Sök

Köpguide: Solskyddskläder för barn

2009-06-02

Det finns fler solskydd för dina barn än solkräm och ett alternativ är solskyddskläder. Det finns både hela och tvådelade dräkter, hattar och solskyddsfiltar.

Skydda dina barn från UV-strålar när ni befinner er utomlands men även i Sverige där vi ofta utsätter oss för solen mycket mer intensivt. Solskyddskräm bör inte vara det enda skyddet för dina barn när ni ska vistas i solen utan bör mer ses som ett komplement. Huden bör täckas med kläder där det är möjligt och på ytor som inte kan täckas in kan man använda solskyddskräm. Använd kräm med fysikaliskt solfilter (zink- eller titanoxid) och minst skyddsfaktor 15. Undvik solen mellan klockan 11 och 15 då UV-strålningen är som mest intensiv och när din skugga är kortare än du själv är solstrålningen som starkast.

Kläder är det bästa solskyddet för både barn och vuxna. På marknaden finns speciella solkläder i lycra och nylon med inbyggd solskyddsfaktor, ofta 50+, som torkar fort och inte känns kalla och obehagliga när de blir blöta. Solhatten är inte heller att förringa då den både skyddar från farliga strålar och mot solljus. De skadliga solstrålarna tränger ned omkring en halv meter i vatten. Eftersom man inte är skyddad från solen när man badar är det extra viktigt att ditt barn då bär solskyddskläder. Även sand gör att solen reflekterar cirka 20 % starkare. Låt aldrig små bebisar vistas direkt i solljus, speciellt inte under de första åren då huden är extra mottaglig. För lite äldre och aktiva barn kan även ett skyddande soltält för varma dagar på stranden införskaffas.

När UV-strålning som delas in i tre grupper, UVA, UVB och UVC, tränger ner i huden stimuleras pigmentbildningen i cellerna och vi blir bruna. Detta kan orsaka brännskador och för tidigt åldrande av huden om man inte skyddar sig. Dessutom kan immunförsvaret sättas ned. Ju högre solskyddsfaktor desto större UV-blockering. Solskyddskläder med solskyddsfaktor 50+ ger cirka 98 % skydd.  Plaggen bör ha genomgått internationella standardkrav likt de krav som ställs på solskyddskläder i Australien och Nya Zeeland. Det Australiska strålskyddsinstitutet har tagit fram klassificeringen UPF (ultraviolet protection factor) som finns beskrivet i en särskild standard (AS/N25 4399:1996). Värdet motsvarar solkrämernas faktor som kallas SPF.

Källa: www.ssi.se