Sök
Test – 9 barnmatstolar

Test – 9 barnmatstolar

Varsågod och sitt!

2009-10-12

Från 6-9 månaders ålder kan de flesta barn sitta själva på en alldeles egen stol vid middagsbordet. Smartson testar 9 barnmatstolar där Stokke Tripp trapp är bäst i test och Akta graco Tea time utses till bästa budgetval.

Modell Betyg Pris Kommentar
Stokke Tripp trapp 23 1550 Bäst i test
Brio Sit 22 1500 Stabil
Svan of sweden Svanstolen 22 1600 Hög kvalitet
Akta graco Tea time 21 700 Bästa budgetval
Childwood Alu&teak 21 2500 Rejäl
Carena Hög bordstol 17 350 Portabel
Ikea Antilop 15 100 Självklar extrastol
Childwood Delta white 12 2000 Osmidig
Robust 12 1600 Oförändrad långkörare

Sammanfattning

Det finns många tillverkare av matstolar på marknaden och det är inte lätt att veta vilken modell man ska välja. Vissa modeller är smidiga att ta med på resan och andra ger möjlighet för barnet att växa i.

Inledning

Att välja matstol
De justerbara stolarna ligger ofta i en högre prisklass men gör det möjligt för barnet att fortsätta använda stolen även när det är i skolålder. Genom att montera av bygel och grenskydd samt justera sits och fotstöd blir matstolen mer lik en vanlig stol. Om ett barn ska vistas i matstolen under längre stunder är det viktigt att modellen är försedd med ett fotstöd. Utan stöd kan barnets lår belastas genom att baksidan pressas mot kanten. Fotstödet kan dock göra det enklare för barnet att klättra ur stolen. Det är även bra om framkanten på sitsen är rundad. Ytterligare modell är de som monteras fast på bordskivan och som lämpar sig för resor eller vid kortare användningstillfällen.

Säkerhet - Ställ krav  

Det finns några krav man som förälder bör ställa. En av de viktigaste aspekterna är att stolen är stadig, så att den inte välter bakåt eller åt sidorna om barnet tar spjärn mot bordet eller klättar på den. För att minimera risken att stolen tippar bakåt finns lösa tippskydd att köpa. Dessa fästs i stolen och bordskanten och gör att stolen inte kan flyttas alls. Det är även bra om bygel och grenskydd bidrar till att barnet inte riskerar att ramla ur och rundade hörn, kanter och beslag är att föredra. En sele kan förhindra att barnet ställer sig upp vilket är en av de vanligaste olyckorna. Kom också ihåg att aldrig lämna ett barn ensam i en matstol.

Skötsel - Kan sittkudden tvättas?

Det blir ofta kladdigt när det små ska äta och stolen ska därför vara lätt att hålla ren. Om stolen har allför många skrymslen och vrår där mat kan samlas blir det svårare att hålla den fräsch. Släta och lättorkade ytor är att föredra. Till de flesta stolar finns någon typ av sittkudde. Det är viktigt att dessa är löstagbara och att de kan tvättas i maskin. Ibland ingår det i priset men till vissa modeller kommer detta som tillval, fråga i butiken om du är osäker vad som följer med.

Så ska en stol vara märkt
Enligt konsumentverket ska en hög matstol tydligt vara märkt med:
Namn, varumärke eller annan beteckning för identifikation av antingen tillverkare, distributör eller återförsäljare.
En referens till den standard vars krav stolen uppfyller.
Texten: Varning. Lämna inte barnet utan uppsikt.

Så gjorde vi

Stolarna har testats och bedömts utifrån hanterbarhet och användningsområde, flexibilitet, rengöring. De har betygsatts med avseende på kvalitet, kapacitet, design, funktioner samt prisvärde. Priserna är rekommenderade cirkapriser och kan variera hos återförsäljarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Stokke Tripp trapp - Bäst i test

Material: Trä med beläggningbetyg
Sitshöjd: Justerbar
Övrigt: Som tillval finns sele, sittkudde och ett babyset där ryggplatta, bygel och bygelrem ingår.
Omdöme: Tripp trapp är en stabil stol vars sits och fotstöd enkelt justeras i höjd- och djupled. Detta kräver en insexnyckel så det gäller att inte tappa bort den medföljande nyckeln. Den vadderade dynan med ryggstöd är tillsammans med den löstagbara bygeln lämplig för minstingen. Dock passar stolen bäst för lite större barn då den är bred nog till vuxna. De bakre benen går långt ut vilket gör att de är lätta att snubbla på. Stora ytor som är lätta att rengöra och hållbart material som kan bli fult med åren. Stolen tar relativt stor plats men är smidig att flytta på. En investering som håller hela uppväxten.
Cirkapris: 1550 kronor

Brio Sit - Stabilbetyg

Material: Trä, stål, kompositplast
Sitshöjd: Justerbar
Övrigt: Bygel, sittkudde och bricka köps separat.
Omdöme: Lättmonterad stol med slitstarkt material som är lätt att hålla rent och fräscht. De bakre benen stabiliserar stolen på ett mycket bra sätt men det är lätt att som förälder snubbla över dessa. Fotstöd och sits är justerbara och bygeln plockas lätt bort så att stolen kan användas när barnet blir större. Den vadderade sittudden är enkel att torka av men ytan är en aning hård. Bra att stolen har mjuka former och kanter. Plus även för selen som skyddar barnet från att ramla ur. Modellen är tung vilket gör den svårburen men kan hängas upp på bordet om golvet ska städas. Brickbordet klickas enkelt fast på bygeln men detta kräver att en del av sittkudden tas bort. Minus för alla kostsamma tillbehör som nästan gör stolen dubbelt så dyr.
Cirkapris: 1500 kronor

Svan of sweden Svanstolen - Hög kvalitetbetyg

Material: Trä
Sitshöjd: Justerbar
Övrigt: Bygel, bord och dyna är tillval.
Omdöme: Svanstolen är en aning komplicerad att montera varför en stressfri miljö är bra. Bra med justerbart sittutrymme samt fotplatta. Plus även för att bygeln kan ställas in efter barnets kropp och storlek samt avlägsnas helt när barnet blivit större. Sitsen är dock liten vilket gör att större barn får svårt att passa in. Bordet har ett plastskydd vilket gynnar rengöringen och i det stora hela är modellen lätt att rengöra tack vare enkla ytor men skåror finns där mat kan samlas. Praktisk förvaring av bordet på stolens ryggstöd när det inte används. Svanstolen står stabilt och formerna är runda. Bra med vändbar dyna som går att tvätta i 40 grader. Stolen hängs smidigt upp på bordet när det är dags för golvstädning.
Cirkapris: 1600 kronor

Akta graco Tea time - Bästa budgetvalbetyg

Material: Metall och plast
Sitshöjd: 55 cm
Övrigt: Tygsits, brickbord och sele ingår i priset.
Omdöme: Aktas stol är genomtänkt och monteras enkelt ihop tack vare ett smart klicksystem, det går inte att göra fel då det tydligt framgår vart varje del ska sitta. Ramen är i aluminium vilket gör den lätt och tålig. Sittkudden är tillverkad i polyester/vinyl och torkas enkelt av men går även att maskintvätta. Plus för att modellen är utrustad med ett löstagbart fempunktsbälte. När stolen inte används kan den smidigt vikas ihop till ett kompakt format. Det medföljande bordet samt fotstödet är justerbart. Bordet är även lätt att få rent. Medföljande tygkorg placeras undertill där leksaker och haklappar kan förvaras. En prisvärd stol som är smidig att hantera och som tack vare materialet även kan användas på uteplatsen.
Cirkapris: 700 kronor

Childwood Alu&teak - Rejäl
betygChild
Material: Aluminium, teak
Sitshöjd: Justerbar
Övrigt: Inga tillval i nuläget.
Omdöme: Stolen från Childwood är tillverkad i odlad teak och behöver inte oljas in. Materialet kan dock blekna med tiden och kan därför behöva behandlas. Kräver viss montering men manualen är tydlig med bilder som underlättar. Både sits och fotstöd kan justeras men sittutrymmet är för stort för minstingen och idag finns inget babyinlägg att köpa till. Sitsen lämpar sig därför bättre för större barn och när bygeln plockats bort kan den likt Tripp trapp användas långt upp i åldern. Ingen direkt vältrisk, men stolen har en viss gungig struktur. Skrymmande modell som är en aning tung. Minus även för att kanterna inte är runda och att det kan samlas matrester i springor mellan träskivorna. En dyr stol som även lämpar sig för utomhusbruk.
Cirkapris: 2500 kronor

Carena Hög bordstol - Portabel

Material: Metall, tyg
Sitshöjd:betyg Hängs på bord
Övrigt: Inga tillbehör finns.
Omdöme: Carenas modell är den perfekta stolen att ta med på resan. Den monteras enkelt genom att hängas på bordet och skruvas fast med hjälp av två skruvanordningar som sitter undertill. Det smidiga formatet gör att den är lätt att bära med sig. Dock lämpar sig stolen endast för barn upp till 15 kilo och den saknar fotstöd. Sitsen av tyg plockas relativt enkelt av och kan maskintvättas i 40 grader. Själva ramen i stål är stabil men tygkonstruktionen på sitsen gör den lite svajig. Selen som bildar grenskyddet är inte helt optimal då det är svårt att få barnet på plats samtidigt som selen ska reglas. En prisvärd extrastol som är lätt att ta med.
Cirkapris: 350 kronor

Ikea Antilop - Självklar extrastol
betyg
Material: Propenplast, lackade stålben
Sitshöjd: 55 cm
Övrigt: Säkerhetsbälte medföljer, brickbord är tillval.
Omdöme: Antilop har en enkel konstruktion i formgjuten plast och löstagbara ben som gör den lätt att montera, flytta och rengöra. Det går smidigt att sätta i och ta ur barnet men kanten på bygeln känns inte helt optimal. Stolen lämpar sig bäst för barn upp till 3 år. Fotstöd saknas och stolen är inte justerbar. Det finns en viss risk att stolen tippar om barnet gungar fram och tillbaka och modellen är en aning ranglig sidledes och upplevs inte helt stabil. Plus för att säkerhetssele medföljer. Stolen rengörs enkelt med tvållösning och eftertorkas med en torr trasa. Ikeas prisvärda modell passar bra som extrastol när vänner kommer på besök.
Cirkapris: 100 kronor

Childwood Delta white - Osmidig

Material: Träbetyg
Sitshöjd: Justerbar
Övrigt: Vadderad tyginsats samt säkerhetssele finns som tillval.
Omdöme: Denna stol från Childwood har en stabil konstruktion men modellen är skrymmande och tung att bära. Plus för att nästan alla hörn och kanter är rundade. Både sitt- och fotplatta är enkla att justera och justeringsmöjligheterna ger lång användningstid och sitsens storlek gynnar äldre barn. För att minstingen ska sitta stabilt krävs ett babyinlägg. Som tillval finns en tvättbar, vadderad sittkudde samt säkerhetsbälte som gör det säkrare för barnet att sitta. Ytorna är enkla och stora och är därmed lätta att rengöra, men materialet kan lätt få repor och jack. Öppningar vid sidorna gör att det finns risk att barnet fastnar med benen om det busar runt. Hög prislapp och mer idérika stolar finns till lägre kostnad.
Cirkapris: 2000 kronor

Robust - Oförändrad långkörarebetyg

Material: Massiv björk, klarlackad
Sitshöjd: 50 cm
Övrigt: Inga tillbehör finns.
Omdöme: Tack vare konstruktionen är Robust en relativt enkel matstol att montera även om manualen kunde vara något tydligare. Stolen står stadigt och är lätt att flytta på. Modellen saknar justeringsmöjligheter vilket begränsar användningstiden även om bygeln kan plockas bort. Barnet placeras enkelt i stolen men bygeln i läder känns en aning hård till en början vilket kan ge upphov till skavsår. Sitsen är även den något hård och en sittkudde hade varit önskvärt. Öppningar vid sidorna kan göra att barnets ben hamnar fel. Stolen saknar fotplatta men har en smal skena som fötterna kan vila mot. Minus för att matrester gärna samlas vid grenremmen och kring lekkulorna på bygeln.
Cirkapris: 1600 kronor