Sök
Test – 17 sport-bh:ar

Test – 17 sport-bh:ar

Höstens stora test av sport bh:ar

2009-09-23

När du väljer sport-bh är det viktigt att du väljer utifrån byststorlek och träningsform. En bra modell ska passa ändamålet men bör även leda bort fukt från huden. Vi testar 17 modeller från 200 till 680 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Shock Absorber Pump 24/25 450 Bäst i test
Champion Powerback bra soft 23/25 400 Genomtänkt ryggparti
Fila Atletica 21/25 460 Annorlunda knäppning
Stay in place Racerback 21/25 400 Bästa budgetval
Change Sport bra 20/25 680 Bra konstruktion
Triumph Tri-action extreme 20/25 550 Sportig
Nike Strength bra II 20/25 400 Sitter skönt
Röhnisch Sports bra super X 20/25 400 Träningsglädje
Salming Shape sport top 18/25 450 Komfortabel
Better Bodies Mesh sport bra 18/25 300 Luftigt ryggparti
New line Sportsbra 17/25 400 Följsam
Abecita Sporty sportsbra 17/25 450 Lyfter och stödjer
Casall High performance 1620 16/25 400 Breda axelband
Puma TP bra top 504065 16/25 300 Främst för mindre byst
Swegmark Sport 13990 14/25 200 För lite stöd
Ellos Glamorise 12/25 360 Dåligt stöd
Adidas Simia wired bra 9/25 350 Knappt godkänd

Sammanfattning

Det är ganska vanligt att kvinnor generellt väljer fel bh-storlek. Vid träning är det extra noggrant med rätt storlek då brösten rör sig både upp och ner oavsett aktivitet. För att minska förslitningar på ligamenten är det vikigt att sport-bh:n håller bysten på plats. Även om det kan upplevas som obekvämt att ha något snävt över bröstpartiet så är det väldigt viktigt att sport-bh:n sitter åt. Testvinnaren Pump från Shock Absorber ger riktigt bra stöd, dessutom är den bekväm och snygg.

Inledning

Testa dig fram
Vilken typ av sport-bh en kvinna behöver styrs självklart av hur stor bysten är samt vilken typ av träning som ska utföras. Ska du träna lugnare aktiviteter som yoga går det bra med en enklare modell. Mer högintensiv träning som löpning och aerobics kräver en bh som sitter åt ordentligt oavsett byststorlek. Det är viktigt att inte sömmar, byglar eller annat skaver. Testa dig fram och prova många olika modeller. Låt sport-bh:n sitta på ett tag i provrummet och skäms inte över att hoppa upp och ned. Detta ger dig möjlighet att få ett första intryck på hur mycket stöd modellen ger din byst.

Bra justeringsmöjligheter

Om du har stor byst är det nästan ett måste att ha en modell som går att reglera. Med bh-knäppning baktill går det även att justera bh:n när den börjar töja sig, vilket den gör med tiden. Modeller med enbart resårlinning kan inte justeras om materialet töjs ut vilket gör att stadgan blir sämre. Flera modeller som dras över huvudet består av både resårlinning och bh-knäppning. Dessa kan kännas lite krångliga att få på då de ofta är snävare än de med bara resårlinning, fördelen är att de ger riktigt bra stöd.

Material och detaljer

Vid tuffare träningspass är det viktigt att sport-bh:n leder bort fukt från huden så att kroppen bevaras torr. Blir du riktigt svettig och fukten stannar kvar riskerar du att snabbt bli kall. Därför är genomarbetade materialdetaljer en viktig aspekt när du väljer bh. En nätförsedd del framtill är till exempel något som talar för bra ventilering. Alla testade modeller består i någon grad av polyamid eller polyester, båda är material som är kända för att vara vattenavvisande och slitstarka. Materialen hjälper till att leda bort fukt. De flesta testade modellerna rekommenderas tvätt i 40 grader, men undantag finns. Vårda din sport-bh väl så kommer du med stor sannolikhet att kunna använda den länge.

Så gjorde vi

Urvalet är baserat på 17 populära modeller från lika många varumärken i prisklassen 200-680 kronor. Vi har angivit tillverkarnas rekommenderade priser som kan skilja sig åt mellan olika återförsäljare. Sport-bh:arna testades under varierade konditionspass under sommaren 2009. Modellerna är testade av Smartsons redaktör Susan Bogyo tillsammans med ytterligare två testpersoner. Byststorlekar på testpersonerna är liten, mellan och stor. Betygskriterierna är design, passform och kvalitet, användningsområden, funktion samt värde för pengarna. Maxbetyg är 25 poäng.

betygShock Absorber Pump - Bäst i test

Typ: Hel topp med formsydda kupor
Storlek: 70-85, A-D
Material: Polyamid, polyester, elastan och bomull
Tvätt: 40 grader

Komfort:
Tack vare praktisk justering av resåren är det enkelt att ta på och av bh:n. Med hakar på sidorna går det smidigt att justera hur hårt du vill att omfånget ska sitta. Trots att modellen är åtsittande är den bekväm. Till en början kan man känna av den tajta strukturen i axlarna men detta går snabbt över.

Stöd:
Modellen sitter snävt över bysten och gör att brösten hålls på plats. Konstruktionen ger en mycket generös push up vilket också bidrar till god stabillitet. Fungerar såväl för små som stora bröst.

Generell kommentar:
Denna sport-bh med v-urringning och push up fungerar mycket bra och ger det stöd man vill ha. Inläggen i kuporna gör tyget tjockare vilket gör att det snabbt blir fuktigt, men dessa kan plockas ur om så önskas. Bra med nätförsedd brottarrygg som ger god ventilation.

Plus:
Stöttar och håller bysten på plats oavsett träningsform.
Minus: Axelbanden går inte att reglera vilket begränsar möjligheten att justera bh:n.

Cirkapris:
450 kronor

betygChampion Powerback bra - Genomtänkt ryggparti

Typ: Med kupor och reglerbara axelband
Storlek: 70-90, C-E
Material: Polyamid och spandex
Tvätt: 40 grader

Komfort:
Sport-bh:n sitter behagligt och har genomtänkt design med välarbetade och ventilerande detaljer. Sömmarna är behagliga och skaver inte. Brottarryggen stabiliserar på ett bra sätt.

Stöd:
Modellen ger bra stöd för alla byststorlekar trots att urringningen framtill är ganska djup. Axelbanden ger dock inte optimalt stöd för storbystade då de är relativt smala, men de fungerar godkänt.

Generell kommentar:
Mångsidig modell med bh-knäppning och genomtänkt ryggparti som stabiliserar på ett bra sätt. Tyvärr finns modellen enbart från C-kupa och uppåt. På grund av konstruktionen är den lite krånglig att få på och av. Dock sitter den väldigt stabilt när den väl är på plats. I det stora hela en flexibel och prisvärd sport-bh som ger bra stöd.

Plus:
Ryggpartiet stabiliserar på ett bra sätt och ger bysten rätt stöd.
Minus: Finns inte i kupstorlekarna A och B.

Cirkapris:
400 kronor

betygFila Atletica - Annorlunda knäppning

Typ: Kupor utan bygel och justerbara axelband
Storlek: 70-90, B-E
Material: Polyester, polyamid, bomull och elastan
Tvätt: 40 grader

Komfort:
Fila Atletica sitter väldigt tajt när den tagits på tack vare den annorlunda knäppningen framtill. Brottarryggen har ett smalt mittparti och de reglerbara axelbanden gör att det är enkelt att placera bh:n rätt. Inga skavande sömmar. Den åtsittande passformen gör dock att man i början kan få ont i axlarna, men detta är övergående.

Stöd:
Tack vare den framknäppta konstruktionen så hålls bysten verkligen på plats under det aktiva träningspasset. Bh:n passar alla byststorlekar och till hårdintensiv träning som exempelvis aerobic.

Generell kommentar:
Annorlunda modell som knäpps framifrån med hjälp av sju hakar. Om du är ute efter en behaglig bh till exempelvis yogapasset är denna modell inte att föredra. Brottarryggen ger god ventilation, resten av bh:n har dock ganska tjockt tyg vilket gör att du snabbt blir varm och fuktig.

Plus:
Klarar att hålla bysten på plats utan problem.
Minus: Spända axelband ger tung belastning för axlarna vilket gör att du kan få ont.

