Sök

Sköt om bebisen

2005-10-23

Att välja skötbord är att ta ställning till en rad olika konstruktioner, tekniska lösningar och material. Här testar vi elva modeller som kostar mellan 250 och 3800 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Iseo 3/5 750 Många fack
IKEA Sniglar 3/5 250 Prisvärt
Robust 4/5 3800 Gediget
Troll Basic 4/5 1500 Utan dyna
Colibri 4/5 545 Portabelt
Brevi Timmy 3/5 845 Med plaskbalja
Tvättbjörne 3/5 1025 Rigida former
Brio Moon 3/5 1600 Helvitt
Brevi Aqua 4/5 1600 Helplast
Troll Saga Säng 2/5 500 Bakbord
Troll Saga Golv 4/5 1600 Gott om plats

Sammanfattning

I Sverige står vi helst framför barnet och byter blöja, medan man i många andra länder helst står på långsidan av skötbordet. Det är alltså ganska stor skillnad på om skötbordet är designat i Sverige eller inte, men det betyder inte att utländska märken är sämre än svenska. I sydeuropa är det vanligt att kombinera skötbordet med en badbalja, vilket inte alls är en dum kombination så länge säkerheten kan tillgodoses. Att montera skötbordet på badkaret kan ses som en platsbesparande lösning, men det kräver en rad kompromisser som inte alltid blir så lyckade ur säkerhetsmässig eller ergonomisk synpunkt.

Inledning

Vi har i detta test tittat dels på fristående skötbord som ställs på golvet, dels på skötbord som monteras på badkaret, men även på mindre modeller som kan placeras på ett bord, på sängen eller på annan lämplig plats. Säkerheten är minst lika viktig som rätt arbetshöjd, men skötbordet ska också gå att anpassa till övrig inredning i hemmet. Lämplig höjd från marken är 90-95 cm, beroende på hur lång du som ska sköta barnet är. De fristående modellerna är stadiga och går i regel lätt att flytta på, eftersom de flesta har hjul. Vägghängda skötbord har bra stadga och generös arbetsyta, men det gäller att vara noga vid monteringen. Det idealiska skötbordet är säkert och stabilt, lätt att flytta, tar liten plats och har ställbar arbetshöjd samt gott om plats för blöjor och annat, eftersom man inte ska lämna barnet utan tillsyn på skötbordet. Sist men inte minst på önskelistan hamnar trevlig design och ett överkomligt pris. I detta test har vi inte hittat någon modell som uppfyller alla kriterier. Bäst betyg får golvmodellen Troll Saga och portabla Colibri, liksom de vägghängda Robust och Troll Basic. Brevi Aqua får bra betyg men skötytan räcker bara till barn under 60 cm.

Så gjorde vi

Skötborden har bedömts med avseende på konstruktion och materialval, säkerhet och stabilitet samt
betygsatts utifrån kriterierna Funktioner, Design, Kvalitet, Kapacitet och Värde för pengarna. Maxbetyget är 5 poäng.

Iseo
Betyg: 3/5
Kommentar: Många fack
Iseo är ett lätt, hopfällbart skötbord med en typiskt kontinental design, där man som förälder står bredvid barnet längs med bordets långsida. Iseo har ett stativ av stålrör med en uppfällbar, plastklädd dyna och en mjuk hylla undertill. Vidare finns fyra små fack på långsidan och en badbalja i plast som man kommer åt genom att fälla ner dynan. En smart och platsbesparande konstruktion, om än inte så stadig. Stativet är lite rangligt men känns ändå hyfsat säkert vid en belastning på nio kg. Praktiskt med alla fack som är lätt tillgängliga från sidan.
Cirkapris: 750 kronor

IKEA Sniglar
Betyg: 3/5
Kommentar: Prisvärt
Ett basutrustat, stadigt skötbord i obehandlat trä med skötyta och underhylla i foliebelagd masonit. Modellen fungerar även till större barn, även om kanten på fotsidan kan vara i vägen för barn längre än 65 cm. Skötbordet måste kompletteras med dyna som inte följer med. En fördel är att stativet kan målas i valfri färg för att passa den övriga inredningen. Bra höjd på stativet. Den foliebelagda, vita ytan är dock något sträv och svår att hålla ren. Monteringen tar cirka 15 minuter och som med övriga IKEA-möbler är det viktigt att dra skruvarna en extra gång efter några dagar. Det går bra att sköta barnet framifrån och från sidan med Sniglar, som får anses prisvärt även om höjden på 82 cm utan dyna är i lägsta laget.
Cirkapris: 250 kronor

Robust
Betyg: 4/5
Kommentar: Gediget
Detta skötbord har de flesta säkert sett på offentliga inrättningar. Väggmodell med gedigen konstruktion i trä och träfiber för restauranger, daghem och sjukhus. Men Robust fungerar naturligtvis utmärkt även hemma. Finns att få i olika material, bland annat ek. Monteras med två skruvar till valfri höjd. Baksidan är öppen mot vägg och har två hyllor. Den medföljande dynan saknar uppdragna kanter. Skötytan är väl tilltagen, men barnet har inget skydd mot gångjärnen och kanterna på sidorna. Robust är dyrt och tungt att hantera, men lär förmodligen hålla i flera generationer.
Cirkapris: 3800 kronor

Troll Basic
Betyg: 4/5
Kommentar: Utan dyna
Basic är ett väggskötbord i björk, med hel baksida av foliebelagd masonit. Väl tilltagen skötyta med högt uppdragna sidor utan vassa kanter, men det saknas medföljande dyna. Handtaget som ska användas för att fälla ner skötbordet består av en rak träribba som inte ger något bra grepp. De två hyllorna är försedda med en kant framtill. Skötbordet monteras med tre skruvar till valfri höjd. Funktionellt och välbyggt skötbord med bra finish i en överkomlig prisklass.
Cirkapris: 1500 kronor

Colibri
Betyg: 4/5
Kommentar: Portabelt
Colibri är ett hopfällbart skötbord i smidigt, bärbart format med kontinentala drag. Här står man dock framför barnet, inte på sidan. I hopfällt läge tar skötbordet inte mycket plats och det hålls ihop av två spännremmar med kardborrband. Fungerar bra att placera på ett större matbord eller på sängen. Generös yta med höga, vinklade kanter på sidorna men inget skydd på kortsidorna. Längs sidorna finns tre fack på varje sida. Bärhandtag på ena kortsidan. Står stadigt även på ett badkar tack vare små gummifötter, men säkerhetsspärr saknas och arbetshöjden blir väldigt låg. Bra funktionalitet, men frågan är kanske hur ofta man har behov av att kunna packa ihop skötbordet.
Cirkapris: 545 kronor

Brevi Timmy
Betyg: 3/5
Kommentar: Med plaskbalja
Skötbord av badkarsmodell med stativ av stålrör, som kan ställas i två olika höjder med hjälp av fyra bultar. I lägsta position blir arbetshöjden drygt 80 cm på ett normalhögt badkar. Konstruktionen är av sydeuropeisk typ, vilket innebär att man måste stå på sidan och sköta barnet. Under dynan, som kan vikas ner på ena långsidan, finns en badbalja i plast. Längs ena långsidan finns en rad med fack som rymmer ett par blöjor och lite småprylar, men inte mer. Dynan har svagt uppdragna kanter längs sidorna och saknar kant på kortsidorna. Timmy känns inte så säkert för barnet, men stativet är stadigt och går att justera så att det passar bredden på badkaret, även kar med avsmalnande form. Monteringen tar cirka tio minuter.
Cirkapris: 845 kronor

