Sök
Test – 10 barfotaskor

Test – 10 barfotaskor

Barfotakänsla på träningspasset

2012-04-03

Att springa barfota är något de flesta provar på som barn. Det finns fler och fler skor på marknaden som önskar reproducera känslan. Maratonlöperskan Cecilia Lund testar 10 barfotaskor i såväl löparspåret som på gymmet.

Modell Betyg Pris Kommentar
Fivefingers Bikila ls 22/25 1500 Bäst i test
Merrell Pace glove 22/25 1100 Bästa budgetval
Merrell Lithe glove 21/25 1300 För alla väderlekar
New balance Minimus zero road 20/25 1200 För de snabba passen
New balance Minimus zero trail 18/25 1200 Minimalistiska
Nike Free run+ 2 18/25 1100 God komfort
Reebok Realflex train 17/25 1000 Passar bäst på gymmet
Puma Faas 550 16/25 1200 Lite klumpig
Adidas Adizero feather 15/25 1000 Begränsad barfotakänsla
Puma Trainlite xt 15/25 1100 Workoutsko med muskelaktivering

Inledning

Att barfotalöpning i sig är stärkande är inget nyhet, rekommendationen av avsluta löppassen med en nerjogg barfota är inte ovanlig. Löptekniken och fotisättningen blir annorlunda när det saknas dämpning i sulan. Man blir försiktigare i löpsteget och fotmuskulaturen aktiveras på ett annat sätt vilket kräver att man är noggrann med kroppshållning samt att landa på framfoten då det saknas dämpning för en kraftig hälisättning. Steget kortas även ner och blir mer frekvent, effektivitet ökar med andra ord och ju kortare kontakt med marken desto mindre belastning.

Skynda långsamt
Tanken med barfotaskor är ju att fotens egna muskler ska arbeta mer, stabilisera lederna och successivt bygga upp muskulaturen. Detta blir ganska påtagligt när man som ovan börjar träna i minimalistiska skor. Man får träningsvärk i fötterna och man blir trött i leder och muskler på ett annat sätt än när man springer och tränar på gym i mer stabila skor med mycket dämpning. Det är viktigt att vänja sig vid skorna gradvis. Att börja använda skorna hemma eller på promenader när belastningen inte är så stor kan nog vara en god idè.

Flera av de testade skorna imponerar och ger en fantastisk frihetskänsla när man springer. Det är trevligt att ha en lätt sko på foten som sitter som gjuten. Tillsammans med minimal, i många fall ingen, höjdskillnad mellan häl och framfot gör att man känner underlaget samtidigt som man tvingas fram på mellan- och framfoten.

Några tips på vägen
* För att verkligen hitta skor som passar just dig är det bra att rådfråga och testa skorna hos din sportbutik innan köp.

* Skynda långsamt. Barfotaskorna saknar dämpning och det tar tid att ställa om kroppen till ett nytt löpsteg. Riskerna för överbelastningsskador skall inte underskattas.

* Korta ner steget och öka stegfrekvensen. Ett riktvärde är att ena foten skall nudda marken 90 gånger per minut. Ju kortare markkontakt desto mindre belastning.

* Rätt kroppshållning. Överkroppen skall vara upprätt och avslappnad utan att man svankar. Med en lätt lutning framåt, ända från vristerna, använder man gravitationen för att ”falla framåt” och starta löprundan.

* Läs boken ”Born to Run” av Christopher McDougall. En något idealistisk barfotabok men med tänkvärda passager och riktigt trevlig läsning om man är intresserad av löpning.

* En barfotasko är inget mirakelmedel för ett bättre löpsteg. Det finns mycket att lära om hur man kan effektivisera löpningen utan att för den delen dra på sig onödiga skador. Ta kontakt med din lokala friidrottsklubb eller löptränare för fler tips.

Av: Cecilia Lund

Så gjorde vi

Vi har testat 10 par barfotaskor. De är använda på olika underlag i varierad väderlek men också på löpband samt gympass i form av bodypump, kettlebell, aerobics samt styrketräning. Vikt uppmätt per sko och angiven för den testade modellen i storlek 37 – 38. Cirkapriser kan variera beroende på återförsäljare.

Fivefingers Bikila ls - Bäst i test

FiveFingers-Bikila

Fivefingers Bikila ls_betyg

Fivefingers bikila ls är, till skillnad från vanliga bikila, utrustad med en flexibel snörning som har dragskolåsning. Skon blir lite lättare att få på sig och modellen passar även en lite bredare fot. Snöret fästes efteråt med kardborre. Den uppdelade sulan ger mycket god markkontakt och riktigt bra barfotakänsla. Sulans gummiförstärkningar bidrar till bra grepp. Kvaliteten upplevs som god och skon kan maskintvättas. Bra komfort utan skav. Fivefingers fungerar också bra för fitness och gymanvändning. Det kan dock vara besvärligt att få tårna på plats i tåfickorna och vid blöt väderlek riskerar man att få våta fötter då de tar in en del vatten.

Specifikation

Vikt: 125 g
Modeller: Dam- och herrstorlekar
Material: Vibramsula, ovandel av naturmaterial bland annat från kokosnötter.
Träningstyp: Löpning, gång, styrketräning, fitness
Passform: Flexibel, även för lite bredare läst
Cirkapris: 1500 kronor

Merrell Pace glove - Bästa budgetval

Merrell-pace-glove
Merrell-pace-glove_betyg

Merrell pace glove är anpassad för kvinnor. Skon har en diskret design och bra passform. Något för dig som vill testa en barfotasko men tycker att tåmodellerna är lite väl extrema och iögonfallande. Barfotakänslan är hög och man hamnar naturligt på ett mer framfota löpsteg. Den mönstrade sulan ger riktigt bra grepp även vid blött underlag i skogen. Den luftiga ovansidan upplevs som mycket slitstark och stöter ifrån vatten bra. Rymlig tåbox och skon har viss hälsupport men inget större stöd för hålfoten. Bedöms vara riktigt prisvärd. Skon har dock en något hård sula och kräver troligtvis en lång invänjningsperiod.

Specifikation

Vikt: 160 g
Modeller: Damstorlekar
Material: Vibramsula, vattenavstötande ovansida.
Träningstyp: Löpning, terräng, gång
Passform: Snäv passform, för smal till normalbred läst
Cirkapris: 1100 kronor

Merrell Lithe glove - För alla väderlekar
Merrell-lithe-glove
Merrell-lithe-glove_betyg

Lithe glove är en riktigt trevlig bekantskap på stigar och elljusspår. Likt Pace glove finns den bara i damstorlekar. Det är en välgjord sko där vatten och smuts i princip ”rinner” av ovansidan, vilket ger en torr fot. Efter en lerig tur i skogen såg den i princip ny ut vid hemkomst. Den vadderade plösen och stabila hälkappan bidrar till god komfort. Dubbarna under vibramsulan ger bra grepp i lerig och obanad terräng. Likt Pace glove är sulan ganska hård men man får inte lika bra kontakt med underlaget med lithe-skon. Minus för att skosnörena ideligen tenderar att gå upp.

Specifikation

Vikt: 160 g
Modeller: Damstorlekar
Material: Vibramsula, vattenavstötande ovansida.
Träningstyp: Löpning, terräng, gång
Passform: Snäv passform, för smal till normalbred läst
Cirkapris: 1300 kronor

New Balance Minimus zero road - För de snabba passen
New-Balance-minimus-road
New-Balance-minimus-road_betyg

Minimus-serien har utökas med zero-serien vilket inte har någon höjdskillnad mellan häl och framfot. Passformen är god, få sömmar och den omslutande plösen gör att skon sitter tajt mot foten. Skons uppbyggnad ger en del stöd för foten och ventilationen är god. Skön race-känsla. Bra kvalitetsintryck med gummiförstärkningar vid slitpunkter. Foten får bra kontakt med underlaget men detta är ingen sko för den ovana löparen eller mängdträning.

Specifikation

Vikt: 125 gram
Modeller: Dam- och herrstorlekar
Material: Vibramsula, mesh
Träningstyp: Löpning på asfalt
Passform: Smal passform för mellanfot, rymlig tåbox
Cirkapris: 1200 kronor

New Balance Minimus zero trail - Minimalistiska
New-Balance-minimus-trail
New-Balance-minimus-trail_betyg

Vibramsulan på Minimus zero trail består av mönster av ö:ar vilket bidrar till den superlåga vikten. En riktigt minimalistisk design där man till och med kan se igenom till innersulan. Överdelen av mesh med förstärkningar är lätt att skölja av efter skogsturen. Bra barfotakänsla men sulan är i hårdaste laget och greppet är inte perfekt vid blött väglag. Det är en ganska extrem sko som knappast passar alla. Tidigare erfarenhet av minimalistiska skor samt ett problemfritt löpsteg rekommenderas starkt.

Specifikation

Vikt: 100 gram
Modeller: Dam och herrstorlekar
Material: Vibramsula, mesh
Träningstyp: Löpning, terräng
Passform: Smal vid mellanfoten, ganska bred tåbox
Cirkapris: 1200 kronor

Nike Free run+ 2 - God komfort
Nike-Free-run-2
Nike-Free-run-2_betyg

Nike Free run+ 2 är en flexibel sko som kan böja sig i olika riktningar. Med väl uppbyggd sula och assymetrisk snörning som minskar trycket på foten blir resultatet väldigt bekvämt. Stödskelett omsluter foten effektivt och elastisk mesh gör att skon är lätt att få på och av trots att plösen sitter fast. Skon blir också mycket luftig men uppbyggnaden under hälen drar ner barfotakänslan. Det fastnar också en hel del sten i sulans grova skåror. Kanske passar bäst på gymmet eller för löparbanor? Förberedd för Iphone/Ipod-tillbehöret Nike+.

Specifikation

Vikt: 182 g
Modeller: Dam- och herrstorlekar
Material: Elastisk mesh, yttersula med djupa skåror
Träningstyp: Löpning
Passform: Normal passform. Högt till lågt fotvalv.
Cirkapris: 1100 kronor

Reebok Realflex train - Passar bäst på gymmet

Reebok-realflex-train


Reebok-realflex-train_betyg

Reebok Realflex har en superflexibel gummisula som skall kunna anpassa sig för olika typer av underlag. Den upplevs också som mycket flexibel. Gummiförstärkningar undertill som greppar bra. Skon är följsam och ventilerande vid såväl löprundan som gympasset. Men den är i rymligaste laget om man har smalare fötter. Helt klart en trevlig och skön sko för promenad och styrketräning, men för bättre löpkänsla hade en tajtare passform och lägre vikt varit önskvärt.

Specifikation

Vikt: 215 g
Modeller: Dam- och herrstorlekar
Material: Mocka, mesh samt yttersula i gummi
Träningstyp: Löpning samt inomhusträning
Passform: Normala samt bredare fötter.
Cirkapris: 1000 kronor

Puma Faas 550 - Lite klumpig
Puma-Faas-550

Puma-Faas-550_betyg

Puma Faas 550 är framtagen med en utgångspunkt från den tidigare Faas 500 och den passar löpare som har ett effektivt och problemfritt löpsteg utan behov av extra stöd. Sulans form är något bananformad vilket ger en mjuk, lite studsig, känsla vid löpning. Sulan bidrar också till ett naturligt löpsteg. Minimalt med extradetaljer men det tjocka materialet på ovansidan gör att skon blir varm i längden. Något klumpigare än övriga skor och barfotakänslan är begränsad. Okej som löpsko och intrycket är att Faas 550 är mer lämpad som mängdsko för dig med ett löpsteg som ligger på mellan- och framfot.

Specifikation

Vikt: 225 g
Modeller: Dam- och herrstorlekar
Material: Mesh, bioride sula
Träningstyp: Löpning
Passform: Normal till bred läst och normalt till högt fotvalv. Normala storlekar.
Cirkapris: 1200 kronor

Adidas Adizero feather - Begränsad barfotakänsla
Adidas-adizero-feather
Adidas-adizero-feather_betyg

Adidas lanserar en uppdatering av den redan existerande Adizero Feather som är en lätt sko som passar för asfaltslöpning. Sulan är ganska uppbyggd och hög men dess håligheter bidrar till att hålla ner vikten. Ovandelens mesh bedöms vara slitstark. En rymlig sko med bra snörning och följsam sula som ger god tävlingskänsla. Lite för stor nivåskillnad mellan häl- och tå främjar inte framfotasteget och gör att skillnaden mot en vanlig löparsko inte blir så markant.

Specifikation

Vikt: 178 g
Modeller: Dam- och herrstorlekar
Material: Mesh
Träningstyp: Löpning, asfalt
Passform: Passar bäst för smala till normala fötter. Små i storleken.
Cirkapris: 1000 kronor

Puma Trainlite xt - Workoutsko med muskelaktivering
Puma-Trainlite-xt
Puma-Trainlite-xt_betyg

TrainLite XT är en ny crosstrainer framtagen för kvinnor som vill ha en sko för workout och promenader. Stabil sko för inomhusträning. God dämpning med bra stöd i hålfoten men med mer markkontakt än en vanlig sko. En djup flexmönstring i mittenpartiet bidrar till en naturlig rörelse och foten blir flexibel i skon. Mellansulans uppbyggnad, med skum, gör att benmusklerna aktiveras vilket märks vid gympassen eller promenad. Bra ventilation. Ingen direkt barfotakänsla utan mer en lättare workoutsko med extra muskelaktivering. Passformen inte den bästa om man har mindre fötter.

Specifikation

Vikt: 218 g
Modeller: Damstorlekar
Material: Mesh, gummisula
Träningstyp: Gym, workout, promenader
Passform: Normala till breda fotläster.
Cirkapris: 1100 kronor