Sök
Test – 10 vandringsskor

Test – 10 vandringsskor

Det går ändå

2011-06-08

Med bra skor på fötterna kan du komma långt i livet men att snöra på sig grova kängor är inte alltid bästa eller enklaste valet. Smartson har testat tio låga vandringsskor som skall vara vattentåliga.

Modell Betyg Pris Kommentar
Salomon XA Pro 3d Ultra GTX 22/25 1500 Bäst i test
Meindl Respond XCR 20/25 1900 Bra allroundsko
Viking Anaconda BOA III GTX 19/25 1600 Puls i skogen
Haglöfs Trail GT 18/25 1600 Tung och tålig
Crispi A.way Low XCR 17/25 1600 Lätt och nätt
Viking Beta GTX 16/25 1500 Vardagshiking
Haglöfs Crag GT 16/25 1400 Vridstyv minikänga
Keen Targhee II 15/25 1500 För breda fötter
Meindl Salinas GTX 15/25 2000 Känglik
Merrell Moab GTX 12/25 1000 Dålig vattentålighet

Inledning

För en promenad i lättare terräng eller tuffare vandringsleder kan det ibland vara vettigt med en smidigare sko jämfört med den vanliga kängan. Vårt senaste test visar att valet av en vattentät vandringssko inte är helt enkelt.

Ingen sko passar alla ändamål
Det finns låga vattentäta skor inom en rad olika skokategorier. Vilken typ av sko man ska välja beror på det primära användningsområdet. Kommer du att använda skon mest i skogen eller även på asfalt? Kan det vara en hiking/trekkingsko som är bäst, eller en modell anpassad för trailrunning eller kanske en approachsko?

Vad tillverkare, återförsäljare och konsumenter väger in i olika begrepp varierar också kraftigt. Beroende på vem man frågar kan exempelvis trekking täcka alltifrån söndagspromenaden runt sjön till Machu Picchu-vandringar i Peru eller turen upp till baslägret på Everest. Troligtvis är inte en och samma sko optimal för alla uppgifter. För en lättare trekking kanske de väl använda joggingskorna kan vara nog så sköna, men skall man bära en tyngre daypackryggsäck under en lite längre tid underlättar det om skon är stabilare och har en rejälare sula.

Vattentät, bara där det finns sko
Flera modeller finns även som mellanhög sko men samtliga skor i testet är av låg modell samt har någon form av vattentätskikt för att tåla väta. Trampar man ner sig fullständigt i vatten, bidrar dock membranen snarare till att behålla fukten inne i skon än att släppa ut den. Trots att membranet ”andas” kan det göra skon varmare än en sko utan tätskikt. Om detta är bra eller dåligt, är givetvis upp till var och en att avgöra. Trots att testets modeller har samma utgångsläge skiljer de sig åt i fråga om materialval, sulor, uppbyggnad, vikt och passform. Många skor har inner- och yttersulor från tredjepartstillverkare. Vilken sko som är bäst för en enskild person är självklart individuellt. Hög kroppsvikt ställer exempelvis krav på god dämpning och stabilitet.

Foten bestämmer
Det är inte heller självklart hur testskorna skall kategoriseras. Om utgångspunkten är att man enbart behöver en vattentät lågsko för vandring finns det ingen anledning att krångla till saken. Om skon gör sitt jobb för dig, spelar det ingen roll om den från början var tänkt för Inkaleden, eftersöket eller vårpromenaden.

Resultat
Alla skor utom Merrell klarar av vårt vattentest med glans och testvinnaren från Salomon har inga direkt svagheter. Överlag hamnar de lättare trailrunningliknande skorna högt upp i testet, men kategorin är inte det naturliga valet om man främst skall bära tungt.

Faktaruta: Approach, trekking och trailrunning
Approachskon är uppbyggd med tanken att man skall kunna gå lite längre sträckor, men samtidigt ha bra bett om man måste ta sig över stock och sten. Kan vara ett bra val om man rör sig mycket i skravelterräng. Kännetecknas av styvare skor med greppig sula, ofta uppvikt gummiförstärkning över tån.

Trekkingskon gör inte bort sig vare sig på längre vandringsturer över jämna underlag, men fungerar även bra till och från arbetet. Ofta i naturmaterial och med grovt mönstrad sula.

Trailrunning är som namnet antyder sprunget ur aktiviteten att springa på stigar även om många som sysslar med aktiviteten ofta hamnar i situationer där lättare klättring och myrpassager inte är ovanliga.

I regel är såväl trailrunning- som approachskon, till skillnad från trekkingmodellerna, ganska stumma och med mindre dämpning för ökad markkontakt. Behovet av dämpning är inte heller lika stort på naturstig som på hårdare asfaltsunderlag.

Så gjorde vi

Samtliga skor har testats på asfalt, grusväg, naturstigar och skogsmarker i varierande väderlek. Testet genomfördes vid snösmältning och underlaget på stig var i huvudsak snöslask/is. Vattentätskikten har kontrollerats genom att skorna varit nedsänkta i 6 cm vatten under en timme. Samtliga skor är testade av två personer. Bedömningskriterierna innefattar kvalitet, kapacitet, design, funktioner och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng. Priserna är tillverkarens rekommenderade butikspris och lokala avvikelser kan förekomma. Vikten är uppmätt per sko i storlek 43 förutom Merrell Moab XCR som har storlek 44. Samtliga modeller finns i dam- och herrstorlekar.

Salomon XA Pro 3d Ultra GTX - Bäst i test
vandringsskor_bäst

Salomon-XA-Pro-3d-Ultra
Omdöme
Salomon XA Pro 3d Ultra GTX är en typisk trailrunningsko. Den har en perforerad innersula från Ortholite samt yttersula Contagrip. Yttersulan har små gummidubbar men det är övrig mönstring som ger grepp på olika underlag. Kraftig förstärkning runt tådel. Uppbyggnaden kring hålfot och häl ger gott pronationsstöd. Skons yta är smutstålig och bedöms ha god hållbarhet över tid. Suverän ventilation och vi har inga anmärkningar på vattentåligheten. Likt Haglöfs Crag GT är snörningen assymetrisk vid tån och passformen är god om man inte har för breda fötter. Snabbjusteringen via dragsko fungerar bra även om Vikings BOA-system är smidigare. Dragskon göms för övrigt listigt under en ficka i plösen. Den tunna snörningen glider mycket enkelt via plastgenomföringen som är fäst med tåligt vävband, men vi saknar hälla i plösen. Ganska lik Meindl Respond, fast med snabbsnörning, ett billigare pris och diskretare utförande. Populär för multisport men har bredare användningsområde än så.

Specifikationbetyg
Material: Mesh och syntet
Vikt: 400 g
Övrigt: Snabbsnörning med dragsko i kevlar.
Cirkapris: 1500 kronor

Meindl Respond XCR - Bra allroundsko
Meindl-Respond-XCR
Omdöme
Meindl Respond XCR har en perforerad innersula som trots enkelt utförande ger visst stöd och komfort. Yttersulan Contagrip har varierande mjukhet i mönstret. En godkänd kompromiss mellan grepp vid hala underlag och hård sula för vandring med tyngre packning. Inga uppenbara frågetecken runt kvaliteten. Däremot är ovansidan i mesh svår att hålla fräsch. Riktigt bra ventilation utan att det går ut över vattentåligheten. Det är en stabil sko med extra stöd runt hälen. För skotypen överraskar den sydda plösen som stoppar vatten hela vägen upp. Detta utan att ge avkall på komfort. Flera hällor i snörningen håller plösen centrerad. Skosnörens utformning minskar risken för att knuten släpper. En kostsam investering, men Respond är en sko utan direkta svagheter som passar för de flesta former av aktiviteter.

