Sök

I väntan på hal is

2006-01-03

Kylan är här och förhoppningsvis också säsongen för långfärdsskridsko. Smartson testar elva varianter med rem, lös häl eller snabbindning.

Modell Betyg Pris Kommentar
Birka 21/25 850 Nybörjarvalet
Blå Rottefella 19/25 1800 Njutbar
Viking 23/25 1000 Stabilast
Sweskate 18/25 1800 Snabbast
Lundhags Snabb 16/25 1200 Ris & Ros
Excelsior 12/25 325 Billigast
Excelsior Salomon 15/25 750 Högljudd
Pikmakarn Snabb 16/25 1100 Svårinställd
Pikmakarn Fri 16/25 1000 Medelsvensson
Zandstra Blade 17/25 1900 Passar alla
Zandstra Track 16/25 1500 Enkel

Sammanfattning

Även om årets kalla period bara tycks bli kortare och kortare och isarna lägger sig allt senare på sjö och hav, så brukar de snöfattiga vintrarna i Syd- och Mellansverige åtminstone bjuda på ett par tillfällen till åkning. Lägg till soligt väder och lite fika i ryggsäcken så har du perfekta förhållanden för en helg på långfärdsskridskor. Här testar vi elva skridskor inklusive bindningar, i prisklassen 325 till 1800 kronor. Dyrast är inte bäst!

Inledning

Vilken typ av skridsko och bindning du väljer beror till stor del på hur ofta eller hur långt du ska åka. Den klassiska modellen med rem är billig men inte så flexibel. Snabbindning på skridskon är smidigt, men bara om man har rätt typ av skor. Bindningen med lös häl fungerar som en klassisk skidbindning. Rembindningen är praktisk på så sätt att den passar vanliga pjäxor. Rembindningen ger inte samma frihetskänsla som bindningen med lös häl, men är stabil. Ju längre bak du sätter fästet, desto bättre går det att åka på knaggliga isar. Vill du däremot främst åka fort på släta isar ska bindningen placeras längre fram på skridskon.

Många långfärdsentusiaster har länge använt bindningar med lös häl, genom att helt enkelt montera skidbindningar på skridskorna. Numera har flera tillverkare anpassat sina skridskor till någon av bindningarna Salomon SNS, Salomon X-Adventure och Rottefella NNN. Att åka med lös häl känns i början lite som att åka med tofflor, men man vänjer sig snabbt. Känslan av frihet är tilltalande och det blir mindre problem med inställningen av bindningarna. Skenorna finns i regel i olika längder och de flesta brukar rekommendera din egna skostorlek plus 4-8 centimeter.

Så gjorde vi

Skridskorna har bedömts utifrån åkkänsla, upplevd kvalitet, funktioner, design och prisvärde. På grund av brist på naturlig is har skridskorna testats på spolad is. Maxbetyget är 25 poäng.

BirkaBirka
Skyllermarks Birka upplevs som mycket robusta och tåliga. Med en enkel nylonrem spänner man fast sina pjäxor eller vandringskängor i den ställbara bygeln på framspännet. Skridskorna är lättåkta och nästan lika stabila som de bästa modellerna. Att ställa in bindningarna så att de passar pjäxan går smidigt och det bakre spännet kan justeras även i sidled med medföljande nyckel. En prisvärd skridsko för nybörjaren som säkert också håller i längden.

Blå Rottefella skridskoBlå Rottefella
Skyllermarks Blå är en bred modell som ger skön åkning, testets Volvo om man så vill. Vi använde Rottefellabindning, men Blå finns även med Salomon SNS eller X-Adventure. Åkningen är mjuk och stabil och man störs inte av återfjädringen på samma sätt som hos andra modeller med lös häl. Fotdelen är färgad i behagligt blå färg. En skridsko att lita på, såväl till långturen som till lite söndagsåkning, även om det kostar en slant.

Viking skridskoViking
Skyllermarks Viking är en lättåkt allroundskridsko med bra glid och mjuk åkning. Den passar traditionella pjäxor och vissa vandringskängor. Den breda bindningen ger extra stabilitet och ställer inte så höga krav på rätt sko, vilket gör det enkelt att åka även om man inte är van. Det är lätt att ställa in fästena för vilket en nyckel medföljer. Snowboardbindningen har också fördelen att kunna regleras även under åkning.

Lundhags Sweskate skridskoSweskate
Med Sweskate från Lundhags får man upp farten riktigt ordentligt. Skridskorna är slimmade och smidiga. Det är inga problem att vända på en femöring och ifall Skyllermarks Blå är Volvo så är det här testets Porsche. Passar till Salomon SNS X-Adventure, som enklast tas på och av med hjälp en stav. När man fått upp farten kan man störas lite av den starka återfjädringen i bindningen som gör att skridskon slår tillbaka mot foten. Även om det är en bra modell känns priset högt.

Lundhags Snabb skridskoLundhags Snabb
Snabb går som namnet antyder snabbt att ta på sig, tills man kommer till fångremmarna där man måste ta av sig vantarna för att få dem på plats. Den remlösa bindningen tar en stund att montera och passar en vanlig pjäxa, men det krävs en stabil sko eftersom bindningen inte ger så mycket stöd. Konstruktionen är rejäl till hälen, men klenare till tådelen. Alla inställningar görs med medföljande nyckel som gärna kunde varit större.

Excelsior skridskoExcelsior
Med fast häl som ger en något sladdrig känsla. Skenan som är nitad har låg vridstyvhet och remmarna kan vara knepiga att få på plats. Skridskon är dock lätt och passar till vanliga pjäxor. Inställningarna kräver både skiftnyckel och skruvmejsel, men detta medföljer inte. Om du inte har så höga krav är detta ett superbilligt alternativ, eftersom priset bara är en tredjedel jämfört med konkurrenterna.

Excelsior Salomon skridskoExcelsior Salomon
Excelsior passar bra med Salomon SNS-bindning för fri häl. Den känns dock enklare och mindre vridstyv jämfört med de andra löshälsskridskorna. För den som vill prova att åka med lös häl, utan att lägga ut alltför mycket pengar, kan skridskorna säkert fungera. Men ska man åka mer regelbundet bör man nog investera i rejälare doningar. På det hela taget får man annars hyfsad åkning till en billig penning, även om skridskon klapprar en hel del mot isen.

Pikmakarn Snabb skridskoPikmakarn Snabb
Pikmakarns Snabb har många inställningsmöjligheter, men ett otal skruvar och smådelar gör att det tar sin tid. Längs fotdelen löper en skåra som används för montering av bindningarna. Eftersom det inte finns några remmar som ökar stabiliteten krävs en styvare sko. Visst är konstruktionen av hög kvalitet, men åkningen känns slirig och instabil vilket antagligen beror på slipningen. Positivt är att man enkelt kan sätta ihop skridskorna med fångremmarna så att skenorna skyddas vid transport.

Pikmakarn Fri skridskoPikmakarn Fri
Fri påminner om Excelsiors löshälsmodell men känns kraftigare och mer vridstyv. Modellen håller bra kvalitet, men känslan i åkningen når inte riktigt upp till övriga modeller med lös häl. Bindningen är en Salomon SNS vilket är praktiskt om man redan äger ett par sådana pjäxor för skidor, men det går att få med annan bindning. Skena och chassi är samma som för Snabb, men i detta fall verkar skenan bättre slipad.

Zandstra Blade skridskoBlade
Zandstra Blade har en smal, fartfylld form som bjuder på både snabbhet och stabilitet, vilket gör detta till en skridsko som kan passa de flesta. Den är inte riktigt lika snabb som Lundhags Sweskate, men även här känner man av återfjädringen. Blade är inte direkt billig men ändå ganska prisvärd. Bindningarna är Rottefella NNN som passar pjäxor från till exempel Crispi eller Alpina.

Zandstra Track skridskoTrack
Track är en annan skridsko från Zandstra som dock inte övertygar på samma sätt som Blade. T-profilen är här både bredare och enklare utförd. Åkningen blir behaglig men inte riktigt lika mjuk som hos Blade, då återfjädringen är påtaglig. Track har också Rottefella NNN-bindning och ett lite förmånligare pris jämfört med de andra skridskorna i samma klass. Sammantaget en något billigare variant av Zandstra Blade.