Sök

Råd & Rön testar herrskjortor

2003-11-10

Vill man ha en tålig skjorta som är snygg till kostymen, klarar av vardagens slit och många tvättar kan man lugnt handla billigt. Dyrast är nämligen inte alltid bäst, säger testarna.

Modell Pris Kommentar
H&M 250 "Prisvärd"
Åhléns 350 "Uttunning, hål"
Boss 800 "Svag"
Stenströms 800 "Sneda, vridna kantsömmar"
Gant 850 "Bäst"
Dahlin 950 "Enkla sömmar"
Melka 600 "Sneda, rynkiga kantsömmar"
Kappahl skjorta 200 "Starkast"
Riley 500 "Uttunning, hål"
Batistini 400 "Svagast rivstyrka"
Tiger 800 "Snedvridna kantsömmar"

Sammanfattning

Hur mycket ska en vanlig bomullsskjorta tåla? Hur ofta kan man tvätta den och krymper den mycket? Råd & Rön testar elva vanliga herrskjortor och utsätter dem både för slitagetest och tvätt. Det skiljer hela 750 kr mellan den billigaste och den dyraste skjortan, så det är förstås särskilt förargligt om skjortan är dyr och sömmarna blir sneda eller om den krymper efter tvätt. I testet visar det sig också att dyraste prislappen inte alltid är en garanti för bästa kvalitet och att en strykfri skjorta också kan behöva strykas om den ska vara lika fräsch nästa dag.

Inledning

Råd & Rön menar att den klassiska herrskjortan ska tåla kontinuerligt slitage och att tvättas regelbundet. Man låter Textil och Läderlaboratoriet testa elva vanliga ljusblå bomullsskjortor med varierande prislapp som passar till kostym. Man undersöker hur mycket dessa skjortor krymper och hur mycket strykning, nötning och rivning de tål. Klara skillnader i kvalitet uppmättes. Billiga skjortor kan faktiskt tåla en hel del mer slitage, exempelvis vid kragkanten. Många skjortor får fula sömmar efter tvätt. De bästa och prisvärdaste skjortorna kom från KappAhl och H & M och skjortan från Gant fick bäst resultat i testet. Sämst betyg fick skjortan från Batistini.

Skjortan från Kappahl är billig och prisvärd. Den får bäst betyg i nötningstestet. Hela 9 minuter tar det innan det går hål på skjortan, men den saknar knappslå. H & M:s skjorta är prisvärd och stark i testet, men har enkla sömmar på insidan som kan gå sönder. Nästan lika fin efter tvätt som när den är ny. På Åhléns skjorta går det hål i efter 4 minuter. Den blir också rätt uttunnad. Batistini har en strykfri skjorta som inte klarar testet så bra. Den nöts och slits och den har enkla sömmar på insidan.

Rileys skjorta klarar sig rätt bra i slitagetestet, men krymper mest, hela 1,5% på längden. Melkas strykfria skjorta är svag, tål inte mycket slitage och nöts fort. Kantsömmarna blir sneda och rynkiga vid tvätt. Boss bidrar med en skjorta som inte tål mycket. Den är sydd i den tunnaste tyget, nöts fort, men skickar med nål och tråd och extra knappar.

Stenströms strykfria skjorta med extra knappar har enkla sömmar på insidan. Kantsömmarna blir sneda och vridna efter tvätt. Dålig mönsterpassning på ärmen. Tiger har en 8 cm öppen söm i manschetten. Sömmarna blir sneda och vridna och skjortan mycket skrynklig efter tvätt. Gant har en väldigt slitstark skjorta. Har också den skjortan som är tjockast i kvaliteten. Den är slät och stark och krympte inte alls i tvätten. Dahlin har dyrast skjorta med medelkraftigt tyg och enkla sömmar på insidan.

Senast uppdaterad: 2019-03-08
Av: