Sök

Skydda babyn!

2007-01-15

Få saker är så viktiga för säkerheten som bilbarnstolen, inte minst babyskyddet som används under barnets första levnadstid. Vi testar babyskydd och jämför med bakåtvända bilbarnstolar.

Modell Betyg Pris Kommentar
Britax Rock-a-tot 13/25 900 Originalet
Britax Römer Babysafe 18/25 1500 Lyxigast
Akta Graco Logico S 19/25 1600 Bästa köp
Besafe Izisleep 20/25 1700 Liggläge
Maxi Cosi Cabriofix 16/25 1700 Enkel
Akta Graco Duologic 21/25 4200 Mångsidighet
Volvo Bilbarnstol - 2100 Med babyinsats

Sammanfattning

Ett babyskydd används i bilen och tillåter att man kan bära med sig barnet utan att behöva flytta lillen/lillan till barnvagn eller sele på väg till och från bilen. Detta är särskilt värdefullt under kalla vinterdagar eller då barnet sover, men det finns alternativ i form av en bakåtvänd bilbarnstol för fast montering. De stolar som får bäst betyg överlag är Akta Graco Duologic och Besafe Izisleep.

Inledning

Säkra stolar
De produkter vi har utvärderat är alla godkända för krocksäkerhet enligt den europeiska normen ECE R44 03/04. Samtliga kan placeras i baksätet eller i framsätet, enligt VTI (Väg- och trafikforskningsinstitutet) och Folksam är det bättre att ha barnet i framsätet (utan airbag alternativt avstängd) om man är ensam förälder i bilen, eftersom babyn kräver tillsyn under bilfärden. Annars är mittenplatsen i baksätet säkrast ur krocksäkerhetssynpunkt. När det gäller säker förvaring av små barn i bilen finns två vägar att gå. Antingen ett babyskydd med bärhandtag som man tar med sig barnet i. Babyskyddet kan dock väga ganska mycket med en åtta månaders baby. Alternativet till ett babyskydd är en bakåtvänd bilbarnstol som kan användas ända upp till fyra års ålder. Nackdelen med en sådan är att babyn måste lyftas ur stolen och flyttas till barnvagn eller bärsele varje gång man lämnar bilen.

Smarta finesser
En bra innovation är den separata fästplattan som underlättar då babyskyddet ska i och ur bilen, vilket kan ske några gånger per dag. Att stå med böjd rygg över barnet med öppen bildörr och krångla med bilbältet är inte så roligt i rusningstrafik och busväder. Särskilt inte om man har en eller två andra små lirare att hålla reda på runt bilen. En separat fästplatta underlättar alltså den dagliga användningen väsentligt, men bekvämlighet kostar och flera modeller av babyskydd blir dubbelt så dyra med fästplattan, som finns för både isofixfäste och för trepunktsbälte.

Ytterligare en smart detalj hos många nya babyskydd är vaggfunktionen, som helt enkelt består i att underredet har en svängd undersida. Tänk på att små barn dock inte ska sitta i bilstol eller babyskydd alltför långa stunder, eftersom huvudets tyngd blir påfrestande för rygg och nacke. Besafe har löst problemet med barn som somnar i bilen genom att stolen Izisleep kan lutas till horisontellt läge. Detta läge ska dock inte användas under färd i bilen. De flesta nya modeller av babyskydd kan dessutom användas tillsammans med vissa barnvagnsunderreden. Men här gäller som sagt att barnet inte blir sittande i stolen alltför långa stunder, även om det kan vara bekvämt för mamma eller pappa som lättare kan ta med babyn på shopping och andra ärenden.

Många föräldrar köper babyskydd eller barnstol i andra hand, medan andra lånar av släkt och vänner. Att bara skaffa nya prylar till barnet kan bli en dyr affär, men det kan vara bra att ha koll på vem som använt barnstolen tidigare. På så sätt kan man få bättre information om stolen har varit med om till exempel stötar som försämrar säkerheten. En sliten klädsel behöver inte vara något hinder då det finns nya överdrag att köpa hos de flesta tillverkare.

Så gjorde vi

Babyskydden har provats i tre olika bilar (Renault Mégane, VW Golf, Saab 9-5) och betygsatts med avseende på kvalitetsintryck, design/ergonomi, funktioner, kapacitet och värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Britax Rock-a-tot
Betyg: 13/25
Kommentar: Originalet
Klassiskt babyskydd utan finesser eller krusiduller. Bara en stol och ett bärhandtag som enkelt fixeras i två lägen med ena handen. Handtaget har vassa plaststrängar i mitten och är inte speciellt skönt att hålla. Själva stolen är mycket lätt och smidig men inte särskilt ombonad. Någon babyinsats eller stödkudde för den första tiden medföljer inte men axelremmarna har flyttbar vaddering, emellertid av en sort som gärna åker ner på magen istället för att skydda axlarna. Det är inte så svårt att få stolen på plats i bilen, även om det blir lite pyssligt att ordna med bilbältet varje gång. Bra spänne med enkel reglering av längden på axelremmarna. Modellen känns tämligen enkel och priset kan därför tyckas vara högt.
Cirkapris: 900 kronor

Britax Römer Babysafe
Betyg: 18/25
Kommentar: Lyxigast
En lite tyngre och mycket väldesignat babyskydd som finns med eller utan isofix fästplatta för snabbare och enklare montering i bilen. Det sköna handtaget kan vinklas i tre lägen varav ett är avsett att utgöra ett stöd bakåt, då stolen står på golvet eller marken. Att ändra lutningen på handtaget kräver dock tvåhandsgrepp. Vadderat huvudstöd i plast som kan ställas i sju olika höjder, dessutom medföljer en extra stödkudde som används den första tiden. En väl utförd bruksanvisning finns i en smart liten plastlåda under stolen. Ett bra solskydd ingår och handtaget är skönt att bära med. Klädseln har smutsavvisande yta. Bra spänne till axelremmarna, som har smart vaddering. Fästplattan med isofixfäste finns att köpa till. Se bara till att köpa rätt modell på stolen, om du vill använda den tillsammans med fästplattan. Den senare är genomtänkt i sin konstruktion och fotplattan som fälls upp hindrar baksätets ryggstöd från märken av smutsiga små skor. En extra finess är att Babysafe kan användas till de flesta av Teutonias barnvagnar.
Cirkapris: 1500 kronor

Akta Graco Logico S
Betyg: 19/25
Kommentar: Bästa köp
Logico är uppföljaren till Autobaby, en stol med fästplatta och snabbfäste som gör det enklare att lyfta i och ur barnet. Till skillnad från Britax motsvarighet kräver denna modell inte tillgång till isofixfästen då den använder bilbältet som fästpunkt. Stolen har en mjuk babyinsats och ger till en början ett lite billigt intryck, efterhand framträder dock en mer praktisk och funktionell känsla. Sidoklädseln är lätt att torka av och solskydd ingår. Bärhandtaget är välbalanserat och klätt med gummi. Det kan ställas i tre lägen varav ett ger stöd då stolen placeras på plant underlag. För att ändra handtagets lutning krävs två händer. Bra spänne till axelremmarna. På grund av fästplattan hamnar stolen högt i bilen, vilket i många fall kan vara en fördel. Relativt stor och tung stol som även går att köpa utan fästplatta för halva priset. Med eller utan fästplatta är Logico en utmärkt stol, även om den inte riktigt ger samma helgjutna intryck som Römer.
Cirkapris: 1600 kronor

Besafe Izisleep
Betyg: 20/25
Kommentar: Liggläge
Snygg och smart babystol med två unika funktioner. Lutningen kan vinklas till horisontellt läge utanför bilen, när barnet har somnat. Underredet kan även monteras på Quinny och Bugaboo barnvagnar, ett smidigt sätt att få med sig babyn från och till bilen. Och det kan behövas, eftersom stolen är mycket tung att bära. Handtaget är väldesignat och det är med hjälp av att vrida detta uppåt som stolen kan lutas till liggläge, vilket dock inte ska göras i bilen under färd. Spärren till handtagets lutning kan i vissa lägen vara svår att frigöra. Underredet har vaggfunktion. En väl utförd bruksanvisning finns inuti ett särskilt fack på baksidan. Bland tillbehören finns åkpåse och solskydd. Det vita och blå tyget på testmodellen lär snabbt bli solkigt, men det finns flera andra tyger att välja mellan. Stolen kräver att bilbältet dras över och runt den på konventionellt vis, i övrigt är detta ett intelligent och bra alternativ, men på grund av vikten blir det närmast ett krav att ha ett barnvagnsunderrede från Quinny eller Bugaboo med sig. Mer om detta finns på tillverkarens webbplats.
Cirkapris: 1700 kronor

Maxi Cosi Cabriofix
Betyg: 16/25
Kommentar: Enkel
Cabriofix är en uppdaterad variant av den klassiska Maxi Cosi stolen, som många föräldrar känner igen. I detta utförande har stolen begåvats med valmöjligheten att användas tillsammans med en separat fästplatta med isofix fäste (kostar ungefär lika mycket som stolen). Här har vi dock bedömt stolen med vanlig bilbältesmontering vilket går smidigt, även om det finns vassa plastkanter här och där. Överlag ger detaljerna i plast ett billigt intryck. Sittytan har ett ombonat velourtyg och det finns ett solskydd i elastiskt tyg som är effektivt men sladdrigt. Cabriofix har en mjuk babyinsats och en anatomiskt utformad lös kudde för babyns rygg. I likhet med Izisleep kan den användas ihop med Quinny och Bugaboo. Stolen är liten och smidig att bära med sig, även om handtaget kunde vara skönare. Det går att ställa handtaget i stödläge och underredet är utformat så att babyn ska kunna vaggas. Bra funktion för att spänna axelremmarna och bra bälteslås. Cirkapris avser stol utan fästplatta.
Cirkapris: 1700 kronor

Akta Graco Duologic
Betyg: 21/25
Kommentar: Mångsidighet
Duologic är en ny stol som erbjuder många funktioner. Den är både ett bärbart babyskydd med separat fästplatta, och en bakåtvänd bilbarnstol för fast montering. Stolen ska därmed kunna användas från det att barnet föds till 4-5 års ålder med full funktionalitet. I det perspektivet kanske det relativt höga priset kan motiveras. På baksidan finns ett fack för bruksanvisningen, som är välskriven och rikt illustrerad. Babyskyddet tas enkelt loss från underredet och bärs med två utdragbara plasthandtag. Det ger bra stadga, men stolen är bred och därmed ganska svår att bära. Stolen kan förses med hjul och draghandtag á la kabinväska som ett bekvämt alternativ på släta underlag. Ett annat tillbehör är solskydd. Axelremmarna kan ställas i tre höjdlägen, men detta kräver att man lossar remmarna på hederligt vis. Stolen kan lutas i tre lägen men tar stor plats i bilen, både på längden och på höjden. Klädseln är praktisk och lätt avtorkbar men ger inte samma ombonade känsla som till exempel Maxi-cosi. Tanken att stolen ska kunna följa barnet från dag ett är tilltalande och då får man kanske kompromissa på vissa detaljer. Betygsmässigt är Duologic en vinnare, men den är inte något charmigt val. Mer IQ än EQ alltså. Stolen säljs även av Folksam i litet annorlunda utförande, men då krävs att man är försäkringskund och stolen kan då endast köpas på avbetalning.
Cirkapris: 4200 kronor

Alternativet: Bakåtvänd bilbarnstol

Volvo Bilbarnstol
Betyg: ej åsatt
Kommentar: Med babyinsats
Denna bakåtvända stol har vi inte haft med i tidigare tester. Konstruktionen är i stort sett densamma som hos de flesta stolar från Akta Graco, Britax med flera. Ett separat stödben finns till stolen liksom en lös babyinsats som är hyfsat ombonad och har en väl utformad kudde under sittdelen och bakom ryggen. Den vadderade kragen kan ställas i olika lägen med kardborrfäste. Volvos barnstol kan monteras i andra bilar än Volvo, så länge det finns fästpunkter för de karbinhakar som håller stolen på plats. Eftersom den har samma konstruktion som de flesta andra bakåtvända stolar är den varken bättre eller sämre när det gäller placering och flexibilitet. Tack vare insatsen fungerar den ändå som bekväm stol för små barn, så länge man som förälder inte har behov att lyfta ur barnet med stolen. Babyinsats kostar 500 kr extra.
Cirkapris: 2100 kronor