Sök

Kalle Anka fötter i snön

2003-03-24

Finska Retki testar snöskor för bättre framkomlighet i kuperad terräng. Betygen varierar starkt men dyrast är för en gångs skull också bäst i test.

Modell Betyg Pris Kommentar
TSL 227 4/5 1900 "Nästan lika bra"
GW Snow Trail 1036 3/5 3200 "Tyngsta skon"
Salomon Raid 3/5 1450 "Passar även barn"
Vaude 2/5 2100 "Dålig axelisering"
Wilcox & Williams 2/5 3300 "Största bärytan"
Tubbs Altitude 36 4/5 3600 "Testvinnaren"
MSR Denali Ascent 4/5 2150 "Bästa fästförmågan"
Tubbs Mountain 30 3/5 3300 "Bra i tunn snöskorpa"
Atlas 1033 2/5 3400 "Mycket rörlig bindning"
Alposet Pro 2/5 1450 "Bra bärighet"
Alposet Ultra 1/5 1150 "Den lättaste skon"

Sammanfattning

Av de 11 testade snöskorna tog Tubbs Altitude 36 totalsegern. Den är visserligen dyrast men håller hög kvalitet och fungerar bra, även om de billigare TSL och MSR har bästa fästet bland modellerna. Bindningarna till skorna från Vaude och Alposet är inte de bästa möjliga och gången känns inte bekväm. De flesta skor är 50-90 cm långa, med undantag för klassiska Wilcox & Williams 150 cm.

Inledning

Även skickliga skidåkare behöver snöskor ibland. Speciellt i buskig skog och i svår, kuperad terräng blir snöskorna händiga att ha med sig. För den som inte kan åka skidor är snöskorna helt suveräna men små snöskor gör relativt liten nytta och om man klarar sig med små snöskor skulle man troligtvis klara sig utan helt, menar testaren.

Bra bärighet är en väsentlig aspekt i Retkis test av snöskor. Ju större yta, desto bättre bärighetsförmåga. En annan viktig komponent är bindningen. Om foten inte får röra sig fritt känns det obekvämt att gå och dessutom blir snön kvar på skorna. För att steget ska vara balanserat är det väsentligt att bindningen ligger i mitten. Bindningen ska fungera även i kallt väder och när man har handskar på sig. Ju större tyngd, desto större snösko. Längden varierar från 50 cm upp till extrema 150 cm hos Wilcox & Williams gammaldags skor med tennisracketform.

Tubbs Altitude 36 är testvinnaren. Bärytan är tillräckligt stor och skon fungerar även i djup snö. Skon är lätt och bindningen hygglig. Tubbs sko är av hög kvalitet men dyr. TSL 227 förlorade på den mindre storleken. Med större bäryta skulle den kunna vara segraren. Bindningen är lätt att använda med handskar. Stigningsjärnet under hälen fungerar utmärkt.

MSR Denali Ascent har bästa fästförmågan. Att spänna remmen kräver styrka och skicklighet. Axeln i bindningen är bra men krånglig i kallt väder. Förlängare (tails) kan köpas för 450 kr. GW Snow Trail 1036 fick minuspoäng för att skorna väger 3,2 kg paret. Bindningen är en annan svaghet. När gummit stelnar passar den inte längre skon. Men den är uthållig och passar hårt bruk.

Tubbs Mountain 30 fungerar bra i tunn snöskorpa. Bindningen kan kännas obehaglig med mjuka skor. Järnet i skosulan är överraskande tunt med tanke på att skon heter Mountain. Salomon Raid är en sko som passar även för barn. Järnet finns bara i bindningen och inte i skon vilket orsakade att den tappade fästet mitt i steget.

Atlas 1033 har en ovanlig bindning. Positivt är att den passar alla slags skor och går att använda med handskar. Fästförmågan är under genomsnittet. Vaude tillhör de lättaste skorna. Bindningen är utomordentlig men bakdelen slår mot hälen och snön blir kvar på bakre skodelen.

Alposet Pro är designad för stövlar. Bindningen liknar den på finska arméns skidor. Bärytan är stor vilket är bra. Snön blir kvar på ytan och i sulan finns inget järn. Wilcox & Williams Canadian Light Side har största bärytan vilket fungerar utmärkt i djup och lätt snö. Framsteget liknar skidåkning då det saknas järn i sulan. Alposet Ultra är mindre och har sämre bärighet än Pro modellen. Bindningen fungerar bra, men lossnar lite i sidled. Lättaste skon i testet.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: