Sök

Äventyra inte fötterna på turen

2005-10-06

Att gå ut och vandra är en rogivande upplevelse. Med de rätta skorna blir turen bekväm, på såväl plana underlag som kuperad terräng. Smartson testar tio lätta vandringsskor för dagstur.

Modell Betyg Pris Kommentar
Montrail Hurricane Ridge 20/25 1450 Bäst i test
Merrell Chameleon II 14/25 1100 Low-Hitech
Crispi Tinn 16/25 1300 Mjukis
Lowa Klondike II 15/25 1400 Bra men trist
Garmont Nagevi 20/25 1000 Allround
Montrail Stratos 14/25 1600 Stabil
Merrell Reactor 16/25 800 Prisvärd
Salomon Extend Low 12/25 900 Instabil
Haglöfs Trail Low 16/25 1400 Stilren
Lowa Renegade II 14/25 1700 Klassiker

Sammanfattning

Med utgångspunkten att fötterna bär upp resten av kroppen bör man alltid välja skor med omsorg. Både för vardag och vandring. Belastas fötterna fel blir även övriga kroppen lidande, som till exempel rygg, knän och anklar. En bra vandringssko ska därför ge stadga, stöd och dämpning. I testet presenterar vi skor för längre promenader och lättare turer med daypack. Materialen är av varierande slag, vanligast är läder eller syntet med Gore-Tex och/eller gummi på utsatta ställen. Sulan är oftast av märket Vibram. Priserna varierar från 800 till 1600 kronor.

Inledning

Modellernas konstruktion skiljer sig åt en del beroende på vilket användningsområde skorna är konstruerade för. En generell riktlinje är att höga skor är bättre till tung packning och krävande underlag, medan lägre skor möjliggör en mer varierad användning. De skor som faller testarna i smaken är de modeller som har stadig bakkappa (håller hälen på plats), och som är stadiga utan att vara stela i sidled. Ett bra alternativ är en lätt och mångsidig lågsko för lättare vandring och komplettera den med ett par rejäla, täta kängor när du ska ut på blöta myrmarker och vandring utanför leden. Att gå på skrå i stenskravel eller kuperad terräng med instabila skor är inget som rekommenderas. Att välja rätt skor är med andra ord både viktigt och svårt. Ta reda på vilka förhållanden, användningsområden och vilka krav på stabilitet du söker innan du köper skor. Inga fötter är lika och det gäller därför att prova många modeller både i butiken och hemma.

Så gjorde vi:
Vi har bedömt kvalitet, prisvärde, design, komfort och användningsområde. Varje sko har testats med lättare packning både på asfalt och i kuperad terräng. Skornas vattenbeständighet har även provats. Testpatrullen bestod av två män och en kvinna. Maxbetyg 25 poäng.

Montrail-Stratos

Montrail Stratos
En halvhög vandringssko med bra flexibilitet i sidled och i framdel. Stratos är ämnad för dagsturer med packning i kuperad terräng. Testlaget uppskattar skons komfort och stabilitet, som är särskilt bra för personer med svaga fotleder. Skönast i terräng, men fungerar även kortare sträckor på vanlig väg. Skon blir lite för varm under hetare dagar. Designen upplevs som intetsägande. Överlag gillas skon men priset känns i överkant. Lätt att ta av och på sig.

Montrail-Hurricane

Montrail Hurricane Ridge
Montrails lättviktare har perfekt passform samt bra grepp och stabilitet. Modellen har en sportig stil och passar både för stadsvandring och för långa vandringar med lätt packning. Skon ger bra grepp på gräs, lösa underlag och stenhällar. Den helsydda stretchplösen gör att foten håller sig på plats utan skavsår, men skon är svår att få på sig. Helsyntet med Gore-Tex gör att skon håller tätt. Hade skon varit lite högre skulle den lämpat sig bättre till tung packning, samtidigt som den då skulle tappa i smidighet.

Merrell-Reactor

Merrell Reactor
En modern sko med ovandel i läder uppbyggd på en Vibramsula som ger bra grepp på bergshällar. Bakkappan är stabil men sulan är relativt mjuk. Merrell Reactor passar bäst i snäll terräng. Ett minus är att den inte står emot vatten men samtidigt andas den bra. För strax under 1000 kronor får du en trevlig sko med praktisk snörning, bra andning men med en del plastiga detaljer. Dammodellen i vitt och rött är perfekt som citysko.

Merell-Chameleon-II

Merrell Chameleon II
En kaxigt designad sko för den som vill se sportig ut på gatan. Chameleon II är ett får i ulvakläder och inget förstahandsval när det gäller tuffare terräng. Passformen är bred och sulan ger inget bra grepp på våta underlag. Chameleon ger en känsla av clownskor med bred framdel och då sulan är smal lämpar den sig inte till att bära packning med. Alla sömmar på utsidan känns onödiga. Överlag upplevs skon som lätt och att den andas bra men fungerar bäst i stan.

Salomon-Extend-Low

Salomon Extend Low
En rund och bullig sko för dagsturen. Salomon Extend Low är konstruerad i läder med gummiförstärkning. Skon känns skön och Contagripsulan ger bra grepp, men är instabil i kuperad terräng med packning. Skon är för mjuk och bakkappan för sladdrig. Modellen passar inte smala fötter. Det som talar för Extend Low är priset och den tjocka vadderingen.

Crispi-Tinn

Crispi Tinn
En halvhög läderkänga som överraskar med bra komfort och väl avvägd stabilitet. Crispi Tinn har en bra förstärkning runt hela undre halvan. Det som saknas är en bättre vaddering i skaftet vilket hade skyddat fötterna mot stenar och grenar. Testlaget gillar annars modellen för att den inte blir alltför varm, samt för att den känns trygg med ryggsäck på ojämnt underlag. Modellen finns med Gore-Tex membran till ett högre pris.

Garmont-Nagevi

Garmont Nagevi
Garmont har konstruerat en stabil lågsko i syntet som passar för enklare strapatser på asfalt och i snäll natur. Skons största fördelar är dess passform och stabilitet. Vid längre turer finner testlaget att Vibramsulan verkligen gör sitt jobb, även om skon inte tillhör de mest stabila. Det är dock inga tendenser till att kliva snett i terrängen, trots att modellen är ganska låg. Nagevi är bästa köp om du vill kunna kombinera vanliga promenader och lättare dagsturer i terräng till ett bra pris.

Haglofs-trail-low

Haglöfs Trail Low
Haglöfs låga sko är mycket behaglig på längre turer i kuperad terräng. Trail Low har Vibramsula, ordentligt Gore-Tex membran under ytan av syntet och gummi samt bra snörning. Den robusta sulan och den väl tilltagna bakkappan gör att du inte vrickar fötterna i första taget. Skon kräver dock att du går in den ordentligt, eftersom den är ganska hård till en början. Plösen knölar sig lätt. En tung och rejäl sko som inte passar så bra på shoppingrundan, men väl på fjället.

Lowa-Klondike-II

Lowa Klondike II
Lowa Klondike är en låg promenadsko som har en mycket bra svikt. Den erbjuder bra rörlighet i sidled samt i främre delen. Klondike känns gedigen och man tar sig fram utan problem även i kuperad terräng. Skons fördelar är just dess stabilitet, men den är alldeles för tråkig i utseendet. Modellen påminner om en arbetssko för hantverkare. Hade priset varit lägre hade Klondike varit ett hetare alternativ. Dammodellen Pinto Lo i svart läder är däremot en av testfavoriterna.

Lowa-Renegade-II

Lowa Renegade II
En traditionell känga som fungerar bra året om. Utförandet är ganska enkelt, utan utsvävningar. Lowa Renegade II har testets högsta skaft och är också den rymligaste. Testlaget tycker om den välventilerade skon som har hög komfort och som är lätt att hålla ren. Renegade fungerar bra för dagsvandringar med lätt ryggsäck. Gore-Tex membranet hindrar inte att skon andas bra. Priset är dock ganska högt och marknaden erbjuder gott om bra, höga kängor för lägre pris.

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: