Sök
Test - 12 sportglasögon

Test - 12 sportglasögon

Träna hårt men låt ögonen vila

2010-06-02

Genom att skydda ögonen kan du höja prestationen i träningen. Det är inte bara solljus som kan irritera utan även regn, pollen, flygfän, blänk från asfalt och vinddrag.

Modell Betyg Pris Kommentar
Uvex Uvision Super Pro 22 1750 Bäst i test
Adidas Adizero 21 2050 Låg vikt
Uvex Crow Pro 21 1150 Flera medföljande linser
Oakley Radar Path Jet Black 20 2890 Tajt passform
Adidas Supernova 20 1780 Ställbara skalmar
Julbo Reflex 20 1100 Robust båge
Uvex Radical 19 800 Prisvärt alternativ
Nike Tailwind EV0491 18 1580 Ventilerande näsbrygga
Oakley Flak Jacket Livestrong 18 1690 Allround design
Nike Impel PH EV0480 17 2820 Tunn båge
Atletus Red Master 17 650 Bästa budgetval
Atletus Eagle Black 12 400 Hård näsbrygga

Inledning

Att sporta med glasögon ställer krav på både passform och god ventilation. De skall sitta stadigt men samtidigt inte skava eller klämma över näsa, öron och tinningar. Med bra ventilation slipper du imma som annars garanterat smyger sig på efter en stunds hård aktivitet. Låg vikt ger ökad komfortkänsla.

Optik

Fördelen med sportglasögon är att användaren kan byta lins efter väderlek. Linserna kan antingen skydda mot starkt solljus, ta bort reflektioner, förstärka kontraster eller endast skydda mot insekter på natten. Det är viktigt att enkelt kunna skifta linser samt att kunna förvara både linser och glasögon skyddat mellan träningspassen. Istället för separata linser för respektive öga kan linsen vara i ett stycke och har då den engelska beskrivningen shield.

Så gjorde vi

Flera av tillverkarna har ett stort utbud av olika modeller och linser att välja mellan. Ju mer avancerad design i båge och lins desto högre pris. I detta test har vi valt modeller i prisklassen 400-2890 kronor. Priserna är tillverkarnas rekommenderade och kan skilja sig åt mellan olika återförsäljare.
Bedömingen är uppdelat på fem delbetyg där sammanlagda maxbetyget är 25 poäng.
Design: Ergonomiska egenskaper.
Kvalitet: Hållbarhet i båge och skalm.
Funktioner: Näsbrygga, ventilation och byte av lins.
Kapacitet: Linsens kvalitet och egenskaper.
Prisvärde: I förhållande till resultaten.

Uvex Uvision Super - Bäst i test          betygbastitest

Uvex_Uvision_Super_ProVikt: 27 gram
Medföljande tillbehör: Hård förvaringsask, förvaringspåse/putsduk, tre extra linser.
Omdöme: Till denna modell medföljer fyra olika linsalternativ vilket ger stor flexibilitet. Bland annat en polariserande lins och en gradvis tonad lins som solskyddar och har bra kontrastförbättring. Att byta linser är mycket enkelt och de som inte används förvaras i en skyddande men onödigt skrymmande ask. Skalmarna är tunna och hårda men går ändå att böja till efter ansiktsform. Glasögonen har bra ventilation och det enda negativa är näsbryggans tunna gummering som känns hård.
Cirkapris: 1750 kronor

Adidas Adizero - Låg viktbetyg

Adidas_AdizeroVikt: 22 gram
Medföljande tillbehör: Hård förvaringsask, förvaringspåse/putsduk.
Omdöme: Adizero finns i två storlekar vilket bidrar till att passformen är mycket bra. Den medföljande linsen är polariserande och ger bra skydd för reflexer. Skalmarna är tunna och formade för bra stabilitet vid öronen utan att kännas bräckliga. Linserna går enkelt att lossa och fästa. Ventilationen är god och näsbryggan gummerad för bra stöd om än något hård i sin utformning. I sin helhet är Adizero mycket bra och smidig och har låg vikt.
Cirkapris: 2050 kronor

