Sök
Test - 10 underställ i ull

Test - 10 underställ i ull

Ullunderställ – ett medvetet val

2011-02-10

Ullställ i naturfiber är ett bra val för den som vill tänka ekologiskt vid valet av underställ. Förutom att ullen har en låg miljöpåverkan har den flera andra fördelar. Vi har testat tio underställ i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Kari Traa Gimber Round Neck LS/Wool Pant 22/25 1400 Bäst i test
Lundhags Merino Light Ws Roundneck/Ws Long John 21/25 1100 Kung på svalka
Janus Designwool tröja med knapp/Longs 17/25 900 Prisvärt
Woolpower Crewneck 200/Long Johns 200 17/25 1000 God komfort
Aclima Woolnet Shirt Crew Neck/Long Pants 17/25 1200 Som underkläder
Helly Hansen W Freeze Prowool ½ Zip Turtle /W HH Warm Pant 17/25 1300 Sitter skönt
Brynje Classic Micro Ull Shirt/Longs 15/25 1600 Bred gren
Icebreaker Bodyfit200 Chakra Zip/Bodyfit200 Legging 15/25 1300 Mediokert
Ullmax Merino Supersoft Set 14/25 500 Microfiber närmast kroppen
Ulvang Klassisk Pant Ws/Klassisk Round Neck Ws 14/25 1000 Tveksam hållbarhet

Inledning

Ull som material
Ull är ett av de äldsta textilmaterialen och har använts av människan i närmare 10.000 år. Merinofåret är en av de vanligaste raserna som används i ullproduktion idag. Ullfibern är krusad, vilket gör att luften binds upp mellan fibrerna. Materialet har också en naturlig fetthalt som fungerar smutsavvisande.

En konkurrensfördel som tillverkarna gärna lyfter fram framför andra är att ullen generellt har lägre påverkan på miljön än andra material. Modebranschen börjar också intressera sig för ullen som ett mer hållbart material.

Många goda egenskaper
Ull har förmågan att bli fräsch med hjälp av syret i luften. Dessutom är det ett smutståligt material. Därför kan det ibland räcka med att vädra istället för att tvätta. För den som tränar ofta är det en stor fördel att inte behöva tvätta mellan passen vilket minskar både slitage och vattenförbrukning. Syrerengöringen gör också att ullställ inte luktar illa på samma sätt som vissa andra material. Ett ullställ passar därför bra för högintensiv träning med mycket svett. Ullens fiberkonstruktion ger en förmåga att värma även då materialet är vått vilket gör att den passar för aktiviteter där man riskerar att blöta ned sig, till exempel vid fiske.

Som om detta inte vore nog passar ull även vid lågintensiv aktivitet. Är man stillasittande bidrar inte kroppen med någon extra värme vilket innebär att ullens goda isoleringsförmåga kommer till sin rätt. Vad är då nackdelarna? En nackdel är att blöt ull blir tungt och en annan är att det finns många som tycker att det kliar alldeles för mycket.

Skillnader i resultat
När det kommer till fukttransport och isoleringsförmåga är skillnaden mellan produkterna numera ganska små. Det som då blir utslagsgivande är främst design och komfort vilket tillverkarna försöker möta genom att erbjuda mer färgglada modeller, specialsömmar samt 3D-konstruktioner för bättre passform och minimal svettlukt.

Så gjorde vi

Underställen har testats vid löpning i 1-5 minusgrader. För att testa svettransport har ställen använts vid pulsträning inomhus. Vidare har ställen tvättats enligt anvisningarna. Betygskriterier är komfort, isoleringsförmåga, svettransport, design och prisvärde. Priset avser över/underdel. Maxbetyg 25 poäng.

Kari Traa Gimber - Bäst i test
Kari Traa
Beskrivning: Kari Traa Gimber är ett av testets två ställ som har ull i ett lager och funktionsmaterial i ett annat. Kari Traa har använt funktionsmaterialet polypropylen på insidan. Stället är melerat i rosa-svart, med svarta muddar, midja och sidor.

Design och komfort: Stället har utmärkt passform med lagom åtsittande muddar i både armar och ben. Midjan är riktigt bekväm med en flatlocksöm som gör att den blir bred. Längden på både ärmar och ben är väl tilltagen.

Isolering och fukt: Stället balanserar värmen bra och har mycket god isoleringsförmåga. Fukttransporten är också på en hög nivå, både ställ och hud är torra efter användning. Den enda kritiken är att stället luktade lite svett efter användning.

Generellt: Hög prestation på alla testpunkter gör detta till testets vinnare.

Plus: Bra fukttransport, god isoleringsförmåga, föredömlig passformbetyg
Minus: Viss svettlukt

Specifikation:
Vikt: 250 g/m2
Materialblandning: 100 % merinoull på utsida, 100 % polypropylen på insida
Tvätt: 40 grader, ullprogram, ej torktumling
Cirkapris: 1400 kronor

Lundhags Merino Light - Kung på svalka
Lundhags_merino_light
Beskrivning: Ett underställ i klassisk design med rund hals och tunn resårlinning i byxan. Denna modell kan förvisso användas året om men är enligt tillverkaren främst avsedd för högintensiv aktivitet.

Design och komfort: Både byxa och tröja sitter bra i passform, även om byxan hade kunnat vara lite mer formsydd. Tröjan är rosaröd med mörkröda flatlocksömmar. Materialet upplevs grovt mot huden men utan att klia.

Isolering och fukt: Plagget fungerar riktigt bra som både värmande och kylande plagg. Vid låg intensitet fungerar det som förväntat och vid hög intensitet över förväntan. Plagget kyler en varm kropp utmärkt och fukttransporten är riktigt bra. Någon lukt upplevs inte efter användning.

Generellt: Håller måttet på alla punkter.

Plus: Håller både värme och kyla brabetyg
Minus: Byxans passform

Specifikation:
Vikt: 160 g/m2
Materialblandning: 100 % merinoull
Tvätt: 40 grader, ej torktumling
Cirkapris: 1100 kronor

Janus Designwool - Prisvärt
Janus
Beskrivning: Norska Janus Designwool har en tröja med knäppning i halsen och byxa med nätt resårlinning. Båda plaggen är sydda med flatlocksömmar. Tröjan har interlockstickning för maximal komfort.

Design och komfort: Stället är mjukt och behagligt att bära. Byxan har bra passform, och tröjan går ner ordentligt över rumpan vilket uppskattas.

Isolering och fukt: Isoleringsförmågan är god och tröjan känns riktigt varm. När det gäller fukttransport känns inte kroppen så torr som utlovats. Dessutom luktar stället aningen av svett efter användning.

Generellt: Presterar bra i komfort och isoleringsförmåga men är aningen sämre i fukttransport.

Plus: Isoleringsförmåga, god komfortbetyg
Minus: Fukttransport, viss svettlukt

Specifikation:
Vikt (tröja/byxa): 225 g/m2 / 210g/m2
Materialblandning: 100 % merinoull
Tvätt: 40 grader, ej torktumling
Cirkapris: 900 kronor

Woolpower 200 - God komfort
Woolpower
Beskrivning: Woolpowers underställ är tillverkat av rundstickad trikå och saknar längsgående sömmar. Plaggens utsida är slät medan insidan är av ullfrotté. Byxan har en kil bak för optimal komfort. Byxorna finns med gylf som tillval.

Design och komfort: Designmässigt påminner Woolpowers ställ om en grå tubsocka och kan inte konkurrera med de andra ställen i testet på den punkten. Materialet känns inte riktigt så flexibelt som man skulle vilja, utan snarare aningen stumt. Ökad komfort tack vare rundstickad trikå.

Isolering och fukt: Gällande isoleringsförmåga är värmehållningen bra tack vare ullfrotté på insidan. Plaggen transporterar fukt klart godkänt och svalkar vid högintensiv aktivitet.

Generellt: Ger ett mediokert intryck.

Plus: Bra svalka och god fukttransportbetyg
Minus: Stumt material, låg designhöjd

Specifikation:
Vikt: 200 g/m2
Materialblandning: 60 % merinoull, 25 % polyester, 13 % polyamid, 2 % elastan
Tvätt: 60 grader, torktumling
Cirkapris: 1000 kronor

Aclima Woolnet - Som underkläder
Aclima
Beskrivning: Woolnet är ett ställ med bredmaskig nätkonstruktion, vilket ska främja god andningsförmåga. På ställen som knä, sidor, armbågar och skuldror är tyget förstärkt. Tillverkaren rekommenderar Woolnet för lågintensiv aktivitet såsom jakt, fjällvandring med mera. Plaggen har fått en speciell behandling som ska göra dem klifria och minska krymprisken. 

Design och komfort: Woolnet sitter bra på kroppen och de förstärkta delarna känns genomtänkta. Stället är tight i både ärm- och benslut. Designmässigt upplevs stället närmast som underkläder med sin speciella nätkonstruktion. Detta är inget man gärna visar upp sig i men Woolnet har en större brist än utseendet. Både tröja och byxa kliar alldeles för mycket för att vara acceptabelt.

Isolering och fukt: Woolnet håller värmen riktigt bra och de förstärkta områdena tar effektivt hand om fukt.

Generellt: Genomtänkt men inte när det kommer till designen och varför kliar det så mycket?

Plus: Förstärkta delar, håller värmen brabetyg
Minus: Kliar, liknar underkläder väl mycket

Specifikation:
Vikt (tröja/byxa): 120 g/120 g
Materialblandning: 91 % merinoull, 7 % polyamid, 2 % elastan
Tvätt: 40 grader, ej torktumling
Cirkapris: 1200 kronor

Helly Hansen W Freeze Prowool- Sitter skönt
Helly-Hansen
Beskrivning: HH Warm från Helly Hansen är ett ställ där man blandat naturfibern ull med tekniskt fiber. Plaggen är tillverkade i två lager, med ullen i ytterlagret och tekniskt fiber i det inre lagret. Plaggen är sydda i flatlocksömmar och byxan har kilar vid höfter samt gren för maximal passform. Tröjan har en halvpolo med dold dragkedja.

Design och komfort: Stället har riktigt god passform. Möjligen är tröjan aningen liten i storlek men inget som stör. Byxan är bekväm och praktiskt tight i bensluten. Tröjan har sköna ärm-muddar och halvpolon sitter bra.

Isolering och fukt: Fukttransporten fungerar utan anmärkning och plagget drar inte till sig någon lukt efter användning. HH Warm får dock lågt betyg för isoleringsförmågan. Efter en kort stunds stillasittande upplevs rumpa och knän bli riktigt kalla under testet.

Generellt: Ett välsittande ställ som har problem med att hålla värmen.

Plus: Bra passform, bra fukttransportbetyg
Minus: Bristande isoleringsförmåga

Specifikation:
Vikt (tröja/byxa): 220 g/m2 / 185 g/m2
Materialblandning: 57 % merinoull, 43 % polyporpylen
Tvätt: 40 grader, ej torktumling
Cirkapris: 1300 kronor

Brynje Classic Micro - Bred gren
Brynje
Beskrivning: Brynje Classic Micro Ull är ett ställ i tyg av finmaskigt nät. Tröjan har rund hals och byxan smal resår i linningen.

Design och komfort: Brynje rekommenderar stället för användning året om. Tröjan sitter riktigt bra på kroppen, även om materialet kunde varit mer flexibelt. Byxan är däremot alldeles för bred i grenen för att vara en dammodell. Det känns nästan som om byxan skulle sitta bakochfram.

Isolering och fukt: När det gäller isoleringsförmåga känns stället aningen tunt. Det värmer inte riktigt lika bra som testets andra ställ. Däremot är fukttransporten riktigt bra och stället luktar inte alls svett efter användning.

Generellt: Högt betyg för fukttransport, lägre för isoleringsförmåga.

Plus: Bra fukttransportbetyg
Minus: Byxans passform över grenen, isoleringsförmågan

Specifikation:
Vikt: 135-140 g/m2
Materialblandning: 80 % merinoull, 20 % polyamid
Tvätt: 30 grader handtvätt, ej torktumling
Cirkapris: 1600 kronor

Icebreaker Bodyfit200 - Mediokert
Icebreaker
Beskrivning: Bodyfit200 Chakra Zip är en tröja med raglanärm och dragkedja i halsen. Tröjan har isydda kilar för ökad rörlighet. Båda plaggen är sydda med flatlocksömmar och midjan har ett utanpåliggande resårband. Stället uppges passa till daglig användning men är främst avsedd för vintersport. Priset fördelar sig på 800 kr för tröjan och 500 kr för byxan.