Tvättbjörne
Betyg: 3/5
Kommentar: Rigida former
Tvättbjörne monteras på badkaret med barnet framför skötaren. Svenskdesignad modell i bra kvalitet med både bra och mindre bra detaljer. Bland annat är det svårt att få stålstativet att stå jämnt på badkarskanten. Det går inte att justera höjden, även om dynan hamnar på en bra nivå på ett normalhögt badkar. Stödfötterna kan inte anpassas till badkar med oval eller avsmalnande form. När man ska ställa undan skötbordet trillar dynan av och den undre trådhyllan måste demonteras för att inte sticka ut. Däremot kan stativet fällas upp mot väggen när det inte används. Det finns ingen plats för förvaring av blöjor eller tvättlappar. Kanterna är väl uppdragna vilket gör att bordet känns rätt säkert. Monteringen tar 30 minuter. Se till att ditt badkar är av rätt modell och höjd innan du överväger ett köp av Tvättbjörne.
Cirkapris: 1025 kronor

Brio Moon
Betyg: 3/5
Kommentar: Helvitt
Golvmodell i neutral, vitlackad mdf-board med fyra hjul och en stor hylla undertill. Sidorna har avrundade, välvda kanter och det sitter en liten uppdragen kant baktill som kan monteras loss vid behov. Arbetsytan är väl tilltagen och stativet står stadigt, men det tar cirka 30 minuter att montera alla lösa delar. Kvalitetsintrycket är blandat, modellen har en bra konstruktion men vi är tveksamma till materialets hållbarhet och finish på sikt. Ytan är ganska sträv och kan vara svår att hålla ren. Moon finns dock även i massivträ. Höjd exklusive dyna 87 cm eller 92 cm med hjul.
Cirkapris: 1600 kronor

Brevi Aqua
Betyg: 4/5
Kommentar: Helplast
Aqua är ett golvskötbord med badbalja och stativ av stålrör, som står på sex låsbara hjul. Det finns två hyllplan med gott om plats för både nya och begagnade blöjor, tvättlappar och annat. Ytan är väldigt lätt att torka av och hela skötbordet förutom stativet är utfört i plast. Arbetshöjden är 100 cm, men en lägre modell ska lanseras inom kort. Att maxlängden på skötytan bara är 60 cm begränsar användningen, men dynan som är uppfällbar är väl vadderad med uppdragen kant i en oval. Säkerhetsspärr för dynan finns. Infästningen till hyllplanen är dock inget att hurra för. En praktisk kombinationsprodukt, om man står ut med den plastiga känslan.
Cirkapris: 1600 kronor

Troll Saga Säng
Betyg: 2/5
Kommentar: Bakbord
Skötbord i antikbetsat, lackat massivträ avsett för placering på säng eller annat lämpligt underlag. Monteras med sex bultar vilket tar några minuter. Högt uppdragna sidor, något lägre uppdraget i bakkant. Skötdyna medföljer inte vid köp. Sidorna är väl avrundade och saknar vassa kanter vilket är bra. Skötbordet ger ett gediget men platt intryck som påminner om ett bakbord i sin avsaknad av funktioner. Det finns inget handtag att greppa och bordet är ganska tungt att lyfta. Det går inte att justera arbetshöjden och det finns ingen plats för förvaring av blöjor och tvättlappar vilket gör att användningsområdet blir ganska begränsat.
Cirkapris: 500 kronor

Troll Saga Golv
Betyg: 4/5
Kommentar: Gott om plats
Detta golvskötbord har ungefär samma konstruktion som Brio Moon, men är utfört i massivträ och har två hyllor, dessutom en utdragbar låda under arbetsytan. Sammantaget ger det gott om plats för förvaring. Fyra hjul ingår vilket ökar arbetshöjden på skötbordet från 87 till 93 cm. Bordet har höga sidor med avrundade kanter och en låg upphöjning i bakkant. Den lackerade ytan känns tålig och är lätt att rengöra. Monteringen tar dock ganska lång tid, eftersom det är många skruvar som ska passas in. Bra stadga och kvalitetskänsla, men kanske inte så roligt utseende. Funktionellt och relativt dyrt golvskötbord.
Cirkapris: 1600 kronor