Uvex Crow Pro - Flera linser betyg

Uvex_Crow_ProVikt: 25 gram
Medföljande tillbehör: Hård förvaringsask, förvaringspåse/putsduk, två extra linser, extra näsbrygga.
Omdöme: Crow Pro ger verkligen ett sportigt intryck med spetsformad lins med ventilationshål. Istället för delade linser är de i ett stycke vilket kallas för shield och utformningen gör det lätt att både byta lins och förvara den. Ventilation är hög och hela bågen sitter bekvämt och stadigt. De tre medföljande linserna har bra kvalitet. Den kontrasthöjande linsen är gradvis tonad vilket skyddar både mot ljus uppifrån och ger god kontrast framåt och nedåt.
Cirkapris: 1150 kronor

Oakley Radar Path - Tajt passformbetyg

Oakley_Radar_Path_Jet_BlackVikt: 29 gram
Medföljande tillbehör: Hård förvaringsask, förvaringspåse/putsduk, extra näsbrygga.
Omdöme: Denna modell från Oakley har en kraftig båge som är tålig och stabil. Skalmarna har gummerad yta men sitter så pass tajt att det kan upplevas besvärande. Samtidigt håller de onekligen glasögonen på plats i alla situationer. Medföljande lins är polariserande och skyddar extra bra mot reflexer från till exempel asfalt och vatten. Linsen är lätt att lossa för den som önskar byta ut dem. En tålig modell vars passform individuellt bör testas i butik.
Cirkapris: 2890 kronor

Adidas Supernova - Ställbara skalmarbetyg

Adidas_SupernovaVikt: 23 gram
Medföljande tillbehör: Hård förvaringsask och förvaringspåse/putsduk.
Omdöme: Supernova kan väljas med olika filter på linsen. Testexemplaret har linsen LST Active Silver som skyddar bra mot solen utan att förmörka och ger brett synfält då den är utformad som shield. Luftflödet är bra kring lins och näsbrygga och passformen på glasögonen som helhet är mycket bra. Skalmarna fäster direkt på linsen och den låga vikten i kombination med det tilltagna synfältet ger hög frihetskänsla. Det som är negativt är bytet av lins som är både trögt och pilligt.
Cirkapris: 1780 kronor

Julbo Reflex - Robust bågebetyg

Julbo_ReflexVikt: 29 gram
Medföljande tillbehör: Förvaringsask.
Omdöme: Reflex har en integrerad näsbrygga i bågen vilket skiljer denna mot övriga i testet. Detta gör att linsen kommer närmare ögat och minskar möjligheten till ventilation. Linsen är dock ytbehandlad för att inte imma vilket fungerar bra. Den är också fotokromatisk där solskyddet anpassas efter väderlek. Glasögonen sitter stadigt och bekvämt med gummiklädda skalmar. Bågens design är neutral och passar även vid sidan av träningen. Sammantaget är Julbo Reflex ett prisvärt alternativ.
Cirkapris: 1100 kronor

Uvex Radical - Prisvärt alternativbetyg

Uvex_RadicalVikt: 25 gram
Medföljande tillbehör: Hård förvaringsask, förvaringspåse/putsduk, en extra lins.
Omdöme: Uvex Radical har två medföljande linser där den mörka linsen skyddar bra vid stark sol medan den i orange färg är kontrasthöjande och ger delvis skydd mot solljus. Det går snabbt och enkelt att byta linserna och de förvaras väl skyddade i det hårda fodralet. Näsbryggan har gummerad yta och kan justeras utifrån näsrotens bredd. Ventilationen är bra och glasögonen sitter både bekvämt och stadigt över öronen. Passformen mellan linser och båge är inte helt exakt och glasögonen knarrar i hanteringen.
Cirkapris: 800 kronor

