Sök

Ljuset i tunneln

2002-09-26

De tält som TrailWalk testat representerar olika prisklasser och har i och med detta mycket skilda egenskaper. Men betyder högst pris också bäst kvalitet?

Modell Pris Kommentar
The North Face Chattanooga 3 3900 "Easy to pitch"
Vango TBS Equinox 250 3500 "Good design features"
Jack Wolfskin Pocket Hotel 2000 "Not for wet and wind"
Hilleberg Nammatj 2GT 5900 "Stability is excellent"
Vaude Ferret III 3900 "A big, roomy tent"
Wynnster Hornet 3 2300 "A good choice"

Sammanfattning

Av de sex testade tälten får Hilleberg Nammatj det bästa omdömet av TrailWalk, men det är även markant dyrare än övriga testade produkter. The North Face Chattanooga 3 får också goda omdömen.

Inledning

Vikt, stabilitet och rymlighet är viktiga faktorer för ett tält. Dessa skiljer sig åt mellan de sex testade tälten för två eller tre. Hilleberg Nammatj 2GT får högst betyg på grund av stabilitet och god kvalitet men är också tre gånger dyrare än det billigaste tältet i testet. Beroende på hur rymligt man vill ha sitt tält är designen olika hos modellerna liksom användarvänligheten.

Hilleberg Nammatj 2GT har ett högt pris jämfört med övriga tält, men det höga priset är motiverat med tanke på den superba kvaliteten. Tältet är rymligt för två personer och stabiliteten är utmärkt när tältet är fullt uppsatt och änden på tältet står i vindriktningen. Tältet är även enkelt att sätta upp på några minuter. The North Face Chattanooga 3 är något lättare än övriga tremanstält men har ändå gott om utrymme. Tältet är enkelt att sätta upp. Tältsäcken är i minsta laget. Finns även i tvåmannaversion och är då 900 gram lättare.

Vaude Ferret III är stort och klumpigt men inte alltför tungt sett till storleken. Det massiva förtältet sväljer lätt tre personers packning samtidigt som det finns plats för matlagning. Dörrar i bägge ändar. Tältet tar några minuter att sätta upp. Vango TBS Equinox 250 är ett av de tyngsta och mest lämpat för tillfällen då lättviktstält inte är ett krav. Tältet har generös längd. Förtältet är rymligt och sväljer packning och matlagning utan problem. Designen är snygg men tältet sättes upp inifrån vilket kan vara lite krångligt.

Wynnster Hornet 3 är ett stort tält som enkelt sväljer tre personer med tillhörande utrustning. Det är det bredaste tältet och högre än genomsnittet men också i tyngsta laget. Det är krångligt att packa ner i säcken. Ett bra val sett till priset med en förmodad kortare livslängd. Jack Wolfskin Pocket Hotel är ett tvåmannatält med två förtält i minsta laget. Då tältet står med kortsidan mot vindriktningen regnar det in i bägge öppningarna (!). Tältet är enkelt att montera men upplevs ostadigt i stark vind. Fördelar är låg vikt och lågt pris.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: