Sök
Test - 10 resväskor

Test - 10 resväskor

Packa pappas kappsäck

2011-02-01

När kylan drar in över Sverige flyr vi fältet. Dags att packa väskan och inta en stol i värmen. Men vad ska du packa i? Vi har testat 10 olika resväskor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Delsey Karat 70 cm 20/25 2700 Bäst i test
Rusta Ambassador 19/25 500 Bästa budgetval
Rimowa Salsa air 18/25 3750 Följsam lättviktare
Epic Pop G7 4WD 18/25 1200 Bra resekamrat
Rimowa Topas 930.63 17/25 6350 Lyxvariant
Samsonite Cosmolite 17/25 3500 Mjuk på gott och ont
Samsonite Aeris basic 16/25 1700 För tuffare strapatser
Titan X2 360 4 flash 13/25 2000 Svårpackad
Carlton Glider II 557703-54 13/25 1200 Saknar praktiska detaljer
Jula Globe 944044 11/25 800 Håller inte måttet

Inledning


Testet är koncentrerat till hårda och medelhårda väskor i storleken ovanför kabinväska. Det är således väskor som måste checkas in på flyget. Materialet på testmodellerna varierar från mjukare plast till aluminium.

Vikt och förslutning
En hård väska är vanligtvis samtidigt en tung väska och med tanke på att allt fler flygbolag tar betalt för bagaget kan en lätt väska vara att föredra. Testets tre hårdaste väskor Rimowa Topas, Samsonite Aeris basic och Carlton Glider sluter om packningen med isolerande gummilist och spännlås. Övriga modeller förlitar sig på dragkedjor. Dragkedja ger något större flexibilitet och expansionsmöjlighet vid packning. På de två billigaste väskorna Jula Globe och Rusta Ambassador kan en extra dragkedja öppnas upp, vilket gör att väskorna blir några centimeter högre.

Säkerhet
En väska med dragkedja har sina nackdelar. Att göra inbrott i en sådan är en smal sak, det går på några sekunder med hjälp av en vanlig kulspetspenna. Har väskan dessutom inget lås, fixerat vid en punkt på ovan- eller underdelen, är det lika lätt att återförsluta väskan. Det betyder att du kan bli av med något eller få något placerat i väskan utan att märka det. Den enda testmodellen med dragkedja som förblir stängd under öppningsförsök med penna är Delsay Karat. Väskan är försedd med en något grövre dragkedja, Zip securi tech som är nära nog omöjlig att forcera, istället gick vår kulspetspenna sönder.

Pris efter behov
Testet har ett prisspann från 500 kronor till 6350 kronor. Hur mycket en resväska är värd styrs av dig och dina behov. Dyra Rimowa Topas blir troligen en vän för livet. Att köpa en väska med förväntad lång livslängd har fler fördelar, det kan vara mer klimatsmart och på sikt även mer ekonomiskt.

Ett par väskor har så kallade TSA-lås. Travel Sentry Approved, innebär att även om du använder kodlåset kan flygplatspersonal i USA och Storbritannien öppna väskan med speciell nyckel istället för att bryta upp den för kontroll. Fördelen med att få tillbaka en hel väska är uppenbar. På sikt kommer troligen fler länder att bli del av TSA.

Så gjorde vi

Resväskorna har testats inomhus och utomhus på varierat underlag. De är betygsatta efter kriterierna kapacitet, kvalitet, design, funktioner och prisvärde. Teleskophandtagets längd och väskans vikt har mätts av Smartson. Väskornas yttermått är tillverkarens angivna.

Delsey Karat - Bäst i testbetyg
resväskor_bast_i_test_feb_2011
Delsay-Karat-70
Omdöme: En väska med oregelbunden form och inre kvaliteter. Insidan är klädd i lagom fluffig polyester och det finns kryssband i både lock och botten. Här finns även en heltäckande sektionsdelare med inbyggd nätpåse. Separat finns också en mindre avdelare, perfekt att förvara skor i. Som bonus medföljer en tygpåse som täcker hela väskan och skyddar mot slitage. Den svårforcerade dragkedjan är en stor fördel, precis som det TSA-godkända låset. Väskan ligger tämligen stabilt när den är öppen men placerad på sidan, stängd, välter den gärna. Hjulen är stora, rullar fint och upplevs som slitstarka, däremot sticker de ut ganska långt. Handtagen är sköna även om teleskophandtaget kunde vara längre.

Specifikation:
Mått (hxbxd): 70x48x30 cm.
Teleskophandtagets längd: 37 cm.
Vikt: 4,6 kg.
Volym: 70 liter.
Material: Polykarbonat.
Lås: TSA-godkänt kodlås.
Handtag: Teleskophandtag, två bärhandtag.
Antal hjul: Fyra.
Förvaring: Sektionsdelare med förvaringsfack. Skopåse. Överdragsskydd för väskan.
Cirkapris: 2700 kronor

Rusta Ambassador - Bästa budgetval
betygresvaska_basta_budgetval_feb_2011
Rusta-Ambassador-67
Omdöme: Prispressaren Ambassador finns i tre storlekar, detta är mellanvarianten. I förhållande till dess pris, känns väskan solid. Väskan är någorlunda hård i materialet och kan stå eller ligga på alla ledder. Som uppfälld gungar Ambassador en aning på grund av lockets lite rundade form. Handtagen är rejäla och sköna att greppa. Invändigt är den klädd i vadderad polyester. I bottendelen finns kryssband i resår fästa i hörnens övre kanter men tyvärr är plasten på spännet klen. Locket har sektionsdelare med dragkedja. En extra dragkedja gör att väskan kan expanderas några centimeter, vilket kan vara en fördel. Hjulen är rätt små och hårda med klarar stötar. Däremot tickar det oroväckande från kullagren.

Specifikation:
Mått (hxbxd): 67x43x28 cm.
Teleskophandtagets längd: 39 cm.
Vikt: 4,4 kg.
Volym: 72 liter.
Material: ABS-plast.
Lås: Saknas.
Handtag: Teleskophandtag, två bärhandtag.
Antal hjul: Fyra.
Förvaring: Sektionsdelare. Smalt fack med blixtlås.
Cirkapris: 500 kronor

Rimowa Salsa air - Följsam lättviktarebetyg
Rimowa-Salsa-Air
Omdöme: Det höga priset försvarar Rimowa med att man använder svensk polykarbonatplast och lås från Abus. Insidan är klädd i glatt silkesliknande material och är lätt att torka av. Däremot saknas små fack att stuva undan artiklar i. Här finns heller inga kryssband, dock dubbla sektionsdelare i perforerat tyg. Väskan är rektangulär och lättpackad, hjulhusen och teleskophandtaget stjäl inte mycket plats. Lock och underdel är lika stora vilket bidrar till att väskan ligger stabilt när den är öppen. De mjuka och väl skyddade gummihjulen rullar tyst och mycket följsamt. Handtagen och teleskopfunktionen är oklanderliga.

Specifikation:
Mått (hxbxd): 68x45x25,5 cm.
Teleskophandtagets längd: 41 cm.
Vikt: 2,9kg.
Volym: 61 liter.
Material: Polykarbonat.
Lås: TSA-godkänt kodlås.
Handtag: Teleskophandtag, två bärhandtag.
Antal hjul: Fyra.
Förvaring: Sektionsdelare.
Cirkapris: 3750 kronor

Epic Pop G7 4WD - Bra resekamratbetyg
Epic-Pop-G7-4WD-medium
Omdöme: Finns i flera storlekar, med två eller fyra hjul. Fyrhjulingen har mjuka däck som rullar tyst med nackdelen att de sticker ut en del och kan skadas. Även handtagen känns lite rangliga. Väskan omsluts med en grov och slitstark dragkedja som dock inte är inbrottssäker. Pop G7 står stadigt på alla ledder, även när den är öppen. Inredningen är ombonad med polyester men det är lite väl mycket tyg. Det finns bra förvaringsmöjligheter, däremot finns det bara kryssband utan resår i locket.

Specifikation:
Mått (hxbxd): 65x45x36 cm.
Teleskophandtagets längd: 43 cm.
Vikt: 4 kg.
Volym: 58 liter.
Material: Polykarbonat.
Lås: TSA-godkänt kodlås.
Handtag: Teleskophandtag, två bärhandtag.
Antal hjul: Fyra.
Förvaring: Sektionsdelare med två fack. Smalt fack med blixtlås.
Cirkapris: 1200 kronor

Rimowa Topas 930.63- Lyxvariantbetyg
Rimowa-Topas-930.63
Omdöme: Topas-serien är gigantisk när det gäller storlekar och kombinationer. Vill du ha fyra hjul kostar det 500 kronor extra för just denna modell. Topas är tack vare aluminiumskalet stöttålig och de dubbla kodlåsen gör den nära nog inbrottssäker. Flera faktorer ökar lyxkänslan, så som adresslapp av tjockt skinn och blått sidentyg på insidan. Den löstagbara avskiljaren fungerar som skyddande förvaring för den välstrukna skjortan eller blusen. Då locket är grundare gungar tyvärr Topas i uppfällt läge. Spännremarna i bottendelen är rejäla men sitter högt och kräver mycket packning för att fungera bra. Önskvärt vore om småfacken kunde stängas med blixtlås.

Specifikation:
Mått (hxbxd): 68x45x26 cm.
Teleskophandtagets längd: 48 cm.
Vikt: 5 kg.
Volym: 63 liter.
Material: Aluminium.
Lås: Två TSA-godkända kodlås.
Handtag: Teleskophandtag, två bärhandtag.
Antal hjul: Två.
Förvaring: Löstagbar sektionsavdelning med tre fack. Två öppna fack på kortsidorna. Möjlighet att fästa en extra väska.
Cirkapris: 6350 kronor

Samsonite Cosmolite - Mjuk på gott och ontbetyg
Samsonite-Cosmolite-spin
Omdöme: Väskan är lätt för sin storlek. De rundade hörnen gör dock att väskan inte kan packas optimalt. Formen medför även att väskan har svårt att stå på sidan och att den ligger ostadigt som utfälld. I botten finns kryssband medan överdelen får förlita sig på ett nät som delar sektionerna. Handtagen har bra gummi som ger ett bekvämt grepp och teleskophandtaget har en kvalitativ känsla. De fyra hjulen rullar bra även när underlaget inte är helt slätt. Priset är högt.

Specifikation:
Mått (hxbxd): 68x47x29 cm.
Teleskophandtagets längd: 42 cm.
Vikt: 3,2 kg.
Volym: 70 liter.
Material: Curv-plast.
Lås: TSA-godkänt kodlås.
Handtag: Teleskophandtag, två bärhandtag.
Antal hjul: Fyra.
Förvaring: Smalt fack med blixtlås vid gångjärnsväggen. Sektionsdelare i mitten.
Cirkapris: 3500 kronor

Samsonite Aeris basic - För tuffare strapatserbetyg
Samsonite-Aeris-basic-sp
Omdöme: Att detta är en billigare väska än Samsonite Cosmolite märks på insidan där det är oklädd hårdplast som luktar en del. Det finns kryssband i bottendelen som fäster i botten, vilket gör att kläderna pressas samman hårt vid kanterna. Fördelen är att även små mängder kläder ligger ordentligt på plats. Hjulhus och konstruktionen för teleskophandtaget gör insidan ojämn och svårlastad. Sektionsdelaren är fäst med krokar istället för med dragkedja. Det är en mindre bra lösning eftersom små pinaler då kan glida mellan sektionerna. Locket har inte samma djup som botten, det gör att väskan gungar i uppfällt läge. När väskan ställs stängd på sidan lutar den kraftigt. De fyra hjulen har två olika storlekar och om du puttar väskan med de mindre hjulen framåt finns risk för att den välter på ojämnt underlag. Det saknas topphandtag men fälls teleskophandtaget ned kan du greppa runt detta.

Specifikation:
Mått (hxbxd): 68x49x28 cm.
Teleskophandtagets längd: 45 cm.
Vikt: 4,4 kg.
Volym: 64,5 liter.
Material: Polypropylén.
Lås: Kodlås.
Handtag: Teleskophandtag, ett bärhandtag.
Antal hjul: Fyra.
Förvaring: Sektionsdelare i mitten. Smalt fack med blixtlås.
Cirkapris: 1700 kronor

Titan X2 360 4 flash - Svårpackadbetyg
Titan-X2-360-4-flash
Omdöme: X2 finns med två eller fyra hjul. Det här är också något av en designerväska där formen sägs komma från insektsriket. Upphöjningarna i plasten ger ökad stabilitet. Däremot gör den rundade formen att väskan inte kan stå på sidan och de rundade hörnen inskränker volymen. Handtagen är väl utförda och väskan inger ett gott kvalitetsintryck. De fyra hjulen rullar fint, möjligen är de aningen små men de sitter väl skyddade. Uppfälld ligger X2 stadigt då båda halvor är lika stora. Den med dragkedja tätslutande sektionsdelaren har i sin tur två fack försedda med dragkedja. Insidan som är polyesterklädd och vadderad känns ombonad men adderar vikt. Båda sektioner har kryssband fästa i de övre hörnen. Tyvärr är inte banden av flexande resårtyp utan dras åt som spännband, en mindre bra lösning. X2 upplevs också som något tung för sin storlek.

Specifikation:
Mått (hxbxd): 64x45x28 cm.
Teleskophandtagets längd: 43 cm.
Vikt: 4 kg.
Volym: 60 liter.
Material: Polykarbonat.
Lås: TSA-godkänt kodlås.
Handtag: Teleskophandtag, två bärhandtag.
Antal hjul: Fyra.
Förvaring: Sektionsdelare med två fack. Smalt fack med blixtlås.
Cirkapris: 2000 kronor

Carlton Glider II 557703-54- Saknar praktiska detaljerbetyg
Carlton-Glider-II-557703
Omdöme: I likhet med Samsonite Aeris basic spinner är detta en mycket hård väska. Det ger något större vikt med samtidigt ökad säkerhet. På högkant och på sidan står Glider II stadigt men som uppfälld är den inte lika stadig. Locket är betydligt grundare än botten vilket skapar obalans. Insidan är helt oklädd. Det enda tyget är ett litet resårfack ur vilket småsaker enkelt glider ur. Rörhylsorna för teleskophandtaget ligger helt öppna i bottendelen. Det hela ger ett ogenomtänkt intryck. Vidare finns bara spännband i undre sektionen och här är det en nackdel att de är fästa i de övre hörnen. Eftersom sektionen är djup krävs mycket pinaler för att resårbanden ska ha någon funktion. Största nackdelen är dock att det saknas möjlighet att bära väskan på högkant.

Specifikation:
Mått (hxbxd): 70x52x30 cm.
Teleskophandtagets längd: 40 cm.
Vikt: 4,9 kg.
Volym: 76 liter.
Material: Kadmiumfritt polypropen.
Lås: Kodlås plus nyckel.
Handtag: Teleskophandtag, ett bärhandtag.
Antal hjul: Två.
Förvaring: Litet resårfack.
Cirkapris: 1200 kronor

Jula Globe 944044 - Håller inte måttetbetyg
Jula-Globe-944044
Omdöme: I priset ingår två väskor. Vi fokuserar på den något mindre modellen. Plasten är mjuk och Globe saknar helt vridstyvhet. Uppfälld och utlagd är Globe ganska stabil men när väskan ställs upp blir läget ett annat. Till och med på sidan står den ostadigt. Teleskophandtaget och bärhandtagen ger ett lågt kvalitetsintryck och gångjärnet av plast glipar betänkligt. Väskan är tack vare en extra dragkedja expanderbar, vilket minskar vridstyvhet ytterligare. Insidan är klädd i satinliknande tyg och inger en ombonad känsla. Det finns kryssband i nedre sektionen men plasten i fästkrysset är klen. Den största nackdelen med Globe är dock lukten som är så stark att vi tvingas ta ut väskorna ur hemmet.

Specifikation:
Mått (hxbxd): 62x45x27 cm.
Teleskophandtagets längd: 41 cm.
Vikt: 3,5 kg.
Volym: Ingen uppgift.
Material: Ingen uppgift.
Lås: Hänglås med kod.
Handtag: Teleskophandtag, två bärhandtag.
Antal hjul: Två.
Förvaring: Sektionsdelare med förvaringsfack.
Cirkapris: 800 kronor