Sök

Nya barnvagnar med stora brister

2002-04-04

Nya barnvagnar med stora bristerVi Föräldrar testar tio nya barnvagnar, en ren liggvagn och nio kombivagnar som även fungerar som sittvagnar. Trots nya funktioner, smart design och högt pris uppvisar många av vagnarna allvarliga brister i form av klämrisker, dålig klädsel och dåliga korgar. En vagn får riktigt dåligt

Modell Betyg Pris Kommentar
Mountain Terrain 2,5/5 6700 "Många nackdelar"
Inglesina Polo 2/5 3990 "Bra klädsel, viss klämrisk"
Brio Duo 4/5 5180 "Bra"
Emmaljunga Baby Classic 2/5 5740 "Dålig klädsel"
Emmaljunga Baby Edge 4/5 6525 "Bra"
Euro Baby 2/5 4995 "Många nackdelar"
Teutonia Primus Country 2,5/5 6590 "Dålig klädsel"
Brio Kombi 4/5 5480 "Bra"
Ora Carletto 1/5 4900 "Allvarlig klämrisk"
Teutonia Y2K System P 2,5/5 7490 "Många nackdelar"

Sammanfattning

Att hitta den rätta barnvagnen kan vara en tuff och dyr uppgift. Det verkar inte finnas en vagn bland de tio testade vagnarna som är helt perfekt. Det brister både i klädsel, stabilitet, hopfällning, ryggstöd och allmän säkerhet. En del vagnar uppvisar till och med risker för klämskador för små barnhänder. Det gäller att vara extra noga i valet av vagn tycker Vi Föräldrar då den ska lastas, packas, resas med och dessutom vara tålig mot väder och vind.

Inledning

Vi Föräldrar testar tio nya barnvagnar, en ren liggvagn och nio kombivagnar som även fungerar som sittvagnar. Trots nya funktioner, smart design och högt pris uppvisar många av vagnarna allvarliga brister i form av klämrisker, dålig klädsel och dåliga korgar. En vagn får riktigt dåligt betyg, sex vagnar får mindre bra och endast tre svenska vagnar får bra betyg: Brio Duo, Emmaljunga Edge samt Brio Kombi. I testet tas bland annat hänsyn till klädselns ljuskänslighet och motstånd till väta, vagnens stabilitet i fråga om till exempel vältrisk och bredd och säkerhet, där man synar bromsar, huvudskydd och klämrisk. 

Inglesina Polo fungerar endast som liggvagn. Ett godkänt chassi av stål med plastbotten och avtagbar korgklädsel. Bottenventilation samt lufthjul och pump. Viss klämrisk mellan sufflett och ram. Vagnen är tung vilket gör den är svår att lyfta.  Brio Duo är höj- och sänkbar med en fempunktssele i sittkorgen. Generöst bäddmått och en stabil vagn. Mindre bra huvudstopp. Fodret bleks och vagnen är svår att lyfta. Emmaljunga Baby Classic är försedd med vaggningsfunktion, insektsnät och ventilerande sufflett. Bra stabilitet men obekväm att lyfta.

Emmaljunga Baby Edge har fyra rygglägen samt avtagbar korgklädsel. Godkänd stabilitet, automatiska synliga låsspärrar, bra liggkorg med huvudskydd. Den går lätt att bära och är enkel att fälla ihop. Hos Euro Baby finns fyra rygglägen att välja på. Ett extra huvudskydd finns som tillbehör. Chassit är stabilt men huvudskyddet tunt och svagt. Väter igenom tyget. Teutonia Primus Country har batteridriven reflex i underredet samt regn- och vindskydd. Det finns en adapter för montering av babyskydd samt liggförlängning. Stabil vagn med godkänt chassi. Spärren för ryggstödet är lättåtkomligt för barnet och hela vagnen känns obekväm att lyfta.

Brio Kombi är höj- och sänkbar, har termometer samt vind- och solskydd. En bra och stabil vagn. Ligginsatsen är lös och har mindre bra huvudstopp. Vagnen är inte bekväm att lyfta. Ora Carletto har en mjuk åkpåse och suffletten kan användas som förlängning. En stabil vagn med godkänt chassi. Liggdelen är smal och låg. Allvarlig klämrisk mellan sufflett och ram. Obekväm att bära. Mountain Terrain har en fempunktssele i sittdelen, handledsrem, handbroms, åkpåse m.m. Testar bra mot väta och är stabil med godkänt chassi. Tveksam fastsättning av liggkorg. Teutonia Y2K System P har mycket utrustning, t.ex. ventilationsnät i suffletten. Vagnen är stabil med dubbla framhjul, chassit är godkänt. Sittdelen är vändbar, bra resultat vid ytvätning. Risk att barnet klämmer foten i hjulen.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: