Sök
Test - Doomoo seat

Test - Doomoo seat

Skönt häng i överflödig sittkudde

2011-09-26

Doomoo seat är en sittpuff innehållande små eps-kulor som formar sig efter kroppen och möjliggör en avslappnad halvliggande ställning. Läs vad Smartsons testare Frida Välimaa tycker om produkten.

Doomoo seat-betyg

Den mjuka sittpuffen Doomoo seat påminner om de saccosäckar man hade hemma när man själv var barn, fast mindre. Det är en växaprodukt som passar nyfödda bebisar och barn upp till cirka 30 kilo enligt tillverkaren. Överdraget med 3-punktsbältet tas lätt bort genom att dra upp dragkedjan och under den gömmer sig en slät front som passar bra till barn som inte längre behöver bältet.

Doomoo seat-1

Svårt att få till bra sittläge
Sittkudden är fylld med prasselfria kulor av polystyren och har ett 3-punktsbälte som man kan spänna fast barnet i. Fördelen med sittkudden är, att den till skillnad från många babysitters, kan användas direkt från födseln då den formar sig efter barnet och ger bra stöd för huvudet. Kudden går att puffa till om man vill ändra sittläge på barnet vilket är bra. I vårt test sjunker barnet ofta ner med huvudet och blir mer liggande än sittande. I början av testperioden, när barnet var mindre, var det helt okej men i takt med att han växter och är mer medveten om vad som händer runt omkring blir han irriterad när detta händer. Man får ofta vara där och puffa till kudden. Men får du in ett bra läge från början när barnet placeras i kudden så funkar det. Upplevelsen är att formen ändras ganska mycket efter hur barnet växer, ju större barnet blir, desto mer kompakt blir kudden. 

Doomoo seat-2

Lättskött men platskrävande
Ett stort plus är att kudden är formbar, smidig att flytta och lättskött. Överdraget går att tvätta och dess yta upplevs smutsfrånstötande även om det fanns visa tveksamheter när testexemplaret packades upp. Den beige färgen kändes inte helt barnvänlig. I vårt test har Doomoo seat använts mycket i köksmiljö där barnet har suttit med när mat har lagats och disk har plockats. Här känns det som att barnet har bra uppsikt och är nöjd då han kommer upp i det halvsittande läget. Nackdelar med sittkudden är att den är relativt platskrävande och att barnet blir passivt. När de väl sitter på plats kan de inte gunga eller röra sig så mycket. Även priset kan upplevas som ett minus då det är tämligen högt. 

Doomoo seat_2

Onödig och dyr
Doomoo seat  är ett bra alternativ till en babysitter och har man gott om plats kan man förstås ha båda. Men uppfattningen är att Doomoo seats användningsområde är mer begränsat, men det är självklart en smaksak och individuellt från barn till barn vad som funkar bäst för dem. Tillverkaren menar att Doomoo seat är en växaprodukt som kan användas av barn upp till 30 kilo. Sjuåringen i detta test väger 25 kilo och är 121 centimeter lång. När hon på eget initiativ sätter sig på kudden ser hon ut som en jätte i lilleputt land. Det slutar ofta med att med att hon lägger sig på golvet bredvid och använder produkten som en huvudkudde, eller lutar sig mot den med armbågen. Även om Doomoo seat fungerar bra till minsting är frågan om det inte är en ganska onödig pryl, speciellt med tanke på priset på cirka 1500 kronor. Ett par stora kuddar på en filt på golvet fungerar precis lika bra!

Så gjorde vi
Doomoo seat har testats av en liten familjemedlem som under testperioden varit i åldern sex till tio veckor. Den har även testats av en sjuåring som väger 25 kilo och är 121 centimeter lång. Sitttkudden har använts regelbundet och bedömts utifrån design, kvalitet, kapacitet, funktion och prisvärde. Maxbetyg är 25.

Produktinfo
Doomoo seat är en mjuk sittpuff i tre delar, från nyfödd upp till barn på ca 30 kilo. Överdrag av strechnylon, eps-kulor och sidor i lättavtorkad PVC som torkas av med vatten. Överdragen kan tvättas i 30 grader.

Mått: 65x55 cm, höjd 15-40 cm
Vikt: 3,2 kg
Cirkapris: 1500 kr 

Köpinfo:www.rollabout.se, 08-6682044