Sök
Test - 10 stolryggsäckar

Test - 10 stolryggsäckar

Sitt vackert på säcken

2010-01-18

Stolryggsäcken är en gammal bekant för de flesta jägare och fiskare. Men alla modeller ser inte ut på samma sätt och det finns funktioner som kan vara värda att betala lite extra för. Vi testar tio säckar i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Rapala Chair pack 22/25 880 Bäst i test
Oltech 940 22/25 800 Dyr och mångsidig
Zodiac Join the team 21/25 900 Skönast att bära
Chevalier Chair pack 20/25 1325 För snabba skott
Wild Game 7822 18/25 750 Inbyggd stol
Junior Wild Game 17/25 300 Bättre än storebror
Biltema 45-850 17/25 100 Bästa budgetval
Wild Game Soft 15/25 600 Rymlig insida
Biltema 26-457 15/25 200 Stor och bylsig
Jula 770-813 11/25 100 Enklast möjliga

Inledning

En jaktryggsäck kan se ut på många sätt. Numera finns alternativ till den klassiska stolryggsäcken i form av en mjukare, mindre ryggsäck (daypack) och en ihopfällbar trefotspall. Med stolsäcken riskerar man dock inte att glömma sitsen hemma och med en bra stolsäck behöver man i stort sett ingen annan ryggsäck till endagsjakten. Ryggsäcken ska framför allt vara bekväm att bära och den ska rymma det vi vill ha med oss till jakten. I det sammanhanget är det viktigt med breda och vadderade axelremmar. Dessa får dock inte vara så tjocka att snabba skott med ryggsäcken på blir en omöjlighet, även om man naturligtvis bör ta av säcken först. Ett bra exempel på bekvämlighet och smidighet är Chevaliers tunna, men komfortabla axelremmar.

Don efter person

Vissa jägare prioriterar sittkomfort högre och bär aldrig ryggsäcken mer än något hundratal meter till passet, andra kan ha säcken på ryggen hela dagen på smygjakt, uppflogsjakt eller toppfågeljakt. I det här testet av åtta stolryggsäckar har vi därför tagit lika stor hänsyn till sittkomfort respektive bärkomfort. Vi har också bedömt konstruktion, kapacitet och tekniska lösningar. Samtliga testade säckar kostar under tusenlappen, men det finns betydligt dyrare modeller på marknaden för den som kräver ännu mer exklusiva material och finesser. I detta test får Rapala och Oltech de bästa omdömena överlag, men det finns flera bra köp beroende på vad du prioriterar i en ryggsäck.

Så gjorde vi

Ryggsäckarna har dels testats i fältmässiga förhållanden och dels i en kontrollerad miljö för att syna funktioner och detaljer. Bedömningen har skett med avseende på format och funktion, material och konstruktion samt inte minst hur säcken är att packa, bära och sitta på. Alla säckar har packats med samma innehåll bestående av en smörgåslåda, en större och en mindre ståltermos, tre askar jaktammunition, ulltröja samt regnjacka. Maxbetyget är 25 poäng.

Rapala Chair pack - Bäst i testbetyg10 stolryggsäckar 1

Volym: 35 liter
Vikt: 2,8 kg
Sitthöjd: 45 cm
Omdöme: Bred och väl tilltagen modell i vattenavvisande grå och grön nylon. En mycket genomtänkt säck som fungerar lika bra till jaktpasset som pimpelfisket. Den är inte den bekvämaste att bära eller sitta på men i övrigt den mest ändamålsenliga stolsäcken vi har sett. Här finns bland annat en isolerad termosficka, praktiska innerfack och en stor utanpåficka för att kunna separera utrustningen från matsäck eller kläder. Samtliga fickor är blixtlåsförsedda. Här finns också ett riktigt bra bärhandtag och väl utformade axelremmar. På sidan finns ett ”koger” som rymmer flera fiskespön eller en studsare utan alltför stort kikarsikte. Stolen är dock ganska liten.
Cirkapris: 880 kronor

