Sök
Test - 8 barnvakter

Test - 8 barnvakter

Superkoll på bebisen

2011-06-27

Vill du alltid kunna se din bebis när den sover? Det är alltid en stor trygghet för en förälder att kunna höra om sitt barn vaknar eller har oroliga drömmar med en babyvakt. Smartson testar 8 modeller med videofunktion.

Modell Betyg Pris Kommentar
Topcom Babyviewer 4500 22/25 1900 Bäst i test
Motorola Digital video monitor MBP35 21/25 2200 Bra ljud och bild
Luvion Grand elite 20/25 2500 Hög räckvidd
Philips Avent SCD600 18/25 2000 Bra ljud
Vision Nova video babycall 17/25 2000 Enkel att använda
Digital Wireless baby monitor 16/25 1250 Kan kopplas till din tv
Clas Ohlson 36-4120 15/25 1000 Bästa budgetval
Babyvision Digital baby monitor 12/25 1200 Surrar högt

Inledning

Teknikutvecklingen går framåt hela tiden och idag finns det ett relativt stort utbud av babyvakter med kamera och monitor. Alla modeller i testet sänder ljud och rörlig video från barnkammaren både i ljus och mörker. Tyvärr är tekniken förhållandevis dyr, så gå igenom era behov innan ni bestämmer er.

Full koll med rörlig bild
Självklart är elektroniska barnvakter enbart ett hjälpmedel och ersätter inte den mänskliga kollen och närheten. Men har ni ett stort hus och stor tomt kan det vara svårt att direkt höra om den lille vaknar i sin säng eller i vagnen.

Funktioner som förhöjer
Alla modeller har samma grundfunktioner, men flera modeller sticker ut med extra finesser som temperaturmätare, digital speldosa samt möjlighet till tal med barnet via föräldraenheten. De mest avancerade modellerna kan dessutom kopplas till tv:n samt spela in ljud. Alla modeller i startfältet fungerar även genom enbart ljudsignal om video känns överflödigt.

Placeringen är avgörande
Testet visar att användarvänligheten överlag är klart godkänd. Kameraenheten är lätt att ställa bredvid sängen, på en byrå eller hög pall. Vissa går att fästa direkt på väggen med tillhörande fästen. Alla modeller i testet sänder på frekvensen 2,4 Ghz. Precis som debatten kring strålningsrisken från mobiler är även barnvakternas eventuella hälsofara i fokus. Torsten Augustsson på Strålsäkerhetsmyndigheten ger oss ett handfast tips.

- Precis som vi uppmanar att använda handsfree till mobiltelefonen så ger vi tipset att placera den elektroniska barnvakten ett par decimeter från barnet. På så sätt minskar exponeringsrisken signifikant.

Läs mer om strålning i hemmet på: www.stralsakerhetsmyndigheten.se.

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson har utvärderat babyvakterna i både ljus och mörker samt på olika avstånd mellan babyenheten och föräldraenheten. Produkterna har testats i en villa samt ute i fri sikt. Räckvidden är tillverkarens angivna kapacitet i fri sikt. Bedömningskriterierna är kapacitet, kvalitet, design, funktioner samt prisvärde. Mått anges i bredd x höjd x djup. Cirkapriserna är tillverkarnas rekommenderade riktpriser, men kan kan skilja mellan olika återförsäljare runt om i landet. Maxbetyget är 25 poäng.

Topcom Babyviewer 4500 - Bäst i test
Babyvakter bäst
Topcom Babyviewer 4500

Omdöme
Testvinnaren Topcom Babyviewer 4500 är en påkostad modell som imponerar med bra ljud och bildöverföring. Föräldraenheten vinner på sina stora skärm, men är i tyngsta laget. Modellen har flera monteringsmöjligheter, som till exempel väggfäste och sängfäste, vilket är användbart. Designen är väl genomtänkt där babyenheten får stilpoäng från barnen då den ser ut som en katt med två öron. Plus för digital speldosa och nattlampa. Sammanfattningsvis en värdig testvinnare med hög kapacitet och genomtänkta funktioner.

Specifikation    betyg
Sändningsfrekvens: 2,4 Ghz
LCD skärm: 3,5 tum
Temperaturvisning: Ja
Räckviddslarm: Ja
Räckvidd: Upp till 300 m
Mörkerseende: Ja
Sändarens placering: Ståendes på fot, väggmontering samt fäste på sänggavel.
Mått mottagare: 13,7x8,3x2,8 cm
Cirkapris: 1900 kronor

Motorola Digital video monitor MBP35 - Bra ljud och bild
Motorola baby monitor
Omdöme
Motorolas babyvakt är tung och klumpig, speciellt föräldraenheten, men levererar ytterst bra ljud- och bildöverföring. Tyvärr saknar föräldraenheten bältesclip. Babyenheten placeras bredvid sängen på byrå eller liknande, den saknar väggfästen men det finns en ett hål i botten med gängfäste. Kameralinsen går att ställa in uppåt eller nedåt men inte sidledes. Modellen är lätt att använda och lära sig och den stora skärmen är överskådlig. Temperaturvisning fungerar bra och är tydligt angiven. Det går bra att prata med ditt barn via föräldraenheten samt spela upp fem olika melodier med ett rent ljud. Minus för högt pris.

Specifikation    betyg
Sändningsfrekvens: 2,4 Ghz
LCD skärm: 3,5 tum
Temperaturvisning: Ja
Räckviddslarm: Ja
Räckvidd: Upp till 150 m videosignal. Enbart ljudöverföring upp till 350 m.
Mörkerseende: Ja
Sändarens placering: Ståendes på fot, förberedd för väggmontering.
Mått mottagare:14,5x11x6 cm
Cirkapris: 2200 kronor

Luvion Grand elite - Hög räckvidd
3. Luvion Grand elite
Omdöme
Luvion Grand elite har en tunn och stilfull skärm samt praktiska funktioner. Bilden är tydlig och den stora skärmen förstärker den påkostade känslan. Vid enstaka tillfällen tappade den bilden trots kort avstånd, men den kom snabbt tillbaka. Modellen har inspelningsfunktion och det går mycket bra att prata med barnet via föräldraenheten samt spela musik. Plus för att det ingår ett litet ställ för föräldraenheten. Utan batterier i babyenheten blir den framtung och faller lätt, så batteridrift rekommenderas. Mycket bra räckvidd med extra antenn, men priset är högt. 

Specifikation    betyg
Sändningsfrekvens: 2,4 Ghz
LCD skärm: 3,5 tum
Temperaturvisning: Ja
Räckviddslarm: Ja
Räckvidd: Upp till 300 m
Mörkerseende: Ja
Sändarens placering: Ståendes på fot samt väggmontering.
Mått mottagare: 12,5x7,6x1,7 cm
Cirkapris: 2500 kronor

Philips Avent SCD600 - Bra ljud
4. Philips Avent SCD600
Omdöme

Philips Avent SCD600 är stilren i sitt utförande men samtidigt utmärkande med sin klotform. Enheten går bra att ställa på en byrå eller liknande, samt är förberedd för väggmontering via gängat skruvfäste i botten. Dock saknar vi medföljande fästen likt testvinnaren från Topcom. Den ger ett tydligt ljud och reagerar snabbt då bebisen gnyr eller gråter. Plus även för tydlig varning när den är utom räckhåll från babyenheten. Föräldraenheten är lätt och har ett bra fäste för att bära med sig den. Klart godkänd, men vissa brister i användarvänlighet och funktioner.

Specifikation    betyg

Sändningsfrekvens: 2,4 Ghz
LCD skärm: 2,4 tum
Temperaturvisning: Nej
Räckviddslarm: Ja
Räckvidd: Upp till 150 m
Mörkerseende: Ja
Sändarens placering: Ståendes på fot, men saknar fäste för väggmontering.
Mått mottagare: 7x12,2x2,7 cm
Cirkapris: 2000 kronor

Vision Nova video babycall - Enkel att använda
5. Vision Nova video babycall
Omdöme
Lättanvänd och okomplicerad babyvakt från Vision Nova. Babyenheten går att ställa på ett bord samt fästa på väggen med skruv eller kardborreband. Bildkvaliteten är bra, men skärmen är i minsta laget. Ljudet är klart i våra olika testmoment och är en av dem med bästa i räckvidd i testet. Modellen saknar temperaturvisning, en funktion som dock inte är av högsta prioritet. Går dessutom att ladda via dator då usb-sladd ingår.

Specifikation betyg

Sändningsfrekvens: 2,4 Ghz
LCD skärm: 2,5 tum
Temperaturvisning: Nej
Räckviddslarm: Ja
Räckvidd: Upp till 300 m
Mörkerseende: Ja
Sändarens placering: Ståendes på fot samt väggmontering.
Mått mottagare: 7,3x12,1x2,5 cm
Cirkapris: 2000 kronor

Digital Wireless baby monitor - Kan kopplas till din tv
6. Digital Wireless baby monitor
Omdöme
En överlag okomplicerad babyvakt till ett vettigt pris. Babyenheten sänder en klart godkänd bild men reagerar sämre på ljud. Vid dålig ljudöverföring hörs enbart ett lätt brus. Babyenheten går inte att fästa på väggen utan behöver stå bra så den kommer i höjd med barnet i sängen. Linsen går att reglera uppåt och nedåt, antenn medföljer som du själv monterar i bakstycket. Den går att koppla till din tv alternativt via hörlurar om man vill lyssna på sin lilla bebis. Föräldraenheten saknar bältesclip men är utrustad med utfällbart stöd baktill så att du kan ställa den på bordet.

Specifikation betyg

Sändningsfrekvens: 2,4 Ghz
LCD skärm: 2,4 tum
Temperaturvisning: Nej
Räckviddslarm: Ja
Räckvidd: 200 m
Mörkerseende: Ja
Sändarens placering: Ståendes på fot, men saknar fäste för väggmontering.
Mått mottagare: 7,3x12,3x2,4 cm
Cirkapris: 1250 kronor

Clas Ohlson 36-4120 - Bästa budgetval
Babyvakt budget
7. Clas Ohlson 36-4120
Omdöme

Clas Ohlson 36-4120 är testets bästa köp om du har en begränsad budget. Perfekt för dig som söker ett användarvänligt alternativ utan spetsfunktioner. Till skillnad mot testets dyrare modeller är ljudet brusigt och bildkvaliteten är knappt godkänd. Den har dock det man behöver - kamera med mörkerseende, enkel föräldraenhet med tre reglage för volym, ljusstyrka och strömbrytare. Till föräldraenhet ingår också ett laddningsställ. Tyvärr har kameran bara en fast position vilket försvårar placeringen. På babyenheten finns också en lampa som skiftar i mjuka färger om man vill, lite extra kul för bebisen och ger en godkänd nattbelysning.

Specifikationbetyg
Sändningsfrekvens: 2,4 Ghz
LCD skärm: 2,4 tum
Temperaturvisning: Nej
Räckviddslarm: Nej
Räckvidd: Upp till 200 m
Mörkerseende: Ja
Sändarens placering: Ståendes på fot, men saknar fäste för väggmontering.
Mått mottagare: 7x11,3x3 cm
Cirkapris: 1000 kronor

Babyvision Digital baby monitor - Surrar högt
8. Babyvision Digital baby monitor
Omdöme

Den gröna färgen ger en fräsch och rolig känsla i barnkammaren. Babyenheten går att ställa på byrå eller liknande, har inga väggfästen. Självaste linsen på babyenheten går att reglera uppåt eller nedåt, men inte i sidled. Under användning har den ett strömsparläge så skärmen aktiveras vid ljud eller rörelse av babyn och det krävs ett ganska starkt ljud för att den skall gå igång. Sändaren ger ifrån sig ett lätt surrande ljud. Har även AV-ut så du kan se barnkammaren via din tv samt spela upp tolv olika musikslingor.

Specifikationbetyg
Sändningsfrekvens: 2,4 Ghz
LCD skärm: 2,4 tum
Temperaturvisning: Ja
Räckviddslarm: Ja
Räckvidd: Upp till 200 m
Mörkerseende: Ja
Sändarens placering: Ståendes på fot, men saknar fäste för väggmontering.
Mått mottagare: 10,5x11,9x4,5 cm
Cirkapris: 1200 kronor