Nike Tailwind EV0491 - betygVentilerande näsbrygga

Nike_Tailwind_EV0491Vikt: 25 gram
Medföljande tillbehör: Förvaringsask från Synsam.
Omdöme: Modellens skalmar saknar gummiyta men har ändå bra form och flexibilitet som håller glasögonen på plats. Ventilationen är hög och näsbryggan är mycket bekväm och stadig. Det går snabbt och enkelt att byta linser. Den medföljande rökfärgade linsen skyddar väl mot sol och återger färger naturligt och klart. I Sverige är det inte Nike själva som säljer sina sportglasögon utan Synsam. Deras fodral ger inte glasögonen en stöttålig förvaring och inte heller går det att förvara extra linser på ett tryggt sätt.
Cirkapris: 1580 kronor

Oakley Flak Jacket - Allround designbetyg

Flak_Jacket_LivingstrongVikt: 23 gram
Medföljande tillbehör: Hård förvaringsask, förvaringspåse/putsduk, extra näsbrygga.
Omdöme: Medföljande lins till denna modell heter Black Iridium och fungerar mycket bra i starkt solljus där färgerna också återges naturligt. De raka skalmarna är gummerade och följsamma vilket gör att de sitter skönt. Linserna är relativt små och glasögonen har en diskret design. Förvaringsasken ger bra skydd och säker placering för extra linser. Bågen knarrar vid hantering och är inte flexibel nog för att ett linsbyte skall vara enkelt, vilket drar ned betyget.
Cirkapris: 1690 kronor

Nike Impel PH - Tunn bågebetyg

Nike_Impel_PH_EV0480Vikt: 25 gram
Medföljande tillbehör: Förvaringsask från Synsam.
Omdöme: Nike Impel har en mycket tunn båge som är behaglig att bära men som ger ett ömtåligt intryck. På denna modell går det inte att byta lins, istället är den utrustad med en polariserande lins som anpassar solskyddet efter väderlek. Näsbryggan är gummerad, sitter stadigt och kan vinklas för bästa passform. Linserna fäster endast i bågen vid näsbryggan vilket ger både bra ventilation och stor frihetskänsla. I denna prisklass är konkurrensen hård där det finns andra modeller med bättre egenskaper. Precis som med Nike Tailwind är fodralet från Synsam som inte passar för sportglasögon.
Cirkapris: 2820 kronor

Atletus Red Master - Bästa budgetvalbetyg       bastabudget

Atletus_Red_MasterVikt: 26 gram
Medföljande tillbehör: Förvaringsask, förvaringspåse/putsduk, två extra linser, nackband.
Omdöme: Red Master kommer med tre olika linser som är solskyddande, kontrasthöjande och genomskinliga där alla har godkänd effekt. Det är mycket enkelt att byta linserna och de förvaras tämligen skyddat i ett mjukt fodral. Näsbryggan håller glasögonen väl på plats och har god ventilation. Beroende på ansiktsform sitter bågen antingen perfekt eller så pass tajt att det kan upplevas besvärande. Modellen är robust och ett bra budgetval.
Cirkapris: 650 kronor

Atletus Eagle Black - Hård näsbryggabetyg

Atletus_Eagle_BlackVikt: 27 gram
Medföljande tillbehör: Förvaringspåse/putsduk.
Omdöme: Denna modell har rökfärgad fast lins för solskydd, men går även att beställa med gult eller genomskinligt glas. Ventilationen är godkänd trots att linserna ligger tajt mot kinder och sidor. Gummikuddarna är inte tillräckligt mjuka för att göra näsbryggan bekväm. Modellens lins ger inte skarp återgivning utan har en yta som upplevs oputsad. Eagle Black är prisvärda men för regelbunden användning finns bättre alternativ.
Cirkapris: 400 kronor