Oltech 940 - Dyr och mångsidigbetyg10 stolryggsäckar 2

Volym: 40 liter
Vikt: 2,7 kg
Sitthöjd: 45 cm
Omdöme: Modernt utformad stolsäck med många smarta fack och fästen för allehanda utrustning. Oltech ser ut som en klättrarsäck men har samtidigt den klassiska funktionen hos en stolsäck. Utförandet är rejält med en väl tilltagen sits och bekväma axelremmar. Här finns också ett kraftigt höftbälte med småfickor. En praktisk finess är det integrerade regnskyddet som förvaras i sitsen. Utstickande delar av ramen är klädda i nylon och fickorna har blixtlås eller snabbspänne. En teknisk säck som till en början kan kännas lite komplicerad. Med tiden uppskattar man snart funktionerna och den gedigna konstruktionen. Den röda färgen är mest en fördel i de flesta lägen, säcken finns även i camoversion.
Cirkapris: 800 kronor

Zodiac Join the team - Skönast att bärabetyg
10 stolryggsäckar 3
Volym: 37 liter
Vikt: 2,9 kg
Sitthöjd: 50 cm
Omdöme: Mjuk säck i mörkgrönt, tyst mollskinn med detaljer i orange färg som gör att man syns väl i skogen. Botten och ryggdelen är plastade för högre skydd mot väta. Modellen har en smal och lång sits klädd i fleecematerial där man sitter högt och bekvämt. Den största styrkan hos Zodiac-säcken är att den är så skön att bära. Ungefär som en klättarsäck utan stol, med bekväma axelband och bra midjebälte. Ramen är visserligen inte inklädd men sticker inte heller ut på sidorna. Praktiska fickor med blixtlås respektive snabbspänne. En fin säck som man gärna bär med sig lite längre sträckor. Ett separat bärhandtag saknas dock.
Cirkapris: 900 kronor

Chevalier Chair pack - För snabba skottbetyg10 stolryggsäckar 4

Volym: 35 liter
Vikt: 1,8 kg
Sitthöjd: 45 cm
Omdöme: Smidig, smal stolsäck helt i grönt med avskalad design. Här finns bara ett snabbspänne till locket och de två sidofickorna. Bra bärhandtag och enkelt midjebälte. Axelremmar i tunn kvalitet med gummerad utsida möjliggör snabba skott. Vadderingen är precis så tunn (eller tjock) att säcken ändå blir bekväm över axlarna. Däremot finns inget skydd mot ramen som trycker mot skuldrorna. Med fullpackad säck bildas en glipa vid sidofickorna där snö och skräp kan leta sig in, medan huvudfacket skyddas väl av snölåset. Ett par mindre fickor med blixtlås finns också. Sitsen är riktigt snygg med Chevalier-emblem och ihopfälld bildar den vaddering för ryggen. Samtidigt är priset i överkant för en så enkel ryggsäck.
Cirkapris: 1325 kronor

Wild Game 7822 - Inbyggd stolbetyg10 stolryggsäckar 5

Volym: 46 liter
Vikt: 2,5 kg
Sitthöjd: 50 cm
Omdöme: Annorlunda stolsäck i camo-mönster där man sitter ovanpå säcken med integrerad ram. Nackdelen är att det blir svårare att komma åt innehållet under sitsen. Men det finns fler saker som gör modellen annorlunda. Huvudfacket har ett foder som går att dra ut för enklare rengöring. Sidofickorna går att ta loss med blixtlås, vilket gör det lättare att bära en studsare på axeln. Däremot saknas ett spänne mellan axelremmarna för att exempelvis fixera vapenremmen. Midjebandet är av enklare slag. Ryggdelen är väl vadderad men rörändarna på ramen tenderar att skava mot ryggslutet. Sitsen är liten och hård, men ganska stadig och säcken har bra stabilitet. Dubbla bärhandtag, varav ett vadderat. Något för smygjägaren som inte vill märkas, men en skavande ram kan förstöra jaktupplevelsen.
Cirkapris: 750 kronor

Junior Wild Game - Bättre än storebrorbetyg10 stolryggsäckar 6

Volym: 15 liter
Vikt: 1,3 kg
Sitthöjd: 30 cm
Omdöme: En stolryggsäck för de allra minsta, i grön nylon med snabbspännen och utanpåliggande kardborrefickor. Trots det lilla formatet är utförandet faktiskt bättre än hos dubbelt så dyra vuxensäcken från Wild Game. Kvalitetsväv med hög rivtålighet och rejäla sömmar samt extra skydd mot väta undertill. Sitthöjden är låg och stabiliteten begränsad, vilket inte är så konstigt med tanke på formatet. Men varför har man gjort sidofickorna så små att inte ens en termos på 3 dl får plats? Ungarna måste väl också kunna ha med sig fika till skogen? Smala axelremmar och potentiellt skav mot skuldrorna gör att minisäcken mest blir användbar på korta distanser.
Cirkapris: 300 kronor

Biltema 45-850 - Bästa budgetvalbetyg10 stolryggsäckar 7

Volym: 20 liter
Vikt: 2,3 kg
Sitthöjd: 40 cm
Omdöme: Mångsidig, liten ryggsäck i ljusgrön nylon med uppfällbart ryggstöd. Ryggstödet är vänt åt ”fel” håll mot säcken. Å andra sidan sitter man stadigt och bekvämt. Säcken rymmer dock inte mer än det allra nödvändigaste och har billiga snabbspännen som lätt spricker vid användning. Axelremmarna är minimalt tilltagna. För sportfiskaren finns en stadig spöhållare inbyggd i underdelen av ramen. Man kan tänka sig att hållaren även kan komma till pass vid korvgrillning i skogen. Sidofickorna är i minsta laget och något bärhandtag finns inte. Kul och billig budgetsäck med dålig hållbarhet.
Cirkapris: 100 kronor

Wild Game Soft - Rymlig insidabetyg10 stolryggsäckar 8

Volym: 38 liter
Vikt: 1,6 kg
Sitthöjd: 50 cm
Omdöme: En rymlig säck i ljusgrönt och tyst mollskinn. Fickorna har snabbspänne respektive blixtlås. Ramen är inklädd med tyg på vänster sida, men inte på höger sida där de flesta jägare bär sitt vapen. Man sitter stadigt på stolen, även om ramen tar mycket plats. Säcken har ett enkelt bärhandtag och bra snabbspännen, men sidofickorna rymmer knappt en enliters termos. Trots att utsatta delar av ramen är vadderade är säcken tämligen obekväm då ramen trycker mot skuldrorna. Axelremmarna är annars bra utformade men midjebälte saknas. Priset är inte jättehögt men användningen är ändå ganska begränsad hos modellen.
Cirkapris: 600 kronor

Biltema 26-457 - Stor och bylsigbetyg10 stolryggsäckar 9

Volym: 35 liter
Vikt: 1,9 kg
Sitthöjd: 50 cm
Omdöme: Med tanke på storleken hos denna säck känns det som att den angivna volymen är tilltagen i underkant. Säcken rymmer mycket, även om den inte är särskilt väl organiserad. Locken till samtliga fack stängs med snabbspännen som är tröga att hantera. Sidofickorna rymmer en stor termos och det finns ett stort utanpåliggande extrafack för tröja eller liknande. Här sitter man högt och hyfsat bekvämt, även om den pälsklädda sitsen kan bli lite svettig att sitta på i längden. Stabiliteten får knappt godkänt, då säcken gärna vill välta bakåt då man sitter på den. Detaljkvaliteten vad gäller sömmarna är tveksam. En bra detalj är att ramen är inklädd på sidorna. Halvbra axelremmar gör denna lågprissäck till ett någorlunda bekvämt alternativ.
Cirkapris: 200 kronor

Jula 770-813 - Enklast möjligabetyg10 stolryggsäckar 10

Volym: 30 liter
Vikt: 1,5 kg
Sitthöjd: 40 cm
Omdöme: Liten och basutrustad stolsäck i en onaturlig nyans av grön nylonväv. Stora locket har snabbspännen av det enklare slaget, medan sidofickorna har remmar som måste träs i hållaren varje gång man öppnar och stänger locket. Här ryms inte mer än en liten dricksflaska. Man sitter lågt men relativt stadigt på stolen och säcken är inte helt obekväm att bära, trots de sparsmakade axelremmarna. Något bärhandtag finns inte men det går bra att lyfta säcken i sitsen. Utrymmesmässigt är modellen i minsta laget och är mest ett alternativ för den som har väldigt låga krav på sin ryggsäck och bara vill ha något billigt att sitta på.
Cirkapris: 100 kronor