Specifikationbetyg
Material: Velour och mesh
Vikt: 440 g
Övrigt: -
Cirkapris: 1900 kronor

Viking Anaconda BOA III GTX - Puls i skogen
Viking-Anaconda-BOA-III
Omdöme
Innersula med bra stöd och dämpning. Har tillsammans med Viking Beta GTX testets grövsta mönster med sulan Ultimate Grip Concept Trail. Vid halkiga stigar räcker den namnet till trots, inte till. Ögla på nedre delen av plösen med oklart syfte. Möjligtvis för någon form av upphängning. Skon har ett unikt snörsystem som består av en tunn stålvajer sammansatt av 19 trådar, som regleras med en ratt. Ger tillsammans med den sammankopplande hälremmen utmärkt passform. Snörningen går inte upp och hårdhet kan ställas med hög precision. Plösen fastsydd högt upp och såväl ventilation som vattentålighet är mycket god. Färg och utseende sticker ut, men smuts riskerar att fastna i ytterhöljets mesh. Hälögla saknas. Bra överlag och skön att gå och stå i men den aggressiva designen passar inte alla ändamål.

Specifikationbetyg
Material: Syntet och mesh
Vikt: 550 g
Övrigt: Snabbsnörning med ratt (BOA). D-ring vid plös.
Cirkapris: 1600 kronor

Haglöfs Trail GT - Tung och tålig
Haglöfs-Trail-GT
Omdöme
Trail GT har samma omformningsbara innersula som Haglöfs Crag GT. Skon upplevs som stum och är bland de mest vridstyva i testet. Läderytan är lättskött och skon bedöms ha god hållbarhet över tid. Den förstärkta framdelen skyddas även av yttersulans gummiläpp. Godkänd vattentålighet och ventilation. Inte optimal sula för hala underlag. Skon liknar en arbetssko men det diskreta utförandet ger ändå ett brett användningsområde. Hög plös samt enkel och snabb snörning bidrar till god passform. En stabil allroundsko för jobb och fritid.

Specifikationbetyg
Material: Läder
Vikt: 640 g
Övrigt: Sulan kan uppvärmas och omformas fem gånger.
Cirkapris: 1600 kronor

Crispi A.way Low XCR - Lätt och nätt
Crispi-A.way-Low-XCR
Omdöme
Crispi A.way Low XCR är tillverkad av mjuk nubuck som ger bra passform. Den har en relativt enkel perforerad innersula med mesh ovanpå. Inledningsvis känns detta ovant för foten och trots att mesh tillsammans med andningsfunktion i membranet borgar för en luftig upplevelse blir foten varm på gränsen till svettig ganska snabbt. Yttersulan från Vibram ger bra grepp. Skon har en förstärkning runt hela utsidan och rejäla metallöglor för snörning. Plösen är fastsydd högt upp och skon står emot vatten bra, men saknar hälla för snörningen. Skon är mjuk och har bra passform, detta tillsammans med låg vikt ger en komfortabel upplevelse för urbana turer. Inget alternativ för mer avancerad terräng med tyngre packning.

Specifikationbetyg
Material: Nubuck
Vikt: 430 g
Övrigt: -
Cirkapris: 1600 kronor

Viking Beta GTX - Vardagshiking
Viking-Beta-GTX
Omdöme
Viking Beta GTX har identisk inner- och yttersula som Viking Anaconda GTX. Skon upplevs som hållbar men den ljusa färgen är känslig för fläckar. Ventilationen är begränsad, vattenmotståndet är fullgott. Skon har god passform med tunn plös samt tillräckligt utrymme även för bredare fötter. Enkel och snabb snörning via rejäla plastöglor hela vägen. De runda snörena fungerar bäst med dubbelknut. En bra och duglig sko som trots sina röda skosnören inte gör vidare anspråk på extravagans.

Specifikationbetyg
Material: Nubuck
Vikt: 570 g
Övrigt: D-ring vid plös.
Cirkapris: 1500 kronor

Haglöfs Crag GT - Vridstyv minikänga
Haglöfs-Crag-GT
Omdöme
Haglöfs Crag GT har en hård innersula som efter uppvärmning i ugn ger bra individanpassning. Yttersulan ligger i hög grad an mot marken och har bra grepp. Sparsam struktur gör att man slipper sten och grus som fastnar. Rejält tåskydd över halva skon men som enda sko i testet går inte sulan upp framför tån. Begränsad ventilation gör att den är mindre lämplig för varma sommardagar. Mycket hög plös. Fodrad och bekväm kring vrist. Snörningen är sammankopplad med bakkappa och assymetrisk i tådelen. Avancerat, dock ingenting som direkt märks i komfort och stabilitet. Öglorna består av såväl metall, tyg, snöre samt plast och är svåra att dra åt. Sammantaget är Crag GT en robust, vridstyv och tålig sko för terrängbruk. Den höga kvalitetskänslan förstärker intrycket.

Specifikationbetyg
Material: Mesh och mocca
Vikt: 550 g
Övrigt: Sulan kan uppvärmas och omformas fem gånger.
Cirkapris: 1400 kronor

Keen Targhee II - För breda fötter
Keen-Targhee-II
Omdöme
Keen Targhee 2 har en perforerad formgjuten innersula och grov yttersula som går högt upp på skon. Överlag ger skon en känsla av god hållbarhet över tid. Rejält tåskydd. Enda skon i testet med eget utvecklat membran. I ventilation och vattentålighet märks dock ingen skillnad jämfört med övriga skors Gore-Tex. God ventilation och vattentålighet. Ett bra val för dig med lite bredare fötter men skon är stor så gå gärna ner ett hack mot din normala storlek. Väl tilltagna remöglor i vävband och snörningen är sammankopplad med bakkappan. Detta till trots glappar hälen för båda testpersonerna. Plösen hade gärna fått vara sydd lite längre upp för bättre vattentålighet ovanifrån. En diskret sko som trots vissa designmissar tilltalar testpersonerna, riktigt behaglig för lättare hiking om man har en fot som passar det breda formatet.

Specifikationbetyg
Material: Läder, mesh och nubuck
Vikt: 470 g
Övrigt: Egetutvecklat membran, Keen.Dry.
Cirkapris: 1500 kronor

Meindl Salinas GTX - Känglik
Meindl-Salinas-GTX
Omdöme
Salinas GTX har en lätt och tunn innersula i ett material som Meindl kallar ”vegetable leather” vilket inte tilltalar någon av testarna. Den missfärgas snabbt och känns ofräsch efter bara några timmars användning. Yttersula från Vibram ger bra grepp och skon upplevs som hållbar över tid. Trots naturmaterial andas inte skon tillräckligt men vattentåligheten är god. Saknar bakögla. Tunn plös tillsammans med skons mjuka nubuck är följsamt på foten vilket ger god passform. Snörningen glider lätt genom de utanpåliggande metallöglorna som verkar vara nedärvda från Meindls kängsortiment. Med en ersättningsfotbädd stiger betyget, men så även totalpriset, ytterligare.

Specifikationbetyg
Material: Nubuck
Vikt: 580 g
Övrigt: - 
Cirkapris: 2000 kronor

Merrell Moab GTX - Dålig vattentålighet
Merrell-Moab-GTX
Omdöme
Moab har en mjuk yttersula från Vibram som ger bra grepp. Innersulan från Ortholite är skön men enkelt uppbyggd utan eget stöd. Skons ovandel i mesh har god ventilation men kan vara svår att hålla ren över tid. Den fastsydda delen av plösen slutar långt ner vilket begränsar vattentåligheten dessutom läcker det snabbt in vatten underifrån vilket är underkänt. Då spelar det mindre roll att membranet i Gore-Tex skyddar ovandelen. Traditionell snörningen via rejäla vävband- och plastöglor där översta hålet är extra långt bak vilket ger stor flexibilitet. Mjuk och inte så vridstyv sko som är skön i vardagsbruk och lämplig på jämna underlag. För längre promenader i kuperad terräng med tyngre packning önskar man mer stabilitet. Det konkurrenskraftiga priset kan locka men intrycket smolkas av den bristande vattentåligheten..

Specifikationbetyg
Material: Mesh med läderdetaljer
Vikt: 470 g
Övrigt: Testexemplaret i storlek 44, motsvarar övrigas 43:or.
Cirkapris: 1000 kronor