Sök
Test – 10 termosmuggar

Test – 10 termosmuggar

För fulla muggar

2011-01-28

Vill du göra din varma dryck mer mobil? Smartson har testat tio termosmuggar som håller morgonkaffet varmt fram till lunch.

Modell Betyg Pris Kommentar
Clas Ohlson Thermos 24/25 180 Bäst i test
Primus C&H commuter mug 23/25 200 Imponerande tungviktare
Primus Commuter mug red 17/25 90 Effektiv förslutning
Asaklitt termosmugg 15/25 70 Bästa budgetval
Everest Thermo mug 330 15/25 100 Missar sitt syfte
Biltema Termomugg 14/25 30 Billig och lättanvänd
Sagaform Adventure randig 13/25 75 Dålig värmeisolering
Jula Termosmugg 13/25 40 Svår att greppa och placera
Sagaform Adventure grön 12/25 140 Sprucken från start
Shell/7 eleven My mug 11/25 80 Tvivelaktig kvalitet

Inledning

De testade muggarna rymmer 350-500 ml. De är tillverkade i antingen plast eller metall, alternativt en kombination av dessa material. Prisspannet går från facila 30 kronor till 200 kronor.

Mun mot mugg
Samtliga testmodeller, med undantag från Everest har någon form av munstycke eller pip att dricka från. Önskvärt är ett längre munstycke där drycken får möjlighet att svalna något innan den når munnen. Plast är att föredra vid området runt dryckesöppningen eftersom plast inte blir lika varmt som metall. På några av muggarna går det knappt att sätta munnen mot, utan att bränna sig.

Undvik spill
Det finns två typer av lock på muggarna i testet. På en del modeller trycks locket ned i muggen och hålls på plats av en gummilist. En betydligt säkrare lösning är de lock som skruvas på muggen. Ett plus är om botten är försedd med en gummerad yta som gör att muggen står stadigt mot underlaget.

Så gjorde vi

Muggarna är betygsatta utifrån kriterierna design, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng. För att jämföra den värmeisolerande förmågan har muggarna fyllts med kokande vatten och placerats utomhus på ett snöfritt träbord. Yttertemperaturen var -10 grader. Temperaturen i varje mugg har kontrollerats efter 30 respektive 60 minuter.

Clas Ohlson Thermos - Bäst i test
termosmugg_bast_i_test_jan_2011
Clas-Ohlson-Thermos
Omdöme: Denna termosmugg är bra på många sätt. Den håller med råge värmen bäst i jämförelse med övriga modeller. Muggen rymmer också mest utan att för den delen bli otymplig, den långsmala formen gör muggen behändig och platssparande. Både skruvlock och ytterlock minskar risken för läckage och praktiska detaljer bidrar till smidig hantering.

Specifikation:betyg
Volym: 500 ml
Vikt: 323 gram
Material utsida: stål
Material insida: stål
Temperatur, 30 min: 90 grader
Temperatur, 60 min: 86 grader
Cirkapris: 180 kronor

Primus C&H commuter mug - Imponerande tungviktare
Primus-CH-commuter-mug
Omdöme: Skillnaden mellan testets två Primusmuggar är valet av material. Denna modell i pulverlackat, rostfritt stål ger ett mer exklusivt intryck än den i plast. Dessutom håller den värmen bättre. Designen är genomtänkt med skruvlock och tryckventil som försluter drycken effektivt samt ett relativt långt munstycke. Botten är gummerad men muggen glider ändå mot underlaget.

Specifikation:betyg
Volym: 400 ml
Vikt: 346 gram
Material utsida: stål
Material insida: stål
Temperatur, 30 min: 84 grader
Temperatur, 60 min: 77 grader
Cirkapris: 200 kronor

Primus Commuter mug red - Effektiv förslutning
Primus-Commuter-mug-red
Omdöme: Även denna mugg från Primus har genomtänkta detaljer. Locket är gediget och skruvas fast med rediga gängor. En tryckknapp på locket stänger och öppnar dryckesventilen. Någon risk för läckage föreligger inte. Plasten känns högkvalitativ och hela produkten utstrålar kvalitet. Att använda plast både in- och utvändigt separerat med vakuumspalt, visar sig dock vara en dålig lösning då muggen tappar värmen mycket snabbt.

Specifikation:betyg
Volym: 400 ml
Vikt: 300 gram
Material utsida: plast
Material insida: plast
Temperatur, 30 min: 59 grader
Temperatur, 60 min: 42 grader
Cirkapris: 90 kronor

Asaklitt termosmugg - Bästa budgetval
termosmugg_basta_budget_jan_2011
Asaklitt-termosmugg
Omdöme: Asaklitt håller värmen näst bäst i testet men trots het dryck är munstycket utformat så att du inte ska bränna dig. Muggen är långsmal och skön att hålla i, den är också relativt lätt. Tyvärr saknas funktionalitet i utförandet. Botten är försedd med hal hårdplast och det tvådelade locket är svåröppnat. Muggen rymmer också minst volym. Däremot är priset riktigt konkurrenskraftigt.

Specifikation:betyg
Volym: 320 ml
Vikt: 256 gram
Material utsida: stål
Material insida: stål
Temperatur, 30 min: 85 grader
Temperatur, 60 min: 78 grader
Cirkapris: 70 kronor

Everest Thermo mug 330 - Missar sitt syfte
Everest-Thermo-mug-330
Omdöme: Precis som Asaklitt håller Stadiums mugg värmen riktigt bra men är inte helt genomtänkt funktionsmässigt. Namnet till trots behöver du komplettera med en mugg då modellen saknar mindre dryckesöppning. Locket måste tas av helt, vilket gör att värmen smiter ut. Muggens övre kant som möter läpparna är både vass och varm. Stålet gör utsidan stryktålig men botten är hal oavsett underlag.

Specifikation:betyg
Volym: 375 ml
Vikt: 259 gram
Material utsida: stål
Material insida: stål
Temperatur, 30 min: 81 grader
Temperatur, 60 min: 73 grader
Cirkapris: 100 kronor

Biltema Termomugg - Billig och lättanvänd
Biltema-Termomugg
Omdöme: Likheterna med Julas modell är stora men Biltemas mugg har ett par extra fördelar. Bland annat är handtaget öppet, vilket ger bättre grepp för både stora och små händer. Termomugg har även skruvlock istället för trycklock som Jula, vilket minskar risken för olyckor. Dock håller inte dryckesöppningen tätt när muggen ligger på sidan. En kombination av att muggen inte sluter tätt och att insidan är av plast, gör att temperaturen sjunker tämligen fort.

Specifikation:betyg
Volym: 400 ml
Vikt: 172 gram
Material utsida: stål
Material insida: plast
Temperatur, 30 min: 67 grader
Temperatur, 60 min: 50 grader
Cirkapris: 30 kronor

Sagaform Adventure randig - Dålig värmeisolering
Sagaform Adventure
Omdöme: Adventure är tillverkad av plast både in- och utvändigt med en luftspalt mellan. Som i fallet Primus plastmugg är den lösningen ineffektiv ur isoleringssynpunkt. Det som ytterligare försämrar isoleringen är att trycklocket inte sluter helt tätt. Adventure är till största del tillverkad i plast men lockets kant är av stål, vilket känns ogenomtänkt eftersom du lätt bränner dig där när du dricker. På muggens undersida finns en antiglidyta.

Specifikation:betyg
Volym: 400 ml
Vikt: 192 gram
Material utsida: plast
Material insida: plast
Temperatur, 30 min: 58 grader
Temperatur, 60 min: 41,5 grader
Cirkapris: 75 kronor

Jula Termosmugg - Svår att greppa och placera
Jula-Termosmugg
Omdöme: Muggen är försedd med trycklock och en liten skjutbar lucka för dryckesöppningen. Luckan sluter inte helt tätt vilket gör att muggen tappar värmen snabbt trots utsidan av stål. Handtagets öppning är tyvärr för liten. En vuxen person får bara plats med två eller tre fingrar att greppa med. Modellen fungerar uteslutande vid skrivbordet eller i bilen, förutsatt att den passar i mugghållaren. Muggen buktar nämligen ut med en kant några centimeter upp från botten.

Specifikation:betyg
Volym: 470 ml
Vikt: 166 gram
Material utsida: stål
Material insida: plast
Temperatur, 30 min: 64 grader
Temperatur, 60 min: 46,5 grader
Cirkapris: 40 kronor

Sagaform Adventure grön - Sprucken från start
Sagaform bilmugg
Omdöme: Det här är i mångt och mycket samma mugg som Sagaforms randiga bilmugg. Både den gummerade botten den övre kanten i stål där du lätt bränner dig känns igen. Skillnaden, som nästan dubblerar priset, är att den här modellen har rostfritt stål på insidan. Det gör den dock inte mer stöttålig. Muggen består av två separata delar som limmats samman vilket gör den bräcklig. Det syns även sprickbildningar i skarven redan när muggen är ny.

Specifikation:betyg
Volym: 400 ml
Vikt: 216 gram
Material utsida: plast
Material insida: stål
Temperatur, 30 min: 65 grader
Temperatur, 60 min: 50 grader
Cirkapris: 140 kronor

Shell/7 eleven My mug - Tvivelaktig kvalitet
Shell_7-eleven-My-mug
Omdöme: Muggen vänder sig till dig som är bilburen eller storstadsmänniska. Designmässigt skiljer den sig från de övriga i testet då insidan är av stål och utsidan av plast, istället för tvärtom som är vanligt. Muggen håller inte dryckens temperatur effektivt, däremot är det lätt att bränna läpparna mot det heta stålet. Locket trillar lätt av om du av misstag kommer åt lockets öppningsflik. Dryckesöppningen täcks av ett plastskydd som vrids på plats men det är krångligt att hantera och håller inte helt tätt.

Specifikation:
betygVolym: 400 ml
Vikt: 203 gram
Material utsida: plast
Material insida: stål
Temperatur, 30 min: 65 grader
Temperatur, 60 min: 49 grader
Cirkapris: 80 kronor