Cirkapris:
460 kronor

betygStay in place Racerback - Bästa budgetval

Typ: Hel topp med justerbara axelband
Storlek: XS-XL, A-E
Material: Polyamid och elastan
Tvätt: 40 grader

Komfort:
Denna v-ringade modell med brottarrygg sitter verkligen bra. Den är något trång att få på och av, men väl på plats sitter den som den ska. Genomtänkt passform och skönt ryggparti. Modellen kan mycket väl användas en heldag i skidbacken.

Stöd:
Trots ganska smala axelband ges tillräckligt stöd tack vare brottarryggen. Framdelen sitter åt och gör att bysten hålls på plats. Precis som tillverkaren rekommenderar så passar bh:n till medelintensiva aktiviteter som till exempel golf, vintersporter med mera. Vid exempelvis löpning skumpar brösten en aning.

Generell kommentar:
Denna bh finns i två utföranden, en för A-B kupa med vaddering och en för C-E kupa med formpressad framsida. Resåren under bysten är som tidigare nämnt trång. Frågan är hur mycket den kommer att töjas varje gång man tar på och av bh:n över tiden.

Plus:
Prisvärd modell som även kan användas till vardags.
Minus: Axelbanden känns sköra.

Cirkapris:
400 kronor

betygChange Sport bra - Bra konstruktion

Typ: Hel topp med formsydda kupor, reglerbara axelband
Storlek: 65-105, A-H
Material: Polyamid och elastomer
Tvätt: Handtvätt

Komfort:
Denna modell har en mycket bra passform och sitter behagligt runt bröstpartiet utan sömmar som känns. Axelbanden regleras med hjälp av praktiska kardborreband. Dessa gör det enkelt att placera sport-bh:n rätt.

Stöd:
Modellen har invändiga kupor men är hel framtill. Tack vare kuporna och framdelen som har en hög skärning håller konstruktionen bysten på plats oavsett träningsform. Modellen passar bra oberoende av storleken på bysten.

Generell kommentar:
Sport-bh:n har många delar som är nätförsedda vilket bidrar till god ventilering. Omfånget består till viss del av resår men har även en fast del. Detta gör att modellen inte riskerar att töjas ut lika lätt. Det händer att kardborrebanden snurrar upp sig på fästena när bh:n tas på, men detta korrigeras enkelt med hjälp av händerna.

Plus:
Finns i många och generösa storlekar.
Minus: Endast handtvätt enligt tillverkaren.

Cirkapris:
680 kronor

betygTriumph Tri-action - Sportig

Typ: Med kupor samt reglerbara och vadderade axelband
Storlek: 70-90, B-F
Material: Polyamid, elastan och polyester
Tvätt: 40 grader

Komfort:
Triumph Tri-action extreme är en väldesignad bh som passar bra för hårdare träningspass. Modellen har dock en bh-knäppning med spänne som skaver i ryggen. Förutom detta sitter den bekvämt.

Stöd:
Bh:n ger tillräckligt med stöd även till en större byst. En högre skärning över bysten hade dock varit önskvärt för optimalt stöd. Konstruktionen baktill gör att stödet passar bättre för dig med mindre storlek.

Generell kommentar:
Snäv modell med skön passform som sitter åt på rätt ställen. Bra med nätförsedd del mellan kuporna som bidrar till god ventilering. Bredare konstruktion baktill hade varit att föredra då det smala urringade ryggpartiet kan töjas ut med tiden.

Plus:
Sportig variant som finns i många storlekar.
Minus: Vissa detaljer kan förbättras. Framförallt bh-knäppningen samt stödfunktionen.

Cirkapris:
550 kronor

betygNike Strength bra - Sitter skönt

Typ: Hel topp med justerbara axelband
Storlek: 75-85, B-D
Material: Nylon och elastan
Tvätt: 30 grader

Komfort:
Nikes Strength bra II sitter väldigt skönt och materialet är behagligt mot kroppen. Detaljer som sömmar och justeringshakar är genomtänkta och välplacerade. Vill du använda bh:n hela dagen går det bra tack vare den sköna passformen.

Stöd:
Modellen går högt upp över bysten och de formsydda kuporna i toppen gör att brösten hamnar rätt. Trots att axelbanden går att reglera så sitter inte bh:n tillräckligt tajt vilket gör att den passar bättre för medelintensiva sporter. Passformen är mycket bra för storbystade personer.

Generell kommentar:
Modellen är en hel topp men har kupor sydda på framsidan som dock inte separerar brösten. Nikes materialval gör att fukten leds bort vilket är bra om du svettas mycket. Fem lägen att justera omfånget med vilket är bra om bh:n töjs med tiden.

Plus:
En av de skönaste modellerna i testet.
Minus: Produkten ger inte tillräckligt stöd vilket är synd på en annars väldigt genomtänkt sport bh.

Cirkapris:
400 kronor

betygRöhnisch Sports bra - Träningsglädje

Typ: Hel topp med breda och vadderade axelband
Storlek: 70-85, B-C
Material: Polyamid, elastan och bomull
Tvätt: 40 grader

Komfort:
Denna sport-bh har en knäppning baktill vilket gör att den sitter bra på plats. Modellen har ett urringat ryggparti och tillsammans med bh-knäppningen så uppnås hög stabilitet. Plus för att modellen är försedd med breda och vadderade axelband, men minus för att dessa inte går att spänna.

Stöd:
Modellen sitter åt och håller bysten bekvämt på plats. Fungerar okej på större storlekar för trots att den inte lyfter underifrån ges ett bra stöd tack vare formen. Sport-bh:n klarar ett aerobics pass utan problem vilket ger ett brett användningsområde.

Generell kommentar:
Röhnisch modell uppfyller de krav man kan ställa på en sport-bh. Dock känns materialvalen klena och modellen finns endast i få storlekar vilket gör att den inte får högre betyg. Relativt dyr i inköp men träningsglädjen denna bh ger motiverar priset.

Plus:
Kan användas till många olika träningsformer.
Minus: Få justeringsmöjligheter ger begränsad flexibilitet.

Cirkapris:
400 kronor

betygSalming Shape sport - Komfortabel

Typ: Med kupor samt reglerbara och vadderade axelband
Storlek: 70-90, C-E
Material: Polyamid och elastan
Tvätt: 40 grader

Komfort:
Salming Shape sport top har brottarrygg med knäppning och justerbara axelband som gör att den kan anpassas och stabiliseras på ett bra sätt. Den är lätt att både ta på och av. Resåren som sitter nedtill bysten ger inte perfekt stöd och den känns även klen vilket tyder på att den kan ge med sig och töjas ut ganska snabbt.

Stöd:
Axelbanden är enbart tillräckligt breda framtill och de smalnar av alldeles för tidig. För maximalt lyft hade de gärna fått gå ner ända vägen bak. Detta gör att bh:n inte är helt optimal för personer med de allra största byststorlekarna. Kupstorlek från C vilket gör att den inte vänder sig till alla användare.

Generell kommentar:
Modellen sitter skönt och ger hög komfort samt håller bysten på plats och har bra ventilering.

Plus:
Bekväm modell som är smidig att ta på och av.
Minus: Modellen finns enbart från kupstorlek C.

Cirkapris:
450 kronor

betygBetter Bodies Mesh - Luftigt ryggparti

Typ: Hel topp
Storlek: S-L
Material: Polyamid och elastan
Tvätt: 40 grader

Komfort:
Modellen är något trång att få på och av på grund av att resåren under bysten är tajt. Den även något hårda resåren kan kännas obekväm till en början och tyget är tjockt, men fördelen är att bh:n sitter stadigt. I övrigt är sport bh:n väldigt skön och följsam mot kroppen och inga sömmar skaver.

Stöd:
Som tillverkaren påpekar passar denna sport-bh bättre för låg- och medelintensivträning som exempelvis yoga, styrketräning eller stavgång. Vid löpning får inte bysten tillräckligt med stöd. Hög skärning framtill gör att bysten stabiliseras på ett bra sätt.

Generell kommentar:
Skön modell med mycket genomtänkt ryggdel. Nästan hela ryggpartiet är täckt med nät vilket gör att ventileringen är mycket god.

Plus:
Genomtänkt ryggparti med luftande egenskaper vilket är bra för den som svettas mycket.
Minus: Den tjocka och hårda resåren under bysten är obekväm.

Cirkapris:
300 kronor

betygNew line Sportsbra - Följsam

Typ: Hel topp
Storlek: XS-XL
Material: Nylon och spandex
Tvätt: 60 grader

Komfort:
New line Sportsbra tas enkelt på och av och det går att justera omfånget tack vare en bh-liknande knäppning baktill. Vid knäppningen finns vissa sömmar som tyvärr kan kännas av under träning vilket kan vara störande. Förutom detta sitter modellen bekvämt och är väldigt komfortabel mot kroppen.

Stöd:
Modellen ger ganska bra stöd till bysten men den är inte helt optimal för löpning och aerobic. Bh:n är ganska lågt skuren över bysten vilket gör att den inte passar personer med de allra största byststorlekarna.

Generell kommentar:
En väldigt komfortabel sport-bh som sitter som gjutet över bysten. Modellen är försedd med många ventilerande delar. Dock finns vissa begränsningar som gör att den inte passar all typ av träning eller alla byststorlekar. Exempelvis saknas det reglerbara axelband.

Plus:
Följsam passform vilket gör att den känns lätt att bära.
Minus: Saknar tvättråd i plagget.

Cirkapris:
400 kronor

betygAbecita Sporty sportsbra - Lyfter och stödjer

Typ: Med kupor och reglerbara och vadderade axelband
Storlek: 70-90, B-E
Material: Polyamid och elastan
Tvätt: 40 grader

Komfort:
Abecita Sporty sportsbra är mjuk i strukturen vilket ger en väldigt behaglig känsla mot kroppen. Konstruktionen gör också att den sitter bra.

Stöd:
Modellen lyfter och stödjer bysten bra under träning tack vare att urringningen ger tillräcklig stabilitet oavsett byststorlek. De breda axelbanden ger stöd och gynnar alla storlekar, även den justerbara bh-knäppningen ökar möjligheterna för hur tajt bh:n kan sitta.

Generell kommentar:
Sport-bh:n är mycket komfortabel och stöttar bra men fästena på axelbanden kan alldeles för lätt gå sönder. Sidosömmarna känns lite konstigt placerade men är ändå inte obekväma. Ventilerande detaljer saknas och resåren under bysten skulle kunna vara lite bredare för optimal form.

Plus:
Passar bra för all typ av träning.
Minus: Leder inte bort fukt tillräckligt bra om du svettas mycket.

Cirkapris:
450 kronor

betygCasall High performance - Breda axelband

Typ: Hel topp med breda axelband
Storlek: S-XL, A-D
Material: Polyamid, aquator och elastan
Tvätt: 40 grader

Komfort:
Väldesignat ryggparti med brottarrygg som sitter behagligt. Minus för att de breda axelbanden inte är vadderade vilket skulle ha förbättrat komforten.

Stöd:
Casalls modell har en konstruktionen som täcker bysten bra. Passar bra för personer med liten byst och lämpar sig mycket väl för hårdare träningsformer. För större storlekar är strukturen alldeles för svajig och bysten hålls inte på plats då alldeles för lite stöd ges underifrån.

Generell kommentar:
Denna sport-bh är följsam men lite trång att få på. Den passar bättre för lugnare sporter och har ett mycket genomtänkt ryggparti som är nätförsett vilket gör att den andas väl.

Plus:
Bra ventilering vid varma pass.
Minus: Svajig konstruktion gör att den inte passar stor byst.

Cirkapris:
400 kronor

betygPuma TP bra top - Främst för mindre byst

Typ: Hel topp
Storlek: XS-XL
Material: Polyester och elastan
Tvätt: 30 grader

Komfort:
Med smala korsade band baktill krävs en liten ansträngning när bh:n ska tas på. Även om ryggpartiet inte är särskilt gediget är den tillräckligt bekväm för ryggen. Modellen är mjuk och väldigt behaglig att bära mot kroppen.

