Sök
Test – 6 skolryggsäckar

Test – 6 skolryggsäckar

Rätt säck till skolan

2009-09-04

Nu i skolstartstider är det högtryck hos väskförsäljarna. En bra skolryggsäck ska klara att bära hem de första läxorna och rymma matsäck och ombyte till utflykten. Bäst i test är Bergans XO 20.

Modell Betyg Pris Kommentar
Bergans XO 20 23/25 500 Bäst i test
BR Alpine 16/25 400 Prisvärd
Diddlina skolryggsäck Unicorn 13/25 900 Dyr rosa dröm
Fjällräven Kånken 12/25 500 Brister i ergonomi
Ben 10 9/25 450 Väska för superhjältar
Ellos E-basics 861-3119 6/25 150 Undvik

Sammanfattning

Utseendet på ryggsäcken kan vara avgörande för om barnet vill använda den eller inte, men glöm inte att den ska sitta bra och vara praktisk till skolans aktiviteter. Vi har tittat närmare på några av höstens modeller och hittat både bra och mindre bra skolsäckar. En modern axelremsväska kanske lockar, men tänk på att den inte är lika ergonomisk som en ryggsäck eftersom den ger en snedare belastning på ryggen.

Inledning

Ska sitta skönt på ryggen
För att hitta en bekväm ryggsäck är det viktigt med ett bra utformat bärsystem. Det bör finnas breda och vadderade axelremmar samt möjlighet att justera säcken så att den hamnar tätt intill ryggen. Ett bra riktmärke är att väskan inte ska vara bredare än axlarna och inte gå längre ner än ländryggen. Det bästa bärsystemet har ryggsäcken från Bergans tack vare bra vaddering och placering på ryggen. Den är dessutom enkel att justera för bästa komfort.

Vad säger experterna


Sjukgymnasten om ergonomi
Sjukgymnasten Krister Andersson som vi talat med tipsar om att ta med barnet till butiken för att prova väskan där. Det är endast då man kan se om den sitter bra och är bekväm att ha på sig. Ta gärna med några böcker för att få lite tyngd i väskan. Tumregeln när man packar en ryggsäck är enligt Krister att inte packa för tungt och att välja en väska som sitter högt och tätt intill ryggen. Det är också bra om det finns möjlighet att få avlastning på andra delar än axlarna eftersom man annars tenderar att spänna axlarna och böja huvudet framåt.

Lärarinnans bästa tips

Barnboksförfattaren, fyrabarnsmamman och lärarinnan Josefin Ström är ofta på skolutflykter med sina elever och har då uppmärksammat vissa brister bland barnens skolväskor. Bland annat är det många föräldrar som köper en för liten väska till sina barn som inte rymmer det nödvändiga på en utflykt. Att axelremmarna är sköna och vadderade är såklart bra, men det allra viktigaste är att det finns ett bröstbälte som hindrar väskan från att glida av axlarna när barnen är ute och går. Detta är mycket viktigare än att väskan har ett så kallat avbärarbälte runt höften anser Josefin Ström.

Generella tips inför köpet

- Köp inte en överdrivet stor och tung väska
- Köp en väska med bröstbälte
- Vadderade axelremmar och ryggdel gör skolväskan skönare att bära
- Väskan ska ligga nära ryggen och inte hänga nedanför ryggslutet
- Packa tunga grejer längst in mot ryggen
- Barn bör inte bära på mer än 20 procent av sin egen vikt
- Köp en väska med reflex eller sy på egna

Så gjorde vi

Smartson har testat skolryggsäckar för barn som ska börja skolan. Testet är utfört av Smartsons Ulf Magnusson och Marcus Bergh som varje år utvärderar ryggsäckar till olika ändamål. Till hjälp för att bedöma väskornas ergonomi, funktionalitet och bäregenskaper har vi använt en provdocka för att studera väskornas formbarhet och justeringsmöjligheter. Varje väska har även burits av skolbarn som fått ge sin syn på hur sköna väskorna är och om de är lätta att packa och använda i skolan. Deras åsikter är endast ett underlag till vår betygsättning och de har inte satt några sifferbetyg.

Betygsättningen bygger på följande kriterier:

Design
– Utformning av väskan och dess utrymmen. Är den användarvänlig? Lätt att packa i? Lätt att öppna och stänga? Finns det reflexer?

Kvalitet
– Bedömd kvalitet utifrån materialval och sömmar.

Funktioner
– Eventuella extrafunktioner och praktiska lösningar.

Ergonomi
– Bärsystemets konstruktion, inställningsmöjlighet samt placering på ryggen.

Prisvärde
– Hur mycket väska får du för pengarna?

Bergans XO 20 - Bäst i test

Bergans skolryggsäck XO20 är en genomtänkt och praktisk skolryggbetygsäck med hög kvalitet och ergonomiskt bärsystem. Finns med olika motivteman som passar de flesta smaker. Väskan sitter bra och axelremmarna är mjukt vadderade och med en bra storlek. Med spännband på axlar, höft och bröst är det enkelt att hitta en bra position för väskan på ryggen. Komprimeringsmöjligheterna är goda med hjälp av sidoremmar. Det finns tydliga reflexpartier och två rejäla fack med plats för skolböcker och pennskrin. Bergans XO-serie lyckas kombinera tursäckens goda bäregenskaper med en praktisk och smidig användning. Det är svårt att hitta några direkta nackdelar förutom att blixtlåset saknar skydd mot väta. Ett stort plus är att regnskydd medföljer. Volym: 20 liter.

+ Bra bärsystem. Hög kvalitet. Prisvärd. Regnskydd.
- Saknar skydd för blixtlås.


Cirkapris: 500 kronor

BR Alpine - Prisvärd

Alpines skolryggsäck finns i rosa och betygblått och i olika storlekar beroende på ålder. Denna väska är avsedd för barn mellan 5-7 år. Väskan består av ett huvudfack med avdelare, två ytterfack, flaskhållare och plastficka för namnlapp. Det är en enkel och praktisk ryggsäck med blixtlåsöppning, skyddande lock och tydliga reflexdetaljer på fram- och baksida. Axelremmarna är lätta att justera men inte lika mjukt vadderade som Bergans. Ryggdelen är förstärkt med en plastskiva och har hårt vadderade partier som trycker obekvämt på ryggen. En mjukare vaddering hade varit att föredra. Väskan sitter bra trots att komprimering saknas. Det finns dock ett bröstbälte för bättre stabilitet. Med tjockt tyg, rejäla blixtlås och kraftiga remmar uppfyller den kvalitetskraven. På undersidan av väskan sitter fyra gummiplattor som extra skydd när den står på marken. Volym: 10 liter.

+Praktisk och lättpackad. Hög kvalitetskänsla. Tydliga reflexer.
- Ganska dyr. Obekväma partier på ryggen. Kan inte komprimeras.

Cirkapris:
400 kronor

Diddlina skolryggsäck Unicorn - Dyr rosa dröm
betyg
Barn som gillar rosa lär tycka att den här väskan är rena drömmen och mycket mer gulligt än såhär kan det knappast bli med både spetsdetaljer och glitter. Det finns ett stort och rymligt huvudfack med pennfack, nätfack och avdelare. På utsidan sitter tre extrafack och reflexer på fram- och baksida. Locket är hårt med ett rejält spänne. Undertill sitter fyra stora plastfötter som ger en stadig placering på marken. Bärsystemet är uppbyggt av ordentligt vadderade axelremmar och vadderad rygg. Bröstbälte finns också. Den stora nackdelen med väskan är att den är klumpig, tung och bred. Det saknas också stabiliseringsremmar på axlarna. Kvalitetskänslan går dock inte att klaga på, men priset är högt. Volym: 18 liter.

+ Står stadigt. Sköna axelremmar. Hög kvalitet.
- Högt pris. Tung, klumpig och bred.
 

Cirkapris: 900 kronor

Fjällräven Kånken - Brister i ergonomi

Det första som testpersonerna utbrister är att den ser gammal ut. Och det stämmer. Kånken firade trettio år under 2008 vilket betygockså märks på den eftersatta ergonomin. Formen på väskan är kort, bred och de smala tygremmarna saknar vaddering. Det finns dessutom inget bröstband. Finns dock som tillbehör. Förutom att Kånken verkar slå an en nostalgisk ton hos föräldrarna är den ganska praktisk så länge man inte packar för tungt och inte ska bära för långt. Det ingår sittunderlag som även fungerar som förstärkning i ryggen. Den är smidig att bära i handen tack vare handtagets placering och utformning. Materialet är dessutom slitstarkt och lär hålla hela skolgången om man så vill. På utsidan finns ett ytterfack och två trånga sidofack. Priset är högt med tanke på att testvinnaren kostar lika mycket. Volym: 16 liter.

+Slitstark. Praktiskt sittunderlag. Bra utformat bärhandtag
- Dålig ergonomi. Obekväma axelremmar. Dyr.


Cirkapris:
500 kronor

Ben 10 - Väska för superhjältar

Figuren som pryder denna skolryggsäck ärbetyg hämtad från den tecknade serien Ben 10. Som så ofta med produkter som bygger på tv-serier och liknande format har yttre design fått gå före funktion. Likaså här. Väskan är i enklaste laget med tanke på pris och rymd. Bröstbälte saknas och axelremmarna är klent vadderade. Den skarpa gröna och gula färgen är bra eftersom väskan syns tydligt i dagsljus. Passformen är okej trots få möjligheter att justera densamma. Tyngdpunkten hamnar dock ganska långt bak. Sömmarna känns lite klena på vissa ställen vilket gör att vi sätter frågetecken kring kvaliteten i det långa loppet. Spännena för att öppna och stänga locket är stora och enkla att fästa och ta loss. Volym: 12 Liter.


+Rolig och pigg design. Bra spännen.
- Dyr. Brister i ergonomi. Kvalitetsbrister.


Cirkapris: 450 kronor

Ellos E-basics 861-3119 - Undvik

Det absoluta budgetalternativet i testet kommer från Ellos egen kollektion ochbetyg är en enkel barnryggsäck i nyloncanvas. Väskan finns i tre olika färger och är enfärgad med ett enkelt reflexmärke på framsidan. Designen är avskalad och intetsägande och passformen allt annat än bra. Den är obekväm i nacken och skaver på axlarna. Axelbanden saknar helt vaddering och det finns inget bröstbälte för ökad stabilitet. Tyngdpunkten är dessutom låg och väskan hänger långt ner på ryggen. Innerfacket är rymligt, men blixtlåset är ganska svårt att stänga för både barn och vuxna. Förutom det i sammanhanget låga priset finns det inget som talar för denna ryggsäck. Volym: Anges ej.

+Lågt pris.
- Dålig ergonomi. Krångligt blixtlås. Ingen användarglädje.

Cirkapris: 150 kronor