Powerlighter 21 160 Bäst i test
Wenger WL-1000 19 1100 Lyxigast
Jula 949031 16 40 Böjlig hals
Wenger WL-2000 16 900 Ficktändare
Silvia Helios 13 180 För gramjägaren

Inledning

Det är en stor prisskillnad mellan den dyraste och den billigaste modellen i detta test. Den billigaste kostar 40 kronor medan den dyraste modellen ligger runt 1100 kronor. Om du siktar in dig på toppmodellen, Wenger WL-1000, får du en kraftfull men ändå smidig stormtändare från samma tillverkare som till den klassiska schweiziska armékniven. Det är ett gediget hantverk som ligger bakom produkten, men själva huvudfunktionen är inte bättre än exempelvis Primus Powerlighter som erbjuder samma funktion till ett betydligt lägre pris. För 160 kronor är Primus Powerlighter den mest prisvärda i testet, då den inte bara är välbyggd, utan också erbjuder en kraftig och mycket varm spetslåga. Den mest udda modellen är Julas billiga tändare med ett 20 centimeter långt böjbart tändhuvud. Det är kanske lätt att sortera bort modellen på grund av dess storlek, men tändaren fungerar förvånansvärt bra i praktiken. Det långa tändhuvudet gör den extra smidig för att tända gaskök och brasor.

Förutom att bedöma stormtändarnas prestanda har vi även kikat lite extra på hur enkla de är att hantera och tända, särskilt med en hand. Smidigast av alla modeller är Wenger WL-1000 som även skickar med ett praktiskt nylonfodral. Silvia Helios har en enkel justering av gaslågan, men är för övrigt ganska ojämn i sin prestation. Påfyllning av tändarna sker på liknande sätt med vanlig butangas som bland annat går att köpa på bensinmacken eller järnhandeln. Det går åt rätt mycket gas vid frekvent användning, så ha därför i reserv när du ska ut på en ordentlig långtur.

Så gjorde vi

Stormtändarna är bedömda utifrån prestanda, design, kvalitet, funktioner och prisvärde. Priset är det vi betalat i butik, alternativt tillverkarnas rekommenderade cirkapriser. Priserna kan skilja sig åt mellan olika återförsäljare. Måtten anges i längd x bredd x djup.

 Primus Powerlighter - Bäst i testbetyg
Bast_i_test_2010_oktober
Primus_Powerlighter
Omdöme: Primus Powerlighter finns tillgänglig i två färger, svart eller röd och har inbyggt nivåfönster för avläsning av kvarvarande tändargas. Tändaren är välbyggd och har en kraftfull spetslåga som ackompanjeras av ett högt väsljud. Att tändhuvudet sträcker sig några centimeter ut från tändaren gör det extra smidigt att rikta lågan. Nackdelen med Powerlighter är att den är ganska omständlig att hantera, särskilt med en hand. Att hålla nere gasreglaget är ansträngande och justeringen av lågan är svår att utföra utan verktyg till hands. Men trots ett par ergonomiska missar är detta en riktigt bra och prisvärd stormtändare för tuffa väderförhållanden.

Mått: 7,7x5x2,0 cm
Vikt: 70 gram
Övrigt: Fästrem, nivåfönster
Cirkapris: 160 kronor

 Wenger WL-1000 - Lyxigastbetyg
Wenger_WL_1000
Omdöme: Testets dyraste tändare kostar över tusen kronor och är en läcker helgjuten modell från tillverkaren av den schweiziska armékniven. Förutom att den ser och känns lyxig ut i handen erbjuder den ett bra grepp och en pålitlig tändanordning. Tändaren startar direkt och håller sedan ett jämnt och kraftfullt flöde vid varje tillfälle. Till skillnad från Primus är den mycket smidig att hantera med en hand. Nylonfodralet som medföljer är ett bra tillbehör under vandring men kanske inte tillräckligt för att motivera det höga priset.

Mått: 8,2x3,3x1,9 cm
Vikt: 85 gram
Övrigt: Nylonfodral med bältesclip
Cirkapris: 1100 kronor

 Jula 949031- Böjlig halsbetyg
Jula_artnr_949031
Omdöme: Julas gaständare är överlägset störst av de modeller vi testar och formatet har sina för- och nackdelar. Den stora fördelen är att tändaren är lätt att hitta i packningen och använda med handskar på. Dock är den inte anpassad för att bära med sig i fickan. Det långa och böjliga tändhuvudet (20 cm) är perfekt för att tända en brasa utan risk för brännskador. Handtaget är plastigt och bräckligt medan det böjbara tändhuvudet är betydligt mer gediget. Trots att tändaren inte ger samma blåa och högtempererade låga som övriga stormtändare är det ändå ganska bra tryck i lågan. Har du överseende med storleken och att den inte är smuts- och väderskyddad är den ett fynd.

Mått: 35x4,4x2,8 cm
Vikt: 95 gram
Övrigt: Låsfunktion, böjligt tändhuvud
Cirkapris: 40 kronor

 Wenger WL-2000 - Ficktändarebetyg
Wenger_WL_2000
Omdöme: Det är inte svårt att se varifrån denna gaständare har hämtat sin inspiration. Till utseendet är den på pricken lik en schweizisk armékniv men utan de utfällbara delverktygen. Tändningen startar genom att vrida på det infällda reglaget vilket är en smidig manöver även med en hand. En annan fördel med det smala formatet är att den tar liten plats i fickan och ligger skönt i handen. Lågan är bra om än inte fullt lika kraftig som hos syskonmodellen. Efter en tids användning har vi problem att fylla tändaren med refillbehållarens standardmunstycke, vilket annars fungerar bra på övriga tändare.

Mått: 8,6x2,4x1,6 cm
Vikt: 80 gram
Övrigt: Nyckelring
Cirkapris: 900 kronor

 Silvia Helios- För gramjägarenbetyg
Silva_Helios
Omdöme: Jämfört med Primus Powerlighter i samma prisklass är inte Silva Helios lika gedigen och välbyggd. Fördelen är att vikten är låg men plasthöljet på Helios ger ett betydligt billigare intryck. Det är även skillnad i hur jämnt och kraftigt lågan brinner mellan de båda modellerna. En fördel med Helios är dock att justeringen av lågan är enklare. Locket ger ett visst skydd mot väta vilket är bra, men kan vara i vägen vid själva tändmomentet. Bra funktioner är den praktiska nackremmen samt att det finns ett fönster för att kontrollera kvarvarande gas.

Mått: 6,5x5,3x2,3 cm
Vikt: 50 gram
Övrigt: Nackrem, nivåfönster
Cirkapris: 180 kronor