Sök

Stava rätt

2006-07-21

Med bra gåstavar är det enklare att utföra stavgång på ett mer ergonomiskt och effektivt sätt. Smartson testar tio gåstavar med olika konstruktion och pris.

Modell Betyg Pris Kommentar
Swix CT4 20/25 500 Lättviktare
Swix CT5 21/25 300 Prisvärd
Exel Active 25/25 300 Bäst i test
Exel Trainer 20/25 600 Behaglig
Gipron Expert 13/25 800 Tung
Clas Ohlson 13/25 200 Nybörjarstav
Biltema 45-8321 12/25 200 Stum
Biltema 45-5711 8/25 130 Billig
Black Diamond Switchback 12/25 600 Svårsvängd
Black Diamond Gradient 18/25 700 Mångsidig

Sammanfattning

Gåstavar fungerar lika bra på vandringsturen i fjällen, som till den dagliga motionsrundan. Enligt Stavakademin.se (samlingsportal för information och utbildning om stavgång) kan man genom att träna med stavar öka sin fettförbränning med upp till 15 %. Det är dock viktigt att man har rätt teknik vid stavgång, då det annars finns risk för felaktig belastning och skador. När man använder stavar på rätt sätt är armvinkeln 90 grader i utgångsposition med handremmen kring handen. Gå med stavarna släpandes bakom dig, sätt i hälen först med axlarna avslappnade. Ta ett stadigt tag kring handtagen och sätt i staven 30 - 40 graders vinkel bakåt och tryck ifrån. För högre effektivitet kan man öka stavens längd med 5 cm från utgångspositionen.

Inledning

Alla gåstavarna i testet får godkänt. Det finns gåstavar i både fasta och ställbara längder. De ställbara stavarna är praktiska eftersom man kan anpassa längden till person och underlag. Slutsatsen man kan dra av testet är ändå att gåstavarna med fasta längder är betydligt mer lättjobbade, vilket gör att man inte behöver krångla med att anpassa längden. De ställbara stavarna är betydligt tyngre och inte riktigt lika enkla att pendla med som de med fast längd. Bäst i test är Exel Active som är lättjobbad och behaglig att använda samt mycket prisvärd. Black Diamond Gradient är en bra stav för den som vill kombinera stavgång och vandring.

Så gjorde vi

Stavarna testades genom en timmes stavgång vardera på asfaltsunderlag. Därefter bedömdes design, kvalitet, kapacitet, funktion samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Swix CT4Swix CT4
CT4 är en gåstav i kompositrör i fast längd från Swix med medföljande gummidämpare på spetsen vilket gör den behagligare på asfalt. Modellen väger lätt men är svår att få ett stadigt grepp om. Det beror delvis på att handtaget är lite smalt och greppremmen går inte att dra åt ordentligt om man har små händer och smala handleder, men handen vilar behagligt i handsken. Med den här staven i rätt längd är det enkelt att göra en ergonomiskt riktig rörelse. Längd 100-140 cm.

Swix CT5
Swix CT5Aluminiumstav i fast längd från Swix med beteckningen CT5. Det medföljer gummidämpare för spetsen så att det känns bekvämt på slätt och hårt underlag. Mycket lättviktig stav som är lite svår att få ett bra och stadigt grepp kring. Handtaget är lite smalt och remmarna går inte att dra åt ordentligt om man har små eller smala händer. Eftersom det inte finns kardborrband utmed hela remmen och den måste fästas längst ut i änden gör detta att den inte går att dra åt tillräckligt. Med den här staven i rätt längd är det lätt att göra en ergonomiskt riktig rörelse. Längd 100-140 cm.

Exel ActiveExel Active
Exel Active är en gåstav i fast längd i karbonkomposit med löstagbara gummidämpare för spetsen som gör att det känns mycket behagligt att stava på asfalt. Detta är en lättviktig och lättjobbad stav som man får ett stadigt grepp med. Remmen är bred och har kardborrfästen utmed hela vägen så den går att ställa in efter handen på ett bra sätt. Handtaget är skönt att greppa och känns behagligt vid långa motionspass. Med denna stav är också enkelt att göra en ergonomiskt riktig pendelrörelse. Längd 100-135 cm.

Exel TrainerExel Trainer
Trainer är en gåstav i fast längd från Exel i karbonkomposit. Till den här modellen medföljer det gummidämpare som skydd för spetsen som är behagligt dämpande. Trainer är en lätt stav som är enkel att motionera med. Handtagen är smala men mycket välformade. Att handtaget är lätt böjt inåt gör att det är extra behagligt att greppa. Handremmen går att spänna runt hela handen och armleden. Passar även smala händer och handen vilar behagligt i handsken. Det är lätt att utföra stavrörelsen på ett riktigt sätt med denna stav för att den är bra utformad och lätt. Längd 100-140 cm.

Gipron Expert
Gipron ExpertGipron Expert i aluminium har stora och lite mjuka handtag som ger ett stadigt grepp. Dock finns endast en enkel rem som inte går att dra åt kring handleden, vilket hade varit skönt vid längre pass. Staven är lite klurig att ställa in första gångerna. Det finns gummidämpare till spetsen att köpa separat, men dessa måste man vara noga med att trycka på ordentligt eftersom de lätt ramlar av. Stavarna känns tunga efter ett tag och man blir trött i både armar och i handen. Detta är främst en trekkingstav och inte en motionsstav. Längd 100-135 cm.

Clas Ohlson stavClas Ohlson
Ställbar gåstav i aluminium från Clas Ohlson med artikelnumret 34-3322. Stora och ganska greppvänligt utformade handtag. Handremmen går att dra åt så att handen sitter skönt och stadigt. Vid köp medföljer gummidämpare som är mycket behagliga att gå med. Staven är enkel att ställa in och stannar kvar i inställt läge. Denna gåstav är dock lite för tung för att vara riktigt bra och man blir trött i händerna. Däremot är den ganska prisvärd och passar nybörjare som går kortare sträckor i lagom takt. Längd 85-135 cm.

Biltema 45-8321Biltema 45-8321
Biltemas gåstav i glasfiber är lätt med sköna, greppvänliga handtag i korkimitation. Den har en rejäl och vadderad handrem som går bra att spänna med kardborrband. Det medföljer inga gummidämpare utan endast ett plastskydd för spetsen. Att spetsskyddet är i plast gör att det blir både stumt och stelt att gå med. Däremot är den mycket lätt att pendla med samt bedöms som relativt prisvärd. Passar nybörjare som vill känna på stavgång. Längd 105-125 cm.

Biltema 45-5711
Biltema 45-5711Ställbar gåstav från Biltema i glasfiber. Stavar med sköna greppvänliga handtag i korkimitation. Handremmen är rejäl och mjuk samt går bra att spänna så handen sitter behagligt i ett stadigt grepp. Stavarna är väldigt enkla att reglera och ställa till rätt längd och stannar kvar i inställt läge. Det medföljer även dämpare för asfaltsunderlag men dessa är ganska stumma. Det är lätt att använda och jobba med staven men ändå känns hela stavgången ganska stel. Dessa stavar passar nybörjare eller för dem som går kortare promenader. Längd 105-145 cm.

Black Diamond Switchback
Black Diamond SwitchbackSwitchback är en ställbar gåstav i aluminium från Black Diamond. Det går lätt att reglera längden på gåstaven så att den passar person och underlag. Den stannar också kvar i inställt läge utan att krångla. Det medföljer dock inga gummidämpare för plant underlag. Handtaget är hårt utformat och det är endast en enkel rem som går att dra åt kring handen. Staven känns tung efter ett tag och greppet är mycket hårt. Gåstaven motarbetar också svängrörelsen och passar till trekking men kan inte rekommenderas till stavgång. Längd 110-140 cm.

Black Diamond Gradient
Black Diamond GradientGradient är en ställbar gåstav i aluminium från Black Diamond. Stavlängden är mycket enkel att ställa in och reglera och stannar kvar i inställt läge. Handtaget är greppvänligt utformat i korkimitation vilket ger behaglig känsla och stadigt grepp. Det finns endast en rem till handleden och ingen remhandske som kan spännas runt handen. Gummidämpare medföljer inte för stavgång på asfalt. Stavarna är mycket sköna att gå med och det är lätt att utföra pendelrörelsen korrekt. Stavarna passar bra till både trekking och stavgång. Längd 110-140 cm.