Design och komfort: Både tröjan och byxans passform upplevs som dålig. Tröjans kilar ska främja rörelse men det är inget som märks. Byxan har lite bättre passform än tröjan men är ändå rätt oformlig. Designmässigt sticker inte modellen ut även om Icebreakers logga är diskret och snyggt placerad på plagget. Resåren i midjan ger känslan av en långkalsong framför att vara ett tufft sportplagg men tröjans design med dragkedja i halsen lyfter plagget aningen.

Isolering och fukt: När det kommer till isoleringsförmågan och fukttransport får stället godkänt. Det klarar också att hålla värmen tillfredsställande.

Generellt: Vinner på funktion, brister i design.

Plus: Godkänd isoleringsförmåga och fukttransport betyg
Minus: Dålig passform, tråkig design

Specifikation:
Vikt: 200 g/m2
Materialblandning: 100 % merinoull
Tvätt: 40 grader, ej torktumling
Cirkapris: 1300 kronor

Ullmax Merino Supersoft Set - Microfiber närmast kroppen
Ullmax
Beskrivning: Ullmax Merino är ett ställ med ull på utsidan och mikrofiber på insidan. Tanken är att få ett ställ som inte kliar mot kroppen. Med samma tanke har märkeslapparna placerats utanpå plagget och sytts med platta sömmar.

Design och komfort: Ullmax Merino är designmässigt en högpoängare med svarta plagg och lysande, turkosa sömmar. Det är också skönt att bära stället. Tanken med mikrofiber närmast kroppen uppskattas. Ärmar och ben har rejäla muddar, och tröjslutet känns tilltaget i längd.

Isolering och fukt: Tyvärr håller inte stället värmen som förväntat. Där andra modeller klarade att hålla kroppen varm blir utevistelsen aningen kall i detta ställ. Stället transporterar bort fukt godkänt men viss svettlukt noteras.

Generellt: Snygg design och god komfort räcker inte för att hålla kylan borta.

Plus: Genomtänkt designbetyg
Minus: Isoleringsförmågan, viss svettlukt

Specifikation:
Vikt: 230 g/m2
Materialblandning: 100 % merinoull på utsida, 100 % mikropolyester på insida
Tvätt: 40 grader, ej torktumling
Cirkapris: 500 kronor

Ulvang Klassisk - Tveksam hållbarhet
Ulvang
Beskrivning: Understället från Ulvang är tillverkat i ribbstickat material. Byxan har en resårlinning och flatlocksömmar. Tröjan har raglanärm och är liksom byxan sydd med flatlocksömmar. Tillverkaren kallar stället för ett lättviktsställ och rekommenderar det för varierande utomhusaktiviteter.

Design och komfort: Passformen får kritik. Stället sitter löst på kroppen och tenderar att töjas ut under användning. Ben- och ärmslut sitter också alldeles för löst, vilket är en nackdel när ett yttre klädlager används. Stället kliar däremot inte vilket är en stor fördel. Tyvärr är stället tillverkat i alldeles för tunt material som inte är tillräckligt hållbart. Byxan gick sönder redan under testets första del, före tvätt.

Isolering och fukt: Gällande isoleringsförmåga presterade stället riktigt bra. Det höll kroppen i en behaglig temperatur under hela utomhusvistelsen. Fukttransporten fungerade också bra och huden kändes torr efter träning. Stället upplevs vara doftfritt, varken egendoft eller svettdoft efter användning.

Generellt: Ett tunt ställ som förvisso isolerar bra men frågetecken finns för hållbarheten.

Plus: Bra isoleringsförmåga, inget kliande material, bra fukttransportbetyg
Minus: Inte särskilt slittålig, dålig passform

Specifikation:
Vikt: Ingen uppgift
Materialblandning: 100 % merinoull
Tvätt: 40 grader, ej torktumling
Cirkapris: 1000 kronor