Sök
Test - 8 Elektroniska barnvakter

Test - 8 Elektroniska barnvakter

Lyssna på barnen

2010-04-20

Ett extra öra eller öga som vaktar ditt barn ökar din rörelsefrihet. Smartson har testat åtta elektroniska barnvakter varav fyra stycken har videofunktion.

Modell Betyg Pris Kommentar
Cobra MT 800-2EVP 22 700 Bäst i test
Topcom Babytalker 1020 21 500 Bästa budgetval
Luvion Platinum Baby Monitor 20 2000 Utmärkt bild
Beaba Babycall HD 18 1500 Visar rumstemperatur
Doro BM Video 17 1700 Ergonomisk
Philips Avent SCD480 15 700 Stabil signal
Padwico 968 14 2000 Krångliga inställningar
Vision Nova Video Babycall 13 2000 Begränsad mottagning

Sammanfattning

De dyrare kameramodellerna utklassas i regel av de modeller som endast sänder ljud. Undantaget är Luvion som hamnar på tredje plats med bra ljud- och bildkvalitet samt ett gott helhetsintryck. Topplaceringarna intas av Cobras walkie-talkie med babyövervakning och TopComs Babytalker.

Inledning

Räckvidd
I testet finns både analoga och digitala barnvakter och flera har valbara kanalinställningar. Modellernas räckvidd varierar mellan 100 och 5000 meter beroende på hur omgivningen ser ut. Generellt har videomodellerna en kortare signal som lättare påverkas av annan elektronisk utrustning. Under testet såg vi prov på detta när Padwico slog ut datorns nätverksanslutning.

Sändare
Barnenheterna ska placeras på minst en meters avstånd från barnet. Vissa kameror har medföljande fästanordning för vägg- eller sängmontering. Samtliga kameror kan användas i mörker men då begränsas kamerans synfält. På enheterna kan mikrofonkänsligheten ställas in för att reagera på rätt ljudnivå vilket används vid röstaktivering (se faktaruta), en funktion som samtliga modeller är utrustade med.

Mottagare
Cobra är den enda modell i testet som tillåter tvåvägskommunikation så du kan prata med ditt barn. Förutom en ergonomisk design är det ett plus om föräldraenheten är mobil och kan fästas i kläder eller ryms i fickan. Cobra har medföljande headset som gör att du har händerna fria för annat. Luvion och Padwico kan anslutas till en extern skärm för en större bild. Samtliga mottagarenheter har en display förutom Philips.

Röstaktivering/VOX
VOX innebär att föräldraenheten går in i sparläge och aktiveras vid ljud. På kameramodellerna betyder det att videosignal endast sänds när babyn ger ljud ifrån sig. Tid för skärmsläckning och känslighetsnivå kan oftast justeras. Med den här inställningen kan batteriets livslängd förlängas.

Så gjorde vi

Räckvidden har testats vid fri sikt på 50, 100 och 200m. I övrigt har produkterna använts i hemmiljö, både i dagsljus och i mörker. Måttet på mottagaren är angivet i bxhxd. Betygskriterierna är kapacitet, design, kvalitet, funktioner och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Cobra MT 800-2EVP - En utmärkt hjälpbetyg
bbywtch_bestintest
Typ: Walkie-talkie
Bild: Nej
Sändarens placering: Liggande eller med bältesclip
Angiven räckvidd: 5000 meter
Mått mottagare: 6x14,5x3,5 cm
bbywtch_cobra
Omdöme: Denna walkie-talkie fungerar utmärkt som barnvakt och har en särskild funktion för ändamålet. Båda enheterna har bältesclip och handsfree som gör att man enkelt kan ta med enheten och prata med barnet samtidigt som händerna är fria. Det går även att ansluta enheterna till högtalare och det går att bevaka flera kanaler samtidigt. Walkie-talkien har även en energisparfunktion. Modellens smidiga storlek tillsammans med att den har hög mobilitet samt kan användas på flera områden gör att den får höga betyg.
Cirkapris: 700 kronor

Topcom Babytalker 1020 - Prisvärt köpbetyg
Bästa budgetval
Typ: Analog
Bild: Nej
Sändarens placering: Stående
Angiven räckvidd: 2000 meter
Mått mottagare: 5,5x10x4,5 cm
bbywtch_tpcm1020
Omdöme: Båda enheterna har en behändig storlek och föräldraenheten en inbyggd ficklampa medan det på barnenheten sitter en nattlampa. Mottagaren har flera användbara funktioner, till exempel timer, räckviddsvarning och indikator för lågt batteri. Föräldraenheten har bältesclip som bidrar till mobiliteten, men däremot är det svårt att placera den stående på plant underlag. Det förekommer även brus emellanåt, men sett till priset är det här en användarvänlig och praktisk modell.
Cirkapris: 500 kronor

Luvion Platinum Baby Monitor - Utmärkt bildbetyg

Typ: Digital
Bild: Ja
Sändarens placering: Stående eller monteras på vägg/barnsängen
Angiven räckvidd: 200 meter
Mått mottagare: 7,5x12,5x2,5 cm
bbywtch_luviconplat
Omdöme: Modell med bildfunktion som kan kopplas till en extern skärmenhet. Den kan även uppgraderas och totalt kan fyra kameraenheter vara anslutna till mottagaren. Bilden är störningsfri och ljudet är tydligt. Skärmens ljusstyrka kan justeras och det går även att hantera kamerans nattlampa från föräldraenheten. Trots lättanvända funktioner är menyn något otydlig och finns inte på svenska, vilket drar ner betyget. Mottagaren sakna bältesclip men har utfällbart stativ.
Cirkapris: 2000 kronor

Beaba Babycall HD- Visar rumstemperaturbetyg

Typ: Digital
Bild: Nej
Sändarens placering: Stående
Angiven räckvidd: 300 meter
Mått mottagare: 6,5x12,5x4,5 cm
bbywtch_beabahd
Omdöme: Barnvakten har en tydlig display som även visar rumstemperatur där barnenheten finns. Det finns en ljudindikator som visar volymen även om ljudet är avstängt. Mottagaren varnar också för lågt batteri och när räckvidden försämras. Liten storlek och bältesclip gör den portabel och räckvidden är lång. Däremot är det brus i sändningen och signalen försvinner av och till vilket kräver omstart.
Cirkapris: 1500 kronor

Doro BM Video - Ergonomiskbetyg

Typ: Digital
Bild: Ja
Sändarens placering: Stående
Angiven räckvidd:150 meter
Mått mottagare: 6x15,5x4 cm
bbwtch_doro
Omdöme: Föräldraenheten är bekväm att hålla i med sin något gummerad yta, men dess funktioner är något krångliga att använda. Det går att ställa in bildens kontrast- och ljusläge men det går inte att stänga av röstaktiveringen. Modellen ger ett högt kvalitetsintryck men har begränsad mottagning. Det finns räckvidds- och batterivarning samt bältesclip som gör att den med fördel kan bäras med. Det ingår även en praktisk förvaringsväska som rymmer båda enheterna, laddare samt ytterligare småsaker, vilken uppskattas. Räckvidden och svåranvända funktioner tillsammans med en fast röstaktivering drar ner betyget på en annars tilltalande modell.
Cirkapris: 1700 kronor

Philips Avent SCD480 - Stabil signalbetyg

Typ: Analog
Bild: Nej
Sändarens placering: Stående
Angiven räckvidd: 200 meter
Mått mottagare: 9x22x4,5 cm
bbywtch_dorobm
Omdöme: Barn- och föräldraenhet i klumpigt utförande med långa antenner som drar ner mobiliteten. Barnvakten har grundfunktioner som röstaktivering, volym- och mikrofonkontroll samt räckviddsvarning. Däremot saknar mottagaren display och bältesclip. Larmknappen sitter dåligt placerad under batterierna med batterilucka som måste skruvas bort med mejsel. Det som är positivt med modellen är att den har stabil och störningsfri signal.
Cirkapris: 700 kronor

Padwico 968 - Krångliga inställningarbetyg

Typ: Analog
Bild: Ja
Sändarens placering: Stående eller monteras på spjälsängen
Angiven räckvidd: bild 100 meter/ljud 300 meter
Mått mottagare: 8x13,5x5 cm
bbwtch_pdwico968
Omdöme: Barnvakt med besvärliga kodinställningar på båda enheterna. Utan att hitta en störningsfri signal, flimrade bilden samtidigt som annan elektronisk utrustning påverkades under testet. Ljudet får godkänt och modellen har gedigen design med välplacerade knappar på sidan.
Det finns möjlighet att ansluta till extern skärm och att justera bilden kontrast och ljusstyrka. Övriga funktioner är ljudnivåmätare med lysdiod samt säckviddsvarning och batterilarm. Modellen har gedigen design men är osmidig i storleken.
Cirkapris: 2000 kronor

Vision Nova Video Babycall - Begränsad mottagningbetyg

Typ: Digital
Bild: Ja
Sändarens placering: Stående, väggmontering med skruv eller kardborreband
Angiven räckvidd: 300 meter
Mått mottagare: 7,5x14x3,5 cm
bbwtch_visionbbcall
Omdöme: Modellen ger ett plastigt intryck och uppfyller inte förväntningarna priset ger. Föräldraenheten är inte greppvänlig och knapparna är något svårtryckta. Mottagningen är mycket begränsad samtidigt som den kommer och går. Det som ger plus är att skärmen kan visa 2x zoom och att det går att justera bildens ljusstyrka. Mottagaren har även batteri- och ljudindikator samt bältesclip och kan laddas via pc. Kameran har många monteringsmöjligheter vilket kan vara en fördel.
Cirkapris: 2000 kronor