Sök

På resande fot

2006-10-19

De flesta småbarnsföräldrar har nytta av en bra resesäng. Smartson testar tio modeller i olika utföranden.

Modell Betyg Pris Kommentar
Carena 18/25 800 Utan spärr
Babytravel Basic 17/25 700 Basutrustad
Babytravel Standard 18/25 900 Med myggnät
Brevi Oskar 16/25 1000 Tudelad
Nomad 21/25 1300 Tunneltält
Chicco Caddy 20/25 900 Enkel men rejäl
Chicco Lullaby 20/25 1500 Tyngst
Pogy 22/25 600 Smidigast
Hauck Orbit 18/25 1900 Komplicerad
Snuggle Nest 22/25 500 Mjukast

Sammanfattning

Resesängen kallas ofta för lekhage i andra länder. Och visst fungerar en större resesäng även som lekhage, men många barn känner sig nog ganska instängda och aktiva barn vill nog inte tillbringa särskilt långa lekstunder i en sådan. Däremot är det skönt att ha en bestämd och skyddad plats för barnet att sova i, på resan eller bara på middagen hos släkt och vänner. Resesängen kan se ut och vara konstruerad på lite olika sätt och alla modeller fungerar inte som lekhage. Det är i våra ögon lika viktigt att sängen är lätt att ta med sig och hantera, som att barnet ligger skyddat och bekvämt.

Inledning

Här testar vi tio resesängar, varav de flesta är av den traditionella typen och viks ihop som ett paraply till ett fyrkantigt paket. En viks bara ihop på mitten, som en gammaldags tältsäng. Två modeller kommer med löstagbart skötbord. Bland de övriga testade resesängarna hittar vi ett tunneltält, en babyinsats för en större säng och en modell med stomme i fjäderstål, som inte tar mer plats än en liten kudde. Föräldrar som reser mycket med sina barn kanske väljer två olika modeller som delvis löser olika behov, eftersom det är ganska stor skillnad att bära på en resesäng som väger 15 kg mot en som bara väger 2 kg. Kombinationsprodukter bestående av resesäng och skötbord är i grunden en trevlig idé, men ju fler lösa delar produkten består av, desto svårare blir det att packa och ta med sig resesängen.

Så gjorde vi

Samtliga produkter har betygsatts utifrån kriterierna Design, Kvalitet, Funktioner, Ergonomi, Komfort och Värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Carena
Betyg: 18/25
Kommentar: Utan spärr
En basutrustad resesäng i svart och beige nylon med hela kortsidor och nätförsedda, transparenta långsidor. Låsningen till stommen är enkel att manövrera, men det saknas en spärr i botten som hindrar sängen från att fällas ihop ofrivilligt. Kvalitetsintrycket är gott och sängen är stadig. Madrassen, som av någon anledning är 7 cm kortare än sängen, är inte så jättebra vadderad vilket försämrar komforten. Sängen är annars smidig att veckla ut men lite svårare att vika ihop. Tar liten plats ihopfälld. En bra packpåse medföljer. Mått 118x58x58 cm. Vikt 9 kg.
Cirkapris: 800 kronor

Babytravel Basic
Betyg: 17/25
Kommentar: Basutrustad
Konventionell vikbar resesäng med säkerhetsspärr i botten. Låsningen till gavlarna är lite svår att hitta och det krävs lite finlir innan sängen är klar att användas. Långsidorna har transparent nät och kortsidorna är utförda i röd nylon. Resterande delar är svarta eller mörkblå. Sängen är stabil och spärren i botten har ett bra handtag. Att fälla ihop sängen är dock lite pyssligt innan man vänjer sig. Madrassen är tunt vadderad och den medföljande tunna packpåsen ger ett billigt intryck.
Mått 119x58x58 cm. Vikt 9 kg.
Cirkapris: 700 kronor

Babytravel Standard
Betyg: 18/25
Kommentar: Med myggnät
Detta är i grunden samma säng som Babytravel Basic, dock med en annan färgsättning i svart nylon med vita nät på långsidorna samt ena gaveln. Det finns en liten förvaringsficka på den andra gaveln och så medföljer ett praktiskt myggnät vid köp. Sängens konstruktion är densamma som hos systermodellen Basic och 200 kronor extra kan tyckas vara mycket för ett myggnät, även om många säkert uppskattar den mer diskreta färgsättningen. Även till denna säng medföljer en tunn packpåse med två bra axelremmar.
Mått 119x58x58 cm. Vikt 9 kg.
Cirkapris: 900 kronor

Brevi Oskar
Betyg: 16/25
Kommentar: Tudelad
Oskar ser ut som en konventionell resesäng och är ungefär lika stor som en sådan, men viks bara ihop på mitten som en tältsäng och är därmed inte lika portabel som övriga modeller. Bärhandtag och fodral saknas, vilket gör att sängen på det hela taget blir svår att bära med sig. Designen är trevlig i blått och vitt med transparent nät på långsidorna och kortsidor i mörkt blå färg. Madrassen är tvådelad och väl vadderad. Överdraget måste handtvättas. Modellen är rejäl och välbyggd men priset är högt i jämförelse vad man får för pengarna. Mått 116x60x65 cm. Vikt 9 kg.
Cirkapris: 1000 kronor

Nomad
Betyg: 21/25
Kommentar: Tunneltält
Nomad är en annorlunda resesäng, i form av ett självstagande tält med två längsgående aluminiumstag och fyra stödben. Sängen har transparent myggnät på sidorna och upptill som går att öppna helt. Den tåliga bottenväven är utförd i två skikt med öppning för madrass eller liggunderlag. Fungerar lika bra ute som inne, där tältet kan bli ett mysigt krypin även för lite större barn. I det perspektivet är det konstigt att dragkedjorna inte kan manövreras från insidan och man undrar om det är ett konstruktionsfel eller en medveten begränsning. Monteringen tar några minuter och hopfälld får Nomad lätt plats i den medföljande packpåsen. Mått 120x55x50 cm. Vikt 2,4 kg.
Cirkapris: 1300 kronor

Chicco Caddy
Betyg: 20/25
Kommentar: Enkel men rejäl
Chicco Caddy är en ganska stor och rejäl modell, som även kan göra skäl för epitetet lekhage. Utförandet är sobert i svart och grått med transparenta nät på alla fyra sidorna. Sängen är mycket stadig och klarar utan problem lite större barn. Den fälls enkelt upp respektive ihop och hålls samman med tre kardborrband. Kvalitetsintrycket är högt, men Caddy är ganska tung att bära med sig. Illustrerad manual. Mått 120x60x60 cm. Vikt 11 kg.
Cirkapris: 900 kronor

Chicco Lullaby
Betyg: 20/25
Kommentar: Tyngst
Lullaby är en stor resesäng med två låsbara hjul och ett löstagbart skötbord på separat stålstativ. Överdrag i mörkblå nylon med hela kortsidor och transparenta långsidor. Skötbordet är mycket stadigt och fästs i sängstommen med blixtlås. Dessutom finns en säkerhetssele att fästa runt barnets mage, men den galonklädda ytan känns kall och inte särskilt skön mot huden. Madrassen till sängen är däremot väl vadderad. Delarna till skötbordet är lätta att montera men svåra att packa i den medföljande väskan och hela paketet blir väldigt tungt att bära på. Mått 122x63x63 cm. Vikt 15 kg.
Cirkapris: 1500 kronor

Pogy
Betyg: 22/25
Kommentar: Smidigast
Pogy har en smart konstruktion med en stomme i tunt fjäderstål, klädd med tålig polyester. Den tar mycket liten plats hopvikt och vecklas ut på några sekunder. Första gången måste man dock tänka igenom hur sängen ska vecklas ut och hur den ska vikas ihop, vilket kräver lite armstyrka. Pogy är lång, smal och låg jämfört med en traditionell resesäng. Till ett sovande barn är måtten ganska idealiska. En tunn madrass med (billig) bomullsklädsel samt ett bra myggnät medföljer. En smidig och platsbesparande lösning. Vi hade dock gärna sett ett transparent nät på sidorna för att lättare kunna se det sovande barnet, samt någon form av bärhandtag för att kunna flytta sängen med barnet i. Tvättanvisning för madrassen saknas. Mått 95x50x35 cm. Vikt 2 kg.
Cirkapris: 600 kronor

Hauck Orbit
Betyg: 18/25
Kommentar: Komplicerad
Testets dyraste resesäng kommer från tyska Hauck och är en konventionell modell med stomme i blått tyg och transparent nät på gavlar och långsidor. Ena gaveln är försedd med låsbara hjul. Dessutom medföljer en lös nätinsats för högre liggläge, ett löstagbart skötbord i nylon samt en upphängningsanordning med tre små mjukdjur. Som resesäng fungerar Orbit bra, men det är mycket pyssel med att montera och packa alla lösa delar. Det hade varit bra om insatsen även kunde användas som myggnät. Svensk manual saknas och priset får anses som tämligen högt. Mått 118x64x58 cm. Vikt 12 kg.
Cirkapris: 1900 kronor

Snuggle Nest frontSnuggle Nest
Betyg: 22/25
Kommentar: Mjukast
Detta är ingen traditionell resesäng utan en lös babyinsats med stomme i plast, tygöverdrag och lös madrass med "andningsfilt" under bomullstyg. Snuggle Nest kan användas i en spjälsäng eller i föräldrasängen där barnet kan ligga skyddat. Många använder säkert Snuggle Nest även som skötbord den första tiden. Överdraget går att tvätta i 60 grader. Sängen viks enkelt ut genom att lossa ett kardborrband och är mycket lätt att bära med sig. Den är mjuk men stadig och håller hög kvalitet, men ska bara användas fram till det att barnet själv kan resa sig eller rullar ur sängen. Mått 62x30x15 cm. Vikt 2 kg.
Cirkapris: 500 kronor