Sök
Test – Philips SCF284

Test – Philips SCF284

Ånga bort bakterier

2011-09-19

God hygien är viktigt när det kommer till hantering av nappflaskor, nappar, bröstpumpar och andra bebishjälpmedel. Med Philips Avent SCF284 ångsteriliserar du enkelt dina föremål och håller bakterierna borta.

Philips SCF284_betyg

Att koka bebistillbehör har nog alla föräldrar gjort, förhoppningsvis. Det är inte jobbigt i sig att slå på en kastrull med vatten. Men du måste ha koll så att vattnet inte kokar över eller att du inte torrkokar napparna. Och kastrullen måste vara stor nog att rymma nappflaskor.

Philips SCF284_1

Enkel med otymplig
Philips ångsterilisator ska på ett snabbt och effektivt sett underlätta steriliseringen för småbarnsföräldrar. SCF284 är en tämligen stor pjäs och tar upp en hel del yta på diskbänken men med tanke på syftet så känns hushållsapparaten okej att ha framme. Den kanske inte är en fröjd för ögat men ändamålet vinner kampen. Sterilisatorn består av en basenhet med vattenbehållare, två korgar samt ett lock. Monteringen går snabbt och det är lätt att förstå hur delarna ska sitta ihop.

Liten eller stor
Välja mellan att använda den lilla eller stora korgen. Den lilla används med fördel när du vill sterilisera mindre föremål som exempelvis nappar. Den stora används till flaskor, tallrikar och bröstpump. Det går även bra att använda båda korgarna samtidigt och då staplas dessa på varandra. I manualen finns tydliga bilder på hur du ska göra vilket är bra. Vid full kapacitet rymmer sterilisatorn 6 stycken flaskor på 330 ml. Enligt tillverkaren hålls föremål sterila i upp till 24 timmar så länge de förvaras i apparaten efter sterilisering utan att locket lyfts.

Philips SCF284_2

Sköter sig själv
Steriliseringsprocessen är enkel och sköter sig själv under förloppet. Fyll vattenbehållaren i basenheten med max 100 ml vatten. Placera valfri korg på enheten och lägg i föremålen som ska steriliseras och avslutningsvis fäst locket på korgen. Därefter är det bara att sticka in kontakten i uttaget och trycka på strömknappen. Uppvärmningen av apparaten tar cirka 4 minuter och ångsteriliseringsprocessen cirka 6 minuter. Maskinen stängs av automatiskt när den är klar men blir väldigt het efter användning och du bör vänta i minst 5-6 minuter innan du avlägsnar locket och plockar ur de steriliserade föremålen. Om du ger dig på apparaten direkt efter avslutad process finns det risk att du bränner dig. Värt att notera är också att det finns en liten öppning på locket där ångan kommer ut. Maskinen bör alltså stå fritt så att den varma ångan inte åker upp under ett köksskåp och det gäller att vara uppmärksam så att du inte får den varma ångan i ansiktet.

Efter avslutad sterilisering är det bara att plocka ur föremålen med den medföljande tången. Det bildas en del kondens vilket resulterar i blöta objekt och det är därför en god ide att låta dem torka på en ren kökshandduk. Även maskinens delar är blöta efter användning och det stannar kvar en del vatten i behållaren vilket gör att du antingen får hälla av det överflödiga vattnet eller torka bort det.

Philips SCF284_3

Nödvändig barnpryl?
Barn har generellt sämre immunförsvar och är mer mottagliga så det är med gott samvete man serverar välling i flaskan eller ger barnet sin napp efter att de steriliserats med Philips ångsterilisator. Är det då värt att slänga ut 800 kronor i jämförelse med att koka föremålen i en kastrull. Ja, det beror nog på hur bekväm du är. Det är förvisso enkelt att sterilisera med den traditionella kokningen men Philips maskin gör det faktiskt ännu enklare och sannolikheten att du steriliserar oftare är större med Philips maskin.

Så gjorde vi
Philips SCF284 har använts i hemmamiljö. Vi har steriliserat nappflaskor, nappar, muggar, tallrikar och barnbestick. Därefter har apparaten bedömts utifrån kvalitet, design, kapacitet, funktion och prisvärde. Maxbetyg är 25.

Produktfakta
Mått (hxbxd): 34x28x17 cm (mått för samtliga korgar och lock)
Sladdlängd: 94 cm
Effekt: 650 w
Cirkatid: 4 min uppvärmning, 6 min sterilisering, 5 nedkylning
BPA-fritt material: Ja
Automatisk avstängning: Ja
Passar: Justerbar storlek, passar flaskor med vid och smal hals
Sterilisering: Ångsterilisering som dödar 99,9 % bakterier
Tillbehör: Tång medföljer
Cirkapris: 800 kronor

Läs mer på: www.philips.se