Sök

Stortest golfbagar

2005-07-12

En bra golfbag är inte bara praktisk. Den ska även ha stil, låg vikt och bra konstruktion. Smartson presenterar ett test av 15 golfbagar i tre olika kategorier.

Modell Betyg Pris Kommentar
Izzo Spirit 19/25 1000 Billigast och lättast
Mizuno Omega 18/25 1600 Neutral
Nike Xtreme Lite 17/25 1500 Tuff lättviktare
Wilson W/S Staff Cart Deluxe 17/25 2000 Slitvarg
Izzo Legacy 20/25 1300 Bästa bärbag
Nike Verdana LS 18/25 1500 Snygg tjejbag
Wilson W/S Staff Carry Deluxe 15/25 1600 Genomarbetad
Ogio Vaporlite 19/25 1400 Bästa resebag
Ogio Euro Exo 18/25 2000 Finessrik
Cleveland Standbag QL55 20/25 1300 Snygg design
Nike Swoosh Staff Bag 17/25 2500 För traditionalisten
Cleveland Staff Bag 19/25 2400 Bästa vagnbag
Mizuno Aeroframe 16/25 1600 Näst lättast
Ogio Ego Ruckos 20/25 2000 Innovativ
Mizuno Aerolite 14/25 1600 Resebag

Sammanfattning

En golfbag skall fylla många syften. En runda kan ta 5-6 timmar och bagens utformning är avgörande för att du ska kunna spela avslappnat. Här testar vi totalt 15 vagnbagar, bärbagar och ultralätta bagar.

Inledning


När man ska välja golfbag bör man först ställa sig några enkla frågor. Vill jag bära bagen eller dra den på hjul? Behöver jag utrymme för tröja, regnställ och dryck? Ska hela golfsetet med eller kan jag nöja mig med färre klubbor? Kommer jag ofta ta med bagen på golfresor utomlands? Vikten är alltid av stor betydelse, särskilt på en bärbag. Ett kilo tyngre bag motsvarar ungefär tre klubbor. Den som gillar golfresor väljer oftast en lätt bärbag som tar liten plats. Vagn går att hyra om du ska resa lite längre bort, men vagnbagen är skrymmande även utan vagn. Om du ska flyga behövs oavsett bagmodell ett bra golfbagsfodral, som skyddar klubborna mot slag.

Fördelen med att bära bagen är bland annat att man kan gå rakt på bollen även om du (mot förmodan!) skullle hamna i skogen eller utanför fairway. Då är det enklare att ha klubborna på ryggen, jämfört med att dra vagnen över stock och sten. Å andra sidan får du oftast plats med mer packning i vagnbagen och du behöver inte oroa dig över vikten på samma sätt. Vadderade bärselar känns stabila och bekväma mot axlarna. Tunna bärselar kan vara sladdriga men andas på ett bättre sätt. Bagens klubbfack skyddar skaft och grepp på klubborna. Med känsliga grafitskaft på klubborna är det extra viktigt med många fack. Bagarna i testet har mellan fyra och tio klubbfack. I testet har vi delat in bagarna i tre kategorier: Vagnbagar, Bärbagar samt Ultralätta bärbagar. Den sista kategorin passar den som reser mycket och kör halvset, jagar vikt och kanske nöjer sig med färre extrafack. Materialet är ofta ripstop nylon vilket vi bedömer som något mer ömtåligt än nail head nylon som är vanligt i övriga kategorier. Vanliga bärbagar är dock vanligast på marknaden, de har en vikt på cirka tre kg medan ultralätta bagar i regel hamnar under två kg.

Så gjorde vi

Så gjorde vi:
Samtliga bagar har testats praktiskt på golfbanan samt vid transportering och hantering i bil. Bedömningspunkterna är Design, Kvalitet, Vikt, Funktioner samt Prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Vagnbagar

Wilson--WS_CartDeluxe_DEEPRWilson W/S Staff Cart Deluxe
Bra vagnbag med totalt nio förvaringsfack som bland annat rymmer regnställ och extra tröja. Ligger stabilt på vagnen, utan att några fack blir svåråtkomliga undertill. 9-delad grafitvänlig top. Passar bra för den som alltid använder golfvagn. Finns i svart, rött och blått

Ogio-ego_indigoOgio Ego Ruckus
Mycket bra vagnbag med åtta fack och många praktiska funktioner. Ett av förvaringsfacken har fjädrande lock utan dragkedja, vilket gör det mycket lätt att komma bollar och pegar. Dessutom med utanpåliggande peg- och bollhållare. Bra design och form gör att bagen ligger stabil på vagnen och inga förvaringsfack blir svåråtkomliga. Grafitvänlig top med klubbfack i fullängd. Finns i svart, rött och blått. Bra val om du föredrar funktioner framför design.

Mizuno_Omega_HeroMizuno Omega
En bra vagnbag med åtta förvaringsfack och grafitvänlig top. Bra design som gör att bagen ligger stabilt på golfvagnen, där inga förvaringsfack hamnar undertill. En prisvärd bag med lite tråkig design. Erbjuds i svart, svart/blå och svart/platina.

Nike-Verdana-LS-Cart-BagNike Verdana LS
Den kanske snyggaste, mest klassiska vagnbagen är samtidigt testets enda renodlade dambag. En dambag är något kortare och väger lite mindre än övriga bagar. Bra design med löstagbar extraväska. Bagen har totalt sex förvarings-fack. Tyvärr saknas ett stort längsgående förvaringsfack för regnkläder eller tröja. Men "tjejbagen" kommer nog även gå hem hos herrar som vill ha en klassisk, liten vagnbag. Finns i svart/grå och röd/grå.

Nike-Soosh-Staff-bag-bg0113Nike Swoosh Staff Bag
En bra, mycket välgjord bag med för vagn eller golfbil. Sexdelad top med fullängds klubbfack. Klassisk bagdesign gör att några förvaringsfack blir svåråtkomliga när den används med golfvagn. Totalt 7 förvarings-fack, men facken på sidan kunde varit större och bättre utnyttjade. Finns i svart/silver.

Clevland-Staff-bags_tour_stCleveland Staff bag
Den mest klassiska golfbagen i traditionella Cleveland färger håller hög kvalitet. En stor bag för vagn, caddy eller golfbil. Med vagn blir en del förvaringsfack svåråtkomliga. Grafitvänlig 6-delad top med fullånga klubbfack. Bagen har sex förvaringsfodral, men kunde haft större förvaringsfodral på sidorna. Önskar man en stor klassisk golfbag är detta ett utmärkt val. Finns i vit, svart och guld.

Bärbagar

Wison--WS_CarryDeluxe_BLACKWilson W/S Staff Carry Deluxe
Skön bärbag med åtta förvaringsfack samt två öppna fack och 9-delad grafitvänlig top. Tyvärr finns inget stort fodral för regnställ eller tjock tröja. Kvaliteten i stativ och vid handtagsinfästningen är tveksam. Benstativet fälls inte ut direkt utan att bagen först pressas nedåt. Bagen ger annars ett bra intryck, men lever på det hela taget inte upp till förväntningarna. Finns i svart, rött och blått

Izzo-Legacy-Blk-WhiteIzzo Legacy
En mycket genomarbetad bag som också är kategorins lättaste på drygt 2 kg. Med sju förvaringsfodral varav ett löstagbart bollfodral, separat isolerat dryckesfodral, 8-delad top och bra benstativ ger denna modell ett stabilt och välbalanserat intryck. Levereras med Izzos självbalanserade bärsele. Mycket prisvärd. Finns i sju färgkombinationer.

Ogio-exo_burnt_fadeOgio Euro Exo
En bra bärbag med många finesser och totalt nio förvaringsfack, bland annat för penna och score card samt fack för bollförvaring med fjädrande lock utan dragkedja. Grafitvänlig top med fullängds klubbfack. Det som drar ner betyget något är vikten på drygt 3 kg, slamrande benstativ samt ett högt pris. Finns i gult, svart, silver och rött.

Cleveland-bags_ql55_stand_hCleveland Standbag QL55
Den klart snyggaste bärbagen håller bra kvalitet och har sex förvaringsfodral, separat flaskfodral och peghållare på utsidan. 4-delad top, men med fullånga klubbfack. Har en bred och stabil bärsele som gör det behagligt att bära bagen. En mycket bra bärbag som väger 2,5 kg. Finns i sju färgkombinationer.

Resebagar

Izzo-Spirit-RoyalIzzo Spirit
Testets nättaste golfbag väger bara 1,5 kg. Den känns dock både stabil och rymlig och levereras med Izzos självbalanserande bärsele. Fem förvaringsfack plus ett extraisolerat flasfack. 7-delad top med fullånga klubbfack. Finns i tio olika färger och även i en modell för vänsterhänta spelare.

Ogio-vaporlite_chiaro_fadeOgio Vaporlite
En kanonbra bag med bra kvalitetsintryck. Den väl vadderade selen sitter bra på axlarna. Med sju förvaringsfack och 8-delad top med fullängds klubbfack får man plats med det mesta som behövs för en runda. Vaporlite blir testvinnare med hjälp av snygg design och bra värde för pengarna. Finns i grönt, blått, rött och gult. Vikt 1,8 kg.

Mizuno_Aerolite_HeroMizuno Aerolite
En bra bärbag för den som inte behöver ha med sig så mycket extra packning. Nätt och lätt bag med fyra förvaringsfack, varav ett större för regnkläder eller tjock tröja. Bärselen är bekväm och väl balanserad. Mizunos patenterade klubbförvaring är bra men tyvärr är Aerolite ganska dyr. Finns i fem olika färger. Vikt 1,6 kg.

Mizuno_Aeroframe_StaffMizuno Aeroframe
Detta är bagen för den som gillar att resa och som därför vill ha en skyddande bag. Modellen är uppbyggd på en lättmetallram som ger gott skydd för klubborna. Tyvärr är den samtidigt obekväm att bära på grund av ramen, trots en bra bärsele. Vidare är benstativet trögt att fälla ut. Bagen har fyra fack varav ett större för regnkläder eller tröja. Bagen når inte hela vägen fram. Finns i svart, rött och blått.

NIKE-Xtreme-LiteNike Xtreme Lite
Här har Nike lyckats bra med designen. Lätt och snygg bag med fem förvaringsfack, toppen är dock bara 4-delad. Botten är gjord av samma material som Nikes löparskor och anordningen för stödbenen är smidigt integrerade i bagen. Bärselen är tunn men bra vadderad. Bagens bärhandtag är smart konstruerat. Vikt 1,9 kg. Finns i fem olika färgkombinationer.