Stöd:
Tillräckligt stöd ges inte för storbystade eller för högintensiv sport. Bland annat på grund av det tunna ryggpartiet som inte gör att bysten lyfts tillräckligt. Modellen har inte heller tillräckligt tajt struktur vilket behövs för att stötta bysten. Bh:n rekommenderas därför till personer med mindre byst som utövar låg- och medelintensiv träning.

Generell kommentar:
Modellen har många bra ventilerande delar som nät mellan brösten och luftigt ryggparti. Ur svettsynpunkt är det en mycket genomtänkt sport-bh. Tyvärr saknas tillräckligt med stödfunktion vilket begränsar användningsområdet.

Plus:
Genomtänkta delar som gör att fukt leds bort under träning.
Minus: Saknar justeringsmöjligheter och tryck tvättråd i plagget.

Cirkapris:
300 kronor

betygSwegmark Sport 13990 - För lite stöd

Typ: Hel topp med reglerbara axelband
Storlek: 70-90
Material: Polyamid och elastan
Tvätt: 40 grader

Komfort:
Swegmarks modell är en hel topp som är en aning stel i det urringade ryggpartiet. Den är ändå lätt att både få på och av. Konstruktionen framtill täcker hela bysten vilket ger bra passform. Lyfter bra men axelbanden får minus för att de är smala och inte vadderade.

Stöd:
Modellens mjuka material gör att den är en aning ostadig i strukturen. Därför passar den bättre vid lågintensiv träning. Större byst skumpar alldeles för mycket för att det ska vara bekvämt om bh:n används vid hårdare träningspass.

Generell kommentar:
Denna modell passar tyvärr inte för tuffa löparpass på grund av konstruktionen. Dock är det inget fel på andasfunktionen vilket är bra om du svettas mycket.

Plus:
Transporterar fukt på ett bra sätt så att du inte blir blöt och kall.
Minus: Ger inte tillräckligt med stöd för större byst.

Cirkapris:
200 kronor

betygEllos Glamorise - Dåligt stöd

Typ: Med kupor samt reglerbara och vadderade axelband
Storlek: C-F
Material: Polyester, polyamid och elastan
Tvätt: 40 grader

Komfort:
Ellos Glamorise är försedd med kupor utan bygel och bysten känns bekväm i dessa. Modellen sitter okej och inga sömmar skaver. De reglerbara axelbanden samt bh-knäppningen med tre hakar ger goda justeringsmöjligheter. Tyget är något grovt.

Stöd:
Trots kupornas bekvämlighet ger de nästan inget stöd åt bysten överhuvudtaget. Särskilt inte vid tuffare träning. Kupornas konstruktion är inte särskilt tajt varför sport-bh:n inte minimerar studseffekten som kan uppstå vid fysisk aktivitet.

Generell kommentar:
Plaggets hårda material känns okej mot kroppen. Det sitter många ventilerande delar på bh:n, dock är det mycket tyg runt kuporna som gör att man lätt blir varm. Modellen påminner väldigt mycket om en vanlig bh i sin design.

Plus:
Komfortabel modell som sitter bekvämt och som inte skaver.
Minus: Tjockt tyg runt kuporna samt otillräckligt stöd.

Cirkapris:
360 kronor

Adidas Simia wired - Knappt betyggodkänd

Typ: Med kupor och reglerbara axelband
Storlek: 75-90, B-D
Material: Polyamid, elastan och polyester
Tvätt: 40 grader

Komfort:
Modell med byglar i kuporna och bh-knäppning som är mer lik en vanlig bh i sin konstruktion. Dålig passform och dålig konstruktion gör att den sitter sämst av alla testade modeller.

Stöd:
Modellen ger inte något stöd och hela poängen med sport-bh:n försvinner, även spännet i ryggen skaver och i allmänhet sitter den åt alldeles för hårt under bysten. Den är inte bra för mindre storlekar men ännu sämre för storbystade då den inte stabiliserar utan brösten skumpar mycket vid träning.

Generell kommentar:
Det enda som är bra med denna annars ogenomtänkta modell är att den har bra andasfunktion tack vare bra materialval. Resultatet är knappt godkänt och man slänger pengarna i sjön om man köper denna modell.

Plus:
Genomtänkta delar när det gäller ventileringen.
Minus: Håller inte måttet som en sport-bh överhuvudtaget.

Cirkapris:
350 kronor