Sök
Översikt av tio bärselar

Översikt av tio bärselar

Vilken bärmetod är tryggast?

2008-09-18

Att bära eller att inte bära sitt barn, är kanske inte frågan utan hur. Det är naturligtvis upp till varje förälder att avgöra, men med lite vägledning blir det lättare att välja.

Modell Pris Kommentar
Babybjörn Original 750 Vikbart huvudstöd
Babybjörn Synergy 1300 Ryggplatta
ERGObaby Carrier 1200 Bär på rygg
Ingelsina bärsele 1200 Handfickor
Patapum Baby Carrier 600 Höftbälte
Tri-cotti 600 Behöver inte knytas
Easycare 925 Tunn men slitstark
Looma Sino 745 Lämplig för prematurfödda
BB-sling 635 För tvillingar
Tricot-slen 600 Mittmarkering

Sammanfattning

Babybjörn Synergy har ett 3D-nät som leder bort fukt och värme. Patapum Baby Carrier fördelar vikten jämt över höften och med sjalen Looma SINO kan man bära från nyfödd upp till cirka 12 månader. Med ringsjalen BB-sling kan du till och med bära tvillingar (men kanske inte så länge).

Inledning

Bära barn 
Att bära sitt barn i sele eller sjal har människan gjort i flera hundra tusen år och i olika kulturer. När människan började gå upprätt, ändrades även tillvägagångssättet för att bära de små. Barn som bärs av sina föräldrar känner sig trygga och lugna och gråter mindre. Det skapar en positiv effekt att ha sina små nära. Att använda bärsele eller bärsjal frigör armarna på föräldern och avlastar rygg och axlar. Detta gör att föräldrar kan leva ett mer aktivt liv samtidigt, som det skapar närhet för barnet.

Sele eller sjal?
Med rätt bärhjälpmedel blir vardagen mer mobil. Gemensamt för bärsele och bärsjal är att de ska forma en sittdyna för barnet. För bäraren bör vikten fördelas jämnt över rygg och axlar, men vilket man föredrar är en fråga om personlig smak och erfarenhet. Vissa bärselar kan användas från födseln och ger stöd till barnets rygg, huvud och rumpa. Många selar är utformade så att barnet sitter omslutet och får mycket närkontakt. Bärselen är bra där barnvagn inte kan användas, till exempel i naturen. Det säger Josefin Ström, frisksportare och mamma till tre barn. Konstruktionen ska främja att barnets ben och armar hamnar i en riktig kroppsställning. Bärselen är enkel att ta av och på. Den fungerar även då barnet blir lite större och kan placeras framåt, mot omvärlden.

Bärsjalen upplevs å andra sidan som ännu mer flexibel än selen. På marknaden finns många varianter, med olika funktioner. De kan knytas på många olika sätt och det finns en rad olika positioner att bära barnet i. Trebarnsmamman Emma Sturén berättar att hon hade bärsele till sina två första barn men övergick till bärsjal när hon fick tredje barnet. I början kändes det krångligt att lära sig knyta sjalen, men efter lite träning blev det naturligt. Emma berättar att hon aldrig fick ont i ryggen när hon bar sjal, vilket kunde hända med sele. ”Mitt tredje barn praktiskt taget bodde i sjalen”, berättar Emma. Bärsjalar finns som knytsjal respektive ringsjal med olika funktionalitet.

Fakta: Öko-Tex
Öko-Tex Standard 100 är ett enhetligt provnings- och certifieringssystem för textila råvaror och slutprodukter genom alla bearbetningsled. Ju intensivare hudkontakt, desto strängare humanekologiska krav. Omfattande laboratorieprovningar ska visa att samtliga beståndsdelar inklusive tillbehör utan undantag uppfyller uppställda provningskriterier. Läs mer på http://www.ifp.se/

Så gjorde vi

Bärselarna och bärsjalarna i översikten är inte testade eller betygsatta, utan utvalda efter funktion och användningsområde.

Babybjörn originalBabybjörn Original - Vikbart huvudstöd

Typ: Bärsele 
Vikt/ålder: 3,5 -10 kg
Bärmetod: Mot mage och framåt
Material: 100 % bomull
Funktioner: Steglös justering av huvudstöd
Amningsvänlig: Ja
Maskintvätt: 40°

Övrigt: Huvudstödet kan justeras steglöst och anpassas individuellt. När barnet är starkare i nacken kan huvudstödet vidgas och barnet kan placeras framåt. Selen är enkel att ta av och på, då alla justeringar görs framifrån. Detta gör att barnet kan sättas i och tas ur sovande. Barnets rygg får bra stöd då sidknäppningen är insydd i framdelen. Tyngden fördelas jämnt över rygg och axlar på föräldern tack vare breda vadderade axelband. Det går att amma barnet utan att ta ur barnet. Godkänd enligt Öko-Tex Standard 100.
Cirkapris: 750 kronor

Babybjörn originalBabybjörn Synergy - Ryggplatta

Typ: Bärsele
Vikt/ålder: 3,5 - 12 kg
Bärmetod: Mot mage och framåt
Material: 100 % polyester
Funktioner: 3D-nät som leder bort värme och fukt
Amningsvänlig: Ja
Maskintvätt: 40°

Babybjörns sele har så kallat 3D-nät som formas efter barnets kropp och leder bort överskottsvärme och fukt. Stabil ryggplatta och vadderade breda axelband ger stöd och fördelar barnets vikt över rygg och axlar. Enkel att justera med löstagbar framdel så att barnet kan lyftas ur utan att väckas. Godkänd enligt Öko-Tex Standard 100. Det justerbara huvudstödet ger säkert stöd för barnets huvud och nacke. När barnet blir äldre kan stödet vikas ner. Justeringsspännet kan också anpassas när barnet växer. Alla justeringar görs framifrån.
Cirkapris: 1300 kronor

ERGObaby ERGObaby Carrier - Bär på rygg

Typ: Bärsele
Vikt/ålder: 7 – 18 kg
Bärmetod: Valfritt
Material: 100 % ekologisk bomull
Funktioner: Vadderade axelremmar och avbärarbälte
Amningsvänlig: Ja 
Maskintvätt: 30°

Med denna sele bärs barnet på mage, rygg eller höft. Med ett specifikt spädbarnsinlägg kan bärselen användas från födseln. Designad för att främja barnets utveckling av höften genom att det hamnar i den så kallade huk-breda benpositionen. Utmärkt för amning, då barnet inte behöver lyftas ur. Barnets vikt fördelas jämnt på bäraren från axlarna ner till höften, tack vare vadderade axelremmar och avbärarbälte. Godkänd enligt Öko-tex Standard 100.
Cirkapris: 1200 kronor

IngelsinaInglesina bärsele - Handfickor

Typ: Bärsele
Vikt/ålder: 3,5 - 9,0 kg
Bärmetod: Mot mage, framåt
Material: Insida 100% bomull, utsida polyester
Funktioner: Justerbara remmar
Amningsvänlig: Ingen uppgift
Maskintvätt: Handtvätt 30°

En bärsele med omsorgsfulla och noggrant utvalda detaljer. Tillverkad av material som är giftfria och inte allergiframkallande. Remmarna är justerbara och det finns handfickor på välplanerade platser så att man kan lyfta barnets vikt och öka kroppskontakten ytterligare. Bärselen har avtagbar, tvättbar och droppsäker haklapp.
Cirkapris: 1200 kronor

PatapumPatapum Baby Carrier - Höftbälte

Typ: Bärsele
Vikt/ålder: 5 månader till 18 kg
Bärmetod: Mot mage, rygg
Material: 100 % bomullscanvas
Funktioner: Avtagbart huvudstöd
Amningsvänlig: Ingen uppgift
Maskintvätt: 40°

En enkel bärsele utan fickor eller extra delar vilket gör att bärselen är lätt och tar liten plats. Konstruktionen passar större barn. Höftbälte som är vadderat gör att tyngden fördelas på höften och axlarna. Justerbara axelremmar och justerbar bröstrem och höftbälte. Praktiskt avtagbart huvudstöd av bomullsnät. Öppning för benen är rymliga och klämmer inte åt. Bärselen ger stöd åt rygg och lår så att barnets ben inte hänger ner för mycket.
Cirkapris: 600 kronor

TricottiTri-cotti - Behöver inte knytas

Typ: Dubbel elastisk bärsjal 
Vikt/ålder: 2,5 – 15 kg
Bärmetod: Mot mage, framåt, höft
Material: 100 % bomull
Funktioner: Tyget från axeln blir huvudstöd
Amningsvänlig: Ja
Maskintvätt: 40-60°

Tri-cotti är en dubbel elastisk bärsjal och behöver inte knytas, därmed enkel att ta på och av. Finns i storlekarna S, M och L som väljs efter tröjstorlek. Sjalen ger många bärmöjligheter. Tyget från ena axel kan användas som huvudstöd för ett litet eller ett sovande barn. Vikten fördelas över axlar och rygg på föräldern. Bärsjalen är godkänd enligt Öko-Tex Standard 100.
Cirkapris: 600 kronor

EasycareEasycare - Tunn men slitstark

Typ: Diagonal vävd bärsjal
Vikt/ålder: Nyfödd – cirka tre år
Bärmetod: Valfri
Material: 100 % bomull
Funktioner: Raka ändar, tre olika längder
Amningsvänlig: Ja
Maskintvätt: 60°, krymper 10 %

Easycare är en diagonalt vävd lång bärsjal som är tillverkad av tunn, fin långtrådig bomull. Tyget är lätt men slitstarkt. Sjalen är tunn, mjuk och väldigt elastisk och finns i fyra olika längder. Sjalen ger stöd åt både bäraren och barnet och kan användas med knuten färdig. Tillverkad enligt Öko-Tex Standard 100. 
Cirkapris: Från 925 kronor

Looma SinoLooma Sino - Lämplig för prematurfödda

Typ: Elastisk lång bärsjal
Vikt/ålder: Nyfödd - upp till ett år
Bärmetod: Vagga, mot mage
Material: 50 % modal, 50 % bomull
Funktioner: Avsmalnande ändar
Amningsvänlig: Ja
Maskintvätt: 60°

Elastisk bärsjal av långt trikåtyg. Mittmärket gör det enklare att knyta men sjalen kan även användas färdigknuten. Barnet kan bäras liggande eller upprätt. Sjalen används på sjukhus i Sverige och Danmark för barn som fötts för tidigt. Bärsjalen passar alla och är liten och nätt. Finns i nio färger unika för Sverige. Godkänd enligt Öko-Tex Standard 100.
Cirkapris: 745 kronor

BB SlingBB-sling - För tvillingar

Typ: Handvävd ringsjal med stretch
Vikt/ålder: Nyfödd och uppåt
Bärmetod: Valfritt
Material: 100 % bomull
Funktioner: En storlek, rymmer tvillingar
Amningsvänlig: Ja
Maskintvätt: 40-60°

Ringsjal som bärs över ena axeln och justeras med hjälp av ringar istället för att knytas. Barnet bärs enkelt och bekvämt. Bärsjalen ger stöd vid amning och gör det möjligt att bära tvillingar. Tyget klarar även tyngre barn. Lagda veck gör sjalen bekväm. Certifierad enligt Fair Trade som innebär kontroll av samtliga aktörer, producenter och tillverkare samt fältkontroll där sjalen tillverkas.
Cirkapris: 635 kronor

Tricot SlenTricot-slen - Mittmarkering

Typ: Elastisk bärsjal
Vikt/ålder: Nyfödd – 18 kg
Bärmetod: Valfritt
Material: 100 % bomull
Funktioner: Knut på magen eller ryggen, avsmalnade ändar
Amningsvänlig: Ja
Maskintvätt: 40-60°

Bärsjalen har en mittmarkering för att göra knytandet lättare. En storlek passar alla. Kan även användas av för tidigt födda. Bärselen kan användas i många olika positioner. När barnet bärs kan tyget från ena axeln används som huvudstöd för sovande barn. Sjalen är tillverkad enligt Öko-tex Standard 100.
Finns i 19 färger.
Cirkapris